„Offroad-ul este un balet pe patru roţi, prin hârtoape şi noroaie”

default

Dimensiune font:

| 02-11-2017 05:15

Căutătorii de senzaţii tari şi adrenalină pe patru roţi pot tura motoarele în cadrul Cupei de Offroad „ Adventure 4x4” Iaşi, ce va avea loc la final de săptămână pe colinele Iaşului, după cinci ani de aşteptare. Despre costurile offroad-ului practicat din pasiune şi provocările pe care acest sport le aduce cu sine ne-a povestit Raimond Chelhan, preşedintele Clubului Sportiv „Adventure 4x4”, din Iaşi

- După o perioadă în care offroad-ul sportiv a lipsit de pe colinele Iaşului, Asociaţia Club Sportiv „Adventure 4x4” reînvie acestă competiţie...
- Iaşul s-a numărat, în trecut, printre primele patru cluburi din ţară care au organizat competiţii de offroad, din anul 2004, la cârma lui Bogdan Pavlov. În anul 2010, din păcate, acesta a decedat, iar noi, cei care am rămas, am încercat să ducem mai departe acest concurs la Iaşi, dar echipa nu a mai fost la fel de unită. În anul 2013 am făcut însă clubul Club Sportiv „Adventure 4x4” Iaşi, unde am încercat să ne reorganizăm şi să strângem din nou membri, astfel încât să ne închegăm din nou ca o echipă şi să putem readuce în prim-plan acest sport. În prezent, suntem zece membri activi, însă numărul pasionaţilor de offroad, care aleg să vină alături de noi la unele evenimente, este mai mare.


- Offroad-ul este un sport costisitor, la fel şi organizarea unui eveniment sportiv. De unde a venit finanţarea pentru cupa care va debuta vineri, la Iaşi?

- Uşor, uşor, prin acţiunile umanitare pe care le-am desfăşurat de-a lungul anilor, am reuşit să aducem lângă noi mai multe firme care ne-au ajutat cu obiecte sau chiar cu bănuţi pentru cupa de anul acesta. Este adevărat că bugetul a fost restrâns, pentru că sponsorii au fost mai reticenţi în a-şi investi încrederea în noi, dat fiind că nu am avut un eveniment anterior care să le arate de ce suntem în stare, dar la anul sperăm că lucrurile vor merge mai rapid.


- Vorbiţi-ne, vă rog, despre diferenţa dintre offroad-ul sportiv şi cel făcut din pasiune...

- Sunt două categorii de sportivi. Primii, care vin o dată, de două ori pe an la o competiţie, ies cu familia într-o duminică la o plimbare prin pădure, fără a investi foarte mult. Cea de-a doua categorie îi vizează pe pasionaţii de offroad, cei care investesc mii de euro în echiparea maşinilor şi care participă la competiţii. De exemplu, noi în club avem două echipaje care au participat la toate etapele. Eu, unul, am început din 2007 să particip la competiţii şi să investesc în acest sport. Dacă eşti copilot, cheltuielile sunt mai mici, deoarece maşina este reparată după cursă de pilot, care de cele mai multe ori este proprietarul. În medie, eu am dat aproximativ 10.000 de euro anual pentru a practica acest sport.


- Să revenim la cupa de offroad pentru care se dă startul mâine. Care sunt traseele şi care sunt categoriile, în funcţie de dificultatea probelor, la care se pot înscrie doritorii?

- Noi, la Iaşi, vom avea două categorii: standard şi open-hard. Maşinile care vor intra în competiţie, la categoria standard, pot avea doar modificări la suspensie şi nişte cauciucuri mai mari, pentru suprafeţe noroioase (minim MT). De asemenea, este necesar să aibă troliu. Inclusiv anul acesta, maşinile care intră în competiţie pot să îşi monteze opţional roll cage, însă de la anul acesta va deveni obligatoriu chiar şi pentru categoria standard, pentru că se merge cu viteze foarte mari şi există riscul unor accidente, iar siguranţa trebuie să primeze în orice sport cu motor. La open- hard se poate face orice modificare pe maşină. Aceasta poate fi doar din ţeavă, fără să aibă şasiu, caroserie.

 


- Aţi spus că participaţi la competiţii de offroad de zece ani. Ce modificări aţi făcut la maşina proprie şi cât au costat acestea?
- De obicei, mărim puterea motorului, modificăm transmisia, rapoartele din cutia de transfer şi grupuri, punem planetare heavy-duty, roţi mai mari. Nu este exclus să mai tai din caroseria maşinii, să schimbi suspensia pentru a o ridica mai mult de la sol şi a o face mai profesională, astfel încât să poţi merge mai repede şi pe teren accidentat.
În ceea ce priveşte costurile maşinii, acestea pot varia în funcţie de marcă şi dotările cu care aceasta vine din fabrică. Pentru a putea face însă performanţă într-o competiţie de offroad, trebuie să investeşti în jur de 10.000 de euro în maşină, în banii aceştia intrând suspensia, transmisia, motorul modificat.


- Revenind la Cupă, spuneţi-ne care este traseul?
- Am încercat să evităm orice drum public şi am mers prin păduri, traversând deopotrivă islazuri comunale şi dealuri. În prima zi vom da startul tehnic de la releul din Bucium, iar finish-ul va fi tot acolo. Vom pleca prin pădurea Bârnova, spre Dobrovăţ, Mogoşeşti, Cioca-Boca. În ariile protejate vom merge numai pe drum forestier, iar acolo unde nu este cazul, cu acordul Direcţiei Silvice, am găsit păduri prin care am făcut traseul, astfel încât să avem dealuri, râpe, şanţuri, care să crească dificultatea traseului.
A doua zi, se va pleca din zona Trei Fântâni, vom urca pe lângă cariera de pământ, acolo unde avem o coamă de deal cu un grad de dificultate mult mai mare, fiind şi puţin periculoasă, după care vom merge prin pădure spre Păun. De acolo traversăm, pe drumul forestier, spre zona Hiliţa, unde avem o pădurice cu un grad de dificultate ridicat. Aici, piloţii şi copiloţii se vor putea „juca” mai mult şi îşi vor putea arăta îndemânarea, după care, sâmbătă, ne întoarcem înapoi la zona de trial.
Aici, în zona de trial, va fi o probă pentru public, dat fiind că de cele mai multe ori oamenii nu merg cu noi prin păduri să poată vedea ce presupune acest sport, motiv pentru care ne-am dorit să venim noi în întâmpinarea lor. În competiţii, traseele sunt foarte complexe, cu ravene adânci, iar accesul publicului se face mai greu. Totuşi, zona de trial de la Păun are un potenţial foarte mare de offroad, fiind loc şi pentru 500-1.000 de spectatori. Acolo vom face o zonă comună cu cei de la Land Rover Above & Beyond, care vor ridica maşinile sus, le vor bascula, moderatorul evenimentului fiind Roxana Ciuculescu. Trebuie precizat că vor fi premii şi pentru spectatorii noştri, iar pentru concurenţi vom avea premii specifice offroad-ului: trolii, fante, chingi etc.


- Se mai pot face înscrieri pentru cupa de la Iaşi?

- Înscrierile se mai pot face până în acestă seară, dar mulţi prieteni care practică offroad-ul m-au sunat şi mi-au zis că încearcă să-şi repare maşinile să poată intra în concursul de la Iaşi, dat fiind că abia s-au întors de la o competiţie din Croaţia.


- Cât de mari sunt riscurile de accidente în offroad?
- De obicei, piloţii merg destul de repede şi, neştiind dinainte traseul, pot apărea obstacole pe care ei să nu le vadă în timp util. Aceştia au roadbook-ul, însă acolo au doar nişte desene, fără a şti exact ce îi aşteaptă în teren.


- Unde şi cum pot fi învăţate tehnicile de pilotaj pentru offroad?
- Sunt tehnici destule pentru a învăţa cum să pilotezi o maşină de offroad. Poate la urcat nu este atât de greu, dar în momentul în care vezi că maşina nu urcă şi ai virat dreapta, să schimbă centrul de greutate şi te-ai răsturnat. Tehnicile de pilotaj se învaţă la volanul maşinii, mergând cu un alt pilot care are mai multă experienţă. Practic, trebuie să simţi fizica autovehiculului şi să „furi” modalitatea de a conduce!


- Dacă ar fi să definiţi offroadul, după zece ani de zile de practică, cum aţi face-o?

- Pentru mine, offroad-ul este balet pe patru roţi prin hârtoape şi mocirlă, iar cei care vor participa la Cupa „Adventure 4x4” Iaşi de asta vor avea parte!

A consemnat Anca BURNICHE

* * *
Cupa de offroad „Adventure 4x4” Iaşi va debuta mâine, startul oficial al acestei competiţii sportive urmând să fie dat la ora 09.00, de pe Pietonalul „Ştefan cel Mare”.

* * *
Startul superspecialei Trial, din sat Păun, comuna Bârnova, se va da la ora 14.00.

* * *
„Adventure 4x4” Iaşi este un club sportiv înfiinţat în anul 2013, membru al federaţiei romane de automobilism sportiv, certificat de Ministerului Suportului cu scopul de a aduna şi educa pasionaţii de offroad în vederea participării la competiţiile sportive de acest gen.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei