„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”

1Dobos (4)

Dimensiune font:

| 04-02-2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de divertisment, adică volume din genul poliţist, thriller, fantasy, SF etc., precizează Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi” Iaşi. „În ceea ce priveşte evoluţia pe anul 2018, vă pot spune că numărul de utilizatori a fost într-o uşoară creştere faţă de anul precedent”, mai spune acesta.

- Domnule director, biblioteca este o instituţie care, odată cu apariţia ei, nu a putut lipsi omului dornic de cunoaştere. Acum, în era tehnologiei, a calculatorului şi internetului, îşi mai îndeplineşte biblioteca rolul ei iniţial?
- Într-un fel, biblioteca î
şi îndeplineşte rolul chiar mai bine, fiindcă reuşeşte să fie un pol al referinţelor exacte într-un univers informaţional bazat pe Internet, unde sursele sunt adesea inexacte, incomplete şi se contrazic. Sigur că dinamica informaţiei din ultimele două decenii a necesitat o ajustare din partea bibliotecii, o deschidere permanentă spre lumea digitală, conectată.

Gustul pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă

- Pornind de la impresia generală că lumea nu mai citeşte ca odinioară, ne puteţi spune câţi ieşeni vin săptămânal la Biblioteca Judeţeană „Gh. Asachi” Iaşi? Cum a fost anul 2018, statistic vorbind?
- Avem, s
ăptămânal, între 3.000 şi 6.000 de vizite la bibliotecă, la sediul central şi la cele 6 filiale. Mă refer la vizite directe, la persoane care intră efectiv în bibliotecă pentru a beneficia de serviciile noastre. Lor li se adaugă şi cele cu care interacţionăm în mediul online sau prin telefon. În ceea ce priveşte evoluţia pe anul 2018, vă pot spune că numărul de utilizatori a fost într-o uşoară creştere faţă de anul precedent.

- Biblioteca trebuie să fie o instituţie vie, un centru cultural flexibil, care organizează evenimente culturale, educaţionale şi artistice. Dintre activităţile pe care Biblioteca Judeţeană le organizează, care sunt cele care îi atrag cel mai mult pe ieşeni?
- Primul lucru pe care trebuie s
ă îl precizez la această întrebare este acela că biblioteca nu este o instituţie de spectacole. Cu alte cuvinte, programele noastre culturale nu au strălucirea spectacolelor de teatru sau de operă. Ele se adresează unui public special, dornic de un anumit de gen cultură şi de instruire. Cât despre popularitatea programelor, suntem foarte mulţumiţi de Festivalul Teodorenii, de participarea noastră la FILIT, de programul de instruire Senior IT, de revista noastră Asachiana.

- Ce spun statisticile vizavi de cărţile pe care le citesc ieşenii? Ce fel de cărţi se citesc mai mult, care sunt cele mai împrumutate volume?
- Cel mai potrivit r
ăspuns la această întrebare e o comparaţie. Ştiţi că, la televizor, în toate emisiunile despre nutriţie se repetă cuvinte precum, salate, sucuri naturale, peşte alb, pui, în timp ce obişnuinţele de consum pe care le poate vedea toată lumea la supermarket sunt cu totul altele. La fel e şi cu lectura: dacă ascultăm emisiunile de cultură, câte mai sunt, sau citim blogurile unor personalităţi, avem impresia că publicul român e amator exclusiv de poezie înaltă şi literatură română contemporană. Nu e chiar aşa. Statisticile noastre arată clar că gustul pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară şi în general academică şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de divertisment, adică volume din genul poliţist, thriller, fantasy, SF etc.

Gradul de inteligenţă al unui copil nu ţine neapărat de cât citeşte”

- Din ce categorii sociale sunt cei mai mulţi dintre cei care vă calcă pragul bibliotecii? Care este profilul cititorului ieşean?
- Trebuie s
ă recunoaştem faptul că suntem frecventaţi în special de copii şi tineri până în 25 de ani. Ei formează mai bine de 60 la sută din cititorii noştri. În rest, la acest capitol pot spune doar că există o similitudine extrem de interesantă între structura socială a comunităţii ieşene şi cea a masei noastre de cititori.

- Ce fond de carte are acum biblioteca şi care sunt modalităţile de achiziţie?
- Biblioteca noastr
ă are în prezent aproape 700.000 de documente de toate felurile. Achiziţia are în vedere trei aspecte. Primul este format dintr-o sumă de criterii biblioteconomice, dintre care cel mai simplu de înţeles este continuitatea colecţiilor. Un al doilea aspect este cel al sugestiilor cititorilor şi editorilor care vin către noi cu cereri de achiziţie şi, respectiv, cu oferte de carte nouă. Nu în ultimul rând, achiziţia are în vedere şi faptul că o parte esenţială a misiunii bibliotecii publice este încurajarea şi tezaurizarea culturii scrise din judeţul nostru. Ne aplecăm, deci, cu maximă atenţie, spre producţia editorială locală.
- Consideraţi că apetitul scăzut pentru lectură, în ceea ce îi priveşte pe tineri, poate influenţa gradul de inteligenţă al acestora? În anul 2018, de exemplu, au fost mai puţini sau mulţi tineri comparativ cu anii precedenţi?
- Eu nu cred c
ă sintagma „apetit scăzut pentru lectură” este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi. Da, e adevărat că nu se mai citeşte prea mult beletristica în format tipărit, aşa cum o făcea generaţia mea, dar se citeşte. Copiii şi tinerii citesc zeci de articole, de bloguri, de glume, fac şi primesc comentarii în scris pe reţelele de socializare... S-a schimbat doar ceea ce citesc ei fiindcă trăim într-o epocă în care perfecţionarea tehnicilor video face ca o poveste să fie mai accesibilă în forma ei filmată. Poveştile nu mai sunt cuprinse între foi ci se derulează pe tot felul de ecrane, mai mici sau mai mari, de plasmă , LED sau de pânză, la cinema. La fel, gradul de inteligenţă al unui copil nu ţine neapărat de cât citeşte el. Desigur, România are o problemă în privinţa analfabetismului funcţional, dar asta e o altă chestiune, una în care biblioteca poate interveni destul de puţin fiindcă nu e şcoală. Cât despre numărul tinerilor care vin la bibliotecă, el este continuu crescător, fără ca dinamica să fie însă spectaculoasă.

Ambiţia mea de a spune poveşti şi mi-a schimbat radical viaţa”

- Bineînţeles, nu putem finaliza acest capitol al cărţii, intitulat Biblioteca Judeţeană, fără a vorbi şi despre scriitorul Dan Doboş, cel care contribuie la redescoperirea unor rădăcini comune tuturor popoarelor: cititul şi scrisul. Când aţi scris prima dumneavoastră carte şi care a fost aceasta?
- Mie nu prea îmi place s
ă amestec cele două calităţi, cea de manager şi cea de scriitor, dar de data aceasta am să fac o excepţie şi am să vă răspund dintr-un motiv de nostalgie. Acum exact douăzeci de ani am publicat romanul „Elefantul în bostănărie” fiind, ca dumneavoastră acum, redactor la ziarul „Evenimentul”, aşa cum se chema el atunci. Romanul e inspirat de o pagină cu şi despre liceeni pe care o realizam atunci, Forever Young.

- Ce rol a jucat literatura în viaţa dumneavoastră? V-aţi dorit dintotdeauna să mergeţi pe calea scriiturii?

- Cu greu îmi amintesc o vârstă la care să nu-mi fi dorit să fiu scriitor. Scriu de la nouă ani şi ambiţia mea de a spune poveşti şi, în mod ideal, de a trăi din ele, mi-a schimbat radical viaţa, de la relaţia destul de disfuncţională cu părinţii mei, care aveau alte gânduri pentru feciorul lor premiant la Racoviţă, la abandonarea profesiei de inginer şi multe alte chestiuni prea personale ca să le pomenesc aici. Concluzia ar fi însă că mai toate deciziile pe care le-am luat în viaţă au avut ca motivaţie profundă dorinţa de a deveni cândva scriitor profesionist. Ceea ce desigur nu mi s-a întâmplat încă. E loc, deci, de alte decizii...

- O idee comună este că literatura ştiinţifico-fantastică este în general o încercare de a prezice viitorul. Având în vedere faptul că istoria SF-ului românesc a adăugat, cu câţiva ani în urmă, şi cărţile lui Dan Doboş, vă întreb: au fost cazuri de predicţie printre filele acestora?

- Caracterul divinatoriu al SF-ului este ceea ce m-a atras pe mine la acest fel de ficţiune. Asta şi dorinţa de a mă depărta cumva de o linie de gândire care consideră că eşti neinstruit dacă nu ştii toate nuanţele supinului sau nu poţi cita din Hegel, dar e în regulă să nu cunoşti principiul al doilea al termodinamicii. Cât despre prezicerile din SF, ele au fost extrem de numeroase şi am să dau doar două exemple. Despre Jules Verne se ştie că a descris primul submarin. Culmea e că lucrurile nu au stat chiar aşa, versiuni prototipale ale submarinelor existând chiar înainte să se nască Verne. Puţini oameni ştiu însă că el a fost primul care a descris drumul spre Lună, prezentând exact viteza, greutatea, durata călătoriei şi chiar locul ideal de lansare al unui asemenea vehicul. Al doilea exemplu sunt sateliţii geostaţionari, responsabili printre altele şi de sistemul de navigare prin GPS, care au fost descrişi prima dată de Arthur C. Clarke.

- Dintre scrierile dumneavoastră care au văzut lumina tiparului, au fost unele care au iscat controverse?
- Doar artistice, normale. Unii le ridic
ă în slăvi, alţii le desfiinţează. Părerea mea e că greşesc şi unii şi ceilalţi.

- Care este cea mai dificilă parte pe care o întâmpinaţi în procesul artistic?

- Timpul. Scriu destul de uşor odată ce intru într-o anumită stare, dar îmi ia destulă vreme ca să ajung acolo.

- La ce lucraţi acum?

- Momentan, traduc nişte cărţi care îmi fac o mare plăcere.

A consemnat Florentina SANDU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei