„Șoaptele pot fi auzite uneori mult mai bine decât urletele”

1x1-soptitori
1x-ionut

Dimensiune font:

| 13-10-2022 08:00

 Dialog cu actorul Ionuț Caras, de la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj, regizorul spectacolului „Șoptitorii”, o instalație umană vie prezentată la Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineri de la Iași

 

Ce-ați spune dacă într-o zi ați rămâne fără glas și tot ceea ce ați dori să rostiți ar fi blocat în memorie? Ce ați spune despre voi? Cum v-ați putea apăra poate în fața unor acuzații? Sau cum ați putea rosti declarații de recunoștință ori de iubire? Ce ați spune dacă vocea voastră ar fi încredințată unei alte entități care ar putea vorbi doar în șoaptă? Nu e greu de imaginat un astfel de scenariu, dar e greu ca o reprezentație croită după astfel de gânduri să poată fi pusă în scenă. Și totuși, se poate. Coordonat de ieșeanul Ionuț Caras, lector universitar și actor al Teatrului Național din Cluj, spectacolul instalație umană „Șoptitorii”, prezentat la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI), a răspuns cu succes propunerii Cluj Future of Work și Centrului Cultural Clujean de a imagina artistic viitorul felului în care ar fi posibil să muncim.

- Într-o lume distopică, ar fi posibil ca actorul să devină un depozitar al textelor pierdute, al cuvintelor interzise…

- Exercițiul de imaginație a fost unul dintre punctele de plecare al unui performance, al unei instalații vii cu actori. A rezultat în urma câștigării, la Cluj, a unui proiect european, care avea ca temă de căutare ideea de muncă în viitor, mai ales a artistului. Așa mi-am construit conceptul, proiectându-mă într-un viitor ipotetic de peste 50-100 de ani. În acel timp, ca urmare a unei tehnologizări excesive, a unei cenzuri din ce în ce mai puternice, actorii vor fi niște depozitari ai unor texte pierdute, adică vor fi din ce în ce mai puțini și vor ști pe de rost texte uitate. Asta poate pentru că lumea nu va mai citi atât de mult, foarte multă literatură va fi interzisă sau cenzurată. Desigur este o utopie, dar acesta a fost punctul de plecare al proiectului nostru.

- Tehnologizarea excesivă se vede și cu siguranță va fi și mai mult decât este acum. Avem și cenzură, deși vorbim despre libertatea cuvântului?

- Ooo, nu aș fi atât de sigur că avem dreptul să spunem tot ceea ce dorim și tot ceea ce gândim. Există tot felul de fenomene de cancel culture în diferite părți ale globului. Cel mai recent exemplu, care pe mine mă frapează și mă surprinde în mod neplăcut din cauza războiului din Ucraina, care este o oroare, este să interzicem cultura rusă. Nu văd ce legătură ar avea tancul cu romanul „Crimă și pedeapsă”. Mi se pare că mergem prea departe și că este periculos. Avem cenzură în diferite părți ale globului - în SUA se interzice un anumit comportament sau un discurs, în Statele Arabe se interzice altceva. În Europa se interzice, mai nou, cultura rusă.

- Ei bine, în viitorul utopic, actorul va avea ca misiune să-și recapete vocea. Cum va face acest lucru, precând de la premisa că îi va fi redusă mult ca intensitate?

- Încăpățânându-se să existe, să lucreze și să vorbească, adică să spună și să ducă povești mai departe, un alt fenoment pe care îl observ. Poate mai cu seamă în rândul tinerilor - din cauza unei dependențe periculoase de tehnologie, interesul pentru a asista la acte culturale, spectacole de teatru, concerte, scade. Cititul pierde din interes, bibliotecile se închid, librăriile vând ceai și săpunuri… Este o transformare riscantă, cred eu. Nu mai spun de educația în sine, de cum arată acest domeniu, cel puțin la noi. Cred că actorul este cel puțin dator, dacă meseria este pentru el mai mult decât un loc de muncă de unde ia un salariu, să mențină vie o anumită flacără.

- Făcând acest lucru chiar și șoptind...

- Da, chiar și în acest mod. Ajungem astfel la spectacolul pe care l-am prezentat la Iași – „Șoptitorii”. Noi l-am construit în pandemie, o perioadă care ne-a influențat modul în care l-am realizat. Acel timp a fost un soi de alienare care ne-a însoțit în conceperea spectacolului legat de multe atitutudini și lucruri apărute în ultimii doi ani - distanțe, atingeri, măști. Dar chiar și șoptită, firavă fiind, vocea ar putea fi auzită.

- Șoaptele pot fi auzite?

- Da, de multe ori le auzim mai bine decât urletele. Într-o lume plină de urlete, de gălăgie, de știri false, trăind într-un carusel amețitor și zgomos așa cum este secolul actual, cel puțin până la acest moment, cred că este bine să facem liniște în jurul nostru, măcar din când în când, și să folosim șoapta.

- Ați jucat acest spectacol de două ori la Iași. Cum a fost primit de către tineri?

- L-am jucat o dată în foaierul Teatrului „Luceafărul”, apoi la Colegiul Național, în prezența a peste 70 de elevi și profesori. Am revenit cu drag în colegiul pe care l-am absolvit în anul 2000. Revenirea a fost foarte emoționantă, am avut și câteva întâlniri cu elevi, am vorbit cu ei, le-am răspuns la întrebări. A fost foarte emoționant și îmbucurător pentru mine că au venit. Mă gândeam la promoțiile trecute și am început să fac comparații, să găsesc legături între ele. Mi se părea că noi, în anul 2000, eram puțin mai vocali și mai rebeli, sau cel puțin cei asumați grupului din care făceam eu parte. Acum am găsit la adolescenți un fel conformist de viață și desigur nelipsita dependență de telefoane, pe care o avem cu toții și care, până la un punct, este firească. Mi-a plăcut dialogul cu ei, mai ales unele întrebări profunde și coerente, expuse într-un limbaj foarte bine pus la punct.

- Ce întrebare v-a surprins?

-  (zâmbește) „Dacă am avut un mare regret în timpul liceului?”. Această întrebare m-a descumpănit ușor și am răspuns că nu am avut un singur moment de regret, ci mai multe, mai mici sau mai mari. Unul dintre ele a fost legat de învățătură și le-am spus tinerilor că dacă poate aș fi muncit mai mult la anumite materii sau în anumite zone aș fi putut avea alte rezultate. În același timp, este cumva ciuda, interesant, dar așa le așază viața pe toate, am muncit mult la materiile care îmi plăceau și m-au adus unde sunt acum. Nu puteam învăța unele lucruri doar pentru că mi se pretindeau.

- Și dacă tot am plecat într-o călătorie în trecut, v-ați dorit mereu să fiți actor?

- Nu. Gândul s-a cristalizat în liceu. Eram în trupa de teatru coordonată de doamna Lotus Havârneanu, unul dintre prietenii care ne însoțeau la școală. Nu consideram că ne este profesoară în sensul clasic și rece al cuvântului. Poate nu întâmplător am păstrat legătura cu domnia sa. Eu eram în trupa liceului, am avut o colaborare cu Teatrul Național, am intrat în acel mediu, m-am împrietenit cu actorii. Îmi amintesc cu drag de momentele în care stăteam la povești cu regretatul maestru Petrică Ciubotaru. Ei bine, toate aceste întâmplări au făcut ca microbul actoriei să ocupe teritorii tot mai mari din mine.

- Și să cucerească mult teren. Ați venit la Iași, la FITPTI, un festival devenit deja un reper. Cum a fost?

- Mi-a plăcut la festival, m-am bucurat mult că am venit. Teatrul din Cluj, unde activez, a venit cu două momente – „Șoptitorii” și „O scrisoare pierdută”, spectacolul Adei Milea. Ce să spun? A fost frumos și sigur vom reveni.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

Ionuț Caras a absolvit Facultatea de Teatru din Cluj în 2004, la clasa profesorului și mentorului Miklós Bács. A jucat în zeci de spectacole și a colaborat cu cei mai mari regizori din România: Andrei Șerban, Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Mihai Măniuțiu, Gábor Tompa sau Radu Afrim. A jucat și în filme de lung metraj (Portretul luptătorului la tinerețe, regia Constantin Popescu și De ce eu?, regia Tudor Giurgiu) și în mai multe scurtmetraje, unele din ele premiate la festivaluri internaționale. A fost nominalizat la premiile Uniunii Teatrale din România (aprilie 2010) pentru categoria Cel Mai Bun Actor în Rol Principal pentru rolul Gurevici din spectacolul Noaptea Walpurgiei sau Pașii Comandorului de Venedikt Erofeev și a câștigat, pentru același rol, Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Festivalul de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, ediția a XXI-a, 2009. Premiul a fost acordat ex aequo, celălalt premiat fiind actorul Marcel Iureș. În 2005, la Gala Tânărului Actor HOP de la Mangalia a câștigat Premiul pentru excelență în artă “Timică” oferit de asociația MasterClass, iar Teatrul Național din Cluj îl recompensează, în 2007 cu Premiul Euphorion pentru tineri creatori, pentru creațiile artistice din stagiunile 2005/2006 și 2006/2007. A jucat în peste 30 de festivaluri naționale și internaționale de teatru, a susținut master class-uri la University of Hull, UK și la Théatre de Globule, Lyon, Franța și a participat la ateliere de specialitate conduse de: Vava Ștefănescu, Florin Fieroiu, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Valentina de Piante, Eli Simon, Nicky Woltz, ETXEA Company, Cătălina Buzoianu. Ionuț Caras este actor la Teatrul Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca și lector univ. drd. la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj.

 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:55

FIVE Administration S.P.R.L, vinde prin licitatii publice utilaje agricole, al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
Comuna Tasca, judetul Neamt,  concesioneaza o parcela de 3.226mp, in intravilanul comunei Tasca 1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str.Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
  „Medicina în dar și credința în vindecare”
06/04/2025 20:05

* dialog cu prof. univ. dr. Daciana Elena Brănisteanu, fondatorul Primăverii  Dermatologice Iesene, care incepe astăzi in Capitala Moldovei. Un interviu despre puterea discretă a credintei si despre tr ...

„Fiecare dintre noi are un dar special, o chemare unică, iar lumea devine mai frumoasă atunci când fiecare își urmează drumul cu sufletul deschis”
26/03/2025 08:39

- Cum v-a influentat propriul parcurs profesional modul in care ii inspirati pe copii să-si descopere potentialul si să-si urmeze pasiunile? - Pentru mine, a fi invătătoare este un mod de viată, o menire ...

„Ne-am dorit atât de mult să devenim egale cu bărbații, încât, undeva pe traseu, ne-am pierdut”
23/03/2025 20:50

 - Ce v-a purtat pasii spre această meserie dură? A fost o chemare limpede sau o poveste care s-a tesut in timp? - A fost, oricat de cliseistic ar suna, chemarea destinului. Toată copilăria mi-am dori ...

„Femeile pot face orice, dar nu oricum. Grația și sensibilitatea ne permit să vedem dincolo de geometria rigidă”
23/03/2025 12:43

- Cum v-ati impletit pasii printre structuri de beton si geometrii riguroase, păstrand in suflet gratia si frumusetea de a fi femeie? – Pentru mine, ingineria constructiilor nu a fost niciodată doar de ...

„Principala cauză a alienării sociale din prezent este fluxul continuu de informații și experiențe digitale”
22/03/2025 11:30

- Oamenii au fost dintotdeauna alienati sau ceva s-a schimbat fundamental in ultimul secol? - Alienarea a fost legată in trecut de conditiile socio-economice, fiind inteleasă ca lipsa sau indepărtarea de r ...

„Arta poate fi o armă pentru evoluţie, frumuseţe, pentru OM”
21/03/2025 08:49

Muzica nu este doar o artă, ci o fortă care modelează suflete, dăramă ziduri si construieste punti intre oameni. Muzica nu este doar sunet. Este vibratie, ecou al sufletului, formă de cunoastere si dialog ...

„Un proiect de suflet e cel al cărui spațiu sau siluetă îți declanșează emoția încă de la prima schiță”
20/03/2025 20:29

- Ce v-a inspirat să deveniti arhitect si cum a influentat acest lucru stilul dvs. arhitectural? - De-a lungul anilor si in special in copilărie, am avut parte de experiente senzoriale si interactiuni umane ...

„Paradoxul neurologiei este că, deși se știu atât de multe și se investește enorm în cercetare, rămâne un mister de multe ori. Aidoma unei femei”
20/03/2025 18:10

-  Ce v-a atras spre neurologie si in ce fel v-a transformat această profesie, ca om? - Neurologia a fost motivul pentru care am dat admitere la Medicină. M-am indrăgostit pe loc de ea in clasa a VII-a ...

„Eu urmăresc viața liniștită, armonia și iubirea. Firescul. Bucuria de a fi ÎNTREG. Din acest spațiu, viața însăși este un vis împlinit”
20/03/2025 17:51

  * dialog cu terapeutul Cristina Mircea - Ce inseamnă pentru dumneavoastră „arta de a fi femeie” si cum s-a conturat această intelegere de-a lungul vietii? A fi femeie este naturalul. C ...

„Există locuri pe pământ în care soarta femeilor mă înfioară și revoltă”
18/03/2025 21:55

- Care este pentru dumneavoastră cea mai profundă definitie a artei de a fi femeie? - Cea mai profundă artă de a fi femeie? Ca pentru orice om, dincolo de gen, arta de a fi tu insăti, dincolo de poncife, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei