Singurul diacon străin care slujeşte în Iaşi: „Singura modalitate prin care poţi aduce pe cineva spre credinţă este prin iubire şi exemplu“

default

Dimensiune font:

| 02-03-2017 05:45

 Cu o poveste cât pentru şapte vieţi, dar mai ales cu bucuria nemărginită de a trăi fiecare clipă în locul pe care îl consideră perfect, Iaşi, singurul diacon străin angajat în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Stephen Holley, a acordat un interviu redactorilor ziarului „Evenimentul Regional al Moldovei”, în care a vorbit nu doar despre dificultăţile pe care viaţa i le-a pus la picioare, dar şi despre importanţa credinţei * viaţa lui „Father Steven”, aşa cum îl strigă toată lumea, este demnă de un scenariu de film: părăsit de mamă încă de când era bebeluş, cu o copilărie tumultuoasă dominată de alcool şi martor al războiului din Vietnam, părintele a renăscut atunci când şi-a întâlnit marea dragoste: Mary Patty, soţia sa

 Întâlnirea părintelui cu Dumnezeu, dar şi stabilirea definitivă în România au fost la fel de surprinzătoare ca povestea sa de până atunci. După un sfert de secol de slujbă în numele credinţei Baptiste, Stephen Holley şi-a îndreptat atenţia către ortodoxism, pe care îl numeşte „esenţa vieţii”.

 

Regula casei: prima întâlnire cu oricare dintre fetele noastre trebuie să fie la biserică”

 

- Ştiu că aveţi o poveste de viaţă foarte interesantă. Povestiţi-mi, pe scurt, povestea dumneavoastră de viaţă.

- Toată lumea are o poveste de viaţă. Eu sunt recunoscător că sunt aici, în frumoasa Românie, şi că sunt creştin ortodox. Viaţa mea a fost foarte dificilă, am copilărit într-o casă din Brooklyn, mama a plecat când eu aveam doar 6 luni, rămânând astfel doar cu tata. Am fost crescut de bunici şi de tată, iar bunicul era alcoolic, motiv pentru care am fost purtat prin foarte multe locuri nepotrivite, în special prin baruri. Aşadar, am ajuns să fiu un tânăr neascultător şi foarte greu de controlat. Nu se vede acum, dar eu sunt la origini roşcat, am un temperament de irlandez, nu aveam control şi deşi membrii familie mele au încercat să mă ţină în frâu, am făcut câteva lucruri foarte nebuneşti în încercarea mea de a căuta atenţie.

Dar a fost o experienţă foarte importantă din viaţa mea şi mulţumesc lui Dumnezeu, am întâlnit-o pe Mary Patty, acum aproape 50 ani, şi am întrebat-o dacă vrea să iasă la o întâlnire cu mine, iar ea mi-a răspuns că în familia ei există o regulă: prima întâlnire cu oricare dintre cele patru fete ale familiei trebuie să fie la biserică. După care m-a întrebat: „Tu mergi la biserică, nu-i aşa?”, iar eu m-am uitat la ea şi am spus: „Cine?! Eu?! Da, sigur, sigur că merg!”. Şi aceea a fost prima mea experienţă cu biserica. Am continuat să merg la biserică şi să fiu cu Mary Patty, iar în 1979 am devenit creştin. Mai târziu, în 1996 am devenit ortodox, amândoi am devenit ortodocşi, iar în 2002 am fost numit diacon. Am ajuns în România într-o zi de vineri, 13, mai exact pe 13 decembrie 2013 şi sunt aici de atunci.

În ziua în care a trebuit să plec din România, am plâns ca un copil”

 

- De ce aţi ales România? Sau România v-a ales pe dumneavoastră?

- Cred că România ne-a ales. Eram la parohia noastră într-o seară, când un domn din Cluj a venit să facă o prezentare despre munca sa din România cu tineri orfani şi persoane alcoolice în cadrul organizaţiei „Centrul Misiunii Creştin Ortodoxe”/„Orthodox Christian Mission Center”. Aşa am aflat că organizaţia caută oameni talentaţi, dispuşi să-i ajute pentru anumite perioade scurte de timp, iar după prezentare m-am dus la domnul respectiv şi i-am spus că eu sunt consilier pe probleme premaritale şi maritale, iar dacă are nevoie de ajutorul meu, m-aş bucura să îl ofer. Asta se întâmpla în luna septembrie, iar în luna ianuarie a următorului an am fost în Cluj pentru două săptămâni şi în Iaşi pentru alte patru săptămâni pentru a ţine prelegeri în biserici şi în faţa unor grupuri de tineri despre căsătorie şi familie. Am fost singur, Mary Patty a rămas acasă, iar în ziua în care a trebuit să plec am plâns ca un copil. Mă ataşasem atât de mult de ţară, de oameni, de cultură încât am simţit că nu mai vreau să plec.

La plecare, oamenii de aici mi-au adus două pachete imense cu daruri pentru a le duce acasă şi am fost atât de copleşit de emoţie încât doi oameni au fost nevoiţi să mă ţină pentru că mi s-au înmuiat picioarele şi era să cad. Iar una dintre doamne mi-a spus că cele mai multe dintre daruri sunt pentru Mary Patty, iar eu am întrebat surprins: „Serios?! Dar nici măcar nu aţi cunoscut-o”, iar ea mi-a spus că felul în care am vorbit despre ea, i-a făcut să simtă că o cunosc la fel de mult ca pe mine. A fost extraordinar şi mi-am spus că trebuie să o aduc pe Mary Patty pentru a vedea frumuseţea acestui loc.

 

- Ce a urmat apoi?

- Am făcut planuri cu preotul Radu Brînză, cu care devenisem prieten, şi m-a ajutat să revin cu Mary Patty. Intenţia mea era să stăm în România trei săptămâni, iar după ce ne întoarcem în California să o întreb foarte discret dacă nu i-ar plăcea să ne mutăm în România într-o bună zi. Acesta era planul meu. Ştiam că nu vrea să ne mutăm pentru că în urmă cu câţiva ani o întrebasem dacă nu vrea să ne mutăm în Pennsylvania, locul în care amândoi am crescut, iar ea mi-a răspuns cu un „nu” foarte ferm, argumentând că nu-şi va lăsa niciodată nepoţii. Aşadar mă gândeam că dacă nu îşi doreşte să se mute din California în Pennsylvania, pentru niciun motiv din lume nu va vrea să se mute din California în România.

- Cum aţi reuşit, totuşi, să o convingeţi?

- Este o întâmplare foarte stranie. Am ajuns în Iaşi într-o Duminică noapte şi am fost copleşiţi să vedem foarte mulţi oameni aşteptându-ne în gară. În ziua următoare, Mary Patty a spus că îşi doreşte să vadă casa părintelui, care pe atunci era în construcţie. Şi, în timp ce admira panorama Iaşului şi casa părintelui, l-a întrebat de nicăieri dacă ştie a cui este proprietatea din vecinătate. Părintele a răspuns că nu ştie, dar se poate interesa, moment în care ea a răspuns serios: „Foarte bine. Interesaţi-vă, pentru că vrem să cumpărăm proprietatea. Acesta este locul în care noi vom locui”. M-am uitat foarte mirat la ea şi nu îmi venea să cred. Deşi aveam această dorinţă în minte nu îi spusesem niciodată nimic, iar ea a luat decizia, pur şi simplu, după doar o zi şi jumătate în România.

Ce a urmat este tot o poveste ciudată, pentru că femeia care deţinea proprietatea era căsătorită cu un arab şi locuia în Emiratele Arabe, iar singura legătură era un agent imobiliar care ne-a spus că a încercat de mai multe ori să ia legătura cu proprietara şi nu a reuşit. Din întâmplare, însă, i-a găsit adresa de mail, iar când a contactat-o, a răspuns imediat şi ne-a vândut proprietatea. Iar un an mai târziu, când am revenit în România pentru două săptămâni, Înaltpreasfinţitul Teofan mi-a oferit invitaţia de a lucra ca diacon.

- Cum este viaţa în România?

- Viaţa în România este fantastică. Avem mici probleme de înţelegere a anumitor obiceiuri şi a limbii, bineînţeles, dar nu aş schimbă-o pentru nimic.

 

- Este vreun lucru care nu vă place în România/Iaşi?

- Cred că dificultatea limbii. Sunt unele lucruri pe care nu reuşesc deloc să le înţeleg. Am studiat Limbile greacă, hindu, latină, germană, dar Limba română tot nu reuşesc să o înţeleg. Trebuie să pornesc de la zero şi să iau totul încetul cu încetul. Dar, trebuie să vă spun că cel mai bun lucru de aici este mâncarea.

 

- Aveţi vreun regret?

- Regret că uneori nu am ascultat sfaturile celor din jur.

A trăi în credinţă înseamnă, de fapt, a recunoaşte adevărata viaţă”

 

- Cum aţi găsit credinţa în Dumnezeu?

- Prin Mary Patty. Şi prin regula casei: prima întâlnire cu oricare dintre fetele noastre trebuie să fie la biserică. Şi m-am gândit că dacă asta trebuie să fac, asta o să fac. Mie nu îmi plac acele, însă dacă trebuie să suport un ac pentru a scăpa de o durere mai mare atunci suport acul. Aşa am păţit şi cu Mary şi credinţa. Dacă prima întâlnire trebuia să fie la biserică, am mers la biserică.

 

- De ce ar trebui oameni să creadă în Dumnezeu?

- Este acelaşi principiu ca atunci când vorbim despre aer/oxigen. Pentru că ai nevoie de el ca să trăieşti. Dacă vrei să negi că există aerul şi să te sufoci, eşti liber să faci acest lucru, însă sigur nu este productiv. Dumnezeu este creatorul tuturor lucrurilor şi este Mântuitorul omenirii, în afara Lui nu avem existenţă. A trăi în credinţă înseamnă, de fapt, a recunoaşte adevărata viaţă. A încerca să negăm că există Dumnezeu este ca şi cum am încerca să negăm că există gravitaţia sau soarele.

 

- Realitatea zilelor noastre ne arată un adevăr trist: nu foarte mulţi tineri frecventează bisericile şi nu foarte mulţi sunt apropiaţi de credinţă. Cum pot fi aceştia apropiaţi de biserică?

- Modalitatea prin care îi putem atrage/apropia pe tineri spre biserică este foarte simplă: trebuie să trăim viaţa în credinţă în faţa oamenilor. Nu putem obliga pe cineva să vină spre Împărăţia lui Dumnezeu. Singura modalitate prin care poţi aduce pe cineva spre credinţă este prin iubire şi exemplu. Trebuie să ne arătăm credinţa şi să facem ce ar face Dumnezeu pentru ei. Oamenii trebuie să experimenteze bucuria credinţei. Este ca atunci când oamenii vin şi îmi spun că au o problemă, iar eu le răspund că nu au o problemă, ci o oportunitate de rezolvare venită de la Dumnezeu.

Căsătoria este baza oricărei societăţi”

 

- Tot mai multe persoane, în special tineri, refuză să se mai căsătorească. Care este sfatul dumneavoastră pentru cei care nu mai cred în căsătorie?

- Căsătoria este baza oricărei societăţi, iar cel mai mare scop al răului este acela de a distruge familia. Dacă distrugi familia, distrugi întreaga societate, în sensul general. Într-un sens mai particular, dacă nu există angajamentul unuia faţă de celălalt, nu există nimic, nu există baza relaţiei. Să spunem că doi tineri locuiesc împreună, iar deodată unul dintre ei se hotărăşte să plece şi să îl lase pe celălalt fără nimic. Dacă eşti unit prin căsătorie înainte lui Dumnezeu, ai mai multe motive de a-ţi dori să rezolvi toate neînţelegerile. Dacă nu există legătura căsătoriei este mult mai uşor să renunţi la tot. Iar un alt aspect al căsătoriei, este cel al responsabilităţii, pentru că există nivelul încrederii, pe care se construieşte dragostea; nu poţi avea dragoste fără încredere, iar în vârful acestora se poziţionează responsabilitatea. Oamenii trebuie să fie responsabili unul faţă de celălalt pentru că toţi suntem responsabili înaintea lui Dumnezeu.

 

- Suntem în plină perioadă a Postului Mare. Care este mesajul dumneavoastră pentru această perioadă şi pentru Sărbătoarea Învierii Domnului?

- Mesajul este unul cât se poate de simplu, şi anume, apelul la credinţă. Sfântul Petru ne spune că dacă Hristos nu ar fi înviat din morţi, noi am fi încă în păcat, dar pentru că El a înviat, avem oportunitatea de a ne fi iertate păcatele şi de a fi uniţi cu Dumnezeu. Acesta este mesajul Învierii Domnului, este ca o uşă deschisă pin care primim o a doua şansă. A consemnat Diana MOLDOVANU

* * *

Pe părintele Stephen îl găsiţi la biserica „Sfântul Haralambie”, situată pe strada Octav Botez (Sărărie).

 

* * *

Stephen Holley este, pe lângă diacon la biserica mai sus menţionată, consilier pe probleme premaritale şi maritale în cadrul Fundaţiei „Pro Vita”.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei