„Mi-am propus să nu ratez nimic!”

default

Dimensiune font:

| 21-11-2013 05:24

 Despre cum a ajuns Ionuţ Cornilă de la Târgu Neamţ până la Londra, ca să-şi împlinească apoi visul de a juca pe scena Teatrului Naţional Iaşi - într-un dialog cu poveşti suprapuse şi deloc întâmplătoare...

Aseară a fost şi „Hitler”, şi „Chaplin”, în „Hollywood Mirage”, spectacolul pentru care Ion Sapdaru semnează scenariul şi regia. Sâmbătă, va fi „Fadinard”, în „Pălăria florentină”, montat de Silviu Purcărete. Peste alte câteva zile va juca alături de două doamne ale scenei, Mihaela Arsenescu Werner şi Georgeta Burdujan, în „Fluturi, fluturi...”. În ultimele stagiuni ale Naţionalului ieşean, numele lui Ionuţ Cornilă a apărut continuu pe afişe. A lucrat cu aproape toţi marii regizori care au montat la Iaşi, cumulând experienţe pe care actorul le numeşte, simplu, „întâlniri”. Nu crede în „baftă”, crede în „dorinţă”. Şi, mai ales, este convins că şansele pe care le-a avut nu i-au fost date din întâmplare.

Născut pe 3 mai 1984, la Târgu Neamţ, Ionuţ Cornilă a absolvit Colegiul „Ion Creangă” din oraşul natal, apoi Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi, secţia Actorie, clasa prof.univ.dr. Mihaela Arsenescu Werner, lect.dr. Doru Aftanasiu, promoţia 2012. A colaborat cu Teatrul Naţional Iaşi încă din facultate, iar în perioada licenţei a devenit actor angajat al instituţiei ieşene. Îl ştiţi din „În container” (regia Radu Ghilaş), „Dawn-Way” (Oameni slabi de înger. Ghid de folosire), regia: Radu Afrim (2011), „Fluturi, fluturi...” (Liviu Manoliu), „Poveşti de familie” (Vlad Cepoi), „Edmond” (Vlad Massaci), „Visul unei nopţi de vară” (Radu Afrim), „Iaşii în carnaval” (Alexandru Dabija), „Pălăria florentină” (regia Silviu Purcărete), „Golem” (Alexander Hausvater), „Hamletmachine” (Giorgos Zamboulakis).

Foto: Tudor Ghioc

După ce a primit toate rolurile principale în schiţele de la serbările şcolare, Ionuţ Cornilă a cochetat cu teatrul şi în anii de liceu. A câştigat câteva premii cu trupa, la Festivalul de la Arad, dar a devenit student (înscris) la Agronomie - aproape doi ani în care, în loc să urce dealul Copoului până la facultate, se oprea la Fundaţie, la „Ludic”: „Cu Ludicul am jucat, odată, pe scena mare a Teatrului Naţional, «Ultimul Godot» al lui Matei Vişniec. Am rămas marcat de cum se vedea, de pe scenă, sala plină de oameni”.

- Ionuţ Cornilă, agronom?
- Aveam tot repertoriul pregătit pentru a da admitere la Teatru, dar părinţii îmi tot spuneau să mă gândesc bine dacă vreau să fac treaba asta, că în ziua de astăzi e foarte greu pentru actori, aşa că au reuşit la un moment dat să mă facă să mă îndoiesc. După Bac, am venit într-o dimineaţă în Iaşi, cu nişte colegi. „Unde daţi voi?” „Noi dăm la Agronomie”. „Hai, că merg şi eu să dau la Agronomie!” Şi am intrat. Dar nu m-am dus la şcoală, pentru că într-o zi, când urcam dealul Copoului, am văzut un afiş. Teatrul „Ludic” făcea preselecţii. Peste două săptămâni aveam deja spectacol. Am încercat să merg şi la facultate, dar n-am reuşit.
- Care a fost momentul în care aţi hotărât să daţi admitere la Teatru?
- Am realizat că trece timpul şi că dacă aş face Teatru ca fiind a doua facultate, ar trebui să plătesc. Apoi s-a dat drumul la vize. Am plecat să strâng nişte bani. De fapt, am plecat să încerc. Eu sunt adeptul principiului că trebuie să încerci.
- Aţi devenit actor angajat al Teatrului Naţional în perioada în care susţineaţi licenţa. Cum aţi numi asta altfel decât „noroc”? Credeţi în noroc?
- Cred în nişte energii şi în dorinţă. În ziua în care am văzut că sunt pe lista admişilor la Teatru, m-am dus în faţa Teatrului Naţional şi am făcut un pariu cu mine: în momentul în care voi termina facultatea, o să joc şi eu acolo! Altădată, tot în anul I, eram la Sibiu, să văd „Faustul” domnului Purcărete, şi când am ieşit mi-am zis că trebuie să ajung şi eu să lucrez cu omul ăsta! Şi asta s-a întâmplat. Cred în dorinţă, în determinare, cred că dacă ai un ţel, poţi să-l atingi. Îţi trebuie o doză de obrăznicie, în sensul foarte frumos al cuvântului, pentru că, în mod sigur, tinerii actori se confruntă cu situaţii în care sunt daţi afară pe uşă. Trebuie să intri pe geam dacă îţi doreşti mult de tot ceva.
- Care a fost cea mai marcantă ieşire... personală, pe o uşă?
- Nu cred că am una care să mă fi marcat. În facultate jucam foarte mult şi la un moment dat doamna Werner a interzis colaborările, şi avea dreptate cred, spunând că nu e bine să ai foarte multe, că te risipeşti. Ori eu lucram cu toţi cei de la Regie. Mi-am făcut treaba la clasă şi am continuat să joc, iar când a venit la examene, doamna Werner a văzut că, de fapt, nu renunţasem la nimic. Un soi de obrăznicie...

Sursa foto: Teatrul Naţional Iaşi 

- Mihaela Arsenescu Werner a fost profesorul care a mizat pe talentul studentului Ionuţ Cornilă. Aţi jucat împreună în „Fluturi, Fluturi...”, profesor şi student.
- Poate că aceasta a fost cea mai importantă întâlnire din cariera mea. E omul de la care am învăţat foarte mult, am „furat” cât s-a putut în materie de „meserie”, este omul în care cred, care îmi spune, după un spectacol, vezi că acolo ceva nu e bine... Contează enorm astfel de oameni, cărora să le pese de tine. Dacă nu există întâlniri, drumul este mult mai greu. O întâlnire importantă a fost apoi cea cu regizorul Radu Afrim. După spectacolul „Dawn Way” s-au deschis foarte multe uşi pentru mine, cel puţin în Teatrul Naţional Iaşi.

„«Hamletmachine» este o experienţă şi pentru actori, şi pentru public”

- Aţi dat probe la audiţiile cu regizorii invitaţi să monteze la Iaşi? V-aţi propus să lucraţi cu toţi sau, fiind actor al teatrului, aţi fost ales?
- Mi-am propus să nu ratez nimic! Mi-am dorit să lucrez cu ei, dar adevărul poate e undeva la mijloc, probabil şi rolurile făcute înainte de a lucra cu ei au avut ceva de spus. Oricum, am fost la probe pentru absolut toate rolurile pe care le am. Îmi place să mă testez, să văd dacă pot. Niciodată nu m-am culcat pe-o ureche cu gândul că sunt actor şi că rolurile trebuie să-mi vină. Încerc să mă lupt pentru tot ceea ce fac, să fiu cât mai alert.

- Există un rol pe care îl consideraţi „special”?
- Un rol la care am muncit mult şi care m-a făcut să mă trezesc în nişte zone pe care nu le bănuiam, a fost „Ivanov” („Despre oameni şi alte păcate”, adaptare după „Ivanov” de A.P. Cehov, regia Vasilica Blohat, scenografia Titus Ivan, 2011 – n.red.), în spectacolul de licenţă al unei domnişoare de la Regie. Nu ştiu cât de bine a „ieşit”, au fost câteva reprezentaţii la „Uzina cu Teatru”, dar mă mai gândesc şi astăzi la acest rol şi, nu ştiu de ce, am presentimentul că o să-l mai întâlnesc pe „Ivanov”.
- Aveţi o definiţie pentru actorie?
- Încă mă mai dumiresc care e treaba cu actoria. Cert este că e un mod de a te cunoaşte cât mai bine pe tine ca om, îţi oferă mijloacele de a de cunoaşte, dar este şi o modalitate de a bucura oamenii de lângă tine prin ceea ce faci, după ce te supui pe tine unor experienţe care ajung de multe ori aproape de limită. Probabil peste un an sau doi sau... mâine voi avea o altă definiţie.
- „Hamletmachine”, cel mai recent spectacol în care jucaţi, a constituit o astfel de „experienţă-limită”?
- Eu n-am mai făcut niciodată aşa ceva. Felul acesta de teatru, abordarea expresionistă, ideea că transmiţi nişte energii, după ce tu, actor, ai ajuns la ele, toate acestea au fost o noutate pentru mine şi m-am simţit foarte bine lucrând la acest spectacol. Am trecut printr-o groază de stări, textul e cel puţin ciudat la prima vedere, cuprinde şi piesele lui Shakespeare, şi istoria Europei, şi omul de astăzi, îngropat în datorii şi necazuri... E senzaţional! „Hamletmachine” este o experienţă şi pentru actori, şi pentru public, deşi nu ştiu dacă oamenii îşi doresc să vină la teatru şi să fie puşi în faţa unor probleme. Pe afiş poate să primeze comedia, dar este nevoie şi de astfel de spectacole.

Foto: Constantin Dimitriu

- Vă este teamă vreodată că nu veţi avea timp să ieşiţi dintr-un personaj să intraţi în altul, dat fiind ritmul în care jucaţi?
- Orice personaj te schimbă puţin pe tine ca om, orice personaj îţi lasă un bagaj – bun sau rău... asta depinde de tine, ca actor, ce ştii să păstrezi. Cred că depinde foarte tare şi de ce fel de om eşti în viaţa de zi cu zi. E o discuţie lungă, trebuie să ştii cum să intri într-un personaj, ce trebuie să faci, dar trebuie să ştii să şi ieşi. Îmi spunea un profesor că, mai demult, la sfârşitul unui spectacol, actorii discutau despre ce se întâmplase pe scenă, aveau o oră în care reveneau, treptat la normal. Acum, viaţa, timpurile nu-ţi mai permit luxul acesta. Totul este o fugă continuă.

„Zilele de spectacol sunt o sărbătoare”

- Există ceva de care vă este teamă în teatru, în actorie?
- Mi-e teamă, dacă e să-mi fie teamă de ceva, să nu fiu bun sau să nu storc maximum din proiectele pe care le fac. Sau să întâlnesc oameni şi să nu mă ridic la înălţimea aşteptărilor. Mi-e teamă, de pildă, să nu devin leneş.
- Ce vă pune în mişcare într-o zi în care aveţi spectacol?
- Zilele de spectacol sunt o sărbătoare. Mă motivează faptul că iubesc enorm ceea ce fac. Şi asta e cea mai mare motivaţie pe care o am, momentan, pentru că financiar nu se poate vorbi de existenţa unei motivaţii. Mă motivează când văd săli pline, când văd lumea că e fericită după un spectacol în care joc. Ştiu că poate sună ciudat, pentru că trecem prin nişte vremuri în care nu e chiar uşor nici să fii actor, nici să trăieşti... Poate multă lume o să spună că aberez, dar eu, neavând foarte mari responsabilităţi, sunt într-un moment în care trebuie să demonstrez ce pot. Şi oricum, nu trăiesc foarte rău. Din fericire, au început să ia amploare teatrele independente, se fac lucruri interesante şi acolo. Chiar şi actorii angajaţi în instituţii ar trebuie să încerce şi spaţiile independente, pentru că e o altă experienţă. Aici, la Teatru FiX (spaţiul în care am purtat acest dialog – n.red.) suntem în repetiţii cu „Şi cu ea ce facem? Noaptea în depou”, în regia lui Cătălin Mîndru, un spectacol pe care îl vom relua...
- ... Şi în care joci alături de Delu Lucaci. Am văzut pe Facebook, desigur, că sunteţi „într-o relaţie complicată”. Cât de complicat este pentru doi actori să adune, împreună, timpul din afara teatrului?
- „Într-o relaţie complicată”... Nu ştiu, e o glumă. Respectăm foarte mult ceea ce facem. Cât e teatru, e teatru, restul timpului încercăm să-l petrecem într-un mod cât se poate de armonios. Nu e complicat.
- Vă vedeţi mai curând actor de comedie sau de dramă?
- Cred că în partea de dramă mă simt mai în largul meu. Întotdeauna mi-a fost mai greu să spun un banc bun decât o poezie tristă. Eu încerc să le fac pe amândouă cât se poate de bine şi din fericire mi s-a dat şansa să le fac pe amândouă.

Sursa foto: Teatrul Naţional Iaşi

- Actorul preferat?
- Toma Caragiu. Ştefan Iordache. Oameni pe care, din păcate, nu am avut şansa să-i văd pe scenă şi regret mult. Al Pacino. Îl iubesc enorm. L-am văzut în carne şi oase la o premieră, la Londra.
- Cartea pe care aţi vrea să o aveţi pe o insulă pustie?
- „Naşul” lui Mario Puzo şi „Maestrul şi Margareta” a lui Bulgakov. Sunt două, ştiu. Aş lua două. Cel puţin două.
- O provocare în cariera de actor?
- Filmul. Actoria de film e diferită de cea de teatru. Am jucat vara aceasta în două scurt-metraje care vor fi lansate în curând.
- Iaşi, Bucureşti sau Londra?
- Iubesc Iaşul de când eram copil şi niciodată nu am vrut să plec în altă parte. Aici m-am văzut dintotdeauna. Iubesc Teatrul de aici, oraşul în sine, aici mă simt acasă. Un lucru important în a face teatru este să te simţi tu bine ca om, să nu fii stingher, într-un mediu de şacali... E bine aici, la Iaşi.

- Dacă nu aţi mai face teatru, de mâine aţi putea să faceţi...
- Alpinism utilitar. Cu asta m-am ocupat în Anglia. M-am specializat. Dar când m-am dus prima dată la o agenţie să-mi caut de lucru mi-au dat o adresă şi urmărind-o pe hartă, am ajuns la „Globe”. Aveam de demontat nişte decoruri. O slujbă de trei zile. A fost ca o profeţie. Constant am avut semne, coincidenţe surpinzătoare. Sunt un caz fericit. Ce să zic!? Uneori îmi amintesc de şansele pe care le-am avut şi mă gândesc că trebuie să existe un motiv pentru care le-am avut.
(Gina Popa)

Citiţi şi Omul zilei: Ionuţ Cornilă 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei