VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”

IMG_1511

Dimensiune font:

| 07-01-2019 09:41

 

* dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului României, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România


 

- Domnule profesor, spuneaţi în 2011 că - citez - „Astăzi, politica merge pe o pantă ruşinoasă, nu mai există responsabilitate, e degringoladă şi o lipsă totală de respect faţă de alegător”. Cât de mult s-a modificat panta aceasta în ultimii ani?

 

- Nu s-a modificat prea mult. Instituţia care are răspunderea cea mai mare este Parlamentul, expresie a suveranităţii naţionale... Ei bine, uitaţi-vă acolo, la calitatea omului politic. Sunt grupări politice care nu mai au nimic de a face, efectiv, cu interesul ţării. Vă dau un exemplu cu acest partid care este reprezentat la Iaşi de o anume Chichirău... Am activat 20 de ani de Parlament, în România, dar niciodată nu a coborât dezbaterea politică la nivelul în care este acum, cu excepţia unor momente. Şi apoi vorbesc de calitatea oamenilor politici, a parlamentarilor. Vina principală este a partidelor, pentru că au coborât oborât enorm de mult ştacheta în privinţa celor pe care-i trimit în Parlament. Probabil că din nevoia de subvenţii băneşti, sau din alte motive, dar au coborât această ştachetă, nepermis de mult. Luaţi lista parlamentarilor de Iaşi, începând cu 1990 şi până astăzi, şi veţi vedea care este adevărul.

 

În Iaşi, nu există comună unde să nu fi sprijinit cu ceva”

 

 

- La cine anume vă referiţi? Dacă ar fi să luăm lista PSD de astăzi, de exemplu...

 

- Nu pot să dau nume. Eu sunt observator, dar nu merg la nume...

 

- Dar sunt asemenea exemple în lista PSD, a PNL, de exemplu?

 

- Peste tot întâlnim asemenea nume.

 

- Astăzi, filiala ieşeană a PSD a rămas fără preşedinte ales, deşi preşedintele interimar, domnul Maricel Popa, pare a avea cele mai multe şanse în a lidera formaţiunea, la nivel local. Cum apreciaţi evoluţia PSD la nivel local, în ultima perioadă?

 

- Prin anii aceia în care domnul Constantin Simirad era preşedinte la partidul acela al moldovenilor şi primar, iar la nivel de judeţ conducea PSD, a fost permanent o dispută, dar aceasta nu a coborât niciodată la nivelul de astăzi. Disputa mergea până la un punct. Dincolo, unde era vorba de interesul mare al Iaşului, aceste dispute dispăreau. Astăzi, nu mi se pare că lucrurile stau la fel.

 

- Vi s-a reproşat adesea că, în ciuda faptului că aţi avut o poziţie privilegiată în stat şi în partidul de guvernământ, nu aţi ajutat foarte mult Iaşul, că nu aţi direcţionat aici fonduri. Este un reproş fundamentat?

 

- Este absolut eronat ce se spune şi am să dau exemple concrete... Investiţia în Spitalul de Cardiologie, al regretatului profesor Georgescu, a fost pilotată, pe toată durata dezvoltării sale, de către mine şi am adus investiţii acolo spre nivelul a 30 de milioane de dolari. Altceva... Vă rog să luaţi dezbaterile parlamentare când am introdus pe filă de buget Spitalul de Urgenţă, că aşa era conceput atunci şi pe urmă a fost transformat în Institut Regional de Oncologie. Datorită lui Solcanu a fost introdusă în fişa de buget finanţarea acestuia! Practic, nu există comună unde să nu fi sprijinit, la nivel financiar, cu ceva, fie biserici, fie la nivelul comunităţii. Fireşte, poate se putea mai mult...

- De ce credeţi că nu mai are Iaşul, astăzi, lideri politici de calibru?

 

- Am să mă refer la mine şi prin cazul meu puteţi înţelege situaţia generală. În anul 2004, când am candidat pentru ultima dată în Parlamentul României, am afirmat clar că este ultimul meu mandat. Mi-amintesc de ce spunea presa, că Solcanu minte, că nu pleacă el.... Hotărârea era luată irevocabil.

Arătaţi-mi, acum, oameni de profunzime, de cultură în Parlament!”

 

- De ce?

 

- Pentru că, legislatură după legislatură, a scăzut nivelul oamenilor trimişi în Parlament. Scăzând nivelul intelectual de competenţă al parlamentarilor a scăzut şi nivelul dezbaterilor, în primul rând în comisiile în care se fac legile şi aşa se explică legile proaste care, treptat-treptat, au început să iasă. Şi atunci mi-am dat seama că locul meu nu mai este acolo, că nu mai pot, efectiv, să influenţez benefic soarta unei legi pentru că nu am cu cine o face. Oamenii de calitate, când văd bălăcăreala din politica românească, nu se mai angajează politic. În primul Senat al României erau 5 membri ai Academiei Române şi erau 40 de cadre universitare. Arătaţi-mi, acum, oameni de profunzime, de cultură în Parlamentul României!

 

- Sunt şi acum...

 

- Arătaţi-mi un om de cultură de talia lui Răzvan Teodorescu, a academicianului Nicolae Cajal, care era preşedintele Federaţiei comunităţilor evreieşti din România, a marelui matematician Caius Iacob, de la ţărănişti, a lui Alexandru Piru... Unde mai sunt asemenea personalităţi în Parlamentul României...

 

- Revin la lipsa liderilor politici de calibru pentru un oraş de dimensiunile Iaşului... Războiul acesta fratricid Chirica – Popa poate aduce şi ceva bun, în sensul competiţiei care generează proiecte, progres?

 

- Atâta vreme cât se calcă unul pe altul pe picioare şi îşi dau la gioale, cum se spune în termeni fotbalistici, de maidan, nu! Aici, din păcate, nu văd o competiţie între cei doi. Vreau să fiu bine înţeles şi fac două precizări... Pe de o parte, în anul Centenarului, Chirica a făcut enorm de mult pentru Iaşi, în ideea marcării rolului Iaşului la 100 de ani de la Marea Unire. Dar, pe de altă parte, dumnealui a dus o politică nu tocmai corectă faţă de centru, de partidul care l-a propulsat ca primar. Cei care l-au ales ca primar au fost pesediştii şi nu dai cu copita în oamenii care te-au ales şi te-au făcut primar. Aici îi imput o asemenea atitudine domnului Chirica. Eu, când am votat împotriva partidului meu, mi-am dat demisia din funcţia în care m-a pus partidul, în 2006.

 

- Dar domnul Chirica nu mai este membru PSD şi foarte probabil a avut argumentele sale în momentul în care a criticat partidul. Şi cred că aşa este şi sănătos pentru...

 

- Nu! Nu e sănătos. Partidul este ca şi biserica, ca şi armata...Sunt constituite astfel încât elementele de critică se fac în interior. Uitaţi-vă la doamna Firea.. După ce partidul o propulsează până la nivelul de primar general al Capitalei, nemulţumită iese şi loveşte în Dragnea. Dar loveşte în partid şi o spune clar! Uitaţi-vă la Ponta: după ce ajunge pe cea mai înaltă funcţie posibilă în Executiv, propulsat de partid, dă cu copita în partidul care l-a dus acolo pentru că nu i-a mai dat funcţiile pe care le spera în noul mandat. Dacă Ponta era preşedintele Camerei Deputaţilor, iar dacă Dragnea putea să fie prim-ministru, era armonie. Garantez! Dar Ponta, neprimind ciolanul, a început să lovească în Dragnea. În partid, disputele se duc în interiorul partidului.

 

Mai scotea şi Năstase miniştri din pălărie...”

 

 

- Spuneaţi că PSD ar trebui să termine cu legile justiţiei, să facă socotelile, să tragă o linie, să vedem de unde pornim mai departe... Credeţi că e necesară o lege a amnistiei?

 

- Partidul trebuie să continue neapărat legile în domeniul dezvoltării economice. Este inadmisibilă această bâlbâială pe care a avut-o, în repetate rânduri PSD. Bâlbâieli inadmisibile. În primul rând, nu e posibil să pui două guverne, să scoţi premierul din căciulă - îl aduc din Timişoara şi îl pun. Nu-i posibil – şi aici îl critic pe Dragnea, să o propui pe doamna Sevil Shhaideh. Păi, partidul pentru ce este? Nu mă consult cu partidul? Ce experienţă avea Grindeanu ăla să-l pun premier? Dar ce experienţă avea Tudose să-l pun prim-ministru? Lucrurile acestea nu s-au petrecut în timpul lui Adrian Năstase sau Ion Iliescu. Mai scotea şi Năstase miniştri din pălărie... Odată a scos trei de la Cluj, ca şi cum se răsturnase carul cu miniştri acolo. În timp ce eu aveam la Iaşi peste 40 la sută din votri, iar Clujul doar 14 la sută, el aduce trei miniştri din Cluj.

 

- La nivel economic...

 

- Partidul, Guvernul ca atare, va face o mare greşeală dacă nu stimulează construirea autostrăzii în Moldova. În acest an să debuteze! Pentru că nu este admisibil să am în Transilvania sute de kilometri de autostradă şi să nu pot lega Moldova de Transilvania. Păi, nu s-au dus în Primul Război Mondial românii acolo? Treceţi batalioane române Carpaţii! N-am trecut de aici acolo să unim Transilvania? Au murit sute de mii de oameni în primul război mondial şi după o sută de ani nu putem să unim Transilvania de Moldova cu o bretea de autostradă? Este inadmisibil. Ar face o greşeală partidul, de neiertat, dacă nu se îngrijeşte de autostrada aceasta Târgu Mureş - Iaşi.

 

La o sută de ani poţi să vii şi să ierţi”

 

- Revin la chestiunea cu legile justiţiei şi amnistia...

- Stă în puterea unui Parlament să dea o lege de amnistie sau graţiere. Problema care se pune este de oportunitate. Dacă ne gândim la ceea ce înseamnă densitatea de puşcăriaşi în închisorile din România, atunci statul este vinovat. Pe om l-ai luat şi îl condamni, dar îi iei numai libertatea, în rest, trebuie să-i respecţi demnitatea de om. Este de competenţa Parlamentului. E vorba de oportunitate şi nu văd în asta nicio problemă. Se practică peste tot în lume.

 

- Multă lume asociază legile acestea cu intenţia unora de a-şi spăla, să spunem, cazierele...

 

- Aici eu cred că s-a greşit enorm. Dacă nu era cazul cu Dragnea, că atâta este... Dar nu vedeţi câte orori s-au întâmplat în justiţia românească până acum? Ceva de necrezut! Cum e posibil ca patru ani, la cel mai înalt nivel al justiţiei, să alegi acele completuri de 5 judecători în mod ilegal Legea era clară: se trage la sorţi. La Legea amnistiei, după mine, e vorba de o oportunitate şi ar fi trebuit dată de mult. Iar oportunitatea era Centenarul. La o sută de ani poţi să vii să ierţi, dar să nu să speli dosarele, într-adevăr.

 

- Cum vi se pare prestaţia ieşeanului Tudorel Toader la Justiţie?

 

- În opinia mea, domnul Tudorel Toader este cel mai bun ministru al Justiţiei pe care l-a avut România, după revoluţie. Nu că aş avea eu ceva interes, că nici nu concurez la posturi cu dumnealui, dar este cel mai bine pregătit dintre miniştrii de Justiţie pe care i-a avut România. Tocmai de aia e atacat din toate părţile.

 

- Pare a fi ieşit, în ultima vreme, din graţiile partidului de guvernământ. Domnul Dragnea ar fi dorit o ordonanţă de urgenţă cu graţierea, domnul Toader doreşte să treacă o lege prin Parlament...

 

- Vedeţi, tocmai de asta e bun! El vrea să meargă pe litera legii, iar la o asemenea chestiune să-şi ia răspunderea Parlamentul. Fireşte că ordonanţa de urgenţă vine tot în Parlament şi e discutată acolo, dar Parlamentul este suveran. Ca ministru, poate ajuta la redactarea acestei legi, dar să-i pui în sarcina unui om, a ministrului Justiţiei, o asemenea lege... Faptul că nu ştiu câţi profesori universitari de la „Cuza” au semnat că face de ruşine Universitatea... să-şi vadă de treabă! Sunt pasionaţi politic şi întotdeauna o minoritate politică este mai agresivă.

 

Sistemul de alegere a preşedintelui - un eşec pentru România”

 

- Vorbeaţi de măsuri economice, de faptul că partidul ar trebui să soluţioneze această problemă. Care ar fi, în opinia dumneavoastră, cele mai urgente măsuri?

 

- Nu am o pregătire economică, dar observaţia pe care o am este că ponderea investiţiilor trebuie să crească. Nu poţi să mergi la nesfârşit să-ţi crească PIB-ul numai pe consum. La un moment dat, crapă sacul şi atunci, de unde iei banii?

 

- Din producţie.

 

- Trebuie să investesc să produc. Trebuie făcut asta şi nu cred că Guvernul o va face anul acesta, pentru că vin două sesiuni de alegeri - europarlamentarele şi prezidenţialele. Prioritatea României, ulterior, va fi schimbarea Constituţiei. În mod obligatoriu. Constituţia cu acest sistem prezidenţial, acest sistem de alegere a preşedintelui, s-a dovedit a fi un eşec pentru România.

 

- Şi care credeţi că ar fi sistemul bun de adoptat?

 

- Ori merg pe republică prezidenţială şi dau poporului dreptul să aleagă un preşedinte ca în Franţa - care are responsabilitatea totală, ori merg pe o republică parlamentară, unde preşedintele este ales de Parlament şi are rol de decor, ca în Italia, Austria, Germania.

 

- Ce s-ar potrivi mai bine în actualul context din România? Dumneavostră ce aţi alege?

 

- Acum, în România, după 30 de ani în care poporul şi-a ales preşedintele, va fi un oarecare şoc dacă merg pe o altă formulă. Dar candidaţii la Preşedinţie au greşit, pentru că au făcut promisiuni economice, sociale, deşi nu au competenţe de acest gen. În campanie, într-un fel sau altul, toţi candidaţii au minţit. Amintiţi-vă de Băsescu, care a dus toată campania pe corupţie. A fost vreun guvern mai corupt decât în timpul domnului Băsescu?

 

- Nu ştiu... Justiţia va face aceste aprecieri.

 

- Dar eu spun ce a spus Justiţia. Unde au fost sutele de milioane luate? Deci, s-a minţit cu neruşinare! Dacă Parlamentul reprezintă suveranitatea ţării, Parlamentul să aleagă un preşedinte şi atunci am încheiat această dispută pe care domnul Iohannis a dus-o la extremă. Măcar Băsescu a fost mai abil...

 

Serviciile secrete din România au acumulat o putere extraordinară”

 

 

- Dar domnul Iliescu?

 

- Singurii preşedinţi care nu s-au băgat în treburile acestea au fost domnii Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Domnul Constantinescu, cu eleganţă, s-a declarat înfrânt, învins de servicii şi când o spune un preşedinte de ţară trebuie să te gândeşti că ceva e acolo. Sunt foarte curios să văd ce s-a petrecut acolo cu serviciile secrete din România, care au acumulat o putere extraordinară.

 

- Dar cui i se datorează acest fapt?

 

- Vina principală o poartă Parlamentul. În orice democraţie, Parlamentul este cel care controlează instituţiile de forţă. Trebuie să fie capabil să controleze. Dar dacă în Comisia parlamentară de control a SRI au fost puse nişte muhaiele... Ei înşişi erau controlaţi de către servicii. Apoi, fireşte, sunt celelalte instituţii, ca Ministerul Justiţiei, aflat la mâna serviciilor secrete de informaţii să facă dreptate! Luaţi lista marilor investitori din România - Nicolae, Urdăreanu, Dracu, Lacu... toţi închişi. Aţi văzut vreunul din companiile străine închis? Ăia au fost curaţi, cu toţii? Dar marile dosare de la DNA, cu ADS, cu Microsoft unde sunt? Cu Microsoft a luat românul mită... dar cine i-a dat-o? Am vreun proces în legătură cu ăsta care a mituit, că e la fel de vinovat? Deci, s-a urmărit, în mod intenţionat, distrugerea capitalului românesc.

 

Istoria arată că în momentele de criză apar personalităţile”

 

 

- Vi s-a propus în aceşti zece ani să reveniţi în politică?

 

- Sigur că da, de multe ori, dar am refuzat categoric.

 

- V-au propus şi cei din PSD, sau doar din alte partide?

 

- Şi din PSD. Dar eu am spus că nu mă mai întorc în politică, pentru că abia mi-am regăsit cadenţa şi liniştea – atât cât mă mai lasă Dumnezeu pe pământ, să închei nişte proiecte la care lucrez de zeci de ani. Şi nu se mai face politică în România, o politică responsabilă, de ţinută, cu discursuri elegante, cu argumente, nu cu înjurături. Cu ironii fine. Ca debateri parlamentari, noi, în perioada asta nu l-am avut decât pe Crin Antonescu, cu discurs politic, cu ironii, care să capteze. În rest, nivelul a decăzut enorm.

 

- Perspective sumbre, deci...

 

- Eu cred că numai o zguduitură puternică a ţării nu ştiu care va fi aceea, ne va trezi. Istoria arată că în momentele de criză apar personalităţile. Şi sunt oameni capabili, în mod sigur. Dar în istorie, dacă vă uitaţi, în momentele de zdruncinătură apar asemenea oameni – la revoluţia din 1848, la unirea din 1859...

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei