„De la Ibrăileanu am aflat ce înseamnă Iaşul pentru România Mare”

default

Dimensiune font:

| 06-02-2014 07:47

  Gavril Istrate s-a născut pe 23 februarie 1914, la Nepos - judeţul Bistriţa Năsăud * a fost filolog, memorialist şi istoric literar * a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii din Iaşi, secţia Limba şi literatura română * profesorii şi scriitorii Garabet Ibrăileanu, Octav Botez, George Călinescu şi Iorgu Iordan l-au remarcat de pe băncile facultăţii * a scris şi publicat peste 700 de studii şi articole din domeniul lingvisticii, filologiei şi literaturii * două dintre lucrările domniei sale sunt fundamentale: „Limba română literară. Studii şi articole” şi „Originea limbii române literare” * timp de aproape două decenii a ocupat funcţia de decan al Facultăţii de filologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” * reputatul profesor s-a stins din viaţă pe 30 ianuarie 2014 şi este înmormântat la Cimitirul Mănăstirii „Podgoria” Copou – Iaşi.

 L-am vizitat pe profesorul universitar Gavril Istrate în ziua de 23 februarie 2013. Pe aleea care poartă numele mentorului său, Garabet Ibrăileanu, se află blocul în care locuieşte Profesorul. Camerele au pereţii „tapetaţi” de cărţi. Interiorul te îmbie la aduceri aminte şi ne dăm seama repede că profesorul este dispus să ni se destăinuie. Am convenit cu fiul gazdei noastre ca dialogul să nu fie unul lung, pentru a nu-l obosi pe decanul filologilor ieşeni. Sunt, totuşi, 99 de ani.
- Aţi trăit o mare parte din viaţă alături de simbolurile care amintesc de cel pe care l-aţi iubit şi preţuit atât de mult, strada şi casa, bustul pe care îl vedeţi prin fereastra apartamentului, toate purtând numele Garabet Ibrăileanu.
- Ibrăileanu a fost figura cea mai luminoasă din câte personalităţi am cunoscut în Universitatea noastră. Fiindcă îi cunoşteam opera din liceu, el m-a orientat, oarecum, să vin aici, la Iaşi. De la Ibrăileanu, din lucrările lui despre Nicolae Iorga, despre Mihail Sadoveanu, despre alte personalităţi, am aflat ce reprezintă Iaşul pentru România Mare. Am spus: Mă duc acolo! Şi profesorul meu de limba şi literatura română de la Liceul din Năsăud m-a îndemnat să fac această alegere. Ne spunea în clasă: „Eu nu sunt un profesor mare, dar va merge domnul Istrate la Universitate la Iaşi şi se va întoarce, şi va avea şcoala un dascăl valoros”. Dar uite că n-am mai ajuns profesor acolo. Mi-am legat viaţa de acest loc minunat şi de oamenii pe care i-am cunoscut.
- Aţi înfruntat distanţa, dificultăţile de deplasare din acel timp, pentru a vă împlini chemarea.
- Nu era uşor de ajuns de la Nepos la Iaşi. Până aici, schimbam trenul de vreo şase ori, pentru că nu exista linia de cale ferată Ilva Mică – Vatra Dornei. Aceasta s-a dat în exploatare în 18 decembrie 1938, când am terminat eu facultatea. Făceam o zi şi jumătate pe drum şi trebuia să dormim o noapte la Vatra Dornei. De multe ori trenurile erau aglomerate. Îmi amintesc, odată, am mers o distanţă lungă pe scară, cu o mână ţinându-mă de bara vagonului, iar în cealaltă având un bagaj de vreo douăzeci de kilograme.
- Sacrificiul a avut şi consecinţe bune. La Iaşi, v-aţi întâlnit cu Garabet Ibrăileanu…
- Aşa este! În anul I de facultate ne-a fost profesor. Îl urmăream fascinaţi. Nu am reuşit să stau de vorbă cu dânsul pentru că venea şi susţinea prelegeri numai de câteva ori pe semestru. De fiecare dată însă l-am ascultat cu mare atenţie şi admiraţie. Era foarte familiar. În anul nostru era şi Lucia Pop, mai târziu dascăl la Liceul Internat, o profesoară excepţională. Ea stătea la catedră. La curs veneau şi cucoane din oraş să-l asculte pe Ibrăileanu. El nu făcea cursuri expozitive, ci bazate pe un fel de dialog. Spunea la un moment dat: „Domnule Iorga...”, şi noi ne uitam în sală să vedem dacă este acolo Iorga, şi continua: „... dumneavoastră aveţi atâtea merite în cultura română, dar în această problemă nu aveţi dreptate”. Ultimele cursuri ale lui Ibrăileanu la Universitatea „Cuza” au fost în ianuarie-februarie 1934. Auzind că profesorul nu va mai veni la Iaşi, îmi pusesem problema să mă mut la Universitatea din Cluj, pentru că de la mine de acasă până la Cluj făceam două ore doar şi erau şi cheltuielile mai mici. I-am scris o scrisoare profesorului Iorgu Iordan despre intenţia mea. Întreţinerea la şcoală costa mult familia. Aveam încă patru fraţi. Mama era văduvă la 37 de ani, după ce tata murise la 42 de ani, pentru că venise bolnav de pe front şi suferinţa l-a răpus. În vara anului 1934, după ce terminasem primul an, Domnia Sa mi-a trimis un răspuns în care mă sfătuia să nu plec, cu promisiunea că va încerca sa-mi dea o bursă. La secţia noastră se atribuia o singură bursă, pe care o deţinea un coleg mai mare, Petre Ciureanu. În anii de după război, el a fost plecat în străinătate şi nu s-a mai întors. S-a stabilit la Genova ca profesor de limbi romanice. Am concurat în toamna anului 1934 pentru această bursă şi am obţinut-o. Astfel, am reuşit să termin studiile aici, la Iaşi. Şi aici am rămas. Scrisoarea marelui profesor Iordan mă chinuieşte şi acum. Cum a putut să-mi spună omul acesta după numai un an de studiu: „Eu te sfătuiesc să rămâi la noi, ca să nu te pierzi printre rânduri”...
- Aţi fost remarcat destul de repede de profesorii dumneavoastră. Ce a urmat după încheierea cursurilor universitare?
- În 1942 s-a organizat un concurs pentru câteva posturi de lector la Universităţi din Europa. Eu nu ştiam, dar profesorul Iorgu Iordan aflase de la Bucureşti mai repede. M-a îndemnat să mă înscriu şi eu. Între documentele necesare erau şi două recomandări. Mi-a sugerat ca una să fie de la profesorul Octav Botez, urmând ca a doua să mi-o ofere chiar el. A alcătuit o recomandare excepţională. Numai că pentru a ajunge la Bucureşti, unde avea loc selecţia, îmi trebuia o adeverinţă de la Poliţie pe care n-am reuşit s-o obţin şi am ratat postul, prin faptul că nu m-am prezentat la concurs. Am susţinut un alt examen pentru un loc la Şcoala Normală Superioară, care reprezenta o facultate paralelă cu facultatea de filologie, în care intrau cele mai alese elemente. Am intrat de pe locul întâi şi am terminat tot primul. În 1943 am intrat în Universitate ca preparator. Din anul 1949, am devenit conferenţiar şi, în acelaşi timp, am fost numit şi decan, funcţie pe care am stat nouăsprezece ani şi o lună. Şi acum primesc scrisori de la mulţi, mulţi studenţi care îmi spun: „Dumneavoastră nu aţi fost decanul nostru, ci părintele nostru”. Mă sună la telefon şi cei care trăiesc acum prin străinătate. Îmi fac mare bucurie.
- Domnule profesor Gavril Istrate, ce înseamnă limba română pentru dumneavoastră?
- Limba română s-a trezit în mine ca o moştenire din strămoşi. Tata scria poezii. Una, din 1905, se intitula „Fii mândru, române”: „Fii mândru, române de limba ce-o vorbeşti,/ Căci alta mai frumoasă ca dânsa nu găseşti/ Prin dânsa îţi plângi tu dorul şi jalea tot mereu/ Prin dânsa îţi cânţi doina şi-l rogi pe Dumnezeu”. Versurile acestea, care au fost prima mea imagine despre limbă, s-au amplificat, pentru că la Năsăud era o mare admiraţie pentru poezia lui Coşbuc, „Graiul neamului”. „Fie-a voastră-ntreaga ţară,/ Şi de cereţi, vă mai dăm,/ Numai daţi-ne voi graiul/ Neamului şi se sculară/ Să ne vremuiască traiul/ Câţi duşmani aveam pe lume!/ Graiul ni-l cereau anume, Să-l lăsăm!/ Dar nestrămutaţi strămoşii/ Tot cu arma-n mâini au stat:/ Au văzut şi munţi de oase,/ Şi de sânge râuri roşii,/ Dar din ţara lor nu-i scoase/ Nici potop şi nici furtună./ Graiul lor de voie bună/ Nu l-au dat!”. Aceasta era a doua odă a liceului nostru din Năsăud. Unul dintre directorii şcolii mai scrisese o odă legată de ideea că noi suntem veniţi de la Roma. La vremea aceea în Transilvania existau trei licee româneşti: la Blaj, înfiinţat în 1754, la Beiuş, în 1828, la Braşov, în 1850. A urmat Năsăudul. Corpul profesoral avea o ţinută didactică de excepţie. Şapte profesori aveau doctoratul în ştiinţe.
- Tatăl v-a fost un model, prin înclinaţiile sale culturale?
- Tatăl meu, care era un om simplu, a fost cel mai bun elev al învăţătorului Petri Andron, cunoscut şi ca Horduanu, fiind de loc din sat cu George Coşbuc. Învăţătorul lui a avut o carieră de patruzeci de ani. Tata ar fi vrut să facă şi el şcoală, dar bunica, mama lui, i-a spus: „Nu poţi să te duci şi să stai prin cănţălărie (cancelarie), şi în timpul ăsta pământul tău să stea nelucrat şi să se risipească”. Şi pentru că nu putea s-o refuze, a ascultat-o, dar toată viaţa a trăit cu sentimentul că trebuia să facă şcoală. Avea o mare capacitate creativă. Scria versuri, dar putea reconstitui şi orice lucrare făcută de mâna omenească. Îmi amintesc o întâmplare povestită de el. Învăţătorul a făcut o Bancă populară pentru a sprijini oamenii din zonă cu bani. La un moment dat, tata, care mai făcea glume şi învăţătorul îl cam alinta, s-a dus cu o bancnotă de zece coroane ungureşti şi l-a rugat să pună banii la bancă. Dascălul a scos chitanţierul să consemneze depunerea, dar tata i-a atras atenţia că bancnota nu este autentică, e o copie făcută de el. La început neîncrezător, apoi convins, învăţătorul a rămas fără grai.
- Ambiţia şi dorinţa de a cunoaşte v-au făcut să urmaţi cursurile unei facultăţi?
- Părinţii, prin sacrificiul lor, mi-au netezit drumul spre învăţătură. În toamna anului 1926, ajunsesem în noiembrie şi eu nu mersesem încă la şcoală în acel an, din motive financiare. Intram în clasa a doua. Înainte de a pleca la Cluj, la o operaţie, care s-a dovedit fatală, tata ne-a adunat într-un fel de un consiliu de familie. A scris o scrisoare în care îl ruga pe directorul şcolii să mă primească în ciuda întârzierii şi apoi mi-a zis de faţă cu mama şi cu ceilalţi: „Indiferent ce se va întâmpla de acum încolo, tu să continui să înveţi şi să urmezi şcoala”. A fost greu, pentru că la pământ lucrau doar mama şi cu o soră, până s-a ridicat şi fratele meu. Când venea de la câmp, cânta alături de celelalte femei. Cântarea cea mai plăcută avea ca bază versurile poeziei „Mama lui Ştefan cel Mare” de Dimitrie Bolintineanu sau, cum spuneau ele, „Pe o stâncă neagră”. Oamenii care le cunoşteau au vorbit mereu de ele ca de două sfinte. Au fost două femei sfinte. Mama, frumoasă şi vrednică, a avut numeroase propuneri de măritat. Nu a dorit să se recăsătorească pentru a ni se putea dărui în totalitate nouă.
- Aţi ajuns la o vârstă venerabilă. Aveţi o reţetă a longevităţii?
- Am fost un om normal. N-am avut o viaţă zbuciumată. Am ţinut seama de versurile poeziei „Anul 1840” a lui Grigore Alexandrescu: „Să stăpânim durerea care pe om supune;/ Să aşteptăm în pace al soartei ajutor”. N-am dat niciodată importanţă unor lucruri care puteau să mă afecteze. N-am făcut o tragedie. Spuneam că este o întâmplare care nu poate fi înlăturată şi trebuie s-o suport. Pe de altă parte, nici n-am avut timp să mă gândesc prea mult la situaţii de acest fel. Lucram intens, zi de zi. Din 1935, când mi-au apărut primele articole, şi până astăzi, doar în trei ani, în timpul războiului, n-am publicat nimic. Mă simt satisfăcut. Am sentimentul că nu am trecut degeaba prin viaţă. Cărţile pe care le-am scris constituie un motiv de satisfacţie majoră.
- Domnule Profesor, vă doresc sănătate şi să ne revedem peste un an, când veţi atinge centenarul.
- Da, da…Ştiu eu dacă voi mai ajunge? Cum o vrea Dumnezeu…
(Vasile Arhire)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:45

BANCUL ZILEI

00:09

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”
17/09/2020 13:37

  * dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, scoala a debutat, problemele mari incep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an scolar pe m ...

 INTERVIU - Maricel POPA: „Avem o mare problemă legată de deschiderea şcolilor”
26/08/2020 00:00

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, au mai rămas doar cateva zile pană la deschiderea unui nou an şcolar. Cat de mult s-au implicat unităţile adminis ...

INTERVIU/VIDEO - Mihai Chirica: „Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face!”
24/08/2020 09:32

* dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, trei săptămani ne mai despart de inceperea unui nou an şcolar, poate cel mai dificil din istoria noastră recentă. A trecut vara, Guv ...

VIDEO - INTERVIU Mihai CHIRICA: „Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon”
31/07/2020 13:23

        * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi   - Un oraş, importanţa sa, nu se măsoară prin lungimea şi lăţimea fizică, ci prin natura aspiraţ ...

Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Mihai CHIRICA: „Traversarea munților cu autostrada, în zona Ditrău, va dura șapte ani!” VIDEO
09/06/2020 06:31

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, in urmă cu cateva zile, primarii din regiunea Moldovei au fost convocaţi la Ministerul Transporturilor, unde li s-a prezentat tema &bd ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei