„Drumul deschis de pasiunea pentru fotografie este, de fapt, un drum către mine”

1oana daian
1oana daian 1

Dimensiune font:

| 04-06-2021 11:44

 Dialog cu Oana Dăian, PR la Teatrul Național „Vasile Alecsandri Iași și un fotograf talentat 

 

Pe Oana Dăian o cunoaștem de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde se ocupă de tot ceea ce înseamnă relații publice. Are o meserie frumoasă, trăiește în lumea artei, aproape de scenă și de luminile rampei. Puțini știu însă că Oana are și alte bucurii aduse de lumină, pe care o filtează atent cu ajutorul aparatului de fotografiat și o așează în imagini incredibil de frumoase surprise în jurul ei. Am discutat cu Oana despre pasiunea ei și despre taina pe care o stăpânește în a-și transforma visele în realitate.

- Oana, de cât timp ești în relație cu fotografia? Cum a început povestea asta frumoasă?

- Am copilărit purtând deseori cu mine un aparat Smena cu care descopeream lumea și mă inițiam în tainele luminii. Smena, fascinantul caleidoscop, diapozitivele, aparatul pentru diafilm au fost jucăriile magice ale acelei perioade. Interesul pentru imagine a continuat cu munca în televiziuni locale timp de 13 ani, dar abia de patru ani m-am apucat serios de fotografie. Mi-am achiziționat un aparat profesional și am început să stau ore în șir, zile întregi cu ochii în manuale, reviste foto, tutoriale pentru a învăța. Și încă mai învăț. Apoi am început să fotografiez mult, să îmi transform tot timpul liber, concediile, weekendurile în călătorii dedicate fotografiei. Am norocul să am acasă o familie care îmi înțelege mica nebunie, mă susține și mă încurajează.

Povestea asta frumoasă de care vorbim mi-a schimbat la propriu modul de a privi. Tot ce-mi trece pe retină se descompune în cadre, fie că am sau nu am aparatul cu mine, iar la finalul zilei, trecerea prin acea zi devine o colecție generoasă de  posibile fotografii.

Drumul deschis de această pasiune este, de fapt, un drum către mine.

 - Știu că poate părea o întrebare-clișeu, însă aș vrea să aflu ce te inspiră? Modul în care îți alegi subiectele spune multe despre sensibilitatea ta. 

- Natura mă inspiră. Mă eliberează, mă învață să fiu prezentă acum și aici, mă aduce de fiecare dată într-un spațiu al emoției autentice. În fotografie, încerc să prind această emoție. Abia aștept ziua cu lumină bună să pot să-mi iau rucsacul și să evadez din oraș, să respir. Pe lângă vacanțele cu familia în țară sau mai departe de ea, am străbătut în lung și în lat județul nostru de una singură și continuu să o fac cât de des pot și cu cea mai mare încântare. Mă fascinează pădurile nesfârșite din jurul Iașului, salbele de lacuri, fauna bogată, nici nu ne dăm seama ce norocoși suntem să avem acest paradis atât de aproape.

Fotografiez cu precădere copaci, de la care avem de învățat atât de multe, un simbol al nevoii noastre de conectare cu energia pământului. Din păcate, deja unii arbori din fotografiile mele nu mai există în realitate, ca urmare a tăierilor masive din ultima perioadă.

Zborul este iarăși o temă prezentă, de data aceasta cu referire la legătura pe care e vital să o avem cu divinitatea, la eliberarea noastră de toate programele pe care le-am dobândit pe parcursul vieții, de toate fricile și nesiguranțele noastre.

Până la urmă, mesajul din fotografia mea e unul simplu: frumusețea nealterată a naturii  o putem găsi și în noi dacă ne permitem să ne întoarcem o clipă privirea în interiorul nostru. Da, asta înseamnă să începem să (ne) iubim.

- Ai și lucrări premiate. Câte să fie și unde au fost remarcate? 

- Nu pot spune că am partcipat la multe concursuri. Nici nu vreau să fie lucrul ăsta o prioritate. Au existat câteva nominalizări și mențiuni la concursuri internaționale, apariții în reviste de profil din America. Toate fotografiile trimise au fost cu peisaje din țara noastră.

Mi-aș dori mult ca în România fotografia să fie promovată mai serios, să existe mai multe reviste specializate, galerii, concursuri și oameni care să ofere sprijin artiștilor emergenți. În Iași, din fericire, expunerea lucrărilor este posibilă în astfel de spații. România are artiști fotografi foarte talentați, care au ceva de spus în acest domeniu și ar fi util să aibă unde, nu doar pe rețelele de socializare.

 - Participi la un alt proiect, în urma unui concurs. Despre ce este vorba? 

- Este vorba despre concursul organizat de Blank Wall Gallery din Atena la care am paricipat cu o fotografie intitulată „The White Wing”, realizată aproape de Iași. A primit punctaj maxim și va fi expusă în această galerie în perioada 19 februarie- 3 martie. Expoziția intitulată „White” va cuprinde 38 de fotografii din toate colțurile lumii.

 - Pe când o expoziție personală, Oana?

- Este o întrebare care îmi este adresată destul de des, o întrebare la care zâmbesc și răspund: „Când o să mai cresc”. Visez să să pregătesc un proiect fotografic, poate o colaborare cu mai mulți fotografi din Iași pe tema pădurilor și a Deltei Moldovei. Îmi doresc mult să promovez frumusețea acestor locuri, este modul meu prin care îi susțin pe cei care luptă să le protejeze.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:07

BANCUL ZILEI

05:48

%ANUNTSPECIAL%
Lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 200/89/2011, aflat pe rolul Tribunalului Vaslui şi C.E.C. Bank Sucursala Vaslui, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, privind procedura insolvenţei, precum şi a Codului de procedură civilă, a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „GENIALUL” S.R.L. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Alexandru cel Bun, bl. 187, sc. C, et. 2, ap. 12, judeţul Vaslui, cât şi terenul proprietatea lui Cordunianu Tudorel, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, ADRESA, Componenţa/Observaţii, Valoare - lei- 1. Construcţia C2 – magazin, birou, spaţiu odihnă, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui, suprafaţă construită 130,96 m.p., iar terenul pe care este amplasată construcţia nu aparţine debitoarei, 24.720,00 2. Bunuri mobile, Loc. Secuia, com. Muntenii de Jos, jud. Vaslui Vitrină frigorifică Mondial Elite, Rafturi PAL, Birou-masă PAL, Raft pâine lemn, Cântar electronic, Casă de marcat Datecs MP55A, 1.165,00. Preţul de pornire la licitaţie este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform hotărârii Adunării creditorilor din data de 23.03.2021. Vânzarea prin licitaţie publică pentru bunurile debitoarei va avea loc la data de 18.06.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv la până la data de 16.07.2021. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile şi 2.000 lei din valoarea activului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei pentru bunurile imobile şi 50,00 lei pentru bunurile mobile şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0335/566.035, 0727/850.575, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
1. Informații generale privind autoritatea contractantă, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax și/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Zemeș, str. Principală, nr. 200, Zemeș, judeţul Bacău, telefon 0234383037, fax 023438330, email adp@zemes.ro, persoană de contact Alupei Teofil. 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie închiriat: Spațiu nr. 1 (boxă), în suprafață de 16,03 m.p., ce face parte din imobilul Piață Zemeș, strada Principală nr.160, proprietate publică a Comunei Zemeș, pentru activități economice comerț sau servicii. Închirierea se face conform H.C.L. 82/17.05.2021, si O.U.G. nr. 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in Caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: de pe site-ul www.zemes.ro sau de la sediul U.A.T. Comuna Zemeș. 3.2. Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul instituției de la care se poate obține un exemplar din documentația de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, U.A.T. Comuna Zemeș, strada Principală nr. 200, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.3. Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 lei, se poate achita numerar la casieria UAT Comuna Zemeș. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 14/06/2021, ora 13.00. 4. Informații privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 23/06/2021, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Zemeș, strada Principală, nr. 200, județul Bacău. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: un exemplar. 5. Data și locul la care se va desfășura ședința publică de deschidere a ofertelor: 24/06/2020, ora 10.00, la sediul UAT Comuna Zemeș, str. Principală nr. 200, județul Bacău. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Bacău, Str. Ştefan cel Mare nr. 4, tel: 0234/514419, fax 0234/525211, email tr-bacau-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate, în vederea publicării: 26/05/2021
 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
10/06/2021 09:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
06/06/2021 15:26

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

„În Iaşi mai există cel mult 20 de arheologi, în instituţiile de cercetare ale statului”
06/06/2021 15:22

La Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, studenţii au posibilitatea de a opta intre a studia activităţile umane din trecut, aplicate prin recuperarea ...

„Creativitatea este o stare pe care nu o poți controla răsucind vreun comutator”
06/06/2021 14:00

  Pandemia de coronavirus a adus nu doar probleme mari in sănătate, ci si schimbări profunde in toate aspectele vietii si a redefinit multe domenii de activitate, inclusiv pe cel al afacerilor. Oamenii ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
04/06/2021 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

„Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul”
04/06/2021 09:45

 * interviu cu dr Valerica Volosan Ilieş, specialist in medicină tradiţională chineză Dr Valerica Volosan Ilieş a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din ...

„Mediul în care îmi cresc copilul e mai important decât influenţa genelor”
03/06/2021 17:35

* interviu cu terapeutul Daniela Bercu, specialist in terapie cranio-sacrală Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul ...

„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
03/06/2021 16:15

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

 „Peste 100 de kilometri de drumuri județene pe care i-am făcut la Iași sunt din furăciuni”
10/05/2021 15:13

* dialog cu senatorul Maricel Popa, presedintele PSD Iasi - Domnule senator, la Iasi, tensiunile dintre principalii actori politici ai momentului - PNL si USR, se accentuează si nu prea par a se domoli curand ...

INTERVIU - Mihai Chirica: „Nu se va ajunge niciodată la carantinarea Iașului” (VIDEO)
11/04/2021 23:37

 * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi - Domnule primar, discutia legată de coabitarea cu USR devine inevitabilă, in contextul in care Iasul nu are, la mai bine de jumătate de an de la ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei