INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”

1interviu Doina Azoicai 3

Dimensiune font:

| 28-02-2021 11:44

 

* dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iași, președinte al Societății Române de Epidemiologie și președinte al Comisiei de Epidemologie din cadrul Ministerului Sănătății

 

- Doamna profesor, aţi afirmat recent că doar trecerea prin boală, în mod natural, a peste 70% din populație, poate să determine reducerea circulației noului coronavirus și, implicit, scăderea considerabilă a numărului de cazuri. Vom avea o bătălie de durată sau procesul acesta se poate încheia rapid?

- Probabil că se va ajunge la aceste rezultate, cu imunizarea a 70 la sută din populaţie, într-un an sau chiar în doi ani. Nu este posibil să se imunizeze o proporţie atât de mare a populaţiei într-un timp scurt. Mai bine spus, avem speranţa că într-un timp scurt nu se va realiza imunizarea aceasta a 70% din populaţie, deoarece asta ar înseamna o epidemie de nivel foarte înalt, cu un număr foarte mare de cazuri, brusc, cu o creştere exponenţială... Noi sperăm ca numărul de cazuri să fie în platou, liniar, iar de la toamnă, sau cât mai repede posibil - e greu de spus când, să fie disponibil un vaccin pentru ca imunizarea aceasta a populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci să se facă prin vaccinare. Trecerea prin boală este relativă, deoarece unii pot trece prin boală cu forme asimptomatice, forme uşoare, medii, iar alţii pot face forme grave sau critice, care să se soldeze cu deces.

Se fac eforturi și sperăm ca ele să nu fie zădărnicite nici de imprevizibilitatea virusului și nici de inconstanța sau neîncrederea populației în utilizarea unui potențial vaccin care să îndeplinească toate calitățile necesare - sigur, imunogen, cu durata mare de protecție, ușor de administrat, generator de reacții postvaccinale minime, ieftin și produs în cantități suficiente”

- Şi când apreciaţi că poate veni vaccinul acesta salvator?

- Se estimează că vaccinul acesta va veni în minim 12 luni, din momentul în care încep testele clinice. Este un proces foarte laborios, deosebit de important, deoarece vaccinul trebuie să aibă unele calități, să nu fie reactogen, să nu determine reacții postvaccinale importante, să fie imunogen, adică să determine, să aibă capacitatea să determine producția înaltă de anticorpi și să fie protectiv pe o perioadă mai lungă de timp.

- Există asemenea teste clinice, în diferite faze, mai mult sau mai puţin avansate?

- Sigur! Chiar a şi fost mediatizat un asemenea caz când, în urmă cu puţină vreme, a fost vaccinat un voluntar din Statele Unite ale Americii. Se fac eforturi susținute și cercetarea este axată pe tema aceasta a obținerii cât mai rapide a unui vaccin cu calitățile enumerate anterior, iar cercetarea se face în paralel și pentru stabilirea unor protocoale de terapie care să fie validate și eficiente.

Poate veni un asemenea vaccin din România?

- Ca să vă răspund, iau şi eu de bună informaţia pe care am auzit-o recent, în sensul că la Timişoara, la Centrul Oncogen, coordonat de domnul profesor Virgil Păunescu, se află în cercetare un produs vaccinal. Sigur că sunt astfel de premize lansate de foarte multe structuri, de companii. Sunt vreo 40 de companii, în asociere cu centre de cercetare, cu centre universitare din întreaga lume, care încearcă obţinerea unui astfel de vaccin. Desigur, ar fi o mare realizare pentru România dacă acest preparat anunţat îşi va dovedi eficienţa şi eficacitatea, cele două calităţi foarte importante la un vaccin.

- Este chiar frustrant să vezi amploarea pe care a luat-o pandemia, iar noi să nu avem încă un vaccin... Cum se face că durează atât?

- E calea firească... Toate preparatele biologice nou intrate pe piaţă trebuie să parcurgă un proces de testare, de evaluare, pentru că este un produs biologic care nu trebuie să facă rău. Nu este o problemă a acestui vaccin. Toate preparatele vaccinale şi în principiu cele destinate introducerii pe piaţă a unor noi produse vaccinale sau medicamentoase durează câţiva ani. Deci, scurtarea duratei la 12, maxim 18 luni poate fi considerată ritm urgent, pentru a avea acest vaccin. În mod obițnuit, în afara unor momente de criză, pentru utilizarea unui preparat vaccinal nou sunt necesari între 5 şi 10 ani. Se fac eforturi și sperăm ca ele să nu fie zădărnicite nici de imprevizibilitatea virusului și nici de inconstanța sau neîncrederea populației în utilizarea unui potențial vaccin care să îndeplinească, repet, toate calitățile necesare - sigur, imunogen, cu durata mare de protecție, ușor de administrat, generator de reacții postvaccinale minime, ieftin și produs în cantități suficiente.

Este relativ ceea ce se afirmă despre influenţa temperaturii în această boală. După ultimele informaţii ştiinţifice, încă nu este atestat faptul că temperaturile foarte înalte vor rezolva problema. Să nu ne facem iluzii! Însă, în mod cert, pentru că este un virus respirator, circulaţia sa va fi mult diminuată, coroborat cu impunerea măsurilor necesare. Desigur, factorul de mediu este şi el important în rapiditatea, în intensitatea cu care se realizează transmiterea virusului”

- Raportat la numărul populaţiei judeţului Iaşi, care este de aproximativ un milion de persoane, zona aceasta stă destul de bine la capitolul „infectaţi-decedaţi” urmare a noului coronavirus. Care credeţi că este factorul care a contribuit la acest mic succes?

- Sigur că toate datele statistice trebuie ajustate, corectate , deoarece nu cunoaştem foarte multe amănunte despre numărul celor care au trebut prin boală. Acest virus dă forme clinice foarte diferite, asimptomatice, uşoare, medii, grave, critice... Dat fiind faptul că numărul de testări încă este limitat, dar în perspectivă de a creşte foarte mult, nu ştim foarte precis câte cazuri de îmbolnăvire au fost. În conformitate cu metodologia naţională, cea a Centrului Naţional de Control al Bolilor, sunt testaţi cei simptomatici sau contacţii celor care au fost confirmaţi şi putem aprecia că Iaşul are o situaţie bună, dar sub rezervă. Totuşi, situaţia aceasta bună nu se înregistrează doar la Iaşi, ci chiar la nivel naţional, unde numărul îmbolnăvirilor nu este cel prognozat. Deşi lucrurile se pot schimba de la o zi la alta, căci suntem într-o situaţie absolut variabilă, eu pun numărul redus de cazuri pe seama măsurilor foarte energice impuse referitoare de distanţarea socială, la autoizolare, la izolarea cazurilor asimptomatice la domiciliu şi a carantinării populaţiei care a venit din zonele de risc. Pe lângă acest aspect, fundamental este şi comportamentul populaţiei vizavi de respectarea ordinelor care sunt transmise, purtarea corectă a măştii, spălarea mâinilor, evitarea contactului cu persoane la mai puţin de 2 metri... Consider că toate măsurile care au fost luate au fost luate la momentul oportun.

- Cât de aproape suntem de perioada de vârf , de perioada de platou a epidemiei?

- Ceea ce ştim este că avem încă o evoluţie este ascendentă. Sigur, nu este o evoluţie exponenţială, de gravitate, în sensul că de la o zi la alta creşterile sunt foarte mari, dar este o evoluţie ascendentă. În mod cert, n-am atins încă perioada de vârf a acestei epidemii.

- Întreb pentru că, fiind foarte aproape de sezonul cald, toată lumea aşteaptă să vină căldura, sperând ca astfel să dispară, miraculos, şi problemele cu coronavirusul...

- Este relativ ceea ce se afirmă despre influenţa temperaturii în această boală. După ultimele informaţii ştiinţifice, încă nu este atestat faptul că temperaturile foarte înalte vor rezolva problema. Să nu ne facem iluzii! Însă, în mod cert, pentru că este un virus respirator, circulaţia sa va fi mult diminuată, coroborat cu impunerea măsurilor necesare. Desigur, factorul de mediu este şi el important în rapiditatea, în intensitatea cu care se realizează transmiterea virusului. Probabil că, fără să putem afirma că deţinem adevărul în acest moment, circulaţia virusului va fi mult redusă, dar asta nu înseamnă că virusul dispare din circulaţie. Vor mai fi cazuri de îmbolnăvire, deşi nu la nivelul fenomenului acesta epidemic.

Dacă prognozele sunt cele corecte, vom avea o perioadă de scădere a cazurilor prin limitarea de la forma epidemică la acea sporadică, iar în realitate va fi mai mult endemo-sporadică, deoarece există probabilitatea ca fenomenele să revină după mai multe luni, în cazul în care boala are caracteristici sezoniere, sau după un anumit număr de ani, mai ales dacă nu vom avea un vaccin adaptat la particularitățile tulpinii circulante”

- Care este probabilitatea ca forma epidemică a bolii să revină după o anumită perioadă şi care ar fi această perioadă?

- Probabilitate, aţi spus foarte bine, deoarece noi lucrăm cu probabilităţi... Deocamdată, doar începem să cunoaştem acest virus. Dacă folosim ca reper modelul evoluţiei virusului gripal, ne aşteptăm - aşa cum mulţi dintre responsabilii din sistemul de sănătate au afirmat, ne aşteptăm la un alt val al bolii, care va se va înregistra la debutul sezonului rece al anului în curs sau la începutul anului viitor, după modelul gripei. Este o probabilitate, însă se estimează că fenomenul nu vor fi atât de îngrijorător cum este în momentul de faţă. Dacă prognozele sunt cele corecte, vom avea o perioadă de scădere a cazurilor prin limitarea de la forma epidemică la acea sporadică, iar în realitate va fi mai mult endemo-sporadică, deoarece există probabilitatea ca fenomenele să revină după mai multe luni, în cazul în care boala are caracteristici sezoniere, sau după un anumit număr de ani, mai ales dacă nu vom avea un vaccin adaptat la particularitățile tulpinii circulante.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
13/04/2024 10:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
13/04/2024 10:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
13/04/2024 08:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
13/04/2024 08:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei