„Este nevoie ca părinții să reseteze softurile instalate în creierul copiilor. Doar așa pot fi fericiți”

1iuliana sosu

Dimensiune font:

| 03-11-2022 11:10

 Dialog cu trainerul Iuliana Șoșu despre educația bazată pe neuroștiințe

De ceva timp, în câteva școli din Iași au îceput să apară și ore de neuro-științe, predate fie de traineri specializați, fie de cadre didactice care își doresc mai multe de la copii. Sau, altfel spus, își doresc ca elevii să fie smart, să absoarbă mai ușor informațiile, săe fie creativi, curajoși și să-și gestioneze corect emoțiile. Unul dintre ei este Iuliana Șoșu, care a pornit un proiect similar cu gândul la cei doi feciori ai ei.

- Cum a început această nouă poveste a ta, Iuliana? Lumea te cunoștea ca antreprenor până nu demult... Unde ai făcut primul pas?

- Primul loc unde am început să transmit (evit termenul de predare) noțiunile de neuroștiință a fost chiar clasa copilului meu mai mare, adică a IV-a, cu îngăduința doamnei învățătoare. Cu ei am mai făcut ore de lucru manual sau de lectură și cu alte ocazii, deci eram familiarizați.  

În lungile noastre drumuri spre și de la școală (că avem un trafic minunat pentru așa ceva), îl ascultam împreuna pe Paul Olteanu și podcasturile despre elefant și călăreț. A început să-mi pună întrebări, să oprească podcastul ca să-i explic unii termeni și, surpriza cea mai mare s-a petrecut când, după o deturnare emoțională gen Offf, ce mă enervează căpcăunul ăsta, cu mașina lui, cu tot, copilul spune: Hopa, ți-a căzut elefantul, mami!

Și, ca să sintetizez un răspuns pentru întrebare, motivul principal este chiar copilul meu la care am observat că poate înțelege ușor despre ce-i vorba și se folosește de aceste noțiuni pentru a-și explica situații, pentru a le comunica și mai ales, pentru a folosi tips&tricks-urile ajutătoare.

- De ce este nevoie de astfel de informații?

- Uite: noi avem instrucțiuni de utilizare pentru fiecare nou device care intră în viețile noastre. Ca să mergă bine, trebuie să înțelegem pe ce butoane trebuie să apăsăm, cand trebuie pus la încărcat, când trebuie curățat și la ce să nu-l folosim. Și ce facem cu el când nu mai funcționează cum trebuie. Treburile stau cam la fel și cu creierul din dotare, doar că nu avem niciun manual și mai e și al naibii de complex. Partea bună este că, având un pic de cunoaștere despre cum funcționează, ne dăm seama cum îl putem pune la treabă în mod conștient, benefic și mai ales sănătos. Și asta este valabil pentru toată lumea, din fericire. 

-  Ce spun copiii?

- Prin definiție, ei sunt niște curioși și experimentatori. Dacă le adaptăm conținutul nivelului lor de înțelegere și îl livrăm într-un cocktail de emoție și implicare, feedback-ul nu va întârzia să apară. Copiii mai vor, le place și pun întrebări. Multe! Sunt fantastici!

- Ce îi înveți, mai exact? Și cum?

- Eheee, ceea ce le transmit eu este o poveste. Cel mai adesea o poveste cu personaje care trăiesc tot spectrul emoțiilor omenești și prin ale căror caractere ei se pot lesne regăsi. Dar, dincolo de povești, ei pot înțelege multe noțiuni care au o puternică încărcătură abstractă. Și urmează câteva exemple: de ce suntem noi așa de deștepți și ce anume ne face să fim așa; de unde vin emoțiile și de ce nu există emoții rele; cum putem scoate partea bună din fiecare emoție și instrumente prin care să le controlăm noi pe ele și nu invers. În plus, aflăm ce este bullyingul, de ce apare, de ce se manifestă așa, ce se ascunde sub masca agresorului, ce trăiește victima dar și cei de pe margine, ce putem face din aceste poziții și mai ales cum să combatem fenomenul acesta. De ce suntem agresivi, de ce suntem demotivati sau lipsiți de energie, ccum să ne ponderăm și raportăm în raport cu tehnologia, ce importanță are gașca și cum rămâne cu familia. Vorbim despre importanța viselor, dorințelor și cât de grozav este să îți iei repere bune în viață, aflăm despre mentori. Învățăm despre instrumentele de îmblânzire a fricilor și a agresivității, dar și despre comunicarea și formele ei care sunt atât de multe și minunate sau periculoase. Lista este mult mai lungă deoarece fiecare lecție o determină pe cealaltă. De fapt, copiii sunt cei care solicită abordarea următorului subiect și de aceea implicarea este mai mult decât uimitoare.

- Informațiile nu sunt prea grele pentru ei? Ce rezultate ați obținut?

- Rezultatele nu sunt precum niște foi de hârtie pe care să le punem într-o expoziție. Ele sunt subtile și solicită timp și înțelegere. Creierul și implicit comportamentele nu funcționează ca un hard de pe care putem șterge oricând o aplicație pentru a instala alta nouă. Este un proces magic care, în mod special la copii și adolescenți, are nevoie de foarte multă răbdare și suport din partea adulților. De aceea, dacă până acum am pus accent pe introducerea neuroștiinței la clasă, în viitor mă voi îndrepta și pe captarea atenției din partea adulților. Pentru că ei sunt cei care au instalat o mare parte din softurile copiilor lor și pot face în continuare niște setări la care doar ei pot avea acces. 

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Vine gripa!

09:06

BANCUL ZILEI

04:51

Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
18/01/2025 11:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
18/01/2025 10:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
18/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
17/01/2025 08:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei