„Stomatologul rămâne lângă pacient toată viața lui”

dr ionut

Dimensiune font:

| 10-03-2021 20:54

 Interviu cu dr Ionuț Leahu, fondatorul rețelei Clinicile Dentare Dr. Leahu

  De cum intri în clinica cochetă din Tătărașii Iașului ești întâmpinat de o echipă tânără, numai zâmbet, gata-gata să te conducă acolo unde te aduc problemele stomatologice. Nu stai cu orele „să-ți aștepți” rândul, nu „ești sărit la programare”, ci tratat cu prietenie și respect. În Centrul de Excelență Regional Dr. Leahu, deschis în septembrie la Iași, s-a creat deja o mini-comunitate de pacienți din toată Moldova și medici pregătiți să ajute. Am stat de vorbă cu dr. Ionuț Leahu, fondatorul rețelei Clinicile Dentare Dr. Leahu despre starea de sănătate a pacienților, despre serviciile care li se oferă, dar și despre provocările aduse de un business în domeniul medical.

- Deja au trecut șase luni de când sunteți prezent și la Iași. Ați avut curaj să deschideți încă o clinică în vreme de pandemie.

- (zâmbește ușor uimit) Oare când au trecut? Este adevărat că totul este altfel acum în perioada pandemiei, în care se vede reticența pacienților de a-și rezolva problemele de sănătate. Traversăm o criză medicală, ceea ce ar trebui să-i determine pe oameni să-și rezolve problemele medicale, apoi să se ocupe de alte aspecte ale vieții, însă nu este deloc așa.

- Care să fie motivul?

- Un studiu pe care noi l-am făcut la începutul anului a arătat că 5 din 10 români nu au mers anul trecut la medic, o situație care a rămas constantă, în ciuda eforturilor noastre. Eu aș spune că atitudinea ține de educație, iar pe locul al doilea ar fi frica de stomatolog, dar care iarăși putem să o rezolvăm prin educație. Spre exemplu, le explicăm pacienților că dacă avem o intervenție mai mare de făcut lucrăm cu medici anesteziști, apelăm la sedarea intravenoasă, iar în aceste condiții pacientul nu doar că nu simte nimic, ci nici măcar nu-și amintește cum a fost în timpul intervenției. Percepe totul ca prin vis, iar frica dispare. Mai sunt și pacienți care se gândesc la factorul financiar

- Un aspect deloc de neglijat…

- Este adevărat că este o problemă importantă, mai ales în contextul în care stomatologia este plătită doar de pacient în România, statul oferă un sprijin infim prin Casa de Sănătate. Pacientul trebuie să acopere costul intervențiilor. Ce facem ca să ajutăm pacienții să-și rezolve problemele, de multe ori adunate în ani de zile? Îi sprijinim să obțină o finanțare, să poată achita costul lucrărilor în rate. Dinții nu cer atenție decât atunci când este totul un dezastru. Ca să ajungă să te doară un dinte trec ani de zile, iar când pacienții vin și au multiple probleme stomatologice adunate le oferim soluții particularizate. Foarte mulți dintre ei cred că nu au probleme medicale pentru că afecțiunile stomatologice au un avans lent, iar pacientul nu își dă seama cât de gravă este situația. De foarte multe ori când ajung la noi, aduși de durerea unui dinte, își descoperă mult mai multe probleme, ceea ce este de multe ori o surpriză. Și da, de multe ori este o surpriză și devizul, dar stomatologia, mai ales atunci când vrei s-o faci până la capăt, costă. În același timp, și stomatologia nefăcută până la capăt costă.

 

- Cum este cazuistica din Iași? Ce v-a plăcut în Moldova?

- La Iași am găsit o cazuistică interesantă. Cât despre oameni, mi-a plăcut foarte mult felul de a fi, cu mult bun simț. Aici, oamenii încă respectă medicul, o atitudine pe care o vezi mai rar la Bucureșți. În relația medic-pacient există și o anumită tranzacție financiară, dar asta nu înseamnă că pacientul cumpără medicul și atunci trebuie să existe o atitudine agreabilă. Noi vedem nu doar pacienți din Iași, ci din toată zona Moldovei. Am spus că am întâlnit o cazuistică interesantă. Sunt mulți care vin și spun că nu merge implantul dentar, că nu am os și chiar glumeam cu o pacientă – „adică sunteți amibă?”. Cum să nu avem os? Avem mereu! Apoi sunt foarte mulți pacienți care stau cu proteze mobile până când nu le mai pot folosi deloc fiindcă se resoarbe foarte mult osul și atunci apelează la implant. Date fiind cazurile atât de grave, sunt opțiuni destul de limitate pentru reconstruirea danturii și faptul că avem această expertiză strânsă din toată țara ne ajută mult și este relativ simplu aici, la Iași. Avem o echipă foarte bună, mă gândesc și la dr. Georgiana Moroșan cu care am reușit să construim foarte mult în cele șase luni și asta ne place foarte mult la Iași. Am găsit foarte repede medici foarte dedicați și care, cu puțină instruire și din partea noastră, au ajuns foarte repede la zi cu procedurile pe care le practicăm în toată rețeaua. În plus, putem doza foarte ușor necesarul de echipă chirurgicală, în funcție de numărul de cazuri pe care le avem de operat. Noi facem la fiecare două săptămâni o vizită în fiecare clinică și atunci când este nevoie imediat facem mixul de echipă care trebuie să vină suplimentar din București.

- Sunteți specializat în implantologie și se știe că puteți reface întreaga dantură în 24 de ore. Cum poate fi posibil?

- (zâmbește) Se poate, într-o singură intervenție, pe care o facem cu sedare conștientă. Avem în echipă și medici anesteziști, iar prin această sedare conștientă pacientul doarme în timpul intervenției. Adică nu doar că nu simte durere și nu niciun fel de discomfort, nici nu-și mai amintește cum a fost în timpul intervenției. Deci este perfect din punctul ăsta de vedere. Și în această intervenție îndepărtăm toți dinții care nu mai pot fi păstrați, inserăm implanturile în funcție de nevoie. Numărul de implanturi este în funcție de greutatea pacientului, de osul disponibil, de ce tip de lucrare își dorește pacientul peste 6 luni de zile, cât de complexă să fie lucrarea, cât de mult să se asemene dinții pe care îi obținem după 6 luni cu dinții pe care nu-i mai are. În cadrul acestor intervenții se realizează și o adiție de os. Foarte important este că reparăm de fiecare dată osul pentru că, în momentul în care dispar dinții, dispare și osul. Și mai ales pentru că ne dorim să obținem un rezultat pe viață și să obținem un rezultat cât mai aproape de natural. Vrem ca atunci când pacientul o să zâmbească cu dinții noi, care stau pe implanturi, și buza să arate bine, adică și fața cu totul. Și buza și fața sunt susținute de volumul osos și nu de dinții pe care urmează să îi înșurubăm. De fapt, aici este soluția inovatoare pe care o aducem noi. Am terminat și cu repararea osului, am cusut gingia, pacientul își revine după sedare, verificăm radiologic toate șuruburile și toate componentele, ne asigurăm că sunt așezate cum trebuie, apoi pacientul este preluat de un medic de la departamentul de protetică. Acesta îi ia amprente și apoi pacientul merge liniștit, se odihnește peste noapte, iar a doua zi, îl așteaptă dinții provizorii. Sunt provizorii pe termen mediu, adică pacientul va sta 6 luni de zile cu aceste lucrări care se înșurubează deja pe implanturi. Pacientul, cu lucrările provizorii, își vede liniștit de viața lui, și revine după 6 luni de zile, timp în care așteptăm vindecarea completă a osului pus de noi și a implanturilor dentare.

- Acest lucru implică și materiale de foarte bună calitate.

- Absolut! Noi de la început am ales să lucrăm cu materiale de foarte bună calitate și care să ne dea rezistența mecanică în timp. În plus, de la bun început ne gândim cum vom pune dinții pentru că de asta apelăm la implanturi. Noi punem dinții înșurubați. Când au dispărut dinții naturali nu mai ai nimic natural în gură. Cu metoda noastră pacientul va primi o lucrare care este înșurubată pe niște piese speciale care sunt înșurubate pe implanturile care sunt în os. Vorbim de dinții pe care îi dorește pacientul. El nu vrea implanturi, vrea dinți. O astfel de metodă ne permite să facem și o întreținere foarte simplă. Este foarte important să ne facem foarte bine treaba în timpul intervenției, dar apoi trebuie să fim alături de el toată viața lui. Și aici este marea schimbare pe care o aducem noi în stomatologia românească – faptul că am creat și construim în continuare o instituție. Nu este vorba de mine ca persoană, ca medic, ci despre instituția Clinicile dentare Dr. Leahu, unde noi creștem în continuu. Suntem 450 de oameni în toată rețeaua și vom crește în continuare pentru că asta ne este datoria – să permitem accesul pacienților noi, care pot alege libertatea de a se trata când vor și să le oferim cele mai bune soluții.

- Aveți și tratamente pentru copii și folosiți chiar și în cazul lor sedarea.

- Este adevărat și vreau să explic de ce este necesară sedarea și pentru unii dintre ei. Vorbim despre copii cu dizabilități, cu probleme psihice, cu autism, care nu pot colabora cu medicul stomatolog sau foarte greu și mai vorbim și despre copiii foarte mici. Există un fenomen la dinții de lapte – sunt copii care pierd dinții, li se topesc efectiv, chiar dacă au doi sau trei ani. În astfel de situații nu poți interveni fără medic anestezist care să adoarmă copilul. Micuțul poate dormi chiar și patru-cinci ore, timp în care echipa de medici stomatologi îi repară toată gurița. La această vârstă, dinții de lapte trebuie să fie protejați și ținuți pe loc. Chiar dacă sunt foarte cariați, se fac tratamente și se pun niște coronae prefabricate din zirconiu care protejează până vine Zâna Măseluță.

- Ați vorbit mult despre educație

- Fără nu se poate! Noi putem accent pe zona de prevenție, care trebuie să înceapă de la primul dinte. Sprijinim și o fundație care a avut o caravană mobilă ce a oferit consultații gratuite în multe localități. Apoi, suntem printre primele unități medicale private din România acreditate pentru a desfășura un program de rezidențiat privat pe stomatologie.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu Universitatea „Titu Maiorescu” din București și asigură locuri pentru rezidenții la stomatologie, pentru specializările în parodontologie, ortodonție și ortopedie dento-facială, chirurgie stomatologică și maxilo-facială, chirurgie dento-alveolară, protetică și endodonție. Ministerul Sănătății a decis să ofere posibilitatea rezidenților de stomatologie să-și aleagă o altă universitate decât cea de stat pentru practică. În acest sens, studenții rezidenți au oportunitatea de a învăța în clinici private, unde iau contact cu tehnologiile moderne, iar noi îi putem pregăti exact pentru specializările solicitate de dinamica noastră de dezvoltare și extindere și la nivelul standardelor noastre. Astfel, pacienții vor avea acces la un număr din ce în ce mai mare de specialiști în cazuri complexe, capabili să lucreze în echipe pluridisciplinare pentru a putea oferi tratamente de tip one-stop-shop, care reduc numărul vizitelor la cabinetele stomatologice. Ca planuri, ne dorim să extindem programele de educație pentru pacienți și medici. Să rămânem cea mai importantă sursă de informații în stomatologie.

- Cu atât de multe proiecte cu siguranță și provocările sunt mari.

- Pentru noi, provocările sunt în viitor, pentru că pe cele din trecut le-am depășit. Una a fost să asigurăm serviciile stomatologice în perioada stării de urgență și am făcut față foarte bine acestei situații. Am avut protocoale care ne-au fost verificate de șase Direcții de Sănătate Publică din tot atâtea județe unde aveam atunci clinici și totul a decurs cu bine. Cât despre planuri, ne dorim să creăm o comunitate cât mai mare de stomatologi pentru că doar așa vom putea oferi servicii complete și complexe. Când ești singur este greu să ai la dispoziție toate aparatele necesare stomatologiei moderne, dar când suntem împreună e mult mai ușor.

Rețeaua Clinicile Dentare „Dr.Leahu este cea mai extinsă rețea din domeniul stomatologiei, cu prezență în 8 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu) și la Londra, având 104 cabinete, pe o suprafață a spațiilor de peste 5700 metri pătrați. În curând va fi deschisă o clinică la Ploiești și sunt în curs amenajările la cea din Cluj. În rețeaua stomatologică sunt tratați anual 36.000 de pacienți unici.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
25/03/2024 20:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
23/03/2024 15:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
23/03/2024 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

„Cel mai important lucru în terapia spirituală este deschiderea noastră ca ființe umane și puterea de a iubi”
23/03/2024 12:40

- Care sunt principiile de bază ale terapiei spirituale si cum se diferentiază aceasta de alte forme de terapie? - Principiile de bază ale terapiei spirituale sunt clădite pe legile universale si respectar ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
23/03/2024 12:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
23/03/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei