Petru Ciubotaru: „Teatrul înseamnă sinceritate”

default

Dimensiune font:

| 21-07-2016 05:25

Actor al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, Petru Ciubotaru este îndrăgostit de scenă şi de teatru de peste 50 de ani * acesta a primit în 2002 Ordinul naţional pentru merit în gradul de Cavaler

Ghidat de vorbele „Întreaga lume este o scenă”, rostite cândva de William Shakespeare, devenit scriitorul lui preferat, actorul Petru Ciubotaru povesteşte cu pasiune despre ceea ce a însemnat teatrul în viaţa sa. Acesta a lăsat de înţeles într-un interviu acordat cotidianului nostru că în viaţă a iubit şi încă mai iubeşte femeia frumoasă, literatura bună, muzica grea şi teatrul de calitate. 

- V-aţi hotărât să deveniţi actor într-o perioadă oarecum instabilă. Cum a fost?

- Nu pot spune că era instabilă. Era o foarte mare pasiune pentru teatru. Cel puţin în Iaşi. Iaşul este un adevăr al teatrului, o insulă a teatrului, un gând al teatrului, un loc în care oamenii se formează şi prin teatru. Pe vremea aceea exista un foarte mare interes al oamenilor pentru teatru şi chiar pentru Institutul de Teatru de la Bucureşti, care era singurul Institut de Teatru din ţară. Un Institut serios, cu profesori extraordinari. Nu întâmplător la Iaşi s-a născut Teatrul Românesc, nu întâmplător aici s-a jucat prima piesă de teatru în limba română, nu întâmplător aici, la Iaşi, a fost primul Teatru Naţional din Ţară şi avem unul din cele mai frumoase Teatre din Europa. Şi acestea au contribuit. Teatrul Naţional se află la mijlocul axei, între Mitropolie şi Filarmonică. Locul pe care se află clădirea Teatrului Naţional este o sonoritate incredibilă. E ca la munte, acolo unde se dezvoltă ecoul. Acolo sunetul devine mai amplu, mai limpede, mai cristalin şi mai... perceptibil. Poate fi şi puţină legendă, dar îmi place, pentru că Teatrul, dincolo de realitate, se bazează pe cuvinte, pe oameni care interpretează stări şi adevăruri, conflicte, relaţii, el se mai bazează şi pe sunete.

 

- Cum au reacţionat părinţii dumneavoastră când au aflat că vreţi să daţi la Teatru?

- Părinţii erau numai unul, pentru că tata se pierduse de multă vreme. Mama, prin fiinţa ei, era un om care ar fi putut fi destinată teatrului. Avea o tenacitate, o înţelegere, un mod de a asculta şi de a privi oamenii şi relaţiile lor şi de a surprinde lucrurile specifice şi care au umor. Era talentată. Eu, dacă am moştenit ceva, am moştenit de la dânsa. Nu a fost chiar atât de surprinsă încât să stopeze dorinţa aceasta. Cochetasem cu teatrul şi făcusem figuraţie şi ajunsesem la „performanţa” de a apărea pe afişul unui spectacol. Eu jucam un rolişor – golănaşul. Mă simţeam onorat de rolul acesta. Ei i s-a părut greu pentru că era la Bucureşti, condiţiile materiale erau altfel. Atunci era şi o mândrie. Nu ştiu câtă atenţie a dat când am mers la examenul de admitere. S-a întâmplat să reuşesc. Eu locuiam pe strada Lăpuşneanu şi când am venit de la Bucureşti mergeam pe stradă ca un rege neîncoronat. Eram arătat cu degetul pentru că eram singurul din Iaşi – eu şi o fată, care intrasem. Mă bucuram de privirile admirative şi poate puţin invidioase. Mama a fost căptuşită de sentimentul de mândrie şi a făcut eforturi pentru ca eu să termin Institutul. Eu îmi vedeam de treabă, am studiat.

 

- Care este diferenţa dintre studenţii de astăzi şi studenţii din vremea aceea?

- Pasiunea. Pasiunea este de mai multe feluri. Este o pasiune de moment, care arde şi se termină, o pasiune care durează puţin mai mult şi se termină mai târziu şi este o pasiune statornică, care nu te părăseşte ea pe tine niciodată, pe care o alimentezi tu cu munca ta, cu sensibilitatea şi sinceritatea ta. Teatrul înseamnă sinceritate. Dacă nu transmiţi sinceritate prin ceea ce spui şi ce faci pe scenă, unda aceea nu se duce şi în public pentru a-l cuprinde. Acum viaţa, tentaţiile şi nevoile sunt altele. Eu atunci, ca student, mă mulţumeam să am o singură pereche de încălţări şi o cravată. Nu aveam costum, ci aveam o jachetă neagră şi nişte cămăşi bine călcate, ca să mă pot duce la premiere şi la examene. Îmi era ruşine să mă duc altfel la examene.

 

- Ce sfaturi aţi da tinerilor aspiranţi la titlul de „actor”?

- Eu, de exemplu, nu aş putea pentru nimic în lume să apar în clipuri şi să spun cât de bună e ciocolata. Este dincolo de demnitatea mea. Este o chestie bună, pentru că iei bani mulţi. Eu sunt bucuros să îmi iau o carte bună. Sunt trist când ies dintr-o librărie unde nu am găsit o carte pe care mi-o doream. Pasiunea pentru teatru este ca o relaţie. Timp de patru ani, în adolescenţă, am avut o prietenă, Paula, pe care nu am sărutat-o niciodată. Era un respect. Le doresc să aibă măcar o părticică din puritatea asta. Pentru că puritatea ţi-o dă Dumnezeu şi nu o mai poţi câştiga niciodată. Puritatea, adevărul... se duc astea. Nu îmi place să fac comparaţie şi să le spun să fie ca mine. Să le dea Dumnezeu înţelepciune şi minte să fie bine pentru ei şi să fie sinceri. Trebuie să fie sinceri! Nu poţi face profesia asta fără sinceritate... Trebuie să plonjezi în adevărul ăsta fără să ştii neapărat să înoţi. Trebuie să ai, aşa cum spunea Cehov, umilinţă.

 

- Ce tipologie de personaj îndrăgiţi cel mai mult?

- E o întrebare bună, la care e greu să dai un răspuns, dacă eşti cinstit cu tine şi cu meseria aceasta, pentru că în mod paradoxal pot îndrăgi, ceea ce mi s-a întâmplat de multe ori, un personaj mic, care la prima apariţie poate părea insignifiant, dar el nu este aşa pentru că are nişte adâncimi, nişte pliuri greu de realizat. Când am jucat Ştefan cel Mare în «Apus de soare» m-am confruntat foarte mult cu ideea asta. Eu nu am putut să-l joc măreţ pentru că nici nu aveam datele fizice şi nici nu corespundea adevărului istoric. El îşi prevestea moartea, era bolnav, n-avea timp de vorbării. Grija omului de dinainte de a muri era să lase lucrurile în ordine, nu avea timp de săbii, de lupte, de coroană. Eu nu am purtat deloc coroană în timpul spectacolelor. Unele guri spun că l-aş fi jucat bine. Legat de roluri, nu poţi să spui despre un rol că e mai bun decât altul. E ca într-o familie: copiilor trebuie să le oferi atenţie şi dragoste în mod egal.

 

- Ce rol sau piesă îndrăgiţi ori vă este cel mai de suflet?

- Ăla care mă solicită cel mai tare. Draga mea, ultima femeie îţi place cel mai mult. E ultima, e proaspătă, e frumoasă. Aşa e şi cu rolurile. Cam ultimul e cel mai drag. Am jucat în spectacolul lui Purcărete, în „Cafeneaua”, un rol foarte mic, dar care m-a pasionat foarte tare şi rezonanţa lui a fost deosebită. Am dat aceeaşi atenţie pe care am acordat-o tuturor rolurilor mele, deşi când eram tânăr mă scăldam şi spuneam de roluri că unul e mai aşa, unul mai altfel. Mai cred un lucru: e tot ca şi cu femeile. Când eram mai tânăr îmi permiteam să fac o selecţie la femei, dar acum... (râde copios - n. r.). Purcărete când a plecat a zis „domnule, ne despărţim şi vreau să-ţi mulţumesc pentru modul în care m-ai slujit şi ţi-ai slujit profesia. Cred că nu ar fi fost vreun actor care să acorde atâta importanţă şi să fie atât de pregnant într-un rol cum eşti dumneata”.

 

- Cum v-aţi simţit în rolul Lui „Dumnezeu” din piesa „Vizitatorul”?

- Devine foarte complicat. Am plecat de la ideea că noi suntem asemeni Lui Dumnezeu. Nu ne-am gândit ca la o pictură bisericească în care este înfăţişat ca un bătrânel cu barbă căruntă, cu păr cărunt şi o privire căruntă şi sprâncene cărunte şi o înţelepciune asumată. Ca să fii Dumnezeu trebuie să fie ca noi. Noi nu putem fi ca Dumnezeu...

 

- Cu ce regizor aţi lucrat cel mai bine?

- Am lucrat cu mulţi regizori foarte importanţi şi eu am fost un om care a supt de la ei tot ce era mai bun. Am fost ca un copil care este foarte flămând şi atunci când ajunge la sânul mamei, o goleşte. De la toţi am învăţat lucruri fundamentale şi bune şi nu pot face o diferenţiere. De la Eugen Tudoran am învăţat o rigoare a cuvântului, o înşurubare în personaj, un simţ al ritmului. De la Purcărete, de exemplu, am preluat o teatralitate nemaipomenită. Ei sunt diferiţi, dar de la fiecare am avut ce învăţa.

 

- Cum a fost experienţa de la filmările lungmetrajului „Bacalaureat”?

- O experienţă extraordinară! A fost o binefacere şi pentru mine şi cred că şi pentru Cristi Mungiu, întâlnirea asta a noastră în care ne-am descoperit unul pe altul. Nu pot spune că eu am fost mulţumit de el şi el de mine. S-a creat un lucru straşnic între noi. El spunea că îmi doreşte multă sănătate ca să putem relua într-un mod mult mai amplu şi mai complicat colaborarea. Şi eu îmi doresc multă sănătate ca să fac treaba asta.

 

- Povestiţi-mi despre timpul petrecut la Compania de Teatru BON-TON.

- A fost o perioadă deosebit de interesantă! Mai cu seamă ce am făcut noi pentru Festivalul Internaţional de la Mistelbach cu „Împărăţia Ozanei”. Eu am avut ambiţia, dorinţa de a explora Creangă dincolo de limbaj, dincolo de ceea ce ne place nouă la Creangă, dialectul moldovenesc. Creangă trebuie să însemne acelaşi creator extraordinar. Atunci am făcut piesa în germană şi am luat marele premiu la Festival.

 

-Dacă astăzi v-ar spune cineva că nu mai puteţi locui în România, unde aţi pleca?

- Nicăieri! Nu concep, nu există niciun colţişor în mintea şi inima mea, un alt loc în care să fiu, să exist, să mă pot exprima, decât aici în locul ăsta al meu. Iaşul, în primul rând, şi România. Nu sunt vrăjeli, nu sunt un naţionalist stupid. Sunt un om cinstit şi iubesc ţara, locul acesta, oamenii mei din Iaşi. Eu am avut prieteni foarte buni evrei, unguri, m-am înţeles bine cu toţi. Ieşenii noştri sunt ceva deosebit. Dacă mă uit într-un grup de 20 de oameni şi spun „acela e ieşean”, nu greşesc.

 

- Ce este cel mai important pentru dumneavoastră în viaţă?

- Acum, cel mai important pentru mine este să fiu sănătos. Am trecut pe lângă câteva clipe grele pe care le-am depăşit. În orice caz, cel mai important lucru este teatrul. Nu este un gong bătut în deşert. Pentru mine teatrul chiar este cel mai important. În clipa în care, ferească Sfântul, mi s-ar lua acest bun, cred că aş muri.

 

- După ce v-aţi ghidat de-a lungul vieţii?
- Când eram actor foarte tânăr, actorii care erau în faţa mea, erau oameni care mi se păreau nişte oameni aşa bătrâni. Eu am depăşit de mult vârsta majoratului teatral. Pe măsură ce îmbătrâneşti devii mai riguros, mai selectiv. Acum judec lucrurile pe care le fac, altfel. Când eram tânăr spuneam că am teatrul la unghia mică. Este o mare responsabilitate faţă de tine, faţă de oameni. Un joc de Shakespeare te apasă cu o greutate enormă. Trebuie să ţii o piesă de Shakespeare pe umeri ca şi cum ai purta o planetă. Shakespeare chiar este o planetă. Trebuie să ai o tărie extraordinară, să nu îţi trădezi forţa, să îţi dozezi mintea foarte bine ca să fii la înălţimea acestei judecăţi de a putea fi egal cu această responsabilitate.

 

- Vă consideraţi un om norocos?

- Da! Categoric sunt un om norocos! Sunt norocos că am putut să fac teatru. Mai sunt câteva lucruri pe care le iubesc tare, tare mult: literatura bună, spectacolele bune, iubesc cei câţiva prieteni buni pe care îi am, îmi iubesc copiii, îmi iubesc, aşa cum îţi spuneam, oraşul nostru, autorii noştri. Iubesc muzica clasică foarte mult... Mă simt norocos pentru faptul că mi s-au dăruit aceste lucruri. Acestea sunt ale mele. E o muzică grea şi o literatură bună care e a mea. Citeam o dată Cinghiz Aitmatov, „O zi mai lungă decât veacul”. E un prozator extraordinar! Dacă citeşti „O zi mai lungă decât veacul”, nu mai vrei să citeşti altceva. Când citeşti un lucru bun, selecţia ta în ceea ce priveşte alte lecturi va fi diferită.

 

A consemnat Larisa LAZĂR

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei