„Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare și imaginație”

1dr gabriela vasiloiu

Dimensiune font:

| 02-10-2023 10:54

 

Dialog cu dr Gabriela Vasiloiu, managerul Clinicii Kinetera, care oferă ajutor kinetoterapeutic bebelușilor născuți prematur

- Ce v-a inspirat să deschideți acest centru de kinetoterapie specializat pentru copii?

- Kinetera e rezultatul preocupărilor mele de o viață unite sub aceleași valori primite în copilărie: sănătate și educație. Am primit de la mama, care este învățătoare, respectul pentru carte și studiu și dorința de a învăța în mod continuu, iar de la tata am învățat ce înseamnă perseverența și asumarea responsabilității. Copiii mei au crescut de mici cu noțiuni de sport si nutriție, au practicat diverse sporturi și au participat la competiții, însă dezvoltarea completă a unui copil înseamnă mult mai mult de atât. Sănătatea fizică este extrem de importantă, însă la fel de mult contează și cea psihică și emoționala, dezvoltarea aptitudinilor sociale și a deprinderilor comportamentale. Copiii sunt minunați, sunt un izvor nesecat de resurse și de inspirație pentru noi, adulții. Dar cum putem aduce un echilibru în viața lor? Cum putem crește copii dezvoltați armonios? Care este rolul nostru, al părinților? Sunt întrebări care ne preocupă pe toți. În momentul în care devii mamă, prioritățile se schimbă. Ideea centrului de recuperare medicală a încolțit în mintea mea cu mult timp înainte de a avea curajul să o pun în practică. A fost o decizie îndelung chibzuită, aceea de a trece de la statutul de angajat, la cel de angajator. Viața are felul ei de a-ți arăta drumul și de a te ghida, trebuie doar să fii atent ca să vezi unde vrea să te ducă.

- Puteți împărtăși o poveste de succes care v-a marcat în mod deosebit în această călătorie?

- Am început această călătorie inspirată de poveștile de succes ale femeilor din jurul meu, povești de la care am învățat și care mi-au dat curaj și putere. Clinica avea să vină atât cu eșecuri, cât și cu succese, ambele la fel de importante în creșterea noastră. Faptul că am fost nevoiți să închidem din cauza pandemiei, la doar câteva luni de la deschidere, ne-a făcut, cu siguranță, mai puternici și mai uniți, iar modul în care am reușit să ne adaptăm și să mergem mai departe reprezintă pentru noi o poveste de succes. Am dezvoltat programe de exerciții personalizate pentru fiecare pacient, am ținut ședințe online, am menținut continuu legătura cu ei și ne-am bazat pe ajutorul părinților, în cazul copiilor. Cu sau fără pandemie, recuperarea medicală era imperativ necesară în cazul mai multor pacienți pe care îi aveam în clinică în acel moment. Comunicarea constantă, încrederea, diversificarea serviciilor, siguranța și igiena au făcut diferența și am putut trece cu bine peste acea perioadă.

- Cum ați descrie momentul în care ați văzut primul copil beneficiind de serviciile centrului dvs. și făcând progrese semnificative?

- Bucuria nu poate fi cu adevărat exprimată în cuvinte, trebuie să vii, să te apropii să simți progresele uimitoare care au loc în sala de recuperare, cu fiecare pacient în parte. Primul nostru pacient va fi mereu special pentru noi. Nu facem minuni, deși așa pot părea – de fapt, e despre multă muncă atât din partea kinetoterapeutului, cât și a copilului. E un drum anevoios cu suișuri și coborâșuri, însă rezultatul final ne emoționează. Știm că va crește un adult sănătos datorită străduinței sale, a noastre și susținerii părințilo. Privirea din ochii părinților este pentru noi un factor motivațional extrem de important ce ne amintește de fiecare dată că facem cu bucurie ceea ce trebuie. Suntem recunoscători.

- Cum sunt ajutați copiii ai căror părinți vă cer sprijinul?

- Credem că fiecare copil trebuie susținut și încurajat să-și atingă potențialul maxim de dezvoltare, de aceea va fi susținut pe acest drum de o echipă formată din kinetoterapeut și medic. Kinetoterapia pediatrică implică dăruire, răbdare, imaginație și chiar spirit ludic din partea terapeuților. În această ramură nu putem utiliza metodele clasice de recuperare aplicate adulților pentru că răbdarea copiilor este limitată și, deseori, nu înțeleg exercițiile terapeutice, riscând să nu obținem rezultatele dorite. Însă, pornind de la convingerea că toți cei mici iubesc să se joace, am introdus joaca și în programele de dezvoltare motorie. Am adaptat programele de recuperare în jocuri distractive, trasee aplicative care să stimuleze imaginația copiilor, dar și starea lor de bine. Efectuarea de exerciții într-un cadru organizat este benefică pentru copil deoarece este corectat când e nevoie și i se oferă explicații pe intelesul lui, astfel încât să se familiarizeze cu corpul uman și cu rolul diferitelor segmente ale corpului. Am tratat copii cu afecțiuni grave cum ar fi brahicefalie, plagiocefalie, hipotonie musculară, hemipareză, retard neuro-motor.

- Puteți să ne spuneți despre un moment în care ați fost profund mișcat de reziliența unui copil care a venit la centrul dvs.?

- Copiii mă uimesc continuu, au felul lor aparte de a face lucrurile grele să fie ușoare. Am întâlnit mulți copii cu o forță extraordinară. Unul dintre ei este un băiețel care a încheiat tratamentul în centrul nostru. El a fost recuperat după un accident de mașină. Deși trauma prin care a trecut a fost uriașă, el a venit aproape zilnic, timp de un an, și nu s-a plâns niciodată, deși recuperarea nu e întotdeauna ușoară. Nu s-a plâns niciodată, a lucrat constant pentru că dorința lui cea mai mare era să meargă cu bicicleta. Și acum merge.

- Ce planuri aveți și cum sperați să extindeți impactul pozitiv pe care îl aveți asupra comunității?

- Îmi doresc să devenim un centru de referință în recuperarea medicală a copiilor și a mamelor. Focusul nostru este pe bebeluși, în special pe cei născuți prematur, un segment unde este atât de multă nevoie de implicare. Ne dorim ca părinții să fie conștienți de faptul că recuperarea copiilor prematuri trebuie începută cât mai repede posibil dupa externarea lor pentru ca achizițiile motorii din primele luni să fie cât mai repede recuperate și să nu existe un decalaj foarte mare între vârsta cronologică și vârsta ajustată. Suntem implicați în comunitate prin acțiuni de caritate și evenimente pe care le organizam gratuit pentru promovarea sănătății prin mișcare. Vreau să pot dărui ceva înapoi comunității din care fac parte. M-a ajutat foarte mult să am alături oamenii potriviți, să fac parte dintr-o comunitate de femei antreprenor care pentru mine a fost atât suport, cât și o resursă de informații valoroase. Ca femeie, cred că e mai ușor să fii vulnerabil și să ceri ajutor atunci când e nevoie. Ca mamă, e foarte greu să nu mă implic emoțional în cazurile pentru care se cere ajutor. Ascult părinții și mă pun de multe ori în pantofii lor. Așa le-am înțeles mai bine nevoile și am aflat cum îi putem ajuta pe copii.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
„IA are potențialul de a revoluționa modul în care IMM-urile folosesc tehnologia pentru a deveni mai competitive”
13/01/2025 07:54

   - Domnule profesor, in ce mod poate inteligenta artificială(IA) să influenteze modul in care IMM-urile (intreprinderile mici si mijlocii) utilizează sistemele informatice si isi optimizează pr ...

  „Ciocolata îmi amintește de momentele festive sau de zilele ce deveneau dulci într-o clipă”
07/01/2025 20:44

* dialog cu Felicia Lemnaru, unul dintre artizanii ieseni ai ciocolatei Ciocolata artizanală este mai mult decat un desert; este o experientă senzorială creată cu pasiune si măiestrie. Realizată manual, ...

NeuroGrafica, arta care îți transfigurează viața
30/12/2024 07:59

Rusoaică, născută in Ucraina, Alina Sasu locuieste de peste 30 de ani in Romania, unde si-a intemeiat o familie si a fondat o scoală care ajută mii de oameni să-si schimbe viata. NeuroReforma, o scoală b ...

„Desenul NeuroGrafic nu este despre talent sau perfecțiune artistică. Este despre proces, despre cum te conectezi cu tine însuți prin desen”
22/12/2024 16:10

- Ce te-a determinat să imbini psihologia, coachingul si neurografica in practica ta? - Am fost mereu pasionată de intelegerea complexitătii umane – emotiile, gandurile si comportamentele noastre. Psi ...

„ Suntem o țară cu rădăcini adânci în mentalități conservatoare, unde femeile sunt adesea privite cu reticență în domenii considerate pentru bărbați”
07/12/2024 16:47

- Ce v-a inspirat să urmati o carieră in domeniul armelor, avand in vedere formarea dumneavoastră ca psiholog? - De cand eram in scoala generală si am descoperit biblioteca scolii, am aflat ce este psiholo ...

„Noi artiștii, avem nevoie de întâlniri cu oameni din toate mediile, altfel riscăm să avem o viziune extrem de îngustă asupra lumii în care trăim, să ne izolăm într-o bulă”
25/09/2024 18:48

Cand ne gandim la teatru, de multe ori ne limităm imaginar la scenele mari ale oraselor, la clădirile impozante ale scenelor nationale sau la publicul sofisticat care asistă la premiere. Dar teatrul, in esen ...

„Viitorul medicinii tradiționale chineze în România pare promițător, cu posibilități de integrare în sistemul de sănătate”
21/09/2024 10:04

- Cum a inceput călătoria dumneavoastră in domeniul medicinei traditionale chineze? Ce v-a atras initial către această formă de medicină? - Călătoria mea in medicina traditională chineză (MTC) a i ...

„Dacă spectatorii se recunosc în personajele pe care le jucăm și măcar pentru o secundă, cred că ne-am făcut treaba”
21/09/2024 09:44

Una dintre cele mai vechi forme de artă, teatrul are un impact profund asupra dezvoltării culturale si emotionale a oamenilor, in special asupra adolescentilor, care se află intr-o perioadă de formare a ide ...

„Un curs de cinematografie îi pregătește pe copii să devină oameni asumați”
21/09/2024 09:24

- Cum a apărut ideea de a organiza un curs de cinematografie dedicat copiilor? Ce v-a inspirat să creati acest program? - Încă de pe vremea cand fetita mea era mică si practica modellingul si avea di ...

  „Oamenii caută adesea să aibă experiențe inedite care să le ofere amintiri de neuitat”
21/09/2024 08:23

Romanii au avut o vară plină in acest an, date fiind cifrele companiilor de turism. Cele mai populare destinatii au fost Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria, dar si turismul intern, atat la mare, cat si la munte. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei