Gheorghe Emacu: „Clasa politică de la Iaşi a fost neperformantă!”

default

Dimensiune font:

| 17-05-2013 06:02

* Gheorghe Emacu este deputat UNPR de Iaşi, reprezentând Colegiul 8 - Copou Păcurari - Valea Lupului * este născut la Iaşi, jurist de profesie, iar în politică a intrat recent, direct în UNPR * deşi este la primul mandat de parlamentar, Gheorghe Emacu are o bogată experienţă în administraţie publică centrală * a fost secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, ministru delegat şi preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie * Emacu recunoaşte că activitatea parlamentară nu reprezintă cea mai bună perioadă din viaţa sa, având în vedere numărul mare de aleşi * într-o manieră umoristică, Emacu a sintetizat situaţia actuală a Parlamentului României – „Dragii tatei copilaşi, din trei cinci aţi mai rămas!” , zice un soldat întors acasă din război după mai multi ani...

Deputatul Gheorghe Emacu este singurul reprezentant al Iaşului în Comisia de revizuire a Constituţiei


- De ce ce este o prioritate pentru Guvern revizuirea Legii Fundamentale?
- Ajustarea Constituţiei este necesară pentru că România are un alt statut faţă de 2003, când nu era membră UE sau NATO.
- De ce nu s-a modificat Constituţia în 2008, la scurt timp după aderare?
- Atunci nu erau condiţiile obiective şi nici atât de multe discrepanţe între Constituţie şi realitatea politică pe care o parcurgea România, în plan politic economic şi social. De asemenea, nu a fost suficientă voinţă politică, aşa încât lucrurile au mers mai departe. Un alt argument pentru revizuirea Constituţiei este regionalizarea. Acest proces înseamnă să apară un nou actor în planul administrativ-teritorial, regiunea. Constituţia doar îl va consfinţi, iar cum va arăta noua regiune, rămâne să stabilim printr-o nouă lege specială.
Alt argument,ce aparţine preponderent PSD, este armonizarea unor raporturi între cei mai importanţi actori din stat, Preşedinte-Parlament-Guvern, astfel încât sincopele care au fost de-a lungul timpului să fie estompate. Vorbesc de situaţiile în care arbitrul general a fost Curtea Constituţională, al cărui rol trebuie revăzut şi întărit. Faptul că judecătorii CC sunt numiţi pe linie politică nu este un lucru bun. Sunt oameni de mare calitate din punct de vedere profesional, dar care, uneori au gândit uşor subiectiv, ceea ce a făcut ca unele soluţii pe probleme de maximă importanţă s-au dat cu un scor de 5 la 8. Acest scor e ca la hochei sau fotbal, nu la acest nivel în justiţie. E greu ca după dezbateri de câteva zile, să ajungi la un astfel de rezultata. Poate că numirea judecătorilor CC ar trebui să treacă doar prin CSM, să se dea concurs, iar cei mai capabili să fie numiţi la CC. Altfel, apare acestă suspiciune de subiectivism.

Temele de revizuire a Constituţiei ajung astăzi la Iaşi. De la ora 12, în Aula Magna a Universităţii ,,A. I. Cuza” din Iaşi, are loc o dezbatere pe tema revizuirii Constituţiei. Organizatorii dezbaterii vor fi reprezentaţi de dr. Tudor Chiuariu, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, şi prof. univ. dr. Tudorel Toader, decan al Facultăţii de Drept şi judecător la Curtea Constituţională.

- Cum vedeţi viitorul Parlament?
- Punctul de vedere al PSD este să existe bicameralism. Numărul parlamentarilor trebuie categoric redus, probabil 400 ar fi suficient, astfel încât să ai un Parlament suplu, solid, mult mai lucrativ. Tradiţia noastră arată că bicameralismul este cea mai bună soluţie.
- Aţi introduce în noua Constituţie o prevedere care să împiedice ca persoanele condamnate penal, chiar şi cu suspendare, să nu mai poată ocupa funcţii publice, inclusiv cele alese, pe perioada executării pedepsei?
- Sunt de acord cu această propunere a dnei Renate Weber. Eu nu aş acorda nicio imunitate parlamentarilor. Sunt colegii de-ai mei, cu mai multă experienţă, care susţin că poţi fi jucat politic, se pot înscena diverse procese. S-ar putea ca într-o anumită abordare să existe o logică, dar eu consider că toţi trebuie să ne supunem aceloraşi rigori legislative.
- Sunteţi de acord cu scăderea vârstei de vot de la 18 la 16 ani?
- Eu sunt de acord cu acestă chestiune. Cred că fiecare generaţie este înnobilată, şi intelectual, şi fizic. Genetic, alta e calitatea. La 16 ani adolescenţii de astăzi nu mai sunt cum eram eu la aceeaşi vârstă. Dreptul la muncă se naşte de la 14 ani, răspunderea penală începe la 14 şi se amplifică la 16. De ce să nu-i dau dreptul să decidă asupra viitorului său? Societatea are nevoie de infuzia asta de tinereţe, mai ales că noi îmbătrânim ca naţie. Unii pot vota pentru medicamente, ceilalţi pentru slujbe şi educaţie.
De asemenea, aş introduce măcar în preambulul Constituţiei o referite la Dumnezeu. Trebuie menţinută prevederea referitoare la învăţământul religios şi, în opinia mea, trebuie specificată căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Pompierii, armata şi biserica au fost pilonii continuităţii neamului omenesc. Nu cred că ar trebui să lovim în aceştia.
- În contextul regionalizării, aveţi un scenariu preferat privind împărţirea teritoriului ţării?
- Regionalizarea are nişte argumente de susţinere, regiunea există în ţările UE, banii europeni se pot obţine mult mai uşor. Spre exemplu, între Iaşi şi Bruxelles nu mai apare şi Bucureştiul, cu armata de funcţionari plictisiţi, preponderent slab performanţi, şi, poate, unii dintre ei corupţi.
Există câteva vulnerabilităţi pe care eu le gândesc. Atenţie la riscul şubrezirii suveranităţii statului şi federalizării ţării. Să nu creştem birocratizarea şi cheltuiala publică, deci să mărim chinul cetăţeanului.
O altă vulnerabilitate poate apărea prin creşterea decalajelor dintre regiuni, cele mai sărace să se adâncească în sărăcie, iar cele mai dezvoltate, să fie din ce în ce mai bine. Mi-e teamă ca în interiorul unei regiuni, unde un anumit judeţ poate fi preponderent susţinut politic, acela să se dezvolte, iar celelalte să decadă. Exemplul Poloniei este concludent în acest sens, unde decalajele s-au adâncit. Experienţa modelului polonez a arătat că sunt performanţi din punct de vedere al absorbţiei fondurilor europene, au avut şi un sprijin politic extraordinar de puternic, să nu uităm că au avut şi un Papă.
Consider că după etapa regionalizării, trebuie să facem o reformă profundă prin reducerea numărului de comune. Niciun primar nu va dori să renunţe la prerogative, dar trebuie să o facem. Danemarca a fost un exemplu de voinţă politică, unde în câţiva ani s-a ajuns ca din peste o mie de UAT (n.r.-unităţi administrativ teritoriale) să rămână mai puţin de 100, şi administraţia merge foarte bine.

- Se poate realiza regionalizarea până la sfârşitul anului?
- Deşi aceasta este ţinta Guvernului, eu sunt rezervat pe chestiune asta. Eu sper ca problema revizuirii Constituţiei să se rezolve anul acesta, iar primii paşi ai regionalizării ar putea fi stabiliţi anul viitor. Din punctul meu de vedere este nevoie de o etapă pilot a regionalizării, numai pe anumite zone. Este nevoie şi de ajustările legislative pentru ca o regiune să poată funcţiona, dar cu un proiect pilot am fi văzut şi cum stau lucrurile în practică. Totuşi, suntem într-o presiune a timpului.
Regionalizarea este doar începutul unui proces de reformă. Trebuie continuată cu reforma funcţiei publice, să dăm oamenilor care lucrează în administraţie respectul cuvenit în forma recunoaşterii unor drepturi materiale, dar să cerem performaţă. Trebuie să încetăm cu politizarea administraţie, un cancer pentru acest sistem.
- Unde vedeţi capitala viitoarei regiuni de Nord-Est?
- Capitala Moldovei este şi trebuie să rămână la Iaşi. Argumentele istorice sunt evidente, nici nu are rost sa le mai amintim. La Iaşi s-au făcut progrese importante în ultimii ani, care arată că Iaşul poate gestiona proiecte de mari dimensiuni şi poate trage în sus regiunea de Nord-Est. Asta în ciuda faptului că în ultimii 20 de ani a fost printre cele mai „uitate” judeţe de către guvernanţi. Însă, nu doar Bucureştiul poartă vina, un rol mai puţin bine jucat l-a făcut clasa politică ieşeană. N-am văzut să se bată cu adevărat pentru proiectele Iaşului, mai mult s-au bătut între ei. În marea ei majoritate clasa politică de la Iaşi a fost neperformantă! Nici anul acesta nu s-a văzut mare lucru. Lumea, pe bună dreptate, ne întreabă aţi adus ceva bani în plus? N-am adus, din păcate! Este şi primul buget după o perioadă de criză profundă şi nu prea poţi să împarţi sărăcia. Cu oarecare deficienţe, lucrurile încep să meargă, dar efectele pozitive se vor vedea în trimestrul doi. Dacă toate echipa de parlamentari din Iaşi va fi unită, rectificarea poate fi un semn bun, astfel încât Iaşul să nu fie în a doua jumătate a listei alocărilor bugetare, să fie în primul sfert

(a consemnat Adina Zancu)

Ce proiecte a propus deputatul Emacu în primele luni de mandat?
Deputatul UNPR Gheoghe Emacu a iniţiat, în primele luni de mandat, trei propuneri legislative. Deputatul susţine recalcularea pensiilor militarilor a căror venituri au fost tăiate în 2010, susţine diminuarea cu 90% a unor taxe consulare, dar şi facilitarea accesului persoanelor cu handicap pe piaţa muncii. „Iaşul a fost un exponent al mişcărilor din piaţa universităţii, au fost parte din acel mecanism care a determinat căderea guvernului de atunci. Militarii au solicitat nişte chestiuni care trebuie rezolvate. Există voinţa politică a guvernului Ponta pentru recalcularea pensiilor militare, iar procedurile legislative se pot finaliza în acestă sesiune parlamentară. Măsurile financiare efective pot să apară din trimestrul trei sau patru”, a declarat Emacu. Deputatul UNPR mai spune că se practică taxe foarte mari, de până la 500 de euro, pe care trebuie să le plătescă cetăţenii care vor să-şi recapete cetăţenia române. Prin iniţiativa legislativă semnată, deputatul propune reducerea acestor taxe cu 90%.

Citate
„Bucureştiul are o armată de funcţionari plictisiţi, preponderent slab performanţi şi unii dintre ei corupţi” - Gheorghe Emacu, deputat UNPR Iaşi

„Sunt rezervat că regionalizarea se poate realiza până la sfârşitul anului. Eu sper ca problema revizuirii Constituţiei să se rezolve anul acesta, iar primii paşi ai regionalizării ar putea fi stabiliţi anul viitor” - Gheorghe Emacu, deputat UNPR Iaşi

„Politizarea administraţiei este un cancer pentru acest sistem” - Gheorghe Emacu, deputat UNPR Iaşi

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

grigore

May 21, 2013

dezintegrarea prmului-pamflet partidul românia mare se află în plină degringoladă.nu pot afirma cu certitudine că deja este dezintegrat dar pot spune că nu mai are viață în peste 20 de județe.voi aminti doar că nu sint președinți în filialele:vrancea,sălaj,satu mare,iași,caraș severin și în multe activitatea este nulă.brașovul e mort.clujul abia că mai respiră deși are șef pe funar.activitatea lui se rezumă doar la cercetarea daciei edenice , la o conferință amorțită de presă și atît.mai mișcă bine timișul,aradul,vâlcea,prahova,oltul.hunedoara și chiar municipiul bucurești cu ”nebunica” la comandă.moldova peremistă nu mai există,acolo bîntuie ”fosile”,iar în ardeal,funar mestecă menta.vadim se teme de președinții de filiale,dar aceștia nu sunt uniți,motiv pentru care nu a convocat nici măcar un birou permanent.dacă zece președinți ar merge peste el și l-ar convoca la birou,ar face pe el,tremuriciul.el crede că pînă în iunie vulpoiu,zanfirescu și rus vor dezamorsa pe cei” 27”sau cel puțin vor atrage de partea lor pe cîțiva.la biroul central înafară de căpîlnaș,vulpoiu și eliza nu găsești pe nimeni,eventual cîinii găsiți peste săptămînă de vadim și care fac, ca atmosfera de acolo să fie insuportabilă.oameni vreo 3 și 7 cîini ,la un partid ce altădată era al doilea din românia.atît a mai rămas din prm ul înscris la osim pe numele tribunului.paranoia e boala șefilor de state și partide .nici acest partid nu a fost scutit de așa ceva. gafele monumentale ale tribunului coroborate cu izolarea mediatică a făcut ca acest partid să fie inerent.cui îi mai pasă de prm? la ce mai este util acest partid? votul puținilor peremiști prin consiliile locale se negociază direct și personal în funcție de interes.de ce să mai plătească oamenii cotizație,cînd acest partid nu le mai poate oferi nimic. de ce să mai strîngă ei semnături și pentru cine? pentru un ”nesimțit” ca vadim,care face spume la gură cînd i se spune adevărul.a plătit el ceva în campania pentru europarlamentarele din 2009 ? nu. cît plătește chirie cumnata lui vadim,care dezvoltă o activitate comercială într-un birou de la sediul central?vadim a fost fraierit de tănăsescu și fiul acestuia a ajuns europarlamentar.după plecarea lui becali jocul murdar tipic vadimist a continuat și de el a profitat omul casei.europarlamentarii susțin partidul?nu.vadim și zanfirescu plătesc la negru oamenii de la ziarul tricolorul,din care tribunul își face revista românia mare.pentru vadim,ziarul este mai important decît oamenii din partid.ziarul îi aduce profit,oamenii doar belele.ei îl critică și se revoltă,dar nimeni nu-i mai bagă în seamă,ca dovada reacția promptă în urma scrisorii ”celor 27”. ”prm e ţinut, sub capac, la 2%, indiferent ce s-ar întîmpla. există unii, chiar din prm, care nici acum n-au priceput lucrătura asta sinistră şi cer reformare, programe, strategii şi dracu’ să-i pieptene. nişte imbecili”așa scrie tribunul in ultima revista a lui de 2 lei.așadar, alături de punr încă un partid naționalist dispare de pe scena politică ,datorită proastei conduceri.aici vadim și-a pus în practică sloganul:”eu l-am făcut,eu îl distrug”! ai reușit,maestre.dar cu ce preț? cu cel al papagalului care bate din gură cu rost și fără,urlînd,spumegănd,jignind și cel mai dureros disprețuind proprii membri.un control amănunțit al curții de conturi și al aep ar descoperi fraude imense.banii partidului au ajuns acasă la vadim,justificați și nu prea.acesta este motivul pentru care nu este contabil la acest partid.nici nu va mai fi nevoie.morții nu au nevoie de contabilitate.păcat ! rămîn profitorii și impostorii mascați în creștini practicanți și oameni de cultură….

ion

May 21, 2013

macar face-ti ceva pentru iai daca tot v-ati dat seama ca politicienii sint total neperformanti.eu va spun ca daca o continuati asa ve-ti pati mai rau ca pdl la ultimile alegeri!

dina eieii

May 17, 2013

cum sa fie performanta daca ei umbla numai dupa furat.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei