„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”

1cassian-maria-spiridon

Dimensiune font:

| 12-12-2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989

Se împlinesc, peste două zile, trei decenii de când Cassian Maria Spiridon a organizat şi a participat la mişcarea revoluţionară conspirativă de la Iaşi, din 14 decembrie 1989. La aproape trei decenii din momentul în care a fondat „Editura Timpul” (în anul 1991) - petrecute ca publicist, ziarist şi scriitor, poetul Cassian Maria Spiridon lucrează astăzi în redacţia revistei „Convorbiri literare” din Iaşi, al cărui director este.

Democraţia este un lucru pe care îl câştigăm zi de zi, ne luptăm pentru ea. Democraţia nu ne-o dă nimeni cadou. Libertatea e, de asemena, o chestiune pe care o câştigăm pe zi ce trece. Nimeni nu e interesat să îţi dea ţie libertate”

- Domnule Spiridon, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, spuneţi-ne, vă rog, care dintre speranţele pe care le-aţi avut în momentul în care aţi început mişcarea revoluţionară au fost îndeplinite odată cu dobândirea libertăţii.

- Faptul că Revoluţia a învins reprezintă cel mai important aspect, pentru că, altfel, nu scăpam de comunism. Iar noi, în momentul acesta, avem libertate de mişcare, libertate de expresie, libertate economică şi culturală; putem merge oriunde în lumea asta, puteam merge să efectuăm schimburi culturale cu oricine, putem afla orice. Dacă, spre exemplu, vrei să mergi să studiezi la o şcoală în Germania, te poţi duce acolo să te dezvolţi, bineînţeles, dacă eşti capabil, dar şi invers. Cei de acolo pot veni să înveţe în România, pot veni să se plimbe în parc prin România. Nivelul de trai este incomparabil cu ce era înainte de ’89. Înainte de ’89 nu era mâncare, nu era căldură, nu era curent, nu era nimic. Era o diferenţă considerabilă. Acum, că noi suntem nemulţumiţi de situaţia actuală - şi pe bună dreptate să fii nemulţumit - de democraţie... Democraţia este un lucru pe care îl câştigăm zi de zi, ne luptăm pentru ea. Democraţia nu ne-o dă nimeni cadou. Libertatea e, de asemenea, o chestiune pe care o câştigăm pe zi ce trece. Nimeni nu e interesat să îţi dea ţie libertate. Orice politician îşi doreşte să aibă el putere cât mai mare. Schimbarea este o chestiune în care trebuie să ne implicăm cu toţii. Altfel, mergem la vot şi votăm cum votăm... (se opreşte). Mă rog... În momentul acesta, România se află într-o poziţie foarte bună, e prezentă în NATO, este membră a Uniunii Europene, dar mai departe depinde de noi cum procedăm, şi cum fructificăm aceste şanse.

E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice, cum se face politica în lume. Pentru că politicienii noştri nu se ghidează după o anumită ideologie, interesul lor constă în ocuparea unui loc în parlament, sau în guvern, sau oriunde au posibilitatea de a-şi lărgi buzunarul”

- Ce părere aveţi despre faptul că foarte mulţi dintre români nu îşi exercită nici în prezent dreptul de a-şi alege conducătorii?

- Prin 1990 se duceau toţi la vot. Ulterior, au fost dezamăgiţi de clasa politică şi este evident pentru toată lumea faptul că avem o clasă politică în cădere, majoritatea sunt de nivelul doamnei Dăncilă, aspect foarte grav, deoarece e necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice, cum se face politica în lume. Pentru că politicienii noştri nu se ghidează după o anumită ideologie, interesul lor constă în ocuparea unui loc în parlament, sau în guvern, sau oriunde în altă parte ,unde au posibilitatea de a-şi lărgi buzunarul, să spunem aşa.

- Sunt şi oameni de calitate...

- Desigur, nu înseamnă că toţi sunt aşa! Avem şi oameni de calitate în funcţii de conducere, dar sunt prea puţini în noianul acesta de politicieni, care – ce e mai grav- nu îşi iubesc ţara. Primul interes al unui politician ar trebui să fie acela de a se asigura de faptul că ţara merge bine. Dacă ţara merge bine, automat îi merge şi lui bine, e o chestiune firească. Dar dacă el crede că trebuie să îi meargă doar lui bine, cu toate că o ţară întreagă suferă... Exact pe aceste principii se baza şi politica comunistă: „să fim toţi săraci, pentru a fi ţara bogată”. Cum să fie o ţară bogată dacă toţi suntem săraci? Cum? Şi cu ce? Aşa, dacă fiecare dintre noi e bogat, automat şi ţara e bogată. În aceste aspecte constă întreaga paradigmă, şi e una foarte simplă.

- Ce anume îi determină pe cei care au trăit şi în perioada comunistă să continuie să voteze PSD?

- Observ că de această dată nu prea i-au mai votat. Dar nu poţi cauza dispariţia bruscă a unui partid-mamut. Plus că ei constituie partidul de opoziţie. În orice stat civilizat există o balanţă, nu poate exista doar o mare putere, aspect demonstrat. Noi încă nu am ajuns într-un astfel de echilibru faţă de ideea de democraţie, însă ne considerăm un stat democratic.

Avem nevoie de libertate economică, iar pentru a o obţine este necesară o infrastructură modernă, europeană. Europa se termină unde se termină autostrada”

- Dat fiind faptul că dumneavoastră aţi experimentat pe propria piele şi perioada ceauşistă, dar şi trei decenii de libertate, cum preconizaţi că va arăta cel de-al patrulea deceniu de democraţie pentru România?

- România evoluează, indiferent de ceea ce vor şi ce nu vor politicienii. Noi vom înainta chiar şi cu frâna de mână trasă, chiar şi cu motorul oprit. Tot înaintăm. Suntem într-un angrenaj economic european. Vrând, nevrând o să facă şi autostrăzile alea, nemernicii care au tot făcut studii de vizibilitate, dar nu au turnat un metru de autostradă. Lucrurile se vor schimba, şi asta deoarece populaţia conştientizează faptul că este neîndreptăţită, şi îşi cunoaşte nevoile. Avem nevoie de libertate economică, iar pentru a o obţine este necesară o infrastructură modernă, europeană. Europa se termină unde se termină autostrada. Nu se pune problema că vom regresa sau vom rămâne încremeniţi. Nu putem rămâne încremeniţi în mijlocul unui proiect o veşnicie. Înaintăm.

A consemnat Daiana SFREDEL

***

Cassian Maria Spiridon s-a născut la Iaşi, în 1950, absolvind Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti. A fondat noua serie a revistei Timpul şi a înfiinţat Editura Timpul, pe care o conduce şi în prezent. A fondat Poezia, revistă de cultură poetică şi a fost cofondator şi redactor-şef al Caietelor de la Durău. Din 2016 este directorul revistei Convorbiri literare.

Este preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi, membru al Societăţii Ziariştilor Români şi al Asociaţiei Ziariştilor Români, membru al PEN-clubului european. A publicat peste 45 de volume de poezie, critică şi eseu. A primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române pentru poezie şi alte numeroase premii şi distincţii. distins cu Meritul Cultural în grad de Comandor. Este Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Poezia lui a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi publicată în diverse antologii din ţară şi străinătate.

Cassian Maria Spiridon a fost arestat pentru organizarea şi participarea la mişcarea revoluţionară conspirativă de la Iaşi, din 14 decembrie 1989, fiind unul dintre iniţiatorii revoltei anticomuniste din oraş. A fost eliberat din detenţia politică pe 22 decembrie 1989.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei