VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”

1chirica3

Dimensiune font:

| 17-09-2020 13:37

 

* dialog cu primarul municipiului Iași, Mihai Chirica

- Domnule primar, școala a debutat, problemele mari încep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an școlar pe măsura așteptărilor?

- Sigur, depășirea așteptărilor pleacă de la condițiile noi în care a trebuit să abordăm la începutul de an școlar, iar boala care ne-a speriat și ne îngrijorează în continuare pe toți s-a reflectat atât înspre copii, dar mai ales înspre profesori. Am văzut o stare de îngrijorare permanentă, îngrijorare care nu de fiecare dată a fost cantonată doar față de starea lor de sănătate... Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, mai ales la învățământul primar, de mila copilașilor de clasă pregătitoare care în prima zi de școală au venit cu măscuțe pe față, speriați, fără veselia specifică unui început de școală. Lucrurile îngrijorează pe toată lumea; acestea sunt condițiile, important este faptul că școala - și când spun școala vorbesc de toți actorii școlii, de la Inspectoratul Școlar, colectivul de profesori, elevii, părinții, autoritățile - au înțeles seriozitatea abordării acestui subiect.

 

 

Ritmul de intrare în municipiul Iași, între orele 7.00 și 7.45, pe ruta Miroslava-Iași a fost de o mașină pe secundă, deci... incredibil ce vine dinspre localitățile învecinate, iar marea majoritate aveau copii în mașină”.

 

- Distanțare în clasă este cuvântul de ordine... dar apare o problemă mai veche, cu soluții limitate – distanțarea în mijloacele de transport, care sunt acum supraaglomerate. Peste câteva zile vin și studenții, iar problemele se vor acutiza. Cum se poate soluționa o astfel de problemă?

- Noi menținem în mijlocul de transport obligativitatea păstrării numărului de locuri, în limita locurilor de pe scaun și a locurilor care sunt special marcate. Nu vom renunța la această obligativitate și utilizarea pentru toată lumea a măștii de protecție, indiferent de vârsta celui care intră în mijlocul de transport. Cursele pentru elevi pe care le folosim în fiecare zi a dus la decomprimarea transportului public, dar, sigur, oamenii consideră că ceea ce nu se vede nu există și mai abuzează. E adevărat, explicații există la orice, dar nu trebuie să persistăm cel puțin până începem să ne obișnuim cu faptul că mersul pe jos este cel mai sigur mod de deplasare în momentul de față.

_ Mai ales că traficul a devenit infernal...

- De ieri (marți – n.r.) am început monitorizarea accesului înspre oraș, dinspre localitățile învecinate. Ritmul de intrare în municipiul Iași, între orele 7.00 și 7.45, pe ruta Miroslava-Iași a fost de o mașină pe secundă, deci... incredibil ce vine dinspre localitățile învecinate, iar marea majoritate aveau copii în mașină. Mâine (joi – n.r.) monitorizăm din nou, nu numai Miroslava, avem și Păcurari și Ciurea și în felul acesta o să știm exact care este aportul de dimineață. Facem monitorizarea timp de o săptămână, să avem - să spunem - o imagine clară cu online-ul și offline-ul, astfel să știm exact la ce să ne așteptăm pe viitor, dar asta este situația, copii trebuie să ajungă la școală.

 

Eu nu mi-am scos din minte că s-ar putea, în diverse momente, pe parcursul acestui an școlar și în special acestui prim semestru, să ajungem cu o foarte mare parte din învățământ în sistem online”.

 

- Este o problemă care persistă și devine îngrijorătoare chiar...

- Mulți dintre cei care au locuințe în afara municipiului Iași nu și-au mai schimbat buletinele și fac chiar și școala primară și chiar și grădinița în municipiul Iași. Nu avem încotro, trebuie să îi acceptăm ca atare, sunt până la urmă ieșeni, indiferent dacă sunt în municipiu sau în zona metropolitană a Iașului, au nevoie de sprijinul nostru. O să avem ședință de Consiliu Local tot pe tema școlii, să vedem ce facem cu transportul pentru elevi și gratuitățile, pentru că în zona noastră de operare, inclusiv Tomești, Ciurea, Miroslava și ne vom extinde către Bârnova, Aroneanu și Valea Lupului, avem zonele tarifare care ne permit să facem abonament la care noi suportăm jumătate din cost, împreună cu autoritatea locală de lângă noi, iar cealaltă jumătate o suportă Ministerul Educației. Avem, însă, și elevi de la Popricani (și acolo o să încercăm să ajungem) și de la Prisăcani, Vlădeni, Voinești, iar acolo vom încerca să facem un regulament prin care primarii să aducă elevul până într-un punct, să știm exact, ne vin atâția elevi dimineața, la o anumită oră, îi aduce o cursă de la Voinești, iar noi să îi preluăm de acolo și să îi ducem pe rețeaua publică a municipiului Iași înspre școlile lor, gratuit, așa cum prevede legea.

- La trei cazuri COVID înregistrate, se închide școala două săptămâni. Acesta este normativul... Ce urmează?

- Cred că e un pic cam dură această măsură, pentru că sunt școli care în mod curent au 1.200-1.400 de elevi, iar asta înseamnă că sunt într-o medie de sub 2 la mie, chiar 1 la mie unele dintre ele, care ar putea să aducă cele 3 cazuri, prin urmare nu cred că este cea mai bună abordare. Sigur, nu putem sta cu mâinile încrucișate, trebuie să vedem care a fost cauza provocării acelei infecții, care poate să fie din afara spațiului școlar și/sau fără contacte imediate, dar vom reacționa așa cum spune legea. Eu nu mi-am scos din minte că s-ar putea, în diverse momente, pe parcursul acestui an școlar și în special acestui prim semestru, să ajungem cu o foarte mare parte din învățământ în sistem online. De aceea deja ați văzut că s-a publicat licitația și pentru sistemele de transmisie la distanță, este pe 30 septembrie, luna acesta, sperăm să le vedem cât mai repede de la furnizorii noștri, astfel încât fiecare sală de curs va avea posibilitatea de a transmite acasă copiilor.

 

Anul viitor va fi anul cel mai important pentru demararea Spitalului Regional de Urgență, pentru că anul trebuie să se închidă și cu finalizarea proiectului și demarare a licitației și chiar a contractului”.

 

- Schimbând subiectul, haideți să facem o radiografie a șantierelor actuale ale Iașului... Unde se recepționează lucrări mai întâi, unde ne prinde iarna, unde sunt probleme...

- În principiu, toate lucrările sunt în grafic. O parte dintre acestea sunt de infrastructură și respectă graficele, iar pentru unele sunt avansate. De exemplu, Tudor Vladimirescu ar avea termen de finalizare pentru septembrie anul viitor, noi o să încercăm să îl finalizăm în noiembrie anul curent, să îl dăm în circulație complet, chiar dacă am mai venit și cu surse suplimentare de finanțare de la bugetul local ca să îl modernizăm într-o manieră și mai largă decât era prevăzut inițial. Lucrările de pe zona Dancu sunt în grafic și vor continua și anul viitor, până spre sfârșitul anului, lucrările de pe zona industrială și ele sunt în grafic, dar au finalizare în iulie anul 2021, iar strada Pădurii are finalizare spre aprilie 2021. Toate sunt în grafic, iar așa cum spuneam pentru unele am mai și scurtat acest termen. Cu finalizare în acest an avem două obiective, este vorba despre Mănăstirea Frumoasa, care are termen de finalizare la 15 noiembrie anul curent și Palatul Braunstein, care are finalizare la finalul anului în curs și care sunt în momentul de față supravegheate în mod special pentru a respecta aceste termene.

- Ce aveți pregătit în materie de investiții în infrastructură, în perioada următoare?

- Avem 4 grădinițe, foarte importante pentru noi - Bucium, Dacia, grădinița Codrescu și grădinița din zona Tătărași. Apoi, să începem cele 4 creșe noi, mari, una de fapt este dublă, că 2 creșe le-am conectat pe un singur teren, era un teren mult mai generos și am făcut 2 creșe cu câte 150 de locuri fiecare, în total 300. Tot anul viitor vreau să le începem și vreau să le și terminăm. Anul viitor e anul în care demarăm modernizările cu fonduri de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, sunt 23 de clădiri școlare cu care închidem și terminăm toate școlile, pentru care vom cheltui aproape 4 milioane de euro. Urmează Cinematograful Dacia, deja avem licitație pentru depoul Dacia, care se modernizează... De asemenea, anul viitor va fi anul cel mai important pentru demararea Spitalului Regional de Urgență, pentru că anul trebuie să se închidă și cu finalizarea proiectului și demarare a licitației și chiar a contractului. Este un an greu, iar speranța mea legitimă, datorită contractului, este ca anul viitor să avem și primele tramvaie furnizate, un an care presupune și abordarea altor teme, că nu ne limităm aici. Primul proiect care pleacă este legat de pasajele supraterana din zona Podu Roș, pentru care deja avem și proiectul, finanțarea este propusă pentru programul de reziliență care are și program de descongestie în marile aglomerații urbane și ar trebui depus până în martie 2021. Aprobarea finanțării trebuie să vina până în luna august, iar semnarea contractului până în luna decembrie 2021, finalizarea 2026, dar acesta este termenul maximal, noi nu putem lucra acolo mai mult de 2 ani, de asta am și ales soluția supraterană.

- Am ținut în mod special să vă întreb de platforma Fortus, pentru că avem cititori interesați în acest subiect. Ce noutăți sunt referitoare la potențialii investitori la Fortus? Ce intenționați să dezvoltați acolo?

- E platforma noastră industrială și chiar dacă a trecut ușor neobservată, poate și din cauza noastră, noi acolo i-am lăsat statutul de industrial, nu l-am modificat, chiar prin hotărâre de Consiliu Local a rămas conservată ca parc industrial. Există mai multe intenții... în momentul de față avem o scrisoare de intenție de la un producător de prelucrări mecanice, care ar dori să exploateze o hală de aproape 3.500 metri pătrați, dar există și o intenție mai laborioasă, de la o companie foarte mare din SUA, care ar vrea să dezvolte o uzină de material rulant atât pentru transport feroviar, cât și pentru transport pe șină de tramvai. Ei ar vrea să vină în România, chiar pe granița de răsărit, i-ar interesa foarte mult, fiind o piață complet descoperită în momentul de față. Ei și-au anunțat vizita spre jumătatea lunii octombrie, îi așteptăm și arătăm deschidere pentru orice altă propunere.

 

Vom avea tradiționalul rând al pelerinilor, dar într-o organizare total diferită, care nu va mai permite contact fizic între persoane, chiar dacă numărul celor care vor trece va fi net diminuat. Cred că sănătatea are, pentru fiecare dintre noi, prioritate, și tocmai de aceea vom renunța la o parte dintre evenimentele care aglomerează”.

 

- Suntem pe finalul campaniei electorale, iar curiozitatea mea ar fi una referitoare la propunerile ieșenilor: ce vă solicită ieșenii mai mult și mai mult acum?

- Continuitate, să rămânem în același trend. Iașul a devenit unul dintre cele mai apreciate orașe din România în momentul de față, cu un potențial de investiții care va depăși de departe potențialul altor orașe și în special al orașelor din regiune, dar care are în continuare nevoie de o mare atenție din partea guvernului pentru că lipsa autostrăzii este cel mai mare handicap. În momentul de față, îmi dau seama pe zi ce trece că avem nevoie de autostradă ca de aer. Autostrada va descătușa nivelul prea scăzut de trai din acestă regiune și va  aduce cu adevărat investitori. Presiunea Asiei nu se poate refula decât printr-o dezvoltare în partea de început a Europei, adică spre România și cred că a venit și momentul Moldovei și  al Iașului să ofere aceste oportunități.

- Urmează un eveniment mult așteptat de credincioșii din întreaga țară: Sfânta Cuvioasă Parascheva, cu Sărbătorile Iașului. Credeți că sunt în pericol aceste sărbători, aveți creionat un plan, ați discutat cu cei de la Mitropolie...?

- Avem creionat un plan, însă premiza de la care plecăm este următoarea: nu vom expune pe nimeni la niciun pericol, chiar dacă va trebui să renunțăm la o parte din manifestările tradiționale pe care le aveam. Inclusiv târgurile le vom diminua, iar unele chiar de vom desființa, o parte din evenimentele religioase pe care le făcea tradițional Mitropolia vor fi desființate, o parte vor fi modificate complet. Tema acestor sărbători este: respectăm normele sanitare ale statului român. Din acestă cauză vom organiza în mod diferit și felul în care va fi așezat catafalcul pe care stă Cuvioasa Parascheva și modalitatea în care se va circula la rândul pelerinilor, modul în care vor ajunge pelerinii, filtrele sanitare care vor fi permanente și într-o succesiune de asemenea continuă, astfel încât fiecare pelerin să fie permanent verificat și dezinfectat, să nu apară niciun risc. Modalitatea în care se va pătrunde în Mitropolie, felul în care vom organiza pietonalul Ștefan cel Mare și slujba tradițională, toate vor avea o singură definiție: nu vrem să expunem pe nimeni, vrem să respectăm toate normele sanitare ale statului, deci vom avea sărbători sub acestă deviză. Vom avea tradiționalul rând al pelerinilor, dar într-o organizare total diferită, care nu va mai permite contact fizic între persoane, chiar dacă numărul celor care vor trece va fi net diminuat. Cred că sănătatea are, pentru fiecare dintre noi, prioritate, și tocmai de aceea vom renunța la o parte dintre evenimentele care aglomerează.

Dan M.BREZULEANU

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Singura realitate este ziua de astăzi. Viitorul depinde de ce creezi tu, acum”
22/04/2024 15:40

Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul şi indarjirea de a sta in cea stare, de a o permanentiza ca manifestare, pot fi ...

„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
13/04/2024 10:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
13/04/2024 10:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
13/04/2024 08:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
13/04/2024 08:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei