default

Dimensiune font:

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”

| 06-10-2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, în perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atât din ţară, cât şi din străinătate.

 

Scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali, dar şi invitaţi speciali – cu toţii vor fi în centrul unor evenimente destinate, pe de o parte, publicului larg, dar şi specialiştilor din domeniu, pe de alta.

 

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2018 se va încheia duminică. Zeci de evenimente sunt programate pentru următoarele trei zile, iar printre invitaţi se numără Sylvie Germain (Franţa), Jonathan Franzen (SUA), Jón Kalman Stefánsson (Islanda) şi Veronica Roth (SUA).

 

După ediţia din 2013, cotidianul spaniol El Pais a declarat că FILIT„este deja, la prima sa ediţie, cel mai important festival literar din Europa de Est”, iar Frankfurter Allgemeine Zeitung a apreciat că „un eveniment de asemenea anvergură şi de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.

Fotograful Silviu Gheţie, unul dintre invitaţii speciali ai FILIT, s-a născut în anul 1967 la Baia Sprie, în judeţul Maramureş. Artistul a avut, de-a lungul timpului, o serie de expoziţii personale – la Parlamentul European (Bruxelles, 2008), Ambasada României la Bonn (1998), Photo Cabinet (Bucureşti, 2003), Primorsko, (Bulgaria, 2006), şi a participat la numeroase expoziţii de grup, dintre care menţionăm - ABC Trehouse Gallery, Amsterdam (2001), Niavaran Art Gallery, Teheran (2005), Anaid Art Gallery (Bucureşti, 2006), ICR Madrid (2007), Muzeul de Artă (Cluj-Napoca, 2015).

Silviu Gheţie a obţinut distincţii şi premii în competiţii precum The Popular Photography Prizes (SUA, 2003-2004), Worship World Prize Competition (Teheran, 2005), Hotnews Multimedia competition (2006) ş.a. şi a publicat în numeroase reviste şi ziare, româneşti şi internaţionale, precum - Dilema, Academia Caţavencu (România), Der Spiegel (Germania), Kurier (Austria), Rzeczopolita (Polonia), Lenswork (SUA), D Foto (Ucraina).

Silviu Gheţie a expus la FILIT 30 de imagini, fotografii din zona de reportaj, instantanee de viaţă - de la regele Mihai la ceremonii militare şi religioase şi la natura rurală.

După ce, timp de câţiva ani, s-a ocupat de proiectul „7 Zile”, în colaborare cu mai mulţi fotografi, acestuia i-a venit o idee pentru un alt proiect - „Memento Mori”.

Proiectul, unul colectiv, doreşte să aducă în atenţie „amintirea morţii care îţi trezeşte amintirea vieţii”, un concept de la romani citire - „să nu uităm că nu suntem nemuritori”.

O expoziţie care vizează acest proiect va fi deschisă pe 2 noiembrie a.c., la Timişoara.

Acesta a precizat că un mare avantaj pentru munca şi pasiunea lui l-a reprezentat faptul că în Maramureş oamenii sunt mai deschişi, mai relaxaţi decât în alte zone ale ţării şi, datorită faptului că au o doză de puritate, sunt uşor de surprins.

Potrivit acestuia, niciunui fotograf nu ar trebui să îi lipsească spiritul de observaţie şi spontaneitatea, adăugând că fotografii trăiesc nişte momente magice în momentul declanşării aparatului, momente pe care aleg (sau nu) să le împărtaşească mai departe.

Firesc, dialogul cu Silviu Gheţie vine ca o rază de lumină peste unul dintre cele mai puţin mediatizate domenii.

- O caracterizare făcută lui Silviu Gheţie de un portal al fotografilor români sună cam aşa: „face fotografii spontane cu viata la ţară şi cu oameni ce nu pozează, căutând mereu unghiul neobişnuit, detaliul neaşteptat şi momentul revelator” Ce altceva mai caută Silviu Gheţie în lumea fotografiei, astăzi?

 

- De la bun început vă spun că descrierea nu este tocmai exactă, întrucât nu fac fotografii doar cu oameni de la ţară... Nu caut altceva decât să fiu spontan. Fotografia este o permanentă aventură, o perpetuă uimire. În ceea ce mă priveşte, nu o consider o meserie, ci o pasiune. Ce vă mai pot spune este că nu sunt foarte mulţi cei care mă cheamă să fac fotografii la nuntă, de exemplu, deoarece eu sunt genul de fotograf pentru care observaţia este foarte importantă, iar eu fac fotografiile cu ceea ce văd acolo, nu cu ceea ce vor alţii să îmi arate. Observaţia este foarte puternică pentru mine, este totul.

 

- De regulă, o fotografie spune o întreagă poveste şi exprimă emoţii mai bine decât o pot face cuvintele. Cum reacţionează cei care se regăsesc în acestea?

- Ştiţi cum se spune, în literatură fiecare cititor are cartea lui. Astfel că pot spune şi eu că, pentru fiecare privitor, fotografia este altfel. Dacă fotografia este bună, emoţia este la fel. Fotografiile sunt privite din perspective diferite, în funcţie de trăirile fiecăruia. Cred că dacă o fotografie provoacă o reacţie, dacă ea creează un răspuns emoţional, dacă te face să te simţi într-un anumit mod, cred că acea fotografie funcţionează.

Am încercat o perioadă şi să scriu, dar nu mi se potrivea atât de bine precum fotografia, aşa că am renunţat”

 

- Ideile vă sunt rezultatul unui studiu anterior sau apar în mod natural?

 

- Am anumite lecturi, bineînţeles, mă uit şi la filme, sunt influenţat de o mulţime de lucruri, însă pot spune că realitatea este singura chestie care mă uimeşte în continuare. Dacă sunt atent la ceea ce se întâmplă în jurul meu, găsesc foarte multe elemente care mă inspiră. Inspiraţia fotografiilor mele se trage din totalitatea lucrurilor care mă înconjoară. Oamenii sunt o sursă inepuizabilă de inspiraţie pentru mine, deoarece ei evoluează mereu şi este foarte interesant să vezi sau să urmăreşti procesul.

- Întrebarea eternă – este fotograful născut sau făcut?

- Fotografia, pentru mine, a fost un mijloc de a mă exprima, deşi am început fotografia în 1989 şi nu prea aveam repere. Ideea în sine mi s-a părut foarte potrivită pentru mine. Am încercat o perioadă şi să scriu, dar nu mi se potrivea atât de bine precum fotografia, aşa că am renunţat. Îmi place să descopăr oameni şi locuri noi, să aflu poveşti şi să le transmit mai departe. Se pare că am fost născut pentru asta...

- Vă uitaţi la alţi fotografi pentru a găsi inspiraţie? Ce vă diferenţiază de ceilalţi?

- Mă uit şi la alţi fotografi, sigur că da, apreciez munca tuturor. Din punctul meu de vedere, elementul care mă diferenţiază de ceilalţi aş putea spune că este sinceritatea. Sinceritatea însoţeşte fiecare fotografie de-a mea. Subiectul care poate deveni o fotografie reuşită nu cred că poate fi anticipat.

 

Fotograful ar trebui să aibă o stare meditativă, să fie foarte atent, şi să nu aibă un ego foarte puternic”

 

- Este calitatea unicul element care ar trebui să susţină lucrarea unui fotograf? Care sunt caracteristicile de care are nevoie fotograful astăzi pentru a fi relevant?

- După părerea mea, fotograful ar trebui să aibă o stare meditativă, să fie foarte atent, şi să nu aibă un ego foarte puternic, deoarece atunci toate fotografiile vor fi pline de propria persoană, nu cu ceea ce se întâmplă în jur. Vă pot spune şi ce nu ar trebui să aibă fotograful, din perspectiva mea, bineînţeles – memorie vizuală, deoarece nu ajută absolut deloc. Dacă tot timpul îţi aduci aminte de trecut, nu mai eşti în prezent, iar asta te împiedică să imortalizezi momentele importante. De asemenea, mi-am dat seama, în timp, că în cazul fotografiei pe care o practic, dincolo de imaginea finală obţinută, contează şi povestea ei.

 

- În ce măsură poate un premiu să promoveze cariera unui fotograf?

- Încurajează, la un moment dat, dar premiile sunt relative... Să spunem că încurajează actul fotografiei, însă nu se rezumă totul doar la a fi premiat. Contează, bineînţeles, să vezi că îţi este apreciată munca, dar nu ar trebui nici să renunţăm la pasiunea noastră doar din pricina unor feedback-uri negative.

 

- Cum îţi imaginezi viitorul fotografiei? Vor fi, oare, înlocuite camerele cu telefoanele inteligente?

- Acesta e un subiect extrem de delicat. Aşa cum spuneam şi mai sus, aparatura digitală şi progresul tehnologic transformă fotografia într-un aparat extrem de eficient. Mai cred că fotografia nu şi-a spus tot ceea ce avea de spus. Este foarte tânără ca şi artă fotografică, consider că va mai exista mulţi ani de acum înainte, indiferent că vorbim despre camere profesionale sau telefoane inteligente.

 

Această evoluţie despre care vorbiţi, face bine doar fotografilor care sunt dispuşi să înveţe în mod constant, să se adapteze şi să urmeze calea progresului,întrucât fotografia nu se rezumă la aparatură, ci la un fel aparte de a fi. Fiecare fotograf, indiferent dacă este amator sau profesionist, trebuie să încerce să producă fotografii care îl definesc ca persoană. Contează foarte mult şi mesajul, emoţia pe care reuşeşti să o trezeşti în publicul tău.

 

Astăzi, mulţi oameni vor să fie cunoscuţi şi recunoscuţi foarte rapid, vor să aibă faimă imediat”

 

- Dacă ar fi să daţi un sfat pentru cineva care începe în fotografie, care ar fi acesta?

- Cred că, astăzi, mulţi oameni vor să fie cunoscuţi şi recunoscuţi foarte rapid, vor să aibă faimă imediat. Nu pot zice că este o meserie foarte bănoasă, aşa cum cred unii. Trebuie să existe pasiune, de aici porneşte totul. Şi să aibă, după cum am mai afirmat, un spirit de atenţie foarte dezvoltat, este un element esenţial şi util în actul de fotografie. Totodată, trebuie să fii dispus să înveţi încontinuu şi să munceşti din greu, cred că doar aşa poţi să ajungi până la urmă unde vrei să fii. Şi, cel mai important, să aibă grijă la calitatea şi povestea imaginii.

 

A consemnat Florentina SANDU

 

***

 

Sunt genul de fotograf pentru care observaţia este foarte importantă, iar eu fac fotografiile cu ceea ce văd, nu cu ceea ce vor alţii să îmi arate. Observaţia este foarte puternică pentru mine, este totul” - Silviu Gheţie


 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
ANUNŢ DE VÂNZARE Trans Euro Broker S.R.L., cu sediul social în mun. Iași, str. Nicolina, nr. 64, biroul 19, et. 2, jud. Iași, CUI: 24445537; nr. de înregistrare la O.R.C. J22/2739/2008, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, numit potrivit Încheierii civile nr. 131/01.10.2018, pronunţată de Tribunalul Iași, în dosarul nr. 5963/99/2018, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 07.06.2019, ora 11.00, a activelor S.C. Trans Euro Broker S.R.L. Iasi, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași astfel: nr. crt. denumire și descriere active - valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) - valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) 1. autoturism, ab berlină cu hayon, marca Suzuki, tip SX4, nr. înmatriculare IS-69-GIA, norma de poluare euro 4, CO2: 163 g/km, an fabricaţie 2009, nr. identificare TSMEYA11S00340822, nr. locuri 5, motor tip M15A, cilindree 1490 CMC, putere 73 kw (100 CP), sursa de energie benzină, tracţiune faţă, culoare negru, km la bord: starea tehnică: mijlocul de transport este în staţionare din iulie 2018; la data inspecţiei s-a pus contactul s-au aprins martorii în bord, nefiind pus în funcţiune electromotorul. Starea fizică: caroseria şi interiorul se prezintă în stare bună. ITP valabil până la data de 24.02.2019. dotări: aer condiţionat computer de bord, cutie manuală 5+1, închidere centralizată, comenzi volan radio CD ABS - 10.520,00 - 10.520,00 2. mobilier de birou conform anunțului de vânzare ce poate fi descărcat de pe site-ul www.insolventa.ro - 270,00 - 270,00 3. aparatură birotică conform anunțului de vânzare ce poate fi descărcat de pe site-ul www.insolventa.ro - 2.120,00 - 2.120,00 Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 06.06.2019, ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 06.06.2019, ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 13.00, până pe data de 06.06.2019, ora 12.00, în baza unei programări prealabile. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0758049904, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail secretariat@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...

VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...