„TVR Iași a fost și rămâne un cronicar fidel al timpului și al regiunii”

interviu vasile arhire2
interviu vasile arhire1

Dimensiune font:

| 02-11-2021 22:46

Astăzi, TVR Iaşi împlineşte 30 de ani de existenţă

 „TVR Iași a fost și rămâne un cronicar fidel al timpului și al regiunii”

* de vorbă cu Vasile Arhire, producător executiv al Studioului Teritorial Iaşi al SRTV

 Vasile Arhire s-a născut pe 18 iulie 1959, la Huşi. A absolvit Facultatea de Construcţii a Institutului Politehnic Iași și un Master în Comunicare și Relații Publice la S.N.S.P.A. Bucureşti. În perioada 1981 –1983 a fost redactor şef adjunct al Revistei Opinia Studenţească”, iar între anii 1976 și 1990, redactor – colaborator şi  comentator sportiv la Radio Iaşi şi Radio Bucureşti. Din 1990 şi-a  desfăşurat activitatea în cadrul Studioului de Radio-Televiziune Iaşi şi Studioului Teritorial Iaşi al SRTV. A fost Şef al Secţíei Actualităţi (1994-1997), director al TVR Iaşi (2003-2013 și 2017–2018), iar din 2018 este producător executiv al Studioului. A realizat peste 4.500 de emisiuni de radio şi televiziune și a publicat peste 4.000 de articole în presa centrală şi locală. A obținut premii naționale și internaționale la Festivaluri de televiziune şi de film documentar, a publicat 5 cărți.

 La 3 noiembrie 1991 a avut loc prima emisiune a realizată de noua structură teritorială de la Iaşi a Televiziunii naţionale publice. „Începutul a fost destul de greu, dar entuziasmul a fost foarte mare! Pentru că echipamentele de la Studio nu erau suficiente, mergeam și montam la ei acasă. Se stătea noaptea, la rând. E o victorie, un succes, că am ajuns la cota 30 a existenţei noastre, 30 de ani bogaţi, frumoşi, dar şi zbuciumaţi”, mărturiseşte Vasile Arhire, unul dintre cei care a pus umărul la realizarea proiectului TVR Iași. 

 - Când se prefigura „Proiectul TVR Iaşi”, dumneavoastră acumulaserăţi deja o experienţă de radio. Eraţi una dintre vocile emisiunilor de actualităţi la Radio Iaşi, comentaţi diverse evenimente sportive în direct la Radio România. Cum aţi ajuns în televiziune?

- Radioul mă fermecase de la 18 ani.Am învăţat multe de la oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit acolo, la Radio Iaşi. Fiecare era o voce distinctă şi o minte sclipitoare. Şi le mulţumesc, o dată în plus, pentru ceea ce sunt astăzi. Televiziunea a venit ca o mare provocare. Era un miraj. În 1991 se afla foarte aproape. Am vrut, am luptat şi am învăţat pe parcurs, cât într-o facultate. Am sacrificat chiar lucruri dragi, adâncit poate prea tare în pasiunea pentru profesie.

- Vă mai amintiți care a fost prima emisiune realizată la Iași și care au fost primele subiecte filmate în acea perioadă?

- Prima emisiune a fost cea din 3 noiembrie 1991, transmisă pe TVR1. Scriitorul Grigore Ilisei, director al Studioului Radio Iaşi, a coordonat întregul proces de înfiinţare a staţiei, susţinut de inginerul Mircea Bogdan. Am intrat atunci pe canalul național cu subiecte de la Iași într-un videomagazin duminical. La vremea respectivă, nu aveam spațiu pe emițător teritorial și făceam emisiuni difuzate pe canalele naționale. Emiteam câte o oră, de exemplu, în funcție de cum evalua Bucureștiul. Filmam subiecte legate de revoluție, de democrație, despre viața oamenilor, aspirațiile și așteptările lor. Cultura a avut de la început un loc aparte. Efervescența care exista în studio la vremea aceea s-a pliat pe posibilitatea ca TVR Iași să se cupleze forte repede la sistemul european Circom Regional, Asociația televiziunilor regionale publice, prin care  am avut parte de traininguri foarte utile. Oamenii făceau de toate, stăteau la montaj, filmau, s-a realizat o autoperfecționare și o perfecționare, în același timp. În plus, a existat și o selecție bună de personal. Atunci a apărut Andreea Marin, au fost selectaţi prin concurs Gabrilel Rotaru, Irina Radu, Irina Păcurariu...Alţii am venit din Radio Iaşi.

- Iașul este cunoscut la nivel național ca o importantă școală de reportaj, o școală care s-a consolidat în timp şi care sporit permanent presigiul echipei.  

- Poate ce am învăţat mai toţi, de la început, a fost plăcerea de a comunica cu oamenii din societate, de a le afla bucuriile și necazurile. Am învăţat să-i ascultăm şi să le spunem povestea, prin mijloacele specifice televiziunii.Aşa s-au format reporteri valoroşi, cunoscuţi şi apreciaţi astăzi la nivel naţional, precum Irina Păcurariu, Carla Tompea, Cristina Hermeziu, Marian Voicu, Gabriela Baiardi... dar şi prezentatori îndrăgiţi de public, Andreea Marin, Irina Radu.     

- V-aţi integrat în această echipă şi aţi urcat treptele profesionale în timp. Care dintre proiectele realizate v-a solicitat mai intens, căruia v-aţi dăruit mai mult?  

- Sportul a fost şi rămâne marea pasiune a vieţii mele. Spun a vieţii şi nu doar a profesiei, pentru că şi acum mă aflu permanent în exerciţiu. Sportul este un univers uman extraordinar. Prin sport, oamenii se descoperă sau se redescoperă, iar cei cu o forţă mentală şi fizică remarcabilă ajung la succesul maxim. Militez mereu pentru susţinerea şi promovarea valorilor autentice în diferite domenii, inspirându-mă din lumea sportului. Emisiunile sportive de la TVR Iaşi au prezentat multitudinea de factori care alcătuiesc acest termen – Sport – şi au adus în faţa publicului performerii şi ca exemple de viaţă. Din sport am învăţat să vreau să fiu mereu primul. Uneori am reuşit, alteori am fost al doilea, al treilea...

- De aici derivă şi pasiunea pentru călătorie? ,,Descriptio Moldaviae” este un proiect care „curge” pe canalele televiziunii publice de peste două decenii.

- Da. Pentru călătorie, pentru natura aceasta formidabilă în care ne ducem traiul, dar pe care unii n-o mai preţuiesc şi o distrug. În lumea aceasta grăbită şi ocupată până la refuz cu tot felul de activităţi, ce-i mai frumos decât să arăţi publicului de unde venim, în ce mediu trăim, cine ne sunt semenii? Mi-e tare drag să descopăr şi să comunic lucruri interesante şi mă bucur că alături de acest proiect, atunci când eu am avut misiuni administrative, au venit trei colege minunate, Laura Lucescu, Andreea Ştiliuc şi Raluca Aftene, care au înnobilat prin talentul lor emisiunea şi au dus mai departe, alături de mine.      

- Vorbeaţi de poveşti de viaţă, de performanţă şi aşa a apărut ,,Ghici cine vine la cină”.

- În spiritul relevării succesului şi prezentării drumului către acesta, am adus pe ecran, din 2012 încoace, oameni care ,,au spus ceva” în domeniul lor. Unii mai cunoscuţi în afara ţării, decât acasă. N-am inventat roata cu acest program, care înseamnă o convorbire între doi oameni, susţinută de o biografie şi de fotografii relevante din viaţa interlocutorului, dar am căutat să fie un dislog sincer, fără ,,fard”, cu oameni cât mai interesanţi,  care să ne dea direcţia unui parcurs profesional şi de viaţă de succes.      

 „Noi am reușit performanța de a aduna aproape 200 de premii, dar cea mai importantă distincţie rămâne aprecierea publicului”

  - Aţi condus în două rânduri, vreme de zece ani, TVR Iaşi. La începutul activităţii manageriale ce v-aţi propus ?

- Am avut câteva obiective clare: TVR Iaşi să devină mai cunoscut în comunitatea regională, programele noastre să fie vizionate la nivel naţional, să ne perfecţionăm şi să aducem oameni tineri şi talentaţi în echipă.

- Aţi reuşit?       

- Am reuşit să realizăm un program coeerent de marketing şi promovare în judeţele Moldovei. Am devenit parteneri de încredere a comunităţii staţiilor regionale publice CIRCOM REGIONAL şi a Premiilor CIRCOM REGIONAL, găzduind traninguri şi jurizarea unei ediţii a Premiilor internaţionale, jurii în care am avut în acei ani reprezentanţi. Am organizat numeroase selecţii de colaboratori, căutând tineri şi tinere cu chemare pentru televiziune. Veneau atunci mulţi candidaţi, am avut şi 200 într-o serie, exista un potenţial extraordinar în anii 2005-2010. Exigenţa era mare, ni-i doream pe cei mai buni, carismatici, creativi, cu o cultură generală bogată. Şi, iată, azi cine nu le admiră pe Roxana Costaş, Laura Lucescu, Raluca Aftene, Andreea Ştiliuc realizatoare TV redutabile. Au fost ani bogaţi, cu multe evenimente frumoase, cu bucurii, cu producţii diverse, spectaculoase, cu efort din partea tuturor, în care studioul s-a consolidat. Le mulţumesc tuturor pentru energia depusă. Menţionez aici numele a doar două colege care mi-au fost cele mai apropiate colaboratoare, cu care am trecut prin satisfacţii şi prin zbucium ani la rând. Vanda Condurache şi Viorica Olaru, care nu vor fi la aniversare. Au plecat la Ceruri. Şi absenţa lor doare.    

- Între timp a apărut un nou canal, TVR3. Cât de importantă a fost această bornă?

- Cred că a fost un lucru firesc. Studiourile teritoriale se maturizaseră, emisiunile erau de calitate. Noi aveam o grilă bogată, realizatorii erau şi sunt foarte creativi. Ideea cu TVR 3 a fost a regretatului Alexandru Sassu, preşedinte director general pe atunci, dar acţiunea s-a înfăptuit prin noi, prin forţa colectivelor de jurnalişti, cameramani, editori de montaj, igineri şi tehnicieni de la studiourile teritoriale. Chiar dacă a fost greu, am reuşit să producem pentru acest canal naţional programe de înaltă ţinută. Sunt bucuros că semnătura mea se află pe actul constitutiv prin care ne asumam răspunderea pentru funcţionarea canalului.        

   - Au fost, fără îndoială, și momente dificile, în care s-a mers pe sârmă fără plasă de siguranță, cum s-ar spune.

- Drumul a fost ascendent, însă au apărut, la un moment dat, niște sinusoide. Una dintre acestea e legată de faptul că, în 2005, autoritățile statului au retrocedat clădirea în care ne desfășuram activitatea. Atunci s-a produs o ușoară dezamăgire în colectiv, având în vedere că oamenii își făceau datoria, făceau la superlativ munca. Acest proces de retrocedare a durat, în cazul nostru, ani buni. Am rămas apoi o perioadă acolo, cu chirie, până în 2017, după care ne-am mutat în clădirea din strada Lăpușneanu, iar de anul acesta am transferat studioul într-un alt spaţiu.

- Totuși, suferința cea mai mare a venit în anul 2012, se pare, odată cu decimarea personalului instituției, o chestiune pur economică, fără legătură cu valoarea echipei de la Iași...  

- În anul 2012 s-a produs o restructurare în Televiziunea Română, iar Studioul TVR Iași a fost obligat să renunțe la cel mai mare număr de salariați dintre toate studiourile teritoriale, 50 la număr. Am fost obligați să generăm o organigramă cu doar 80 de posturi. Nici un factor politic nu a dorit să ne asculte și nu a dorit să dezlege acestă enigmă. Atunci colectivul a fost afectat din nou, din punct de vedere emoțional. Am trăit cu toţii un mare stres, iar procesul acesta a durat din septembrie până prin martie 2013. Chiar eu am plătit cu postul la momentul respectiv, fără nici o explicație. Pur şi simplu prin schimbarea organigramei şi a denumirii funcţiei, în care Directorul devenea Coordonator cu atribuţii de Director. O aberaţie. Probabil că felul meu de a fi - tranșant, direct - a deranjat la nivelul conducerii centrale și atunci s-a găsit această soluție. De fapt, nu am fost doar eu în această situație, ci și alți coordonatori de structuri din TVR.

- Şi premiile obţinute de TVR Iaşi de-a lungul timpului reprezintă un argument al calităţii programelor, nu ?

- Noi am reușit performanța de a aduna aproape 200 de premii la manifestări care au avut în evaluare producții de televiziune sau film documentar. Au fost apreciate documentare, reportaje, interviuri, ştiri etc., pentru genuri publicistice foarte variate, ceea ce este un lucru bun. La aceste succese au contribuit mulţi colegi, cameramani, editori de montaj, sunetişti, tehnicieni, pentru că televiziunea rămâne o muncă de echipă dacă doreşti să o faci profesionist.  

 „Profesia de jurnalist nu mai este tentantă nici măcar pentru absolvenţii facultăţilor de profil”

 - S-au scurs 30 de ani bogaţi pentru colectivul TVR Iaşi. Şi iată, aţi ajuns cel mai vechi salariat al studioului.

- Pare de necrezut pentru mine. În 1990, la Radio Iaşi, eram cel mai tânăr. reporter. Trece vremea... Important este că vin în continuare cu mare plăcere la studiou, cu multă energie şi determinare pe care încerc să le transmit şi colegilor mai tineri.

- Dacă ar fi să realizăm un exercițiu de imaginație, unde credeți că s-ar situa televiziunea publică ieșeană peste două sau trei decenii?

- Este foarte greu de spus. Consider că trebuie ca societatea să se stabilizeze, sistemul public, pe toate domeniile, să-şi recapete echilibrul şi credibilitatea. În interiorul Societății Române de Televiziune, ne trebuie o mai mare siguranță și o mai mare deschidere către creator. La ora actuală nu există instrumente de stimulare și de motivare a personalului. Majoritatea oamenilor fac lucruri de calitate pentru că aşa au fost educaţi, dar suferă că aspiraţiile lor nu sunt susţinute.

 În alt plan, trebuie accelerat procesul de creare a unor producţii TV specifice mediului online, care să răspundă interesului noilor generaţii.

- Cât despre viitorul profesiei de jurnalist...

- Doriţi să mă refer la viitor? De ce nu la prezent? Mediul nostru profesional este amalgamat. Fel de fel de persoane se intitulează ziarişti, deşi nu au vreo legătură cu misiunea, cu menirea unui ziarist. Societatea permite acest lucru. Vedeți dumneavoastră, facultățile de jurnalism produc absolvenţi cu inteligență extraordinară, cu capacitate de a lucra în online, cu calculatorul, dar problemele care cântăresc greu sunt lipsa abilităţilor specifice, a culturii generale şi profesionale, capacitatea  redusă de a comunica cu cei din jur. Mulţi dintre aspiranţi doresc să fie din prima zi Andreea Esca, pentru că au auzit că are un salariu uriaș! Dar află că în spatele ecranului, talentul trebuie dublat de multă muncă, de documentare, de comunicare și părăsesc profesia. Profesia de jurnalist nu mai este tentantă la ora aceasta. Nici măcar pentru absolvenţii de facultăţilor de specialitate.

- Să încheiem, totuşi, cu optimism la aniversarea a 30 de ani de la prima emisiune a Studioului TVR Iaşi.  

- E o victorie, un succes, că am ajuns la cota 30 a existenţei noastre, în care am deschis un nou sediu, după lucrări de amenajare constructivă şi tehnică care au durat un an şi pentru care colegii mei Horia Gumeni, directorul staţiei, Laurenţiu Bubuianu, şef serviciu tehnic-producţie şi Cristina Vicol, şef serviciu economic merită toată lauda. Şi vreau să mai transmit un gând bun tuturor colegilor care au lucrat şi lucrează la TVR Iaşi, un pios omagiu celor care nu mai sunt, dar au avut contribuţii consistente la istoria noastră, iar telespectatorilor mesajul cunoscut:,,O nouă zi, acelaşi prieten! TVR Iaşi!”

A consemnat Dan M.BREZULEANU     

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 „Este important ca expresia Mens sana in corpore sano să nu rămână un dicton în latină, ci o mantră după care să ne ghidăm existența”
27/11/2023 13:45

 Se stie că miscarea este un factor important in sănătate, iar cand vorbim despre viitoarele mame este esentială, chiar dacă uneori pare că este imposibilă. Despre aceste lucruri am stat de vor ...

 „Astrologia ne ajuta foarte mult dacă o analiză, corectă și exactă, este transmisă dintr-un anumit vibe, dintr-o anumită stare”
27/11/2023 13:11

După o carieră de peste 20 de ani intr-un alt domeniu, a virat spre studiul Cerului, din dorinta de a impărtăsi cunoasterea cu toti oamenii care vor să evolueze. - Puteti impărtăsi cum ati ajuns să pra ...

 „Îi încurajez pe adolescenți să adopte un stil de viață sănătos și activ”
03/11/2023 09:30

Adolescenta este o perioadă importantă in viata fiecărui individ, caracterizată de schimbări fizice, emotionale si sociale semnificative. În această etapă, sănătatea si bunăstarea fizică j ...

„Muzica m-a ales și pentru asta mă consider o răsfățată a sorții”
01/11/2023 08:37

În lumea muzicii, există voci care pot trece peste bariere, atingand sufletele si trezind emotii profunde in inimile ascultătorilor. Sopranele, cu timbrul lor inimitabil, au capacitatea de a colora oper ...

 „Scriind, nu faci decât să lași o urmă în spatele tău”
25/10/2023 10:39

De cativa ani, publicistul Robert Serban este un oaspete obisnuit al FILIT, festival in cadrul căruia a avut multe intalniri cu pasionatii de literatură, fie ei elevi sau public avizat, asa cum a fost la una ...

  „Este foarte important să avem grijă de publicul tânăr și să-l creștem, să deschidem niște perspective relevante, niște conversații”
23/10/2023 07:30

- Ati adus la Iasi, la Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanăr (FITPTI), spectacolul „Neliniste”, al lui Viripaev, un autor pe care il indrăgiti foarte mult, date fiind si piesele ...

„Am învățat că pot și că vreau să trăiesc simplu, să mă bucur de fiecare clipă”
17/10/2023 09:10

El Camino, cunoscut si sub numele de „Drumul Sfantului Iacob”, este o retea de trasee de pelerinaj din Europa, care isi are centrul in orasul spaniol Santiago de Compostela. Călătoria a devenit o ...

„Suntem o țară binecuvântată cu multe ape minerale delicioase”
12/10/2023 07:38

- Cum ai ales această profesie? Cum poti identifica sursa apei (de exemplu, apă de izvor, apă de la robinet, apă distilată) bazandu-te pe gustul si textura ei? - La bază sunt creator de experiente in HoR ...

„Teatrul este forma cea mai apropiată de starea naturală a omului. M-au atras jocul, explorarea, incertitudinea”
08/10/2023 15:37

 „După o lungă colaborare cu UNATC, ca student, masterand, cercetător, asistent şi doctorand, am creat o teză care mi‑a fundamentat cunoştinţele şi mi‑a adus titlul de doctor in arta acto ...

„Nu cred că există momente importante din istoria umanității care să nu fie legate de un pahar cu vin”
07/10/2023 09:00

  - Vom incepe dialogul nostru plecand de la cele două roluri importante pe care le aveti – antreprenor si consul onorific al Frantei la Iasi. Care este ordinea? Ce vă atrage cel mai mult la fie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei