„Una e creaţia şi alta e administraţia. Urbanismul este foarte restrictiv”

default

Dimensiune font:

| 06-06-2013 03:56

* interviu cu Dan Florea, arhitectul-şef al municipiului Piatra Neamţ

Se spune că meseria este brăţară de aur, însă definiţia nu este completă fără pasiune. Aşa a fost şi pentru Dan Florea, arhitectul-şef al municipiului Piatra Neamţ, care şi-a dedicat o viaţă planşei şi lucrurilor frumoase pe care le-a materializat.


- Cum a început totul? Când aţi realizat că vreţi să faceţi o carieră în arhitectură?
- În clasa a X-a cochetam cu desenul, am avut un profesor foarte bun. Eu vin dintr-un oraş mic, din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, unde era un singur arhitect care lucra în Bucureşti la vremea respectivă. Nu aveam de unde să ştiu exact ce înseamnă arhitectură, dar mi-am zis că am talent la desen şi voi reuşi. Când am văzut că trebuie să merg la Bucureşti ca să fac cursuri de desen, am renunţat la ideea de a face Arhitectură şi am dat examen la Comerţ Exterior. Eu am fost coleg de liceu în Drăgăşani cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. El era cu doi ani mai mare decât mine. Nu am luat examenul la Comerţ Exterior, aveam probleme cu economia politică. Asta se întâmpla în 1970, primul an în care s-au înfiinţat facultăţi de arhitectură şi în provincie, adică la Timişoara, Cluj şi Iaşi.


- Şi ce oraş aţi ales pentru viitoarea studenţie?
- Eu am încercat la Timişoara, dar nu am luat la facultate. Era al doilea examen în acea vară a anului 1970. Apoi, în sesiunea de toamnă, am mers din nou la Bucureşti, la ASE. Speram să intru şi peste un an să dau o diferenţă şi să mă transfer la Comerţ Exterior. Nu am intrat nici acolo, iar a patra încercare a fost în aceeaşi toamnă, la Şcoala Tehnică de Construcţie a Oraşelor (STACO) din Bucureşti, care cuprindea şi Arhitectură. Am luat examenul şi am mers la Secţia de arhitectură. După doi ani, am luat diploma de tehnician proiectant, apoi am dat din nou examen la Arhitectură în Timişoara, iar de data asta am reuşit. După trei ani, pentru că am avut medie bună, am continuat studiile la facultatea din Bucureşti, deci am făcut 20 de ani de şcoală, în total.


- La Piatra Neamţ când aţi ajuns? Cum aţi ales acest oraş de munte?
- După terminarea studiilor, am fost repartizat la Râmnicu Vâlcea, la Institutul de Proiectări Judeţean. Acolo am cunoscut-o pe soţia mea, care venea din Piatra Neamţ. Eram colegi de serviciu, am stat opt ani acolo, ne-am căsătorit, apoi am decis să ne mutăm la Piatra Neamţ. Aici am lucrat la Institutul de Proiectări până în 1991, când am primit o ofertă de la o firmă privată. Am avut norocul să particip la lucrări mari şi am învăţat multe. Asta a fost până în 1998, când firma a început să meargă din ce în ce mai greu şi a ajuns aproape de faliment. Atunci, împreună cu doi colegi, am înfiinţat firma Trident şi am făcut proiecte până în 2005. În anul 2000, am intrat în politică, m-am înscris în PD, iar în 2005 am venit ca arhitect şef la Primărie, postul fiind vacant de 9 luni.


- Ce înseamnă să fii arhitect şef al municipiului?
- E puţin diferit, nu mai e vorba de acea proiectare practică, adică să primeşti o lucrare şi să o faci. Lucrurile sunt altfel pentru că una e creaţia şi alta e administraţia. Urbanismul este foarte restrictiv. Mi-a fost greu la început, dar am învăţat repede. Am venit cu nişte idei, sugestii privind dezvoltarea oraşului, urmând să fie discutate şi acceptate de către conducerea administraţiei pentru că factorul de decizie e primarul. Dar, pentru ca ideile lui să poată fi puse în practică este nevoie de un specialist care să cunoască normele, condiţiile necesare.


- Aţi reuşit, în opt ani, să schimbaţi aspectul oraşului. Ce aţi avut în vedere şi la ce nivel v-aţi dorit să îl aduceţi?
- Am încercat să vin cu ceva nou pentru că tot ceea ce era până nu mai era în ton cu vremurile în care trăim. Era un oraş comunist. De fapt, blocurile erau ca un fel de dormitor, pentru că toată activitatea se petrecea pe platforma chimică Săvineşti. Oamenii plecau dimineaţa la muncă şi veneau seara, se uitau la televizor două ore, sau mergeau la cinema ori aşteptau duminica să iasă la iarbă verde. Şi atunci, oraşul nu avea nevoie de zone de promenadă. În oraş erau doar câteva complexe comerciale în cartierele Dărmăneşti, Centru, Precista, Mărăţei. După 1990, în momentul în care au apărut serviciile, concurenţa, au fost necesare extinderi de apartamente, schimbarea destinaţiei din locuinţă în firmă, pentru că nu prea aveai unde să construieşti.


- Credeţi că aţi reuşit să daţi o notă de originalitate oraşului?
- Un oraş e ceva viu, are o anumită dinamică. Nu poţi să vii şi să spui că de mâine va fi altfel. Nu se poate, oraşul are o anumită continuitate. Din 2005 încoace, Piatra Neamţ a trecut printr-un proces de transformare, şi-a schimbat aspectul. Spre exemplu, acele garduri vii înalte, din jurul blocurilor comuniste care îţi dădeau fiori seara. Când au fost îndepărtate, totul a devenit mai luminos. Apoi, fiecare îşi făcea în faţa blocului ce vroia, locul era al statului şi al nimănui. Puneau straturi de ceapă, legume, aveau coteţe, câini. La un moment dat, unii şi-au făcut chiar şi beciuri în subsolul blocului. Am dus o luptă foarte grea pentru desfiinţarea acestor anexe, pentru că oamenii nu au înţeles ce vroiam noi să facem. De fapt, ei se gândeau doar la faptul că primăria vine şi strică, nu şi la ce are de gând să facă.


- Şi totuşi aţi reuşit.
- Da, iar după ce au început să apară amenajările noi, spaţiile verzi, băncile, coşurile de gunoi, locuitorii din anumite zone ale oraşului veneau singuri la noi să ne semnaleze vreo construcţie părăsită care strică imaginea cartierului. Am mai avut ceva probleme şi cu vopsitul blocurilor, pentru că e clar: comunismul a însemnat doar gri, cenuşiu, ca nu cumva să fie omul vesel. A trebuit să încercăm un oarecare control, am decis să ne oprim la nişte culori naturale de pământ. Sigur, sunt şi locuri unde nu am putut interveni, în privat. Nu există o lege să obligi omul să facă într-un anumit fel, pentru că el spune că e proprietar şi face cum îi place lui.


- Dacă ar fi să o luaţi de la început, ce aţi schimba?
- Nimic, tot arhitectură aş alege să fac. Nu am nici un regret, sunt mulţumit de ceea ce am realizat în viaţă. Am avut şi noroc mă simt împlinit atât din punct de vedere profesional, cât şi personal. Chiar şi mutarea mea în Piatra Neamţ a fost un lucru benefic, m-am ataşat foarte tare de oraş. E diferit faţă de alte oraşe din Moldova, oamenii sunt altfel, mai calzi.


Ingrid Ciofoaia

 

* În 2007, Dan Florea a primit diploma pentru preocupări în dezvoltarea turismului în profil urban, în cadrul conferinţei naţionale „Urban Concept-dezvoltare urbană modernă în România”

* Arhitectul Dan Dlorea a semnat peste 300 de proiecte în judeţul Neamţ, la Bucureşti, Iaşi, Bacău şi în alte zone ale ţării.

„Tot ceea ce se face trebuie să arate bine, să nu fie kitsch. Avem multe locuri frumoase în oraş, s-au realizat multe proiecte, turiştii au ce vedea. Sunt puţin subiectiv, dar e firesc” - Dan Florea.

- Care este lucrarea dumneavoastră de suflet?
- Mi-a plăcut foarte mult să proiectez case, pentru că stau foarte mult de vorbă cu oamenii. Trebuie să intri în sufletul lor şi să îţi dai seama ce anume îşi doresc. Îi ascultam cu atenţie şi am avut şansa ca în 90 la sută din proiecte, să nu modific mai nimic. La proiectarea unor instituţii lucrurile stau altfel, trebuie să respecţi anumite norme. Cea mai mare lucrare cred că este turnul de la sediul Romtelecom, ridicat în perioada 1993-1994, a fost prima lucrare din oraş cu perete cortină de sticlă. Mai sunt proiecte importante - extindere sediului BRD, Banca Agricolă din Roznov, Trezoreria din Târgu Neamţ, case, sedii de firme.

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei