„Urgenţele sunt o poartă permanent deschisă”

default

Dimensiune font:

| 17-01-2017 18:00

Interviu cu prof. dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi 

 

Diana Cimpoeşu este primul şi singurul profesor de Medicină de Urgenţă din ţară, motiv de mândrie pentru Iaşi. Pasionată de Medicină de mic copil, jucându-se de-a doctorul de la patru ani, a ales această profesie nobilă de care, spune cu mândrie, este foarte mulţumită. Lucrând de peste 20 de ani în serviciul de Urgenţă al Iaşului, în sprijinul pacienţilor din toată regiunea şi nu numai, profesorul, medic şef al Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi şi coordonator al SMURD Iaşi poate spune că ştie cel mai bine situaţia de aici. Despre începuturile sale, despre provocările meseriei, cazurile cel mai des întâlnite în UPU, nevoile Serviciului de Urgenţă din Iaşi şi alte lucruri interesante, aceasta a avut plăcerea de a povesti în cadrul unui interviu acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”.

- Practicaţi Medicina de Urgenţă de peste douăzeci de ani, făcând parte din prima generaţie care a terminat această specialitate. Aţi fost atrasă de mic copil de această profesie?
- Sunt dintre copiii care se jucau de-a doctorul de pe la 4 ani şi mi-am dorit asta cam tot timpul. Dar, prin clasa a X-a, îmi doream, aşa cum văd că-şi doresc şi adolescenţii din ziua de astăzi, mai multe lucruri. În afară de Medicină, voiam să aleg să devin critic literar, să fac Filologie şi, cea de-a treia opţiune, era să mă fac profesor de matematică. Mergeam la olimpiadele de matematică şi Limba Română şi îmi plăceau toate aceasta şi nu eram ferm hotărâtă ce să aleg. Însă, mama a fost farmacist, bunica a fost profesor de Biologie şi sunt două persoane care m-au direcţionat cumva atunci când un adolescent are nevoie. Întotdeauna o să ţin minte cuvintele bunicii mele cu care semăn: „E mai bine să te faci doctor, că profesor o să ai tu timp să fii”. Şi aşa a fost. În 2005 am devenit cadru didactic, şef de lucrări mai întâi, apoi conferenţiar şi, din 2014, profesor de medicină de Urgenţă şi spun cu laudă, şi încerc şi sper să n-o luaţi ca pe o lipsă de modestie, primul şi singurul profesor de Medicină de Urgenţă pe care îl are România, lucru de care sunt foarte mândră.
- De ce Medicina de Urgenţă şi nu altă specialitate? A fost aceasta prima şi singura opţiune?
- Am ales Medicina de Urgenţă din prima, pentru că m-a atras. A fost atunci prima dată în istoria României când a putut fi aleasă la Rezidenţiat Medicina de Urgenţă, ca specialitate. Am terminat facultatea în anul 1992, am terminat anul de stagiu obligatoriu cum era atunci, am dat Rezidenţiatul, am luat şi am ales Medicina de Urgenţă. Nu ştiam prea multe despre această specialitate atunci când am ales-o, cum nu ştia nimeni pe atunci în România, dar am învăţat pe parcurs. Apoi am început specialitatea în Iaşi, am dat concursul la Bucureşti şi mi-am ales atunci, prin repartiţie naţională, singurul post care exista în Iaşi, care a fost scos de Serviciul de Ambulanţă Iaşi. Astfel, un an am fost medic acolo, aşa am început, şi tot atunci am început şi primele misiuni pe elicopter, pentru că exista un elicopter la Serviciul de Ambulanţă Iaşi, în 1997. În anul acela am fost şi câteva luni manager, am ţinut interimatul, apoi, tot prin concurs, am ocupat postul de la „Sfântul Spiridon”.

- Lucrând de atâţia ani la Unitatea de Primiri Urgenţe din Iaşi, puteţi face o comparaţie între cum era cu câţiva ani în urmă şi cum e acum. S-a schimbat ceva radical, din punct de vedere al cazurilor? Care sunt urgenţele cu care vă confruntaţi acum cel mai des?
- În primul rând, numărul cazurilor este mult mai mare, pentru că Urgenţa e o poartă permanent deschisă, care este accesată de pacienţi şi atunci când trebuie, şi când nu trebuie. La început, aveam pe an 15.000 de pacienţi, în timp ce, în anul 2016, au fost peste 80.000. Nu trebuie să fie bariere aici, ci considerăm că, pentru a fi în regulă, porţile trebuie să fie deschise în altă parte. E vorba de cabinete, de centre de permanenţă şi clinici. Atunci când pacientul are alte opţiuni, nu se va îndrepta pentru toate problemele în Urgenţă. Din punct de vedere al cazurilor, a crescut numărul accidentelor rutiere şi gravitatea lor, a crescut numărul agresiunilor, a crescut numărul intoxicaţiilor, dar şi vârsta pacienţilor care se prezintă în Urgenţe. Ceea ce a crescut în număr clar şi evident este numărul urgenţelor oncologice. Nu am o cifră exactă, dar sunt de câteva zeci de ori mai multe. Am experienţa muncii în câteva Unităţi de Primire Urgenţe în alte ţări şi nu am văzut nicăieri atâtea cazuri care se descoperă în urgenţă cu neoplazii. Este un efect al lipsei de programe de prevenţie, a lipsei de educaţie, a felului unora dintre români care spun că dacă nu mă doare nimic, nu mă duc la doctor. Şi, când merg, stadiul bolii e deja înaintat.
- Au trecut Sărbătorile şi mă gândeam cum este pentru medicii urgentişti această perioadă. Aţi făcut gărzi de Sărbători?
- Am făcut şi Crăciun şi Revelion la UPU. Eu îmi puneam gardă pe elicopter mereu a doua zi de Crăciun. Îmi amintesc şi acum de un Revelion, când ne pregăteam să punem cozonacul, să ne pupăm, şi a venit un caz de edem pulmonar acut, care a trebuit intubat. Asta îmi amintesc de la ultimul Revelion de la spital. Evident că am lăsat tot şi ne-am ocupat de pacient.

„Sunt mândră că oriunde sun, oriunde întorc capul, sunt oameni care s-au format aici”

- În timpul liber cum sunteţi? Lăsaţi deoparte meseria sau tot la asta vă gândiţi?
- Chiar la început de an, când mă aflam pe pârtie la Gura Homorului, am intervenit la un pacient căzut, cu o leziune de genunchi, posibil o fractură de rotulă şi o ruptură de ligament intern, aşa cum am putut să pun diagnosticul pe pârtie, pe care l-am imobilizat cu ajutorul Salvamontului. I-am recomandat un medicament puternic pentru durere şi apoi am sunat la UPU Suceava, unde era una din cele mai tinere specialiste, absolventă de-a noastră, de anul acesta, căreia i-am spus că i-am trimis pacientul pentru radiografie şi consult ortopedic. Deci, şi când sunt în vacanţă nu mă părăseşte chestia asta, dar sunt mândră că oriunde sun, oriunde întorc capul, sunt oameni care s-au format aici şi sunt mândră de tot ce ei fac. Am crescut o echipă mare în toate Unităţile de Primire Urgenţe din Iaşi, Unităţile de Primire Urgenţe şi SMURD-urile din Moldova. O parte sunt şi la Bruxelles, şi la Birmingham, şi prin Franţa, dar cei mai mulţi sunt în Regiunea de Nord-Est.
- Care a fost cel mai dificil moment din cariera dumneavoastră?
- Cele mai dificile momente sunt, din păcate, cele două accidente aviatice. Momentele acestea au fost groaznice şi au fost singurele momente în care am simţit că nu mai pot merge mai departe. În rest, orice s-a întâmplat, am trecut peste. Amintirea zilei în care a trebuit, la cea de-a doua tragedie, să mă duc la Chişinău cu patru sicrie să-i aduc acasă, mă chinuie. Când am văzut-o pe Mihaela Dumea senină şi parcă era cu noi, dar era de fapt doar cu sufletul, şi când am ieşit de acolo era o zi cu ploaie, cu vânt, cu frig, toată lumea plângea, a fost de nedescris...
- După primul accident aviatic doar dumneavoastră v-aţi mai urcat la bordul elicopterului SMURD. Nu v-a fost teamă?
- Da, dintre medici doar eu m-am urcat, iar dintre asistenţi, marea majoritate. Mi-a fost teamă şi recunosc şi cred că frica este un sentiment omenesc. Eu, mereu când merg, fac un semn al crucii şi spun o rugăciune. Am avut şi eu momente de zbor dificile şi în România, şi în Republica Modova, cu vânt puternic, când am zis că nu mă mai urc în elicopter, dar am luat-o de la capăt.
- Câţi vor mai avea curajul să facă misiuni pe elicopter după cea de-a doua tragedie?
- Acum dintre cei care zburau continuă să zboare alături de mine, trei medici, doi au renunţat, în timp ce asistenţi medicali au renunţat mulţi. Avem şi colaboratori pe elicopter, care erau şi până acum şi care vor continua. Este vorba de un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Militar Iaşi, unul de la Spitalul Judeţean Vaslui şi altul de la Spitalul din Roman. Ei ne-au declarat intenţia de a zbura în continuare. De asemenea, va fi şi un proaspăt medic specialist, rezidenta mea de cinci ani, care tocmai a intrat şi s-a decis să zboare, să facă misiuni.

„Trebuie să mergem mai departe de dragul sacrificiului lor”

- Cum s-a simţit lipsa elicopterului în această perioadă la Iaşi?
- Am fost uimiţi că din factorii de decizie din Iaşi, Bucureşti sau celelalte judeţe ale Modovei, ne-au transferat apeluri pentru elicopter fără să ştie că nu avem. Drept să să spun, la acel moment, nimeni nu avea puterea de a zbura. Perioada de doliu e şi o perioadă în care te aduni şi reuşeşti să regândeşti lucruri şi să spui că trebuie să continue misiunile acestea, pentru că, altfel, şi Mihaela Dumea, şi Gabi Sandu, s-ar fi jertfit degeaba. Şi, dacă ar fi fost aici cu noi, cred ar fi făcut acelaşi lucru, ar fi fost primii. Pentru ei, trebuie să mergem mai departe, de dragul sacrificiul lor. Sperăm însă să fie condiţii mai sigure de zbor pentru că, deciziile, din păcate, nu le ia echipa medicală, ci echipa de piloţi, astfel că echipa medicală îşi pune viaţa în mâinile lor. Cât nu a fost elicopter, multe solicitări s-au făcut la întâlnire, asta s-a întâmplat şi în noaptea de Anul Nou pentru pacienta cu traumă de la Vaslui, transferată la Spitalul de Neurochirurgie. De la Bucureşti, au mai fost aduşi cu avionul pacienţi arşi grav. Lucrurile se rezolvă până la urmă, cu un timp mai mare, câteodată cu dificultăţi de transfer pe cale rutieră, dar asta e.
- Îi lipseşte ceva Serviciului de Urgenţă din Iaşi, la acest moment? Vă doriţi ceva în mod deosebit?
- Aparatură medicală avem, pentru că facem eforturi şi am cheltuit toţi banii alocaţi. Niciodată nu am făcut împrumuturi de la Banca Mondială, iar fondurile de la guvernul elveţian sau alte surse au fost mereu cheltuite, pentru că la noi nu a contat dacă a fost sărbătoare, nu a contat nimic. De aceea, suntem uşor invidiaţi de alte specialităţi, pentru că avem tot ce ne trebuie din punct de vedere al aparaturii. Ce ne mai trebuie sunt maşini noi şi sperăm ca licitaţia care a fost deschisă de Crăciun de MAI, care gestionează maşinile SMURD, să însemne aducerea acestora, pentru că ne trebuie. E nevoie de înlocuirea întregului parc auto. Mai avem nevoie de un spital în care să fim cu toţii, de un spital regional, cu toate specialităţile şi în care să avem împreună acces la pacient cu cei de la Neurochirurgie, de la Ginecologie şi toate care încă nu se găsesc în această locaţie şi cu care colaborăm la distanţă. E nevoie permanentă şi de oameni şi avem 12 rezidenţi ai Iaşului, trei alegând Galaţiul şi sperăm că pe cei 12 îi vom convinge să rămână aici, pentru că avem nevoie de echipă permanentă. Mai avem nevoie de respectarea legislaţiei şi a protocoalelor, pentru că mulţi spun „Faceţi voi, că puteţi şi aveţi de toate”, dar nu aşa ar trebui să stea lucrurile. În afară de astea, să fim sănătoşi, tineri şi prieteni între noi.
A consemnat Roxana NĂSTASĂ

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei