default

Dimensiune font:

Românii privesc știrile politice ţinându-se de nas

| 15-08-2018 00:00

* dialog cu Alexandru Muraru, cercetător în Ştiinţe Politice, profesor asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” şi prim-vicepreşedinte PNL Iaşi

 

- Domnule Muraru, ați spus la un moment dat că Iașul se află în plan secund în ceea ce privește numărul politicienilor care pleacă spre București. Din perspectiva dumneavoastră, cărui fapt se datorează acest lucru?

- Iaşul are una dintre cele mai slab pregătite elite politice din România. Nu doar slab pregătită, dar oamenii care populează instituții importante, oamenii care ne reprezintă în Parlament sunt în mare măsură aceiași. Şi chiar dacă se poate spune că, dintr-un anumit punct de vedere este normal, eu vă spun că ei nu au progresat, chiar dacă au urcat pe scara politică sau pe o scală a elitelor. În primul rând, cu foarte puţine excepții, mulți nu au anvergură, sunt provinciali, nu au valori şi idealuri conectate cu elita europeană, nu depășesc granița spațiului local ca paradigmă de raportare sau gândire. Îmi pare rău că suntem în această situație, dar este crunta realitate.

Centralismul, baronizarea excesivă, situația economică precară, lipsa standardelor în selecția şi promovarea lor, toate acestea au cântărit enorm. Cu concursul electoratului, bineînțeles, care a acceptat multe situații limită.

- Nu avem, aşadar, elite...

- Avem oameni cu o viziune vetustă, fără niciun fel de cuplaj european sau de business, fără rezultate, dar care au blocat practic evoluția altora sau au coborât limita așteptărilor. În 30 de ani, Iaşul a dat doar un singur prim-ministru care nu a rezistat decât două luni la guvernare, iar portofoliile ministeriale au fost şi puţine, şi de scurtă durată. O elită politică trăiește din performanțele sale, iar când acestea nu există, rezultatul e o banalizare şi o stagnare a vieții politice, a proiectelor, a inițiativelor, a progresului comunității, în ansamblu.

Ați mai auzit ceva de „Iaşi, oraș regal?”

- Puteţi da câteva exemple de oameni politici reprezentativi pentru Iași?

- Mihai Răzvan Ungureanu este cel mai bun produs politic pe care l-a dat Iaşul, care a ajuns şi prim-ministru. Chiar dacă nu rămas aici, este, de departe, cel mai bun produs al mediului academic şi intelectual ieșean. Alt nume e al Principelui Radu al României, membru al familiei regale, şi chiar dacă se consideră că nu face parte din mediul politic, în sensul strict al termenului, anvergura şi pregătirea acestuia depășesc la ani lumină oamenii publici din Iaşi. Şi dacă ei au luat drumul Bucureștiului este normal, având în vedere că formarea elitelor politice, publice are, să zicem, acest traseu firesc pentru cei care vor să facă o carieră națională sau europeană... Găsesc că este totuși nefiresc că a noastră comunitate nu a putut sau nu a știut să valorifice potențialul sau avantajul unor astfel de nume.

- Dar Iaşul are o relaţie apropiată cu familia regală...

- Clujul a dat Principelui Radu două titluri de cetățean de onoare, al orașului şi al județului, deopotrivă, în vreme ce Iaşul nu. Chiar dacă acest om e născut aici, educat aici, format aici. Un fel de ignoranță nejustificată a locului, de autosuficienţă, de mod de gândire deformat a realităţii. Un localism dezinteresat. O pierdere pentru comunitate. Autoritățile locale de acolo vin mereu la casa regală cu proiecte, forumuri economice, inițiative de promovare etc. La Iaşi totul este blocat. Ați mai auzit ceva de „Iaşi, oraș regal?” Primăria nu a fost în stare nici măcar o semnalizare rutieră la intrarea în Iaşi să facă, de atâtea luni. S-au comportat în acest caz ca un hoț care fură un titlu şi se face dispărut. Nici nu știu ce să facă cu el... Este la Iaşi o lipsă crasă de competență, viziune, imaginație, inițiativă.

- În contextul în care încrederea în partidele politice este într-o continuă scădere, mai are România nevoie de partide politice noi?

- Cred că România are nevoie ca de aer de oameni noi şi de proiecte noi. Partidele nu sunt decât niște „comunități instituționale”, nişte structuri pentru a canaliza interese sau curente din societate. Partidele sunt în suferință peste tot în Europa, criza partidelor este una a secolului XXI, datorată unui complex de factori. Deci, partide noi vor mai apărea şi vor mai dispărea. Scena politică românească abundă în exemple în cei treizeci de ani, dar în afară de cele clasice - PNL, PSD, UDMR - ele nu au trecut proba timpului, adică de a rezista mai multor cicluri electorale, cât şi alternanțelor guvernamentale. Multe au fost partide de tip leadership - când liderii lor au dispărut, au dispărut şi ele.

Iaşul a fost mereu în conflict

- Ce ne ţine, totuşi, blocaţi în acest mecanism al politicii?

- Există un real pericol al unor mișcări centrifuge, care să înlocuiască relativ repede opţiunile oamenilor în condițiile în care, de 30 de ani, România e blocată practic cu depopulare, îmbătrânire, o situație economică precară, unde singurul lucru lăudabil în aceşti ani a fost aderarea la UE şi NATO, în condițiile unui faliment total al liderilor, a instituțiilor şi a politicii, în ansamblu. Cel mai mare număr de migranți în ultimii douăzeci de ani, după Siria, raportat la numărul populației totale a statului, în condițiile în care nu am avut nici război civil şi nici cataclisme naturale, spune totul despre criza statului, a instituţiilor și a partidelor în România. Românii privesc zilnic știrile politice ţinându-se de nas.

- Funcția de bază a politicului este aceea de a căuta soluționarea și reglarea conflictelor în societate. De cele mai multe ori, însă, autoritățile locale nu fac „echipă bună” indiferent de partid, ieșenii fiind cei care suportă consecințele. De ce în alte orașe se poate? Unde greșește Iașul?

- Cum vă spuneam mai devreme, mai multe realităţi locale au condus la această tristă stare de lucruri. Faptul că liderii politici locali, în mare măsură, au blocat partidele, instituțiile, discursul autohton, comportamentul, a generat un blocaj al proiectelor și al colaborării. În mod paradoxal, perpetuarea acelorași politicieni în mare parte nu a condus la un exercițiu a lor în a coopera, cum ar fi fost poate firesc, natural. Ei şi-au creat propriile lor „cete” de susținători în rândul elitelor locale, a partidelor lor, a cercului lor relațional. Şi de aici, Iaşul a fost mereu în conflict între diferite grupări care-şi disputau interese locale. De afaceri clientelare, de rudenie, imobiliare etc. De aceea, nici proiectele nu au evoluat; fiecare grupare a vrut să fie ctitor, pentru că ideile erau atât de puţine şi de cele mai multe ori circumscrise unor nevoi primare - aeroport, şosea de centură, spital regional, sală polivalentă, stadion etc. Suntem în situația în care aceste lucruri, cu excepția aeroportului, nu s-au realizat, iar precum în basmul cu hainele cele noi ale împăratului, s-a ajuns în situația în care se vede - Împăratul e gol!

- S-au mai realizat, totuşi...

- Clasa politică locală nu are aproape nimic realizat. Nu are lideri vizibili național, nu are vizibilitate, nu are anvergură, e un soi de stagnare de anii 90. Uitați-vă în consiliul local şi în cel judeţean. Când tu, executiv, desconsideri deliberativul, plenul, opoziția şi nu iei în considerare niciun proiect de hotărâre local sau județean doar pentru că nu vrei tu, asta e o mentalitate primitivă. Politica nu înseamnă pumnul şi puterea discreţionară a celui mai tare. E un primitivism greu de tradus. Aşa s-a procedat în majoritatea timpului, în 30 de ani. Aici suntem. Alte orașe au avut primari care au dat metropolelor lor deschidere, aer european, au deblocat business-ul. Clujul, până la venirea lui Boc, a fost, cu Funar primar, un oraș închis. Funar a fost un fel de Simirad... Totul era naționalism ieftin, propagandă deşănțată, în schimbul defilării rudimentare cu simbolurile naționale... Iaşul e încă un Cluj de pe timpul lui Funar, cu cel mai mare steag, dar fără parcometre în anul 2018.

Au rămas doar insule de furie, resemnare, revoltă, implicare

- Oare nu ar putea acesta fi un motiv pentru care România ar avea, totuși, nevoie de partide care să re-politizeze politica?

- Nu cred. E vorba de o generație de oameni politici cu mult sub aşteptările românilor. Societatea şi așteptările oamenilor au lăsat în urmă clasa politică care s-a depreciat constant în ultimii 30 de ani. S-a ajuns ca forul reprezentativ al națiunii, Parlamentul, să fie condus de oameni condamnați, s-a ajuns ca oameni condamnaţi definitiv de instanțe de judecată să-l populeze. În același timp, acum, cine urlă mai tare, cine umblă cu tricou sau mesaje, sau cine face circ să treacă drept activ. Aţi văzut aşa ceva în congresul SUA sau în țările civilizate? Nici pomeneală! E o lume politică greu de digerat. Românii privesc zilnic știrile politice ţinându-se de nas.

- Dezinteresul generațiilor care vin după noi se arată prin lipsa acestora la vot, alegeri... ce sfaturi le dați tinerilor? Putem schimba ceva?

- La ultimele alegeri, 60% dintre români nu au mers la vot. Ei au făcut posibilă această realitate în care ne găsim astăzi, cu o majoritate care calcă în picioare instituții, legi, angajamente şi parteneriate internaţionale şi o opoziție fără instrumente. Societatea e ruptă practic în două, cu o majoritate mută şi o minoritate zglobie şi distructivă. Oamenii, tinerii, noi toți, trebuie să înțelegem că în democrație nu există altă formă de exprimare politică concretă decât votul. Alegerile sunt sărbătoarea democrației. Prin alegeri se produc schimbările, strada poate să exprime o nemulțumire, o stare de fapt, o exasperare chiar. Dar dacă la vot mai mult de jumătate din populație nu votează, atunci să nu ne mirăm că o minoritate toxică face praf ce a mai rămas din țară. E şi o consecință a plecărilor masive. Mulți dintre oamenii activi, implicați, cu atitudine, au plecat. Au rămas doar insule de furie, resemnare, revoltă, implicare. Deci, exercițiul de a vota nu e doar un drept politic, civic, e şi o obligație faţă de starea în care se găsește țara!

- Poate fi acest dezinteres al oamenilor față de politică drept rezultatul unei confuzii, mai precis cea dintre politic și partid politic?

- Da, dar unei altfel de confuzii. Mulți cred că nemergând la vot, fie pedepsesc clasa politică, fie întorc spatele politicienilor. Ei nu fac decât să facă pe placul celor care se bazează pe inacţiunea lor, pe lipsa lor de la vot. Datele s-au inversat, dar e o ciclicitate malignă. În primii ani din democrația românească, forțele politice care au ținut România în urmă, prin disimulare şi propagandă, au primit milioane de voturi - astăzi, aceleași forțe se bazează pe un electorat captiv şi pe neparticiparea la vot a unei majorități covârșitoare. Atât timp cât oamenii nu vor înțelege că a merge la vot e datoria lor civică, atunci lipsa de responsabilitate a oamenilor politici va creşte.

Unii au făcut din partide, când au ajuns la guvernare, un sultanism local

- În zilele noastre, partidele se pare că nu mai reprezintă pe nimeni și nimic - excepţie făcând proprii lor lideri, acestea folosindu-se de diverse pârghii instituționale pentru atingerea unor scopuri care sunt, de cele mai multe ori, economice. Sau aparențele înșeală?

Depinde ce impulsuri există din societate, ce traiectorii, care e formula de transmiterea a acestora, cum comunică electoratul. Sigur că slabele procentaje pentru participarea politică indică o democrație neconsolidată, cu multe derapaje, dar în același timp, a face din partide explicația pentru eșecul României de astăzi, mi se pare exagerat. Demonetizarea partidelor nu aduce nimic bun, ci doar tendințe autoritariste şi chiar anarhiste. Democrație fără partide politice nu există - dacă ele dispar, atunci în mod clar dispare şi parlamentarismul şi, odată cu el, democrația se prăbușește.

- Cine şi cum mai poate schimba ceva în această imagine?

- Rămân la ideea că liderii afectează imaginea şi percepția asupra partidelor. Modul de recrutare şi promovare a elitelor în partide e o problemă reală pentru că în ultimii 30 de ani a fost un eșec teribil acest proces. Fie unele partide au scos la vârful piramidei lideri care au transformat funcțiile publice în instrumente de spoliere a instituțiilor şi a bugetelor, fie au făcut din partide, când au ajuns la guvernare, un model „sultanic”, un sultanism local, cum ar spune sociologul german MAX Weber. Adică, un model de dominație tradițională discreţionară, căreia i se pun în slujbă administrația şi celelalte pârghii ale statului. Succesele au fost aproape insesizabile. Nici măcar sistemul electoral nu a schimbat sistemul politic. Tot votul e singurul care poate schimba radical şi partidele, şi societatea. Fără creșterea procentului de participare la vot, România nu poate progresa.

A consemnat Florentina SANDU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...

VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...

EXCLUSIV - Nicolae Dabija: „Trebuie să facem în aşa fel încât graniţa din capul basarabeanului să cadă”
30/11/2018 00:00

Nicolae Dabija este omul indrăgostit de cuvant, indrăgostit de limba romană, este cel care a luptat cu indarjire pentru ca generaţiile de astăzi din Republica Moldova să poată vorbi o limbă frumoasă, p ...

„Administraţia actuală nu vede Iaşul ca pe un actor regional relevant”
27/11/2018 08:22

  Cei 320 kilometri ai noii Autostrăzi Iaşi – Targu Mureş, care ar duce la realizarea unei mai bune legături intre localităţi urbane şi rurale din această zonă a ţării, au starnit nenumă ...