MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”

80042710_1188780298129028_3733936144987979776_o

Dimensiune font:

| 22-01-2020 08:09

 

 

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

 

 

- Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a câştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului?

- Aş putea spune că Iaşul a pierdut după schimbarea guvernului. Dacă de fiecare dată, în luna noiembrie sau decembrie, încasam bani la rectificări, anul acesta am încasat zero lei. Totodată, bugetul este mult diminuat... să nu uitam că pentru protecţia copilului mai avem salarii pentru doar 2 luni şi suntem nevoiţi să luăm din fondurile de investiţii, să luăm de la şcoli, să luăm de la drumuri şi să dăm pentru plata acestor salarii. Este vorba aici de 3.100 de copii şi peste 2.000 de salariaţi. În bugetul pe care l-am dat deja în dezbatere publică, avem salarii doar pentru 6 luni, am pus de la noi fonduri pentru încă 4 luni, până la prima rectificare bugetară, deoarece legea ne obligă să asigurăm salariile, în primul rând.

 

Mi se pare o absurditate să frânezi un proiect de succes, care funcţionează - nu contează cine l-a făcut... Eu, când am venit la CJ, am găsit proiecte începute de PNL şi le-am continuat, fără să-mi pese de latura aceasta politică”.

 

- Ce se va întâmpla, în aceste condiţii, cu investiţiile, cu Programul Naţional de Dezvoltare Locală?

- PNDL era cel mai bun program naţional de dezvoltare locală, chiar dacă era un program al PSD-ului. În fond, nici nu contează acest aspect, deoarece prin acest program se dezvoltă mediul rural, deoarece localităţile din mediul rural nu s-au mai dezvoltat de foarte multă vreme şi riscăm să ajungem ca în alte ţări din lumea a treia, în care oraşele sunt foarte dezvoltate, iar restul nu. Prin urmare, nu vom mai putea atrage tinerii sau cetăţenii care au plecat, că marea majoritate sunt plecaţi din mediul rural. Fără a avea o minimă dezvoltare, fără a dezvolta drumurile, fără a dezvolta şcolile, grădiniţele şi dispensarele, fără canalizare, gaz, nu avem nici o şansă. Ne trebuie toate acestea pentru a dezvolta România, pentru a-i convinge pe cei care sunt plecaţi să revină în ţară. Pentru a reveni, ei trebuie să aibă condiţii aşa cum au găsit acolo unde sunt acum, în Spania, Portugalia, Italia sau Grecia, condiţii decente, iar noi tocmai asta vrem să facem la ora actuală în Iaşi.

- Să înţelegem că banii pentru drumurile judeţene, de exemplu, vor fi din ce în ce mai puţini, că investiţiile vor suferi?

- În Iaşi sunt investiţii la 200 de km de drum numai prin fondurile guvernamentale, prin fondurile PNDL, unde am primit bani şi în luna decembrie, însă nu la un nivel suficient, ca în multe alte localităţi. Noi am avut bani în buget încă din luna august septembrie pentru drumuri şi am dat 21 milioane de euro la constructori. Lucru de înţeles, deoarece ei au început lucrările din iunie şi, nefiind plătiţi, nu mai aveau cu ce lucra şi pur şi simplu ar fi plecat acasă! La ora actuală, prin acest PNDL avem 36 de obiective şcolare în lucru în judeţul Iaşi, dintre care 20 de grădiniţe noi, 7 creşe care se construiesc de la 0, avem 16 dispensare care se construiesc de la 0, plus alte investiţii. Cu părere de rău dar aici suferim foarte mult. Dacă PSD a alocat foarte mulţi bani, în jur de 256 de milioane de euro numai pe PNDL2 în judeţul Iaşi, pentru dezvoltarea comunităţilor locale rurale, acum programul este diminuat cu câteva miliarde de lei, ceea ce reprezintă, de fapt, banii pe un an de zile. Mi se pare o absurditate să frânezi un proiect de succes, care funcţionează - nu contează cine l-a făcut... Eu, când am venit la CJ, am găsit proiecte începute de PNL şi le-am continuat, fără să-mi pese de latura aceasta politică. Existau nişte linii trasate pentru drumurile judeţene şi am dat viaţă acelor drumuri, am obţinut toate avizele, iar acum se lucrează la proiectul respectiv. Ce-ar fi însemnat să anulez axa Iaşi - Suceava, de exemplu? Era un dezastru, vă asigur!

 

Investitori au fost şi la Comarnic, şi la Braşov, şi la Iaşi... Au fost vreo 7 firme, dintre care vreo 3 din China, care au venit efectiv pentru tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ...”

 

- Dar încă nu putem discuta cu exactitate despre banii care vor veni, ci doar despre un potenţial pericol al întreruperii finanţării...

- În judeţul Iaşi avem în desfăşurare investiţii de peste 13 milioane de euro şi mă gândesc cu un pic de frică să nu fie întrerupte. Există şi această posibilitate, după cum vedeţi.

- Marea dorinţă a ieşenilor şi nu numai - autostrada, a tot bătut pasul pe loc în ultimii ani...

- Au tot au strigat că trebuie să facem autostrada pe fonduri europene. O să vedeţi că în afară de studiul de fezabilitate nu vor putea face altceva acolo... În exerciţiul 2014-2018 existau 6 miliarde de euro pentru infrastructura mare, pe POIM, dintre care 4 miliarde şi ceva erau pentru autostrăzi, dar erau autostrăzi începute, finanţate deja, plus 2 miliarde de euro pentru calea ferată. Prin exerciţiul viitor, după cum am văzut sinteza programului pentru infrastructura mare, nu prea sunt bani. Eu mi-aş dori foarte mult să se facă autostrada, voi lupta pentru autostradă, dar nu era necesar să fie anulate acele tronsoane care erau destul de înaintate în privinţa parteneriatului public-privat. 80% dintre autostrăzile din Italia au fost făcute pe parteneriat public-privat, în Ungaria s-au făcut la fel, 50% din autostrăzi pe partea publică, după care a preluat statul în administrare, plătind. Deci, nu este pionierat la noi. Că la noi încă nu funcţionează, poate...

- Dar au existat măcar investitori interesaţi de acest parteneriat public-privat, că asta era problema, că nu venea nimeni să investească?

- Investitori au fost şi la Comarnic, şi la Braşov, şi la Iaşi... Au fost vreo 7 firme, dintre care vreo 3 din China, care au venit efectiv pentru tronsonul Iaşi – Târgu Neamţ. Tronsonul de autostradă Iaşi - Târgu Neamţ are 86 de km şi rezolva o mare problemă, deoarece începea să atace parte de centură mare şi atunci pentru noi era un avantaj enorm, că ocolea Podu Iloaiei, ocolea Târgu Frumos, Paşcaniul. Descongestiona foarte mult traficul. Din păcate, vedeţi că nu se poate respecta nici măcar legea. Eu le mulţumesc celor care au avut încredere în mine şi mi-au dat bani înainte, că dacă nu aveam bani de la investiţiile pornite în 2017, 2018 şi 2019, acum pur şi simplu intram aproape în criză. Noi, însă, am reuşit să acoperim investiţiile din banii pe care i-am primit la rectificările din luna iulie, din banii pe care i-am primit direct de la ministere.

 

Nu înseamnă că, în acest moment, dacă avem o guvernarea PNL, Iaşul trebuie să moară. Mi se pare o absurditate. Iar pe acelaşi drum nu trec numai pesediştii, ci trece toată lumea. Noi am făcut investiţii în judeţul Iaşi fără să ţinem cont factorul politic. Eu, deocamdată, la toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm”.

 

- Planează criza asupra unităţilor administrativ-teritoriale?

- Eu spun că vom reuşi să acoperim absolut totul, să acoperim salariile, dar va trebui să luam bani din investiţii, de la drumuri şi de la multe altele. Avem cel mai mare centru de copii instituţionalizaţi, copii cu nevoi speciale, cu handicap, iar dacă soarta a fost nedreaptă cu ei cândva, nu putem să să facem altceva decât să le asigurăm minimul necesar. Avem 5 şcoli speciale unde vin copii din toată Moldova, plus că administrăm 6 spitale care sunt de interes regional şi nu poţi să nu le acoperi cheltuielile şi totodată investiţiile. Vrem să avem oameni sănătoşi, dar trebuie să mergem pe finanţare solidă în domeniile sănătate şi educaţie, care sunt piloni de dezvoltare a comunităţii şi la cere eu ţin foarte mult. Vom face tot posibilul, am făcut adrese pe la diferite ministere, pe la premier, am solicitat ajutor, însă nu am primit vreun răspuns.

- Cum arată crochiul bugetar al judeţului? Putem spera la investiţii nu spectaculoase, dar măcar aşteptate în acest an şi mă refer aici la infrastructură?

- Investiţiile care le-am început în trecut, investiţii de amploare, cum ar fi cei aproape 400 km de drumuri judeţean, vor continua şi datorită faptului că am avut grijă anul trecut să avem bani. Ştiu cum se pune problema bugetară, dar nu înseamnă că, în acest moment, dacă avem o guvernarea PNL, Iaşul trebuie să moară. Mi se pare o absurditate. Iar pe acelaşi drum nu trec numai pesediştii, ci trece toată lumea. Noi am făcut investiţii în judeţul Iaşi fără să ţinem cont factorul politic. Eu, deocamdată, la toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm.

- Totuşi, ce veţi face cu puţinii bani pe care speraţi să-i primiţi în acest an?

- Anul acesta vom demara lucrările la Filarmonică, o clădire emblematică a Iaşului, vom continua proiectele europene la Muzeul din strada Vasile Alecsandri, la Casa Gane, la Bojdeuca lui Creangă, la Casa Negruzzi... Avem discuţii avansate pentru a prelua casa memorială de la Mirceşti, acolo unde Academia nu mai are suficienţi bani pentru a investi şi atunci o vom prelua noi pentru a demara un proiect de reconsolidare. Apoi, avem în vedere continuarea proiectelor majore pentru spitale, Centrul de excelenţă de la Pneumoftiziologie, Centrul de exelenţă de la Neurochirurgie, cel mai modern din ţară, vom investi într-un Centru de exelenţă şi de cercetare la Maternitatea Cuza Vodă, şi într-un alt Centru exelenţă în boli infecţioase la Spitalul Sf. Prrascheva, unde avem în plan o clinică specială, cu 150 de paturi. Trebuie să ne pregătim şi pentru pacienţii care sunt bolnavi de HIV, că a crescut procentul lor destul de mult. Totodată, avem în vedere şi cofinanţările pentru ambulatoriul de la IRO şi mai avem în vedere şi ambulatoriul de la Spitalul de copii. Sunt proiecte de aproape 100 de milioane de euro care vor continua în Iaşi. Avem totodată proiecte pe drumuri aşa cum am spus aproape 400 km de drumuri judeţene care vor primi finanţare şi avem în vedere şi unele proiecte pentru aducţiune de gaz, în zona Prutului, cu cele două magistrale majore, pe care sperăm să le demarăm la jumătatea anului.

- Ce veţi face în privinţa unităţilor de învăţământ, căci ne aflăm, din nefericire, în topul şcolilor cu veceul în fundul curţii?

- Din cele 284 de obiective şcolare din mediul rural am reuşit să le modernizăm în jur de 200, mai este mult de făcut, dar sperăm ca în acest an să nu mai avem toalete în curte. Trebuie să menţionăm că la aceste şcoli noi nu am modernizat doar toaletele, ci s-a modernizat şi scoala, cu eficienţă energetica, s-au schimbat sobele de teracotă cu încălzire centralizată şi putem spune că peste tot, în toate comunele, avem acum şcoli moderne. Noi trebuie să dezvoltăm foarte mult şcoala, sistemul sanitar şi grădiniţe, pentru a avea condiţii decente. Şcoala din mediul rural trebuie să fie la fel ca şcoala din municipiul Iaşi.

 

Să spună specialiştii care este cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea aeroportului. Vom merge pe toate căile de finanţare şi vom atrage bani. Dacă nu ne dau bani pentru şoseaua de centură, credeţi că guvernul o să ne dea bani pentru drumuri, că nu ne dă bani pentru copiii cu handicap, că o să ne dea bani pentru aeroport? Nu o sa ne dea şi atunci trebuie să luăm în calcul toate posibilităţile”.

 

- Aeroportul a fost şi rămâne un subiect sensibil. Ce se va întâmpla acolo?

- În şedinţa de miercuri (astăzi - n.r.), avem în dezbatere un proiect pentru a construi un hangar pentru mentenanţă elicopter, care va fi singurul din ţară. Totodată, este în derulare proiectul pentru dezvoltarea platformei pentru avioane, aşteptăm să se termine şi proiectul mare, pentru a vedea care este cea mai bună soluţie de dezvoltare a unui terminal pentru călători şi a unui terminal cargo. Avem proiecte majore pe care trebuie să le susţinem.

- Dar investitori sunt?

- În următoarea şedinţă vom avea un studiu de oportunitate, să spună specialiştii care este cea mai bună soluţie pentru dezvoltarea aeroportului. Vom merge pe toate căile de finanţare şi vom atrage bani. După cum vedeţi, dacă nu ne dau bani pentru şoseaua de centură, credeţi că guvernul o să ne dea bani pentru drumuri, că nu ne dă bani pentru copiii cu handicap, că o să ne dea bani pentru aeroport? Nu o sa ne dea şi atunci trebuie să luăm în calcul toate posibilităţile. Acum, aeroporturile sub 500 de mii de pasageri anual au anumite criterii de finanţare. Noi am depăşit bariera aceasta şi nu mai putem finanţa acolo cu bani de la CJ. Ei trebuie să caute fonduri guvernamentale, fonduri europene, fonduri private pentru a se dezvolta. Nu mai putem să le dăm, nu avem voie.

- În plan politic, dacă ar fi să discutăm despre subiectul alegeri de primar în două tururi de scrutin, ce ar trebui să avem în vedere?

- Vom vedea ce se va întâmpla în Parlament. Fiecare are opinia lui... Noi vom merge în continuare pe acelaşi criteriu - primar din primul tur. Nici alegerile anticipate nu ne dezavantajează, din contră. Părerea mea este că guvernarea actuală nu vrea să mărească alocaţiile copiilor, nici pensiile, după lege, ci vrea să aducă alegeri anticipate ca să nu fie sancţionat de electorat. De fapt, aici este toată miza.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
13/04/2024 10:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
13/04/2024 10:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
13/04/2024 08:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
13/04/2024 08:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei