Țara unde ajungi fără test COVID - „În Tanzania nu există teama de pandemie, doar teama de a muri de foame”

1interviu1
1interviu2

Dimensiune font:

| 26-02-2021 19:03

 

Dialog cu dr Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă Iași și un turist împătimit de inedit

 

La o primă vedere, Irina Cațighera nu pare a avea nimic în comun cu aventura. Este medic la Maternitatea „Cuza Vodă din Iași, oferă cursuri de planning familial, este pasionată de literatură, și-a dorit să fie scriitor, poate cândva designer de modă. Când o privești, ești atras de ținutele șic, de vocea caldă și nu te-ai gândi că medicul profesionist din fața ta e un as la cățărat, că a zburat cu balonul cu aer cald, cu parașuta, cu parapanta, a făcut bungee jumping în junglă și a bătut cu pasul și cu sufletul peste 130 de țări, ultima fiind Tanzania, în plină pandemie. 

- Călătorie în pandemie. Cum de ți-a venit această idee?

- Călătoria înseamnă, alături de cunoaștere, adaptare. Te întâlnești cu noul, sub forma locurilor, oamenilor, obiceiurilor tradiționale, culturale, chiar și culinare. Dai nas în nas și cu pericolul, pornind de la simpla posibilitate a prăbușirii avionului, apoi la cea a catastrofei naturale sau a bolii. Situația în care mă aflam când am hotărât să plec era total diferită de ceea ce am trăit în peste 25 de ani de când călătoresc, adică o planetă global bolnavă, populată de indivizi deveniți brusc infirmi prin limitarea posibilității de deplasare, închiși în casă, dând impresia unei planete depopulate, în care interelaționarea este exclusă, accesul la cultură imposibil, obiceiurile hedonice (cina la restaurant urmată de un film, defularea în club sau discotecă, frecventarea vieții de noapte care a făcut celebre atâtea cartiere în marile orașe), prohibite.

Mi se anulaseră deja zborurile programate din iarna trecută pentru primăvară, iar voucherul primit de la Expedia Travel valabil pe KLM - Air France, Europa - America Centrală nu făcea decât să-mi sporească frustrarea. Stresul și oboseala acumulată își spuneau cuvântul. Încă o tentativa de călătorie, în Sudan, a fost sortită eșecului, zona devenind din verde, galbenă în septembrie. Atunci am primit un email de la Qatar Airlines care oferea discount pentru zborurile București-Tanzania, culmea declarată zonă verde. Pe urmă totul a devenit foarte ușor, ca atunci când lucrurile trebuie să se întâmple. Am descoperit și un blog, Zanzibarezul, și o cazare excelentă exact pentru perioada pe care mi-o impunea biletul de avion (exista și un alt risc acum, în pandemie, zborurile nu sunt zilnice sau pot apărea modificări de ultim moment care-ți pot scurta sau prelungi vacanța). Problemele mele au devenit „De ce să mă duc, ce să văd și ce să fac acolo” și „E o destinație mult prea ușoară, pot să merg și peste zece ani, nu implică zbor lung, efort fizic, adaptare la altitudine”. A urmat inerenta perioadă de informare, care din trei luni cât durează de obicei la mine, s-a scurtat la trei zile, marcată de îndoială „De ce Tanzania e zona verde și tot ce e în jur - Kenya, Uganda și altele nu”.

- Și a fost „Da”.

- De fapt, „Mda”, pentru că Tanzania este o destinație exotică, dar atât, natura spectaculoasă a Africii te copleșește. Satele de maasai asigură culoarea locală, iar safari-ul este un adevărat sport național și internațional pe care e păcat să nu-l practici dacă ești acolo, „trăind” pentru câteva zile într-o junglă prietenoasă și amuzantă, condusă de „the big five” - leul, elefantul, leopardul, rinocerul și bivolul și populată de girafe, nenumărate specii de antilope și pasări.

Călătoria a fost, de data asta, ideea de a trăi, atât și așa cum s-a putut, o vacanță normală într-un an absolut anormal, îndeplinită fiind și principala condiție pe care mi-o pusesem, aceea de vacanță fără test COVID, fără mască, fără carantină la întoarcere.

- Și uite așa ai ajuns din nou în Africa. Pentru a câta oară?

- A cincea doar, după Tunisia și Maroc în 2000, Egipt în 2003 și Ethiopia în 2013. Spun „doar” pentru că mulți ani (2000 - 2017) am călătorit în Asia, continentul pe care-l cunosc cel mai bine și în care mai am câteva „restanțe” care se pot număra pe degetele de la o mână. Pandemia m-a prins în perioada în care începusem să mă îndrăgostesc de America de Sud (Peru, Chile, Argentina și Uruguay în ultimii doi aani) și în care-mi pregătisem în cele mai mici detalii călătoria în America Centrală. Pentru mine Tanzania a fost, și demult nu mi s-a mai întâmplat, relaxare. Spun relaxare în condițiile în care totuși nu am avut nici o zi de „program liber”, așa cum sunt trecute zilele moarte în circuitele agențiilor de turism, care program liber poate însemnă, plaja, cumpărături, sau pur și simplu „hai să pierdem vremea”. Am ales un resort cu demipensiune în partea de sud a Zanzibarului (una dintre cele trei insule principale ale arhipelagului tanzanian, alaturi de Pemba și Mafia), mai puțin turistică și tocmai din acest motiv asta mai tradițională, cu plaja publică de un farmec aparte datorat localnicilor și construcțiilor specifice din bambus și am cumpărat absolut toate excursiile organizate de agențiile locale.

- Chiar toate? N-ai ratat niciuna?

- Toate! Am avut bucuria întâlnirii, ca și în celelalte excursii în insula, cu sălbaticul turcoaz al Oceanului Indian care da, e așa ca în albume, și cu fenomenul flux-reflux care oferă posibilitatea unor fotografii spectaculoase și îți aduce la picioare comori din adâncuri sub forma scoicilor, melcilor, aricilor și stelelor de mare de dimensiuni impresionante, nu de puține ori chiar fructe de mare sau pești care vin ca din preistorie.

Au urmat trei zile de safari în Tanzania continentală, situată pe coasta de est a Asiei, în trei dintre parcurile naționale și ariile de conservare a naturii din Tanzania. În Tanzania locuiesc aproximativ două sute de triburi, fiecare cu limbă și tradiții diferite. Am făcut safari în parcurile naționale Seregenti și Tarangire și în aria de conservare Ngorongoro, de departe cea mai spectaculoasă atât datorită localizării într-un crater vulcanic a întregii suprafețe, cât și datorită vizitelor în satele de maasai care ne-au oferit un prânz excelent și un spectacol tradițional. Un sat de maasai are o populație de circa o sută de locuitori dar, atenție, toți sunt membri ai aceleiași familii, de la bunic sau chiar străbunic, care a avut cinci sau șase neveste, până la nepoți și strănepoți care merg de-a bușilea. Pachetul turistic a inclus zborurile din arhipelag în Tanzania continentală, Zanzibar City - Arusha respectiv Kilimajaro - Zanzibar City, cazări în regim all inclusive și programul de safari care este un spectacol în sine. Momentul culminant și marele noroc a fost apariția, pentru câteva secunde, a unui leopard alb chiar lângă mașină. Chiar și în ultima zi, în care aveam avionul seara, am dat o raită de circa 200 de kilometri în Stone Town, orașul vechi al Zanzibar City, în care se găsesc, printre altele, casa în care s-a născut și muzeul Freddie Mercury. M-am întors, că întotdeauna, cu valiza golită de haine și umplută cu statui, măști, pungi cu cafea și condimente, supranumele Zanzibarului fiind „insula condimentelor”. Am reușit să fac din nou o călătorie de cunoaștere, nu de răsfăț și lux, prețul fiind de 2.200 euro din care 1000 euro cele trei zile de safari, cu cazari absolut satisfăcătoare și mese excelente.

- Din ce spui am sesizat o mare libertate de mișcare. Cum trata lumea acolo pandemia? Nu se temeau de COVID?

- Atitudinea autorităților și populației tanzaniene fata de SARS-CoV 2 este „nu cunosc, n-am auzit”. În această țară africană s-au înregistrat câteva sute de cazuri în aprilie-mai 2020, toate cu evoluție favorabilă, majoritatea tratate cu remedii naturiste și urmărite de către vracii locali, populația rurală fiind majoritară. Apoi, președintele a declarat pandemia ca eradicată, aceasta fiind, de altfel, considerată și cea mai importantă realizare a mandatului său, fiind reales pe 28 octombrie 2020 cu mare majoritate. Nu există distanțare socială, nu se poartă mască (nici companiile aviatice locale nu solicită), iar măsurile de igienă sunt cele obișnuite. Ca în orice țară africană, viața este trăită intens, inclusiv viața de noapte, iar turiștii din întreaga lume ajung aici fără test COVID. Sigur că atunci când trăiești și mori cu boli ca tuberculoza, malaria, SIDA, infectarea cu acest nou virus poate părea un banc, iar restricțiile ar însemna practic pierderea principalei surse de venit, turismul. Mai mult, vorbim despre o țară în care se trăiește izolat, în triburi, fiecare trib având propria limbă, propriile legi și proprii vraci. În Tanzania nu există teama de pandemie, doar teama de a muri de foame, iar lumea privită de acolo are, ca o iluzie, culoarea verde, devenită a libertății de circulație acum.

- Mă întreb cum faci prevenție într-o lume în care educația nu este chiar prioritară, unde se moare și de foame, unde lumea trăiește la limită…

- Parca am anticipat, cu fraza anterioară, această întrebare și va fi cel mai scurt răspuns - Practic nu faci prevenție! Personalul medical calificat este insuficient și conglomerat strict în orașe, iar populația extrem de dispersată. Și nici nu testezi. Convingerea mea este că din momentul în care Tanzania a declarat pandemia eradicată s-a renunțat la testare, iar îmbolnăvirile, dacă există, sunt tratate ca banale răceli. Se apelează mereu inițial la metode naturiste și abia apoi, dacă nu dau rezultate, se apelează la medicația clasică și la puținul personal calificat din orașe.

- Ai ajuns în peste 130 de țări. Ce au schimbat în tine călătoriile, Irina?

- Eu sunt un om foarte curios, care călătorește singur pentru că doar așa poate ajunge în locuri care nu figurează în programul nici unei agenții de turism din țară, uneori nici din lume (cel mai recent exemplul regiunilor Cajamarca și Chachapoyas din Peru), pe care le poți descoperi doar cu ajutorul ghizilor locali, altfel spus al localnicilor. Pentru că fac singură tot, călătoriile m-au schimbat mult. Am devenit extrem de organizată, foarte punctuală, perfecționistă pentru că, singură fiind, lucrurile trebuie să funcționeze perfect. Singură pentru că programele pe care le concep sunt foarte pline, foarte grele hai să spunem, cu nopți pierdute în mijloace de transport, cu până la 84 de ore nedormite, nu arareori cu altitudine (am ajuns până la 5000 de metri în Peru și Chile și până la 5600 de metri la Everest Base Camp), cu cățărat, cu balonul cu aer cald, cu parașută, cu parapanta, cu bungee jumping, cu cămilă, cu elefantul. În fine, nu se înghesuie nimeni să mă însoțească și nici nu cred că aș vrea, sigur mi s-ar aduce reproșuri. Mi-au ascuțit simțurile, călătoriile, nu e ușor să aștepți zorii în gara din Chandigar, India, cu rucsacul de 20 de kilograme alături neputându-te deplasa nici până la toaletă și nici să aștepți, noaptea, în perioada Ramadanului, într-un autobuz local, ca șoferul și toți ceilalți călători să-și termine rugăciunea în plin câmp. Nici să te pierzi câteva ore în Nepal într-un câmp de orez pentru că ți-a fost indicată o direcție greșită, nici să nimerești la un festival de shaoling în loc de mormintele dinastiei Song pentru că în anumite zone din China nimeni nu înțelege unde vrei să ajungi decât dacă pui degetul pe semnul care indică locul respectiv. M-au învățat să aștept. Cu calm și cu speranță, altfel pierzi. Zece ore un avion care nu mai pleacă, apariția condorilor, un adevărat stol, deasupra canionului Colca, în Peru, la 7 dimineața, după trezirea în miezul nopții, așteptând să se oprească ploaia torențială care aproape că ne scufundase barca în parcul Canayma din Venezuela. M-au făcut foarte adaptabilă, la oameni și la mediu. Mă port ca ei, zâmbesc, îi ascult, le mulțumesc, de multe ori doar prin gesturi și deja mă adaptez ușor la altitudini și temperaturi extreme, cât și la schimbări frecvente de fus orar (cea mai grea încercare a fost un around the world în care am schimbat 13 fusuri). Am învățat să îmbin precauția cu amabilitatea. Am învățat să aleg. Am ales să nu-mi fie frică, frica atrage frica așa cum comportamentul natural, prietenos, atrage același comportament. Dacă simți în aer pericol, cel din fața ta te va percepe ca pe un pericol, ceea ce vă duce la o atitudine ostilă. Și, ciudat, am înțeles că pentru mine odihna înseamnă a face altceva, complet diferit și nu ușor. Pentru mine odihna înseamnă explorare. Pe pașaport mă aflu undeva între 135 și 137 de țări vizitate și sper ca timpurile și norocul să țină cu mine.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

"EuroBusiness LRJ" S.P.R.L., in calitate de lichidator judiciar al debitoarei "FANYON" S.R.L., conform Hotărârii nr.120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 05.08.2021, 12.08.2021, 19.08.2021, 26.08.2021, 02.09.2021, 09.09.2021, 16.09.2021, respectiv 23.09.2021, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd.Magheru, nr.31, et.1, cam.25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobile, proprietatea debitoarei: BUNURI IMOBILE, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA), Proprietate imobiliară, cu destinație industrială, situată în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 96,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Calea Galați nr.146, Lot 2, Jud. Brăila, nr. cad. 77045,CF nr. 77045 a Mun. Brăila și Construcția C1-grup social, nr. cad. 77045-C1, CF nr. 77045 a Mun. Brăila, Sc la sol=93,00 mp și Sc desf=279,00 mp, cu regim de înălțime S+P+1E; 16.869,65. Proprietate imobiliară, cu destinație industrială,s ituată în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, CF nr.72141 a Mun. Brăila, compusă din: Teren intravilan, categoria curți–construcții, în suprafață de 580,00 mp, amplasat în Mun. Brăila, Str. Costache Negruzzi nr.63-65, Jud. Brăila, nr.cad.3362, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Construcția C1-spațiu producție și sediu, nr.cad.3362-C1, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=367,89 mp și Sc desf=735,78 mp, cu regim de înălțime P+1E,Construcția C2-centrală electrică, nr.cad.3362-C2, CF nr.72141a Mun. Brăila, Sc la sol=13,99 mp, cu regim de înălțime P și Construcția C3-atelier, nr.cad.3362-C3, CF nr.72141 a Mun. Brăila, Sc la sol=36,67 mp, cu regim de înălțime P. 37.667,00. Proprietate imobiliară, teren și construcții cu destinație nerezidențială, situată în Localitatea Eforie Sud, Str. Eternității nr.1, Jud. Constanța, CF nr.102530 a localității Eforie Sud, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 950,00 mp din acte (972,00 mp măsurat), amplasat în Loc.Eforie Sud, Str. Eternității, nr.1, Jud. Constanța, CF nr. 102530 a localității Eforie Sud, nr.cad.102530, Construcția C1(construcție fără acte)-locuință, nr.cad.102530-C1, Sc=123,00 mp, Construcția C2(construcție fără acte)-magazie, nr.cad.102530-C2, Sc=8,00 mp, Construcția C3(construcție fără acte)-spații cazare, nr.cad.102530-C3,Sc=32,00 mp, Construcția C4-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4, Sc=43,00 mp, Construcția C5-umbrar, nr.cad.102530-C5, Sc=26,00 mp, Construcția C6-grup sanitar, nr.cad.102530-C4, Sc=10,00 mp; Construcția C7-anexă gospodarească, nr.cad.102530-C4,Sc=6,00 mp, Construcția C8-spații de cazare, nr.cad.102530-C8, Sc=90,00 mp, Construcția C9-magazie, nr.cad.102530-C9, Sc=5,00 mp, Construcția C10-spațiu comercial și locuință, nr. cad.102530-C10, Sc=57,00 mp și Construcția C11(construcție fără acte)-spații de cazare, nr.cad.102530-C11, Sc=58,00 mp. 69.831,65. Prețurile nu includ TVA, urmând a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art.292, (alin.2),l it.F, din Codul Fiscal,în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON,deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini,urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail :vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activelor imobile este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, 0729.292.746, mail: vanzari@lrj.ro, office.is@lrj.ro, telefon:0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail:paula.stoian@fanyon.ro.
Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1445/103/2018, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Casa Scutaru” S.R.L., cu sediul în municipiul Piatra Neamţ, str. Grigore Ureche, bl. G3, et. 3, ap. 71, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Valoare -lei-, 1. Tractor articulat forestier 690 OP, 98.460,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile mobile scoase la vânzare este cel de mai sus. Vânzarea se va face conform hotârârilor adunării creditorilor din data de 05.05.2021 şi 02.06.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 02.08.2021, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe de licitaţie publică cu strigare la un interval de 7 zile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun mobil, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman
30/07/2021 15:20

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpul regimului com ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
30/07/2021 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
30/07/2021 09:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

„Este extrem de dificil să spunem cât va dura programul vizelor”
01/07/2021 00:00

- Care este scopul vizitei dumneavoastră la Iaşi? - Este foarte important că suntem in Iasi, că am fost si ieri si suntem si azi. Am venit să participăm la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iasi ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
28/06/2021 12:09

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

 „Drumul deschis de pasiunea pentru fotografie este, de fapt, un drum către mine”
28/06/2021 11:44

Pe Oana Dăian o cunoastem de la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, unde se ocupă de tot ceea ce inseamnă relatii publice. Are o meserie frumoasă, trăieste in lumea artei, aproape de scenă s ...

„Uleiurile esenţiale vindecă şi trupul, şi mintea, şi sufletul
27/06/2021 17:45

Este pasionată de studiul mirosului, stăpaneşte secretele care transformă o aromă intr-un elixir de sănătate şi frumuseţe. Despre Cornelia Decu Chaumont s-ar putea spune că are o meserie de invidiat - ...

„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
27/06/2021 16:15

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

„Mediul în care îmi cresc copilul e mai important decât influenţa genelor”
26/06/2021 17:35

* interviu cu terapeutul Daniela Bercu, specialist in terapie cranio-sacrală Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
06/06/2021 15:26

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei