„Marea problemă este că sunt o fire perfecţionistă”

default

Dimensiune font:

| 14-06-2013 05:11

* interviu cu Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi

Prezenţă discretă în peisajul mediatic, Luminiţa Munteanu pare mai degrabă omul faptelor decât al vorbelor. Cu toate acestea, acceptă extrem de uşor conversaţiile referitoare la activitatea instituţiei pe care o conduce şi la politica de protecţie socială dusă de administraţia locală. De altfel, directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC) Iaşi reuşeşte să-şi surprindă plăcut interlocutorul datorită logicii, coerenţei verbale şi nu în ultimul rând prin doza de atipic pe care o aduce funcţionarului public ieşean.

- Mărturisesc că am întrebat mai multe persoane dacă ştiu de existenţa DAC. Din cinci, doar una singură avea informaţii. Nu ar fi fost mai nimerită o titulatură a instituţiei din care să nu lipsească sintagme gen „protecţie socială”, „asistenţă socială”?
- Confuzii s-au mai făcut şi se fac în continuare. Mulţi cred că DAC este sinonimă cu Poliţia Comunitară! Nu am putut lua denumirea de Direcţia de Asistenţă Socială, aşa cum sunt denumite celelalte din ţară, datorită faptului că denumirea era dată deja Direcţiei Generale de Protecţie a Copilului şi Asistenţă Socială. Atunci a rămas denumirea de DAC... Dar, să ştiţi că alţii ne confundă cu instituţia care se ocupă de problema câinilor comunitari!
- Prin urmare, nu ar fi lipsit de interes să menţionaţi cu ce se ocupă DAC, chiar cu riscul de a-i plictisi pe unii...
- DAC, sau mai exact Primăria Iaşi prin DAC, se îndreaptă cu foarte multe tipuri de servicii, specializate sau primare, către persoanele şi familiile aflate în situaţii de risc. Ne referim la persoanele care nu au venituri, sau cu venituri foarte mici, familii cu mulţi copii, care nu pot duce un trai decent. Şi atunci, Primăria vine cu foarte multe servicii în sprijinul acestor persoane şi familii.
- Exemple?
- În mare, noi punem în practică prestaţiile sociale suportate din bugetul de stat, cum ar fi ajutoarele pentru încălzire locuinţei, venitul minim garantat, alocaţiile de susţinere a familiei. Totodată, inspectorii DAC primesc şi verifică dosarele pentru indemnizaţia de creştere a copilului prin Serviciul Alocaţii, iar prin intermediul Serviciului Autoritate Tutelară sunt efectuate anchetele sociale ale persoanelor cu handicap eliberate de Direcţia Copilului. Mai efectuăm anchete sociale pentru Judecătorie în cazurile divorţurilor cu minori. De la bugetul local sunt acordate, prin intermediul nostru, ajutoare de urgenţă, fie că este vorba de produse sau bani. Acestea se dau din 2008, sunt prevăzute într-o hotărâre de Consiliu Local. Ajutoarele în bani se acordă persoanelor care au probleme de sănătate sau familiilor aflate în dificultate, pentru depăşirea unei situaţii: operaţie, deces, etc. Însă, toate ajutoarele sunt acordate în baza unui dosar care trebuie să cuprindă acte doveditoare din care să rezulte această problemă. În proiectul de HCL mai avem şi alte tipuri de ajutoare în bani cum ar fi pentru primul născut, pentru tinerii aflaţi la prima căsătorie, cu condiţia ca aceştia să deţină buletin de Iaşi.
Şi ajutoarele în natură sunt suportate de la bugetul local. Mergem pe acest tip de ajutoare atunci când este vorba de începerea anului şcolar sau, cum am acordat recent, cu ocazia zilei de 1 Iunie, pachete copiilor proveniţi din familii nevoiaşe.

„Primăria mai acordă ajutorul de înmormântare, dar nu pensionarilor care beneficiază de ajutorul dat de Case de Pensii, ci familiilor care suportă cheltuielile unei înmormântări. Mai avem ajutoarele în cazul incendiilor sau accidentelor: maxim trei salarii minime pe economie”- Luminiţa Munteanu

- Înţeleg că familiile care beneficiază de aceste ajutoare fac parte dintr-o bază de date a DAC...
- Nu neapărat... Anul trecut, au fost acordate ajutoare - promovând acţiunea respectivă - şi unor familii care nu erau în monitorizarea noastră. Au aflat despre acţiune, erau eligibile, şi-au depus dosarele... Avem site-ul propriu, promovările în mass-media, articole şi materiale prin intermediul publicaţiei Primăriei, campanii de informare prin fluturaşi. Am avut şi o campanie de strângere donaţii prin amplasarea a trei corturi în zone diferite ale Iaşului.
- Ajutoare de stat, de la bugetul local şi de la Uniunea Europeană, nu?
- Sunt acele ajutoare alimentare (PEAD-urile). S-au acordat timp de trei ani, nu ştim ce va fi anul acesta. Aici intră patru categorii: pensionarii cu pensii până în 400 de lei, şomerii aflaţi în plată la finele anului precedent, persoanele cu handicap grav şi accentuat, nu şi cele cu handicap mediu, şi familiile beneficiare ale venitului minim garantat.
- Concret, câte persoane au beneficiat de ajutoarele oferite de DAC?
- Nu am făcut o raportare. La ajutoarele alimentare avem 22.000 de persoane eligibile. Şi-au ridicat produsele în jur de 14.000 de persoane. La ajutoarele de urgenţă în bani, acele tichete sociale, putem vorbi la nivelul anului trecut, de 22.000 de pensionari cu pensiile până în 750 de lei. Cât priveşte dosarele aflate în plată pentru acordarea ajutorului de încălzire, numărul lor a fost de 16.000. Iar dacă vorbim de gratuitatea pe transportul public atunci avem peste 33.000 de beneficiari. Cifrele diferă de la an la an, funcţie de bugetul municipalităţii.

„Noi acoperim toată plaja ajutoarelor. Sunt primării, inclusiv în oraşele mari, unde politica socială diferă de cea a Iaşului. Primarul municipiului acordă o atenţie deosebită familiilor şi persoanelor aflate în situaţie de risc”- Luminiţa Munteanu, şefa DAC Iaşi

„Sunt o fire perfecţionistă”

- Bănuiesc că un volum mare de muncă generează dificultăţi în activitatea dvs. Care sunt problemele cu care vă confruntaţi?
- Ar trebui să avem un număr mai mare de angajaţi. Cu asta se confruntă toată lumea. Acum avem 145 de angajaţi în schemă, dar cred că activi sunt în jur de 90. Şi mai sunt şi salariile. Avem chiar şi salariaţi care primesc 750 de lei.
- Anchetele sociale pe care le-aţi derulat au scos la iveală persoane care au minţit pentru a putea beneficia de anumite tipuri de ajutoare?
- Când este vorba de ajutoarele acordate de la bugetul local acest lucru este exclus. Verificăm persoanele şi familiile, nu există ca un inspector să închidă ochii la anumite aspecte, ori beneficiarul să nu aibă dosarul complet. La ajutoarele de încălzire ale locuinţei s-au găsit cazuri în care beneficiarul nu a declarat un alt doilea imobil, de exemplu, fapt care-l scotea din sfera de eligibilitate. Sau nu şi-a declarat maşina, numărul camerelor, numărul membrilor de familie... Sunt declaraţii pe propria răspundere, unde nu se cer acte doveditoare, prin urmare, noi nu puteam evalua corectitudinea informaţiilor. Totuşi, sunt puţine cazuri. Din 2.000 de dosare verificate au fost doar 12 cazuri.
- Cât de normal vi se pare ca un şomer venit la DAC pentru a ridica ajutoarele alimentare să le transporte cu taxiul?
- Nu depinde de noi. Aşa sunt cerinţele UE, ele nu fac referire la situaţia materială a şomerului. El poate să aibă şi Mercedes. De altfel, au existat şomeri care ridicau produsele cu maşinile personale. Aici nu se fac anchete sociale. Însă, problema se pune altfel în cazul pensionarilor sau a persoanelor cu handicap. Pachetul acordat anul trecut avea o valoare de 200 lei, însă şi o greutate de 40 de kilograme de persoană. Imaginaţi-vă că unui pensionar îi vine greu să transporte respectivul pachet...
- În trei ani de când conduceţi instituţia v-aţi reproşat faptul că nu aţi făcut un anumit lucru?
- Nu, cu toate că întotdeauna consider că era loc şi de mai bine. Marea problemă este că sunt o fire perfecţionistă...
- V-am întrebat acest lucru gândindu-mă că predecesorul dvs (Ionel Calapod, n.r.) a fost considerat o vreme unul dintre directorii buni, destoinici, ai societăţilor din subordinea primăriei...
- Acum eu n-aş putea să spun dacă sunt percepută la fel. Dar dacă n-am avut probleme în aceşti trei ani...

„Din fericire pentru mine, nu am ajuns la vârsta de 44 de ani de pomană. Sunt foarte atentă cu tot ceea ce se întâmplă în jurul meu, aşa încât este foarte puţin probabil să fac greşeli care să mă afecteze în vreun fel”- Luminiţa Munteanu

„Sunt multe proiecte de implementat...”

- Probleme au fost, din câte îmi amintesc, cu fostul prefect...
- Eu n-aş spune că este o problemă atunci când o altă persoană are o altă părere despre ceea ce se întâmplă. De altfel, controale am avut, inclusiv de la ANFP.
- Dar povestea cu geamurile sparte de la Primărie? Au fost comentarii potrivit cărora nu se ajungea aici dacă nu aţi fi evacuat-o pe cea care a comis gestul din căminul de asistaţi...
- Sunt convinsă că aceste comentarii aparţin unor persoane rău-intenţionate. Fata care a spart geamurile este o persoană cu probleme. Am încercat de multe ori şi am reuşit să o temperăm. Dar, nerespectând regulamentul, am fost nevoiţi să o mutăm în adăpostul din Mangeron. Sunt reacţii pe care nu mi le doresc...
- La ce-ar trebui să ne aşteptăm în viitor din partea DAC?
- Mai avem de inaugurat două centre pentru persoanele vârstnice, plus un centru al violenţei. Mai sperăm să putem demara construirea unui centru rezidenţial pentru copii proveniţi din centrele de plasament care au împlinit 18 ani, proiect pe fonduri europene. De asemenea, Primăria îşi doreşte să aibă posibilitatea de a construi un centru medico-social. Sunt multe proiecte de implementat...
- Şi un mesaj către ieşeni?
- „Oricând în sprijinul comunităţii” - sloganul instituţiei noastre. Ieşenii pot apela la noi cu încredere indiferent de problema pe care o au... Şi chiar dacă nu o putem rezolva imediat, prin parteneriatele pe care le avem cu alte fundaţii şi ONG-uri, este imposibil să nu puteam fi alături de persoanele aflate în situaţii de risc. (a consemnat Tudor Damaschin)
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei