„Lipsa activităţilor practice este cea mai mare boală a şcolii româneşti”

default

Dimensiune font:

| 16-02-2017 05:15

 În secolul vitezei, caracterizat de un interes tot mai scăzut al tinerilor faţă de educaţie şi performanţă, Miruna Bibire, o tânără abia ieşită de pe băncile şcolii, a înregistrat un succes tot mai rar întâlnit: media zece la examenul naţional de Bacalaureat * extrem de pozitivă şi dornică de cunoaştere, Miruna a vorbit despre starea actuală a învăţământului românesc, despre problemele acestuia, dar şi despre posibilele rezolvări * tânăra a evidenţiat rolul primordial pe care educaţia îl joacă în viaţa fiecărui tânăr * deşi putea opta pentru continuarea studiilor în oricare altă ţară, eleva de zece a ales să urmeze studiile Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, visul ei cel mai mare fiind acela de a deveni profesor de Limba şi literatura română

 

- Cât de importantă este educaţia şcolară pentru un tânăr?

- Cred că pentru orice tânăr educaţia şcolară este un element deosebit de important deoarece deschide multe porţi în viaţă. În şcoală înveţi multe, de la noţiunile elementare (scris, citit), până la chestiuni complexe şi fascinante. Pentru mine, educaţia şcolară a reprezentat fundamentul devenirii mele profesionale, fiindcă şcoala mi-a oferit şansa de a descoperi, de a învăţa, de a afla, de a fi dornică de cunoaştere, de a întâlni profesori dedicaţi, pasionaţi, inteligenţi, adevărate modele umane demne de urmat. Prin urmare, educaţia pe care o oferă şcoala oricărui tânăr este importantă pentru că antrenează atât mintea, cât şi sufletul.

 

- Care sunt, după părerea ta, cele mai mari probleme existente în sistemul de învăţământ românesc?

- În prezent, sistemul de învăţământ românesc se confruntă cu numeroase probleme. Avem o nevoie stringentă de schimbări: în primul rând, avem mare nevoie de o reorganizare a orarului. În opinia mea, o zi obişnuită de şcoală ar trebui să înceapă la ora 9:00/10:00 şi să se încheie la ora 15.30. De asemenea, o pauză de 25-30 de minute, la mijlocul programului, ar fi indicată, pentru ca elevul să dea randament maxim. În al doilea rând, manuale noi, cu informaţii actualizate şi noi metode de abordare a temelor ar fi plusuri aduse sistemului nostru. Ca fost elev, am simţit că problema cea mai mare a învăţământului românesc este faptul că teoria primează: elevul este constrâns (de sistem) să înveţe, adesea pe de rost, informaţii care nu ii vor fi utile în viaţă, ori pe care nu va şti când, unde şi cum sa le aplice. Lipsa activităţilor practice este, deci, cea mai mare ,,boală” a şcolii româneşti şi sper ca în viitorul cât mai apropiat să se ia măsuri în acest sens. Altfel, elevii vor avea de suferit din ce în ce mai mult.

 

- Care sunt dificultăţile pe care le întâmpină elevii şi studenţii?

- Studenţii se confruntă cu foarte multe dificultăţi. Comparativ cu viaţa de elev, care e mult mai liniştită, viaţa de student este o adevărată provocare. Sistemul universitar este adesea haotic; multe cursuri sunt greoaie, informaţiile sunt învechite, greu de ,,digerat” şi prezentate într-o manieră ineficientă. Ca studentă în anul I, cele mai mari dificultăţi le-am întâmpinat în perioada pregătirii examenelor, deoarece facultatea promovează studiul individual, autodidact, iar nouă ne lipseşte cu desăvârşire acest exerciţiu. O altă dificultate în viaţa unui student este orarul: sunt foarte multe cursuri într-o singură zi, iar randamentul scade pe măsură ce oboseala creşte. Cred că un alt obstacol în viaţa unui student poate fi cazarea. Adesea, aceştia nu sunt mulţumiţi de condiţiile în care sunt cazaţi pentru că sunt prea mulţi studenţi într-o singură cameră şi este greu să locuieşti într-un spaţiu atât de mic alături de alte 4-5 persoane. Cu toate că sunt multe dificultăţi, viaţa de student este, cu siguranţă, una dintre cele mai frumoase perioade din viaţă.

 

- Care crezi că sunt provocările educaţiei contemporane?

- Pe de o parte, cea mai mare provocare a educaţiei contemporane, pentru minister (n.r. - Ministerul Educaţiei Naţionale), este să ţină pasul cu nivelul rapid al dezvoltării tehnologiei, pentru a putea aduce îmbunătăţiri sistemului. Pe de altă parte, pentru dascăl, cea mai mare provocare a educaţiei contemporane este să îl facă pe elev să îşi dorească, în era Google-ului, să înveţe şi să devină un om erudit.

 

- Ce înseamnă educaţia performantă pentru tine?

- Pentru mine, educaţia performantă înseamnă să ştii mai mult azi decât ieri, să nu treacă nici măcar o zi în care să nu înveţi ceva nou, să nu citeşti ceva de calitate; să fii într-o competiţie continuă tu cu tine. Performanţa constă în autodepăşire.

 

- Cum ţi se pare programa şcolară actuală? Ce ar trebui schimbat? Cum ar trebui să fie astăzi educaţia unui tânăr?

- Astăzi, programa şcolară este foarte încărcată, iar elevii sunt într-un continuu maraton. De multe ori, nu este timp pentru consolidarea unei cunoştinţe proaspăt învăţate, fiindcă programa nu permite să se insiste mai mult asupra unui subiect. Cum spuneam puţin mai devreme, sistemul actual cere memorarea multor informaţii inutile şi învechite. Cred că una dintre îmbunătăţiri ar fi reorganizarea programei prin eliminarea unor itemi şi înlocuirea lor cu practica. Sunt de părere că, atunci când ieşim de pe băncile liceului, ar trebui să fim capabili să facem şi lucruri practice şi nu doar să ştim teorie. În zilele noastre, educaţia unui tânăr necesită promovarea aptitudinilor fiecărui copil, încurajarea sa la creativitate şi lectură şi insuflarea spiritului autodidact şi dornic de cunoaştere.

 

- Ce rol au părinţii în educaţia de astăzi?

- Întotdeauna, părinţii au un rol crucial în educaţia unui copil. Cei şapte ani de acasă sunt fundamentul dezvoltării ulterioare a oricărui copil. Fără aceasta, dascălul şi, implicit, şcoala, nu au nicio putere de educare asupra elevului.

 

- Ce părere ai despre impactul tehnologiei şi a reţelelor sociale asupra tinerilor?

- Tehnologia şi reţelele sociale au adus modificări majore în epoca în care trăim. În opinia mea, pseudo-comunicarea este cea mai ,,tristă” schimbare provocată de tehnologie. În ceea ce priveşte legătura elevilor cu reţelele sociale, faptul că tinerii nu ştiu să îşi exprime sentimentele şi gândurile atunci când sunt faţă în faţă cu o persoană reprezintă o problemă. Mai mult, tehnologizarea a făcut ca elevii să nu fie interesaţi de lectură şi de învăţare şi să creadă că sunt la un click distanţă de orice informaţie. Cred că sistemul nostru de învăţământ ar putea folosi în mod util aceste noutăţi apărute în domeniul tehnologiei şi să facă în aşa fel încât să atragă tinerii spre şcoală şi învăţare.

 

- Tu cum reuşeşti să îmbini educaţia şi învăţatul cu petrecutul timpului pe internet?

- Pentru mine a fost uşor să îmbin aceste două activităţi. Mai exact, le-am separat. Învăţatul este învăţat, iar în timpul pe care îl am liber stau şi pe internet. Niciodată nu am făcut aceste două acţiuni simultan deoarece, cu siguranţă, internetul mi-ar fi distras atenţia.

 

- Cât de mult contează notele în evaluarea şi viaţa unui elev?

- Dacă este să ne raportăm la felul în care este structurată admiterea la liceu, notele sunt importante, pentru că ele reprezintă un procent destul de mare din media de admitere. De asemenea, la facultate, pentru repartizarea taxa/buget/bursă, notele joacă un rol crucial. Însă, dacă eliminam aceste considerente, cred că notele nu reflectă inteligenţa unui elev. Dacă un copil nu are note mari, nu înseamnă că este incapabil sau mai puţin inteligent, la fel cum nici dacă un elev are doar 10 nu înseamnă că acel copil este un geniu... Nicidecum. Notele sunt, bineînţeles, un factor educaţional important, dar ele ar trebui văzute doar ca o formă de evaluare a unor cunoştinţe, la un moment dat, şi să acţioneze ca un stimulent, în sensul că elevul trebuie să îşi dorească să se autodepăşească.

 

- Ce te-a determinat să optezi pentru continuarea studiilor tot în România?

- Am avut momente în care mi-am dorit să plec să studiez în altă ţară, însă dorinţa de a fi profesor de Limba şi literatura română a fost prea mare şi din acest motiv am rămas în România. Totodată, am avut onoarea ca în timpul gimnaziului şi al liceului să fiu instruită de dascăli excepţionali şi ştiam că şi la facultate voi întâlni astfel de profesori. Deocamdată, nu regret această decizie şi sper ca visul meu să prindă contur în anii ce urmează.

 

- În condiţiile în care tot mai multe voci afirmă că sistemul de învăţământ este greoi, profesorii mai mult sau mai puţin nepregătiţi, iar salariile acestora foarte mici, ce te-a determinat să te orientezi spre această profesie?

- Meseria de profesor este, pentru mine, cea mai frumoasă dintre toate profesiile. Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi cu sufletul copilului (căci asta face profesorul de literatură), să-l sensibilizezi, să îi insufli dorinţa de a citi, de a călători pe tărâmurile imaginaţiei şi să îi hrăneşti nevoia de cunoaştere. Să rămâi o amintire frumoasă peste ani pentru un elev, să îşi amintească de tine cu drag, să ai mulţumirea interioară că şi tu ai contribuit în procesul maturizării sale, acestea sunt adevăratele împliniri ale unui profesor. Am avut onoarea de a avea în parcursul meu doi dascăli de Limba română devotaţi, pasionaţi şi foarte bine pregătiţi (modelele mele existenţiale) şi gratie dumnealor simt că aceasta îmi este menirea şi că îmi doresc enorm să am cunoştinţele necesare şi capacitatea de a fi un profesor de excepţie.

 

- Te consideri o tocilară?

- Nu, învăţarea mecanică nu m-a caracterizat niciodată.

 

- Care sunt cele mai eficiente tehnici te învăţare pe care le foloseşti?

- Am o memorie vizuală extrem de bună, iar fişele schematice, colorate şi sublinierea cuvintelor cheie m-au ajutat întotdeauna. Îmi este foarte uşor să învăţ după ce îmi fac aceste scheme şi niciodată nu am întâmpinat dificultăţi cu această metoda.

 

- Priveşti încrezătoare la viitor? Consideri că învăţământul românesc va evolua în direcţia potrivită?

- Sunt încrezătoare că totul va fi bine şi simt că voi ajunge acolo unde mi-am propus, pentru că nu trece zi în care să nu adaug o cărămidă la construcţia viitorului meu. Sper, însă, ca şi învăţământul românesc să fie de partea mea, a noastră, a viitorilor dascăli şi să nu ne distrugă entuziasmul şi dorinţa de a fi profesori.

 

- Care este sfatul tău pentru tinerii care se află pe băncile şcolilor/facultăţilor?

- Bucuraţi-vă de aceste momente minunate, fiţi fericiţi, zâmbiţi şi învăţaţi! Gândiţi-vă la viitorul vostru, coloraţi-l şi nu lăsaţi pe nimeni să vă distrugă visele, dar aveţi grija să munciţi cu sârguinţă pentru ele. Succes!

 

* * *

Ce poate fi mai frumos decât să lucrezi cu sufletul copilului (căci asta face profesorul de literatură)?!” - Miruna Bibire

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei