default

Dimensiune font:

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”

| 06-10-2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, în perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate.

 

Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali, dar şi invitaţi speciali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2018 se va încheia duminică. Zeci de evenimente sunt programate pentru următoarele trei zile, iar printre invitaţi se numără Sylvie Germain (Franţa), Jonathan Franzen (SUA), Jón Kalman Stefánsson (Islanda) şi Veronica Roth (SUA).

 

După ediţia din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT„este deja, la prima sa ediţie, cel mai important festival literar din Europa de Est”, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Fotograful Silviu Gheţie, unul dintre invitaţii speciali ai FILIT, s-a născut în anul 1967 la Baia Sprie, în judeţul Maramureş. Artistul a avut, de-a lungul timpului, o serie de expoziţii personale – la Parlamentul European (Bruxelles, 2008), Ambasada României la Bonn (1998), Photo Cabinet (Bucureşti, 2003), Primorsko, (Bulgaria, 2006), şi a participat la numeroase expoziţii de grup, dintre care menţionăm - ABC Trehouse Gallery, Amsterdam (2001), Niavaran Art Gallery, Teheran (2005), Anaid Art Gallery (Bucureşti, 2006), ICR Madrid (2007), Muzeul de Artă (Cluj-Napoca, 2015).

Silviu Gheţie a obţinut distincţii şi premii în competiţii precum The Popular Photography Prizes (SUA, 2003-2004), Worship World Prize Competition (Teheran, 2005), Hotnews Multimedia competition (2006) ş.a. şi a publicat în numeroase reviste şi ziare, româneşti şi internaţionale, precum - Dilema, Academia Caţavencu (România), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Foto (Ucraina).

Silviu Gheţie a expus la FILIT 30 de imagini, fotografii din zona de reportaj, instantanee de viaţă - de la regele Mihai la ceremonii militare şi religioase şi la natura rurală.

După ce, timp de câţiva ani, s-a ocupat de proiectul „7 Zile”, în colaborare cu mai mulţi fotografi, acestuia i-a venit o idee pentru un alt proiect - „Memento Mori”.

Proiectul, unul colectiv, doreşte să aducă în atenţie „amintirea morţii care îţi trezeşte amintirea vieţii”, un concept de la romani citire - „să nu uităm că nu suntem nemuritori”.

O expoziţie care vizează acest proiect va fi deschisă pe 2 noiembrie a.c., la Timişoara.

Acesta a precizat că un mare avantaj pentru munca şi pasiunea lui l-a reprezentat faptul că în Maramureş oamenii sunt mai deschişi, mai relaxaţi decât în alte zone ale ţării şi, datorită faptului că au o doză de puritate, sunt uşor de surprins.

Potrivit acestuia, niciunui fotograf nu ar trebui să îi lipsească spiritul de observaţie şi spontaneitatea, adăugând că fotografii trăiesc nişte momente magice în momentul declanşării aparatului, momente pe care aleg (sau nu) să le împărtaşească mai departe.

Firesc, dialogul cu Silviu Gheţie vine ca o rază de lumină peste unul dintre cele mai puţin mediatizate domenii.

- O caracterizare făcută lui Silviu Gheţie de un portal al fotografilor români sună cam aşa: „face fotografii spontane cu viata la ţară şi cu oameni ce nu pozează, căutând mereu unghiul neobişnuit, detaliul neaşteptat şi momentul revelator” Ce altceva mai caută Silviu Gheţie în lumea fotografiei, astăzi?

 

- De la bun început vă spun că descrierea nu este tocmai exactă, întrucât nu fac fotografii doar cu oameni de la ţară... Nu caut altceva decât să fiu spontan. Fotografia este o permanentă aventură, o perpetuă uimire. În ceea ce mă priveşte, nu o consider o meserie, ci o pasiune. Ce vă mai pot spune este că nu sunt foarte mulţi cei care mă cheamă să fac fotografii la nuntă, de exemplu, deoarece eu sunt genul de fotograf pentru care observaţia este foarte importantă, iar eu fac fotografiile cu ceea ce văd acolo, nu cu ceea ce vor alţii să îmi arate. Observaţia este foarte puternică pentru mine, este totul.

 

- De regulă, o fotografie spune o întreagă poveste şi exprimă emoţii mai bine decât o pot face cuvintele. Cum reacţionează cei care se regăsesc în acestea?

- Ştiţi cum se spune, în literatură fiecare cititor are cartea lui. Astfel că pot spune şi eu că, pentru fiecare privitor, fotografia este altfel. Dacă fotografia este bună, emoţia este la fel. Fotografiile sunt privite din perspective diferite, în funcţie de trăirile fiecăruia. Cred că dacă o fotografie provoacă o reacţie, dacă ea creează un răspuns emoţional, dacă te face să te simţi într-un anumit mod, cred că acea fotografie funcţionează.

Am încercat o perioadă şi să scriu, dar nu mi se potrivea atât de bine precum fotografia, aşa că am renunţat”

 

- Ideile vă sunt rezultatul unui studiu anterior sau apar în mod natural?

 

- Am anumite lecturi, bineînţeles, mă uit şi la filme, sunt influenţat de o mulţime de lucruri, însă pot spune că realitatea este singura chestie care mă uimeşte în continuare. Dacă sunt atent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, găsesc foarte multe elemente care mă inspiră. Inspiraţia fotografiilor mele se trage din totalitatea lucrurilor care mă înconjoară. Oamenii sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru mine, deoarece ei evoluează mereu şi este foarte interesant să vezi sau să urmăreşti procesul.

- Întrebarea eternă – este fotograful născut sau făcut?

- Fotografia, pentru mine, a fost un mijloc de a mă exprima, deşi am început fotografia în 1989 şi nu prea aveam repere. Ideea în sine mi s-a părut foarte potrivită pentru mine. Am încercat o perioadă şi să scriu, dar nu mi se potrivea atât de bine precum fotografia, aşa că am renunţat. Îmi place să descopăr oameni şi locuri noi, să aflu poveşti şi să le transmit mai departe. Se pare că am fost născut pentru asta...

- Vă uitaţi la alţi fotografi pentru a găsi inspiraţie? Ce vă diferenţiază de ceilalţi?

- Mă uit şi la alţi fotografi, sigur că da, apreciez munca tuturor. Din punctul meu de vedere, elementul care mă diferenţiază de ceilalţi aş putea spune că este sinceritatea. Sinceritatea însoţeşte fiecare fotografie de-a mea. Subiectul care poate deveni o fotografie reuşită nu cred că poate fi anticipat.

 

Fotograful ar trebui să aibă o stare meditativă, să fie foarte atent, şi să nu aibă un ego foarte puternic”

 

- Este calitatea unicul element care ar trebui să susţină lucrarea unui fotograf? Care sunt caracteristicile de care are nevoie fotograful astăzi pentru a fi relevant?

- După părerea mea, fotograful ar trebui să aibă o stare meditativă, să fie foarte atent, şi să nu aibă un ego foarte puternic, deoarece atunci toate fotografiile vor fi pline de propria persoană, nu cu ceea ce se întâmplă în jur. Vă pot spune şi ce nu ar trebui să aibă fotograful, din perspectiva mea, bineînţeles – memorie vizuală, deoarece nu ajută absolut deloc. Dacă tot timpul îţi aduci aminte de trecut, nu mai eşti în prezent, iar asta te împiedică să imortalizezi momentele importante. De asemenea, mi-am dat seama, în timp, că în cazul fotografiei pe care o practic, dincolo de imaginea finală obţinută, contează şi povestea ei.

 

- În ce măsură poate un premiu să promoveze cariera unui fotograf?

- Încurajează, la un moment dat, dar premiile sunt relative... Să spunem că încurajează actul fotografiei, însă nu se rezumă totul doar la a fi premiat. Contează, bineînţeles, să vezi că îţi este apreciată munca, dar nu ar trebui nici să renunţăm la pasiunea noastră doar din pricina unor feedback-uri negative.

 

- Cum îţi imaginezi viitorul fotografiei? Vor fi, oare, înlocuite camerele cu telefoanele inteligente?

- Acesta e un subiect extrem de delicat. Aşa cum spuneam şi mai sus, aparatura digitală şi progresul tehnologic transformă fotografia într-un aparat extrem de eficient. Mai cred că fotografia nu şi-a spus tot ceea ce avea de spus. Este foarte tânără ca şi artă fotografică, consider că va mai exista mulţi ani de acum înainte, indiferent că vorbim despre camere profesionale sau telefoane inteligente.

 

Această evoluţie despre care vorbiţi, face bine doar fotografilor care sunt dispuşi să înveţe în mod constant, să se adapteze şi să urmeze calea progresului,întrucât fotografia nu se rezumă la aparatură, ci la un fel aparte de a fi. Fiecare fotograf, indiferent dacă este amator sau profesionist, trebuie să încerce să producă fotografii care îl definesc ca persoană. Contează foarte mult şi mesajul, emoţia pe care reuşeşti să o trezeşti în publicul tău.

 

Astăzi, mulţi oameni vor să fie cunoscuţi şi recunoscuţi foarte rapid, vor să aibă faimă imediat”

 

- Dacă ar fi să daţi un sfat pentru cineva care începe în fotografie, care ar fi acesta?

- Cred că, astăzi, mulţi oameni vor să fie cunoscuţi şi recunoscuţi foarte rapid, vor să aibă faimă imediat. Nu pot zice că este o meserie foarte bănoasă, aşa cum cred unii. Trebuie să existe pasiune, de aici porneşte totul. Şi să aibă, după cum am mai afirmat, un spirit de atenţie foarte dezvoltat, este un element esenţial şi util în actul de fotografie. Totodată, trebuie să fii dispus să înveţi încontinuu şi să munceşti din greu, cred că doar aşa poţi să ajungi până la urmă unde vrei să fii. Şi, cel mai important, să aibă grijă la calitatea şi povestea imaginii.

 

A consemnat Florentina SANDU

 

***

 

Sunt genul de fotograf pentru care observaţia este foarte importantă, iar eu fac fotografiile cu ceea ce văd, nu cu ceea ce vor alţii să îmi arate. Observaţia este foarte puternică pentru mine, este totul” - Silviu Gheţie


 

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
COMPANIA NAŢIONALĂ de CĂI FERATE „C.F.R.” S.A. SUCURSALA REGIONALA C.F. IAŞI DIVIZIA A.S. C.V.A. Sediul: Iaşi, Piaţa Gării nr.1, cod 700090 organizează licitaţie publică, deschisă, cu strigare, în Sala de Consiliu a Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, din Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.2, joi, 06 august 2020, ora 11.00 pentru închirierea de LOCAŢII (spaţii şi terenuri) către persoane juridice (57 locaţii) în staţii şi interstaţii c f, pe raza Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, astfel: BACĂU, BARLAD, BUHĂIEŞTI, CIMPULUNG MOLDOVENESC, DORNESTI, FRASIN, HĂLĂUCEȘTI, IAŞI, LESPEZI DOLHASCA, NICOLINA, ORBENI, PAȘCANI, PIATRA NEAMŢ, RĂDĂUŢI, REBRICEA, ROMAN, SÎRCA, SOCOLA (Socola Triaj, Socola Marfuri), SUCEAVA, VASLUI si VATRA DORNEI Bai. Lista locaţiilor cu detalii privind amplasarea, suprafaţa, destinaţia/obiectul de activitate, tariful minim de pornire a licitaţiei, taxele necesar a fi achitate pentru participare la licitaţie, este afişată la intrare în sediul Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A sau poate fi accesată pe site-ul http://www.cfr.ro. Procurarea caietului de sarcini unde se regăsesc criteriile de selecţie şi admitere a ofertanţilor, preţul minim de pornire, perioada de valabilitate a contractelor de închiriere (maxim 5 ani) precum şi valoarea altor taxe ce trebuie achitate, depunerea documentaţiei necesare participării la licitaţie şi achitarea taxelor, se pot face până luni, 03 august 2020, ora 1200, la sediul Sucursala Regionala C.F. Iaşi – Divizia A.S C. V.A., Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.1, cam. 123 ( tel. 0232 215 600 centrala - int.123 149 sau 123 802 ).
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI ONEȘTI organizează licitație publică deschisă cu oferta în plic închis. 1) Informații privind concedentul/locatorul: MUNICIPIUL ONEȘTI, reprezentat legal prin PRIMAR –Ing. Nicole Gnatiuc, cu sediul în B-dul Oituz, nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032, Telefon: 0234/324.243, Fax: 0234/313.911, e-Mail: primarie@onesti.ro, www.onesti.ro având cont de virament nr. RO29TREZ06221A300530XXXX, deschis la Trezoreria Onești. 2) Informații privind obiectul concesiunii a) conform HCL nr. 39/20.02.2020, anexa nr. 1 (reluare procedură licitaţie): Nr. crt. 1.; Adresă amplasament: Bd. Oituz nr. 13, Mun. Oneşti; Suprafaţă mp: 46 mp; Preţ lei/mp/an: 100,00 lei; Durata ani: 20 ani; Destinaţia: Extindere spaţiu comercial. b) conform HCL nr. 121/29.06.2020, anexa nr. 1: Nr. Crt.; Adresă amplasament; Suprafaţă mp; Preţ lei/mp./an; Durata Ani; Destinaţia. 1. Bd. Republicii nr. 23, Mun.Onești, 35 mp, 90,00 lei, 20 ani, Extindere spațiu comercial; 2. Str. Pajura nr. 4, Mun. Onești, 8 mp, 30,00 lei, 20 ani, Extindere spaţiu comercial. 3) Informații suplimentare si Documentația de atribuire pot fi obținute: -în format tipărit la Serviciul Patrimoniu și Pază din cadrul Primăriei Municipiului Onești, etaj VII, cam. 703, în urma achitării contravalorii de 20 lei/exemplar (în numerar la casierie sau în contul RO33TREZ06121180250XXXXX –CUI 4353250 –beneficiar Municipiul Oneşti); -data limită pentru solicitarea clarificărilor: 30 iulie 2020, ora 15.00. 4) Informații privind ofertele -Data limită de depunere a ofertelor: 03 august 2020, ora 15.00; -Ofertele se vor depune într-un număr de 1 (unu) exemplare la registratura Primăriei Municipiului Oneşti, B-dul Oituz nr.17, municipiul Onești, județul Bacău, Cod poștal 601032. 5) Data şi locul la care se va desfăşura şedinţa publică de deschidere a ofertelor: 05 august 2020, ora 11.00, la parterul Primăriei Municipiului Oneşti, la sala mică de şedinţe. 6) Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax și/sau adresa de e-mail a instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Oneşti; Adresa: Municipiul Oneşti, Str. Tineretului nr. 1 cod 601068, tel: 0234/311224, fax 0234/326170;email: jud-onesti-gref@just.ro
Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Mihai CHIRICA: „Traversarea munților cu autostrada, în zona Ditrău, va dura șapte ani!” VIDEO
09/06/2020 06:31

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, in urmă cu cateva zile, primarii din regiunea Moldovei au fost convocaţi la Ministerul Transporturilor, unde li s-a prezentat tema &bd ...

VIDEO - MIHAI CHIRICA: „În competiția pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgență vor veni 19 mari companii”
11/05/2020 14:32

  - Domnule primar, numărul persoanelor infectate este intr-o usoară crestere in regiunea Moldovei... Ce ne poate aduce această perspectivă deloc imbucurătoare, mă refer la anuntatele măsuri de rel ...

INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”
07/04/2020 22:10

  * dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, presedinte al Societătii Rom ...

INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere
03/03/2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămana trecută a Înaltei C ...

„Va fi dificil ca oraşul să se dezvolte cu voturi pe criterii politice în Consiliul Local”
02/03/2020 00:00

- Domnule Botez, incheiaţi, in curand, un mandat de patru ani, care se adaugă celor 16 ani de activitate in slujba administraţiei ieşene. Dacă e să faceţi bilanţul acestor ultimi patru ani, cum i-a ...

10 REGULI de urmat în caz de CORONAVIRUS
25/02/2020 11:11

Departamentul pentru Situatii de Urgentă (DGSU) a transmis atentionări cu privire la posibila aparitie a Coronavirusului in Romania. "În materialele informative de mai jos, vă prezentăm măsuril ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!