O ieşeancă în ţara vrăjilor şi-a sărăciei

default

Dimensiune font:

| 08-08-2013 04:53

 

* Mari Blaj a ajuns anul acesta pentru a doua oară în ţara de pe coasta estică a Africii * Tanzania este cea de-a 33-a ţară pe care aceasta a vizitat-o şi în care s-ar mai întoarce fără să clipească * a ajutat comunitatea de acolo să-şi îmbunătăţească sistemul sanitar iar următoarea provocare, pe care a lăsat-o pentru anul viitor, este crearea unui corp de profesori cu care să meargă în ţara în care seara durează doar jumătate de oră

 

 

Reporter: Cum aţi ajuns tocmai în Tanzania?

Mari Blaj: Au avut o perioadă socialistă. Ceea ce s-ar traduce într-un beneficiu bilateral şi anume că nu avem nevoie de viză pentru Tanzania. Tanzania a fost o bună bucată de timp colonie germană. De la final de secol XIX până la început de secol XX. Deci ceea ce au ei stabil în infrastructură este nemţesc. Am văzut clădirea unei gări, veche de 200 de ani, care este şi acum rezistentă. Dar es Salam nu mai este capitala ţării, ci doar cea economică. Cea politică şi administrativă este la Dodoma. Colonialiştii au adus bruma de civilizaţie care este acolo.

R.: Şi credeţi că fenomenul de civilizare al acestei ţări a fost un lucru bun sau unul rău?

M. B.:Tot ce este concept modern acolo este de import. La „şcoală” în swahili se spune „schule”, ca în germană. Colonialiştii au adus bruma de civilizaţie care este. Au făcut şi bine şi rău colonialiştii. Puterile coloniale din secolele trecute au civilizat. Înainte nu existau şcoli, spitale, instituţii. Existau doar conflicte tribale. Nemţii au terasat, de exemplu, suprafeţe foarte mari pentru a planta vie. Tanzania produce şi astăzi vin. La o generaţie după plecarea nemţilor, într-un an de secetă, cei de acolo au ars toată viţa de vie. Au făcut acest lucru pentru că ei credeau că îi pedepseau strămoşii pentru faptul că au stricat terenul. Tanzanienii nu au fost exploataţi mai mult decât muncitorii europeni.

 

Înainte nu existau şcoli, spitale, instituţii. Existau doar conflicte tribale”

 

R: Deci nemţii au adus civilizaţia dar nu au adus şi religia?

M.B.:Religia este un lucru dificil de importat cu forţa. Islamul de acolo nu se compară cu islamul arabic. Sau cu cel din alte state. Islamul negru, islamul african este foarte amestecat cu animism local. La fel cum este şi creştinismul european. E departe, însă, de seriozitatea islamului arab. Pe de altă parte această religie aduce cu sine şi un ritual legat de curăţenie care este întotdeauna benefic. Toaletele lor arată mai bine decât toaletele noastre publice. Coasta tanzaniană este marcată de islam. Dar nu este cel pur.

R.: Cum se desfăşoară o zi tanzaniană?

M.B.: Tanzanienii sunt foarte inactivi. Posibil din cauza climei. E adevărat că e cald, dar nu e o căldură în care să nu poţi face nimic. De dimineaţă de la 6.00 şi până seara la 18.00 se poate lucra. Seara este foarte scurtă la ei. În Mali seara dura cam 15 minute. În Tanzania e un pic mai lungă seara, dar nu mai lungă de jumătate de oră. Vine pe neaşteptate. Noaptea nu poţi lucra pentru că nu există curent electric. Dar ziua, până să vină căldura, prinzi jumătate de zi de muncă. Dar nu au niciun fel de motivaţie lăuntrică.

 

Sărăcia noastră, mai grea decât a lor

 

R.: Anul acesta ce v-a convins să mergeţi tot în Tanzania?

M.B.: De data aceasta am fost cu studenţi de la Medicină şi cu medici rezidenţi. Ei nu au auzit câte poveşti despre vrăji şi vrăjitorii am auzit eu de-a lungul călătoriilor. La un moment dat, seara, în jurul cinei, una dintre domnişoarele cu care am mers a spus că „Eu nu cred...” M-am pripit şi am avut impresia că vrea să spună că nu crede în vrăjitorie. I-am dat atunci un răspuns dur. Am întrebat-o dacă crede în imaculata concepţie şi în Înviere. A răspuns că da. Mai târziu mi-am dat seama că se referea la spiritism şi la alte aspecte ale vrăjitoriei. Nu credea, de fapt, în competenţa unei anumite vrăjitoare.

Tinerii aceştia pe care i-am dus au asistat la crize demonice printre copii. Erau medicinişti, ştiau să facă distincţia dintre o criză demonică şi una de epilepsie.

E bine pentru români să meargă în zona aceea. E bine pentru că noi nu avem decât un orizont de comparaţie, cel occidental. E bine să te poţi raporta în ambele direcţii. Ajung acolo şi sunt şocaţi de sărăcie, de lipsa de civilizaţie. Totuşi, raţional vorbind, sărăcia în România este mult mai greu de purtat pentru că noi avem iarnă. O iarnă lungă şi grea ca la noi afectează mult mai tare pe omul sărac la noi decât acolo. Acolo omul, oricât de sărac, se duce în junglă şi caută fructe.

 

Abuzul este normalitatea, bătaia ca disciplină şi în familie şi în şcoală. Mi se rupe inima şi încercăm să gândim posibile proiecte pentru viitor”

 

R.: Cum aţi ajuns în Tanzania?

M.B.: Anul trecut am mers pentru prima dată acolo. Am fost, atunci, convinsă că mă voi întoarce, dar nu ştiam cu siguranţă când. Grupul studenţilor medicinişti m-a invitat să le vorbesc despre Tanzania. Organizaţia pentru care lucrez, Tineri pentru Misiune, are sediu lângă Dar es Salam, iar printre proiectele pe care le desfăşoară acolo are şi o clinică medicală şi o maternitate. Fiind această componentă medicală, le-am vorbit despre ea. Ca profesionişti a fost foarte bine să vadă cum se munceşte în condiţii foarte grele. Mulţi au vrut să vină, dar nu toţi au şi găsit fondurile, din păcate. Grupul nostru de anul acesta a fost de şapte persoane. Dar veneau în fiecare zi atât de încântaţi de la clinică. Fericiţi de experienţa pe care o aveau, de lucrurile pe care le făceau, oamenii pe care îi întâlneau, de faptul că li se permitea să intervină, să facă, să măsoare gravidele, să moşească, să facă extracţii, teste de HIV, de malarie. După standarde locale, în acele clinici sunt condiţii bune. După standardele noastre, sunt rudimentare. În acelaşi timp, urmează să fie dat în funcţiune un alt corp de clădire, un centru de diagnoză, care este foarte bine dotat şi foarte bine amenajat. Se schimbă lucrurile în Tanzania şi se schimbă de la an la an, după cum am remarcat.

 

Copiii sunt şcolarizaţi, dar nu sunt alfabetizaţi. Şi corpul profesoral este foarte slab pregătit”

 

R.: Vă veţi mai întoarce în Tanzania?

M.B.: Ne gândim pentru anul viitor, de exemplu, să formăm o echipă de profesori. Indiferent de domeniu, dar care să poată preda în limba engleză. În Tanzania şi în toată Africa sunt clase cu efective foarte mari, până la 130 de copii într-o clasă, fără material didactic, cu predare în limba engleză unor copii care nu ştiu limba. M-am enervat când am văzut că se predă în engleză şi nu în swahili. La noi rezultatele în limba engleză sunt mult mai bune pentru că la noi sunt şi foarte multe expuneri mediatice pe care ei nu le au. Acasă nu vorbesc cu nimeni, nu au televizor, nu au cum învăţa. Nu au capacitate de dialog, de conversaţie. La ei, clasele I-VI sunt ciclul primar şi clasele VII-XII sunt ciclul secundar. În ciclul secundar se predă numai în engleză şi în cel primar doar în swahili. Scade promovabilitatea drastic din momentul în care se ajunge în ciclul al doilea, cu o limbă nouă. Copiii sunt şcolarizaţi, dar nu sunt alfabetizaţi. Şi corpul profesoral este foarte slab pregătit. De aceea încercăm să găsim cât mai mulţi profesori pentru a forma echipa pentru anul viitor.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei