Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman

Izidor

Dimensiune font:

| 19-02-2022 14:20

 Izidor Ruckel este unul dintre supravieţuitorii Căminului-spital pentru copiii cu nevoie speciale de la Sighetu Marmaţiei * povestea lui a fost spusă şi într-un documentar realizat de Morgan Freeman şi difuzat de National Geographic * tânărul a vorbit pentru ziarul „Evenimentul Regional al Moldovei“ despre trauma anilor din orfelinat şi şansa adoptării în SUA

 


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a înaintat Parchetului General o plângere penală care vizează moartea a 771 de copii în timpul regimului comunist. Ei şi-au pierdut viaţa în trei cămine-spital din Cighid (Bihor), Păstrăveni (Neamţ) şi Sighetu Marmaţiei (Maramureş). Mulţi aveau handicapuri severe, au fost consideraţi irecuperabili medical, orfani sau abandonaţi de părinţi. Pentru unii dintre ei, viaţa de coşmar în care au trăit s-a schimbat imediat după 1990, când au fost adoptaţi de familii din străinătate ori din ţară. Unul dintre supravieţuitori şi printre primii copii adoptaţi de către o familie de peste hotare imediat după Revoluţie este Izidor Ruckel. Povestea lui l-a impresionat inclusiv pe Morgan Freeman, care a realizat un interviu cu el, difuzat pe 25 octombrie de către National Geographic. „The Story of Us with Morgan Freeman“ (Povestea noastră) va ajunge şi în România, premiera urmând a avea loc în ianuarie 2018, la Bucureşti. Am stat şi noi de vorbă cu Izidor Ruckel, de la care am aflat cum îţi poţi recăpăta forţa şi încrederea prin iubirea de Sine şi de oameni.

-Ştiu că amintirile dor uneori, că trecutul ne răscoleşte, dar nu putem şterge unele bucăţi din viaţa noastră. Cum a fost în orfelinatul de la Sighetu Marmaţiei?

-În timpul comunismului, vieţile copiilor din orfelinate erau diferite de cele ale copiilor care au ajuns în grija statului după 1990. Copiii erau sedaţi, bătuţi, legaţi, puşi în cămăşi de forţă şi mulţi au plătit cu viaţa ori cu sănătatea. Nu spun că acest lucru era doar din cauza angajaţilor, ci şi a superiorilor, care nu făceau decât să-i inspecteze şi cam atât. Nu-i interesa mai mult. Când comunismul a căzut, unele lucruri s-au schimbat şi pentru noi. La orfelinatul unde am crescut, care se numea Căminul-spital pentru copiii cu deficienţe, s-a schimbat directorul, iar cel nou era altfel. A angajat oameni tineri, care se purtau mai blând şi care au început să ne dea speranţe. Directorul a început să aducă profesori noi şi să se ocupe de educaţia copiilor. Ieşeam la plimbare, era mai bine. Bătăile au continuat, însă viaţa noastră nu se compara cu cea dinainte. În perioada anilor 1980-1990, personalul de îngrijire nu avea pregătirea necesară ca să lucreze cu persoanele cu nevoi speciale. Cei care au venit în 1990 erau foarte tineri, abia ieşiseră de pe băncile şcolilor. Pentru unii nu era decât un loc de muncă, alţii mai puneau şi suflet, însă toţi au fost şocaţi să vadă condiţiile în care trăiam. Unii au fost eroi, dorindu-şi să ne ajute, să ne schimbe vieţile, alţii erau cruzi de-a dreptul. într-o carte autobiografică, intitulată „Abandonat pe viaţă”, am scris despre şapte angajaţi cărora le-am dat numele de “cei 7 îngeri”. Ei ne-au ajutat, ne-au salvat şi, mai presus de toate, ne-au dat speranţă.

- Cum ai ajuns în orfelinat?

- Când aveam 11 luni am răcit, iar părinţii mei m-au dus la un spital din Cluj. Un medic iresponsabil ne-a dat medicamente din acelaşi pahar, fără să-l spele. Aşa m-am infectat cu virusul poliomielitic şi nu doar eu. Cu toţii, am fost 40 de copii, dintre care 38 au murit. După un timp, părinţii mei au văzut că am probleme, apoi mi-a paralizat piciorul drept. M-au dus din nou la spital, au vrut să stea de vorbă cu medicul, care a refuzat dialogul. În schimb, în timp ce discuta cu o altă familie, părinţii mei au aflat că aş putea primi îngrijiri la un spital din Sighetu Marmaţiei şi m-au dus acolo. Nu au mai venit după mine, iar medicii au considera că singurul ajutor l-aş fi putut primi ar fi în Căminul-spital pentru copiii cu nevoi speciale.

- Cum a aflat lumea despre ororile de la Sighetu Marmaţiei? E o localitate micuţă, din nordul ţării, nu foarte vizibilă.

- După Revoluţia din 1989, presa internaţională a început să scrie despre moartea lui Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale. Una dintre publicaţii, care s-a ocupat de povestea lor, a aflat câteva amănunte despre orfelinatele din Bucureşti şi a început să se documenteze. O prietenă de-a reporterului a auzit despre povestea orfelinatului din Sighetu Marmaţiei, unde eram şi eu, şi în scurt timp o echipă de la o televiziune a sosit acolo. Ceea ce au văzut era cu totul diferit de ce văzuseră în orfelinatele în care mai fuseseră. Căminul în care eram internat era unul dintre cele mai urâte din ţară, iar jurnaliştii s-au îngrozit. Când întreaga istorie a fost făcută public, lumea a răspuns, a oferit donaţii, iar familii din străinătate au început să adopte copii din România. Un jurnalist, John Upton, a venit în România şi a fost şocat de cele văzute. Pur şi simplu nu-i venea să creadă cum pot trăi acei copii şi cum pot fi trataţi. A început să facă înregistrări video pentru familii din SUA, dorind astfel să afle dacă ar fi cineva interesat de adopţii. Postul de televiziune ABC (American Broadcasting Corporation) a difuzat documentarul, iar copiii au fost salvaţi. Le datorăm acest lucru postului de televiziune ABC şi în special lui John Upton, care a vizitat acest loc între anii 1900 şi 1994.

- Aşa ţi s-a schimbat şi ţie viaţa.

- Da. Am fost adoptat de o familie americană când aveam 11 ani. Înainte de adopţie mă chema Bojani. Izidor este un nume unguresc, primit de la tatăl meu. Ruckel este un nume de origine germană şi mi l-a oferit noua mea familie. Am locuit cu ei până la 17 ani când, furios pe toate, am plecat în lume. Trăiam stări contradictorii, mi-era greu să înţeleg multe lucruri. Mi-am luat viaţa în mâini, am călătorit mult. Am avut noroc că mereu găseam de lucru, niciodată nu am avut probleme din punctul ăsta de vedere.

- Când ai revenit în România?

- În 2001. Simţeam că trebuie să mă întorc la orfelinat, mă atrăgea într-un mod inexplicabil. Atunci mi-am cunoscut şi familia naturală. Eu mai am trei fraţi şi o soră. Apoi am revenit în 2005, când s-a închis căminul. De fiecare dată mă cutremuram de groază când eram în faţa clădirii. Îmi treceau prin faţa ochilor scene vechi, copii chinuiţi. M-am simţit înfricoşat când am ajuns acolo. Mă întrebam cum ar fi fost viaţa mea dacă nu aş fi ieşit de acolo...

- Te-ai împăcat cu trecutul?

- Am fost supărat pe cei care ar fi trebuit să ne îngrijească, apoi am învăţat să iert. Dumnezeu a spus că dacă nu poţi ierta pe cei ce ţi-au greşit, atunci cum poate el să te ierte pentru păcatele tale? Dacă tu nu poţi să-i ierţi pe alţii, Dumnezeu nu te poate ierta şi nu aş vrea să se întâmple acest lucru în momentul în care mă voi afla în faţa tronului Său. Când i-am iertat pe ei şi m-am împăcat cu trecutul m-am simţit mult mai bine, am trăit o stare de pace pe care nu am mai simţit-o niciodată. Nu am resentimente faţă de ei. Mi-au fost ca o familie, până la urmă, acolo am crescut. Sunt recunoscător pentru tot ce mi s-a întâmplat pentru că acum sunt în stare să-mi folosesc experienţa pentru a oferi suport altor tineri.

- Lucrezi ca voluntar la o asociaţie din Ighişu Nou (judeţul Sibiu). Cum ai ajuns acolo?

- În 2015, împreună cu mama mea adoptivă am fost invitaţi în România, la un show televizat. Am petrecut două luni în ţară, am călătorit în multe locuri. Anul trecut am revenit cu o echipă de la ABC pentru un documentar despre orfelinatul unde am crescut, pentru un film biografic. Îmi propusesem să stau doar o lună, dar Asociaţia „Love Light Romania“ mi-a oferi un post de voluntar, pentru un an. Am acceptat această ofertă şi voi rămâne aici până în aprilie 2018. Eu lucrez cu tineri, sunt mentor pentru doi dintre cei aflaţi în grija fundaţiei, îi ajut cum pot şi cum ştiu mai bine.

- Povestea ta l-a impresionat pe celebrul actor Morgan Freeman, care a inclus-o în documentarul său. Cum a fost să lucrezi alături de un titan?

- Au aflat de mine în timp ce făceau o documentare despre orfani. Reţeaua de televiziune m-a contactat prin intermediul siteului meu, www.izidorruckel.com, şi mi-a luat un interviu, apoi am fost selectat pentru documentar. În iulie am ajuns din nou în SUA, unde am făcut interviul cu Morgan Freeman care împreună cu reporterii de la postul de televiziune şi-au amintit despre poveştile legate de copiii orfani din România şi mediatizate în SUA, dar nu şi-au imaginat că vor întâlni vreodată o persoană care a trăit acele experienţe. Interviul meu cu Morgan Freeman a durat patru ore şi l-am realizat în Los Angeles. Au discut şi cu părinţii mei adoptivi, Marlys şi Daniel Ruckel.

- Spuneai că vrei să ajuţi copiii orfani.

- Da, însă nu pot face acest lucru singur pentru că nu sunt un om bogat. Dacă aş fi avut bani, mi-aş fi deschis propria fundaţie şi m-aş fi mutat în România cu mult timp în urmă. Militez pentru conştientizarea maselor în privinţa a ceea ce este viaţa în orfelinat şi am lucrat cu câteva fundaţii la strângerea de fonduri pentru copii. în lipsa unor fonduri proprii considerabile nu pot decât să mă alături altor organizaţii care vor şi pot să ajute oamenii din România. Mă bucur de perioada pe care o petrec aici. Am învăţat să iert, să fiu recunoscător şi să iubesc oamenii pentru ceea ce sunt.

A consemnat Maura ANGHEL

Izidor Ruckel (37 de ani) a fost invitatul lui Morgan Freeman în noul său show „The Story of Us” („Povestea noastră“), difuzat de National Geographic. Povestea lui a fost difuzată în cea de-a treia parte, „The Story of Love”, din emisiunea cu şase episoade care a avut premiera în SUA pe 11 octombrie. Documentarul va fi difuzat internaţional în 171 de ţări şi 45 de limbi, la începutul lui 2018. Episodul cu Izidor Ruckel a fost difuzat în SUA pe 25 octombrie.

 

Poliomieilta a lăsat urme pe trupul lui Izidor Ruckel, boala afectându-i piciorul drept. El poartă o proteză care ar avea nevoie să fie înlocuită şi pentru care caută sponsori, în România fiind mai ieftină decât în SUA. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
25/03/2024 20:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
23/03/2024 15:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
23/03/2024 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

„Cel mai important lucru în terapia spirituală este deschiderea noastră ca ființe umane și puterea de a iubi”
23/03/2024 12:40

- Care sunt principiile de bază ale terapiei spirituale si cum se diferentiază aceasta de alte forme de terapie? - Principiile de bază ale terapiei spirituale sunt clădite pe legile universale si respectar ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
23/03/2024 12:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
23/03/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei