„Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”

1interviu

Dimensiune font:

| 23-02-2024 14:45

 Dialog cu kinetoterapeul Diana Apetrei, de la Clinica Kinetera

 Se știe că mișcarea este un factor important în sănătate, iar când vorbim despre viitoarele mame este esențială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vorbă cu Diana Apetrei, kinetoterapeut în cadrul Clinicii Kinetera, specializată în lucrul cu viitoarele mame, dar și cu bebelușii.

- Care sunt principalele beneficii ale kinetoterapiei în timpul sarcinii și după pentru mămici?

- Sarcina și nașterea reprezintă evenimente importante în viața unei femei. Pe lângă bucuria asociată acestei etape, vin la pachet o multitudine de schimbări fizice, psihice și emoționale. Atât pe parcursul sarcinii, cât și în perioada postnatală au loc modificări în corp. De-a  lungul sarcinii și după naștere, musculatura suferă modificări în ceea ce privește tonusul, cât și forța și rezistența. Mușchii, în special cei de la nivel abdominal și pelvin, se întind pentru a permite  creșterea uterului. De asemenea, elasticitatea ligamentelor este afectată în timpul sarcinii. Terapia prin mișcare presupune o combinație de exerciții fizice țintite pe anumite grupe musculare. Principalele beneficii sunt îmbunătățirea stării de spirit, îmbunătățirea calității somnului, a funcției cardiovasculare și respiratorii, creșterea mobilității articulare. Vorbim și despre îmbunătățirea posturii și al echilibrului, favorizarea scăderii în greutate, scăderea riscului de a dezvolta anxietate sau depresie postnatală, creșterea calității vieții, îmbunătățirea sănătății sexuale, a tranzitului intestinal, reducerea incontinenței urinare.

- Cum poate ajuta kinetoterapia la menținerea unei stări de sănătate  și la reducerea disconfortului din timpul sarcinii? 

- Activitatea fizică este sigură și foarte benefică pentru femeile însărcinate care nu au contraindicații. Perioada sarcinii este una propice pentru anumite schimbări care s-au dovedit benefice atât pentru femeia însărcinată, cât și pentru făt. Un procent destul de mare de femei tind să depășească greutatea recomandată, iar creșterea excesivă a greutății în timpul sarcinii duce la apariția diabetului, a hipertensiunii arteriale sau chiar necesitatea unei operații de cezariană. Incidența apariției hiperlordozei la femeile gravide este foarte crescută și multe dintre ele suferă și de dureri lombare. Cu ajutorul kinetoterapiei se poate dezvolta un program bazat pe exerciții specifice  individualizate. S-a demonstrat că femeile care au făcut kinetoterapie în timpul sarcinii sunt mult mai relaxate și fac față mai bine schimbărilor psihologice și fizice. Acest fapt se datorează multiplelor beneficii ale exercițiilor cum ar fi gestionarea greutății, creșterea energiei, îmbunătățirea somnului. Astfel, femeile au o imagine mai bună despre sine și se acceptă mai ușor.

- Care sunt recomandările pentru exercițiile de kinetoterapie pentru a îmbunătăți postura și a preveni durerile de spate în timpul și după sarcină?

- După ce bebelușul apare trebuie să avem în vedere restabilirea atitudinii posturale corecte și a greutății normale, refacerea centurii abdomino-pelvine, a musculaturii erectoare a spatelui, reechilibrarea bazinului prin tonifierea cuplului corector abdominali și multe altele. Kinetoterapia în sarcină reprezintă un avantaj pentru sănătatea fizică și psihică a femeilor însărcinate, contribuind în mod real la gestionarea unora dintre simptomele mai puțin plăcute ale sarcinii. Gravidele ce recurg la exercițiile kegel nasc mai ușor.

- Cum puteți sprijini dezvoltarea motorie a bebelușilor prin intermediul sesiunilor de kinetoterapie?

- Stimularea motorie timpurie prin exerciții și jocuri favorizează o bună dezvoltare atât din punct de vedere motor, cognitiv, cât și socio-afectiv.

Primele o mie de zile din viața unui copil sunt cele mai importante pentru dezvoltarea creierului, a corpului și a metabolismului, stimularea motorie  fiind principala activitate pentru atingerea acestor obiective.

- Care sunt semnele pe care mămica ar trebui să le urmărească pentru a ști când să înceapă exercițiile după naștere? 

- Semnele pe care mămica ar trebui să le urmărească sunt durerea sau limitarea mișcărilor în articulații, durerile de cap sau amețelile, instabilitate în mers ori dezechilibru, scăderea forței în membrele superioare sau membrele inferioare, oboseala, respirația îngreunată.

-  Cum pot mamele să integreze exercițiile de kinetoterapie în viața lor de zi cu zi pentru a-și menține starea de sănătate și a recupera mai rapid după naștere?

- Este important ca expresia Mens sana in corpore sano” („Minte sănătoasă într-un corp sănătos) să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența pentru a ne putea bucura cu adevărat de viață. În prima fază, mămicile pot începe cu pași mici, însemnând exerciții ușoare, de intensitate mică spre medie și de a se obișnui gradual cu exerciții mai intense și mai complexe. Este foarte important să conștientizeze multiplele beneficii ale mișcării pentru a deveni un stil de viață. Este mai important ca mamele să își aleagă trei, patru ședințe pe săptămână la aceeași intensitate, decât o singură zi foarte intensă, care să le extenueze și ulterior să nu mai dorească să facă sport în următoarele două săptămâni.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vine gripa!

09:06

BANCUL ZILEI

04:51

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
18/01/2025 11:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
18/01/2025 10:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
18/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
17/01/2025 08:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei