„Vrem să dezvoltăm clasa de mijloc în agricultură!“

default

Dimensiune font:

| 10-06-2013 17:40

* şeful Agriculturii, aflat într-o vizită la Iaşi, a oferit un interviu în exclusivitate pentru „Evenimentul Regional al Moldovei” * oficialul a vorbit despre direcţiile de dezvoltare pentru regiunea de nord-est, despre încurajarea micilor fermieri şi planurile pentru canalul Siret-Bărăgan

 

 

 
 
- Consideraţi că această regiune, una dintre cele mai sărace ale UE poate deveni competitivă în domeniul agricol? Credeţi că ar trebui să existe un profil pentru fiecare regiune din ţară?

 

- Cred că ar trebui să existe o strategie pentru fiecare regiune care să fie integrată la nivel naţional. În zona Moldovei, în general, dar şi în zona Iaşului, există un potenţial foarte mare pentru agricultură. Cred că trebuie să stabilim care sunt priorităţile pentru fiecare şi asta încercăm să facem acum la Ministerul Agriculturii pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Vrem să stabilim un set de priorităţi pe care să le finanţăm mult mai uşor decât am făcut-o până acum. Mai mult, în funcţie de potenţialul care va fi identificat pentru fiecare zonă vom încerca să dezvoltăm programe integrate. Dacă în zona Iaşului, spre exemplu, avem un potenţial pentru legume, vom încerca să sprijinim atât producţia, cât şi colectarea, depozitarea, dar şi procesarea, astfel încât să vindem pe piaţa naţională şi internaţională produse cu valoarea adăugată. Asta e marea provocare la care trebuie să răspundem, pentru că mă uit pe cifre şi, la export, în ultimii ani am crescut, dar la materie primă, iar asta nu aduce valoare adăugată.
- În ce mod ar putea fi sprijiniţi micii fermieri pentru a-i ajuta să transforme fermele de subzistenţă în ferme de familie şi să facă din asta un business?
- Conceptul de fermă de familie vine exact pe ideea asta - să sprijine dezvoltarea fermelor de semi-subzistenţă spre zone care să producă pentru piaţă. În acest sens, din luna iunie a acestui an se modifică Măsura 121, prin care încercăm să acordăm un sprijin nerambursabil pentru dezvoltare celor care au fost în zona de semi-subzistenţă sau celor care vor să-şi înfiinţeze o exploataţie nouă în condiţii optime. În acest sens am venit cu 6 proiecte tip care să stabilească felul optim de producţie astfel încât să fie competitivi şi să aducă venituri suficiente pentru familia lor. Sunt 50 de milioane de euro, care vor fi alocaţi începând din acest an. Sper să avem în jur de 1.000 de proiecte care vor fi aprobate pe mai multe domenii de activitate. Mai mult, pentru a fi siguri că aceste proiecte se vor realiza am venit cu partea de creditare-garantare. Pe lângă partea nerambursabilă, fiecare cetăţean trebuie să vină cu un aport propriu care poate fi de 40%-50%. Acel aport poate să-l contracteze, după ce vom desemna o bancă, în condiţii optime de creditare, mai bune decât există acum pe piaţă şi fără să vină cu o garanţie de acasă.
 

- Aceste măsuri vor fi continuate şi în exerciţiul financiar 2014-2020?

 

- Sigur. Toate proiectele din 2014 vor avea ca ţintă dezvoltarea clasei de mijloc în agricultură. Am avut experienţa de până acum- Măsura 141- fermele de subzistenţă, în care am dat 5 ani câte 1.500 de euro pentru fiecare exploataţie. Din păcate, măsura nu şi-a atins efectul şi nu şi-l va atinge pentru că sunt fonduri insuficiente.

Drept de preempţiune asupra terenurilor“

 

- De la 1 ianuarie 2014 se va liberaliza piaţa funciară? Credeţi că se vor „năpusti” străinii asupra terenurilor românilor?
- Majoritatea celor care au dorit să investească în România şi-au făcut societăţi comerciale şi au investit, nu a fost un impediment până acum. Pentru că s-a creat această temere ce vizează liberalizarea pieţei funciare, Ministerul Agriculturii a lansat un set de propuneri în dezbatere publică. Vom discuta cu toţi actorii implicaţi în agricultură astfel încât să întărim competitivitatea fermierului român. Analizăm posibilitatea să venim cu un drept de preempţiune pe care să-l aibă fie vecinul, fie cel care a arendat, fie statul.
 

- În ce stadiu sunt studiile pentru canalul de irigaţii Siret-Bărăgan? La cât s-ar ridica investiţia şi din ce fonduri ar putea fi acoperită?

 

- Noi am făcut studiile de prefezabilitate pentru zona de îmbunătăţiri funciare, instalaţii de irigat şi de desecat. Numai pe această zonă, investiţiile necesare sunt de 2,6 miliarde de euro, dar şi ministerele Mediului şi Transportului trebuie să-şi facă propriile studii de fezabilitate care vor fi probabil integrate la Ministerul Marilor Proiecte. Dânşii vor căuta un partener care să realizeze investiţia. Sigur, că eu şi mâine aş pune instalaţiile de îmbunătăţiri funciare, dacă ar exista canalul construit. Nu există, şi nu e în sarcina Ministerului Agriculturii să facă asta, dar lucrăm împreună cu alte ministere la realizarea acestui obiectiv extrem de important din mai multe motive, dar unul care mă interesează direct. Costurile de irigat sunt mult mai mici decât în sistemul pe care îl avem în momentul de faţă, dar, repet, investiţiile sunt mari. Ca o comparaţie, pentru a reabilita 800.000 de ha cu infrastructura pe care o avem în momentul de faţă ne costă un miliard de euro, iar pe Canalul Siret-Bărăgan, capacitatea ar fi de a deservi 450.000 ha.
 

- Vorbeaţi de un miliard de euro care ar putea fi alocaţi strict pe irigaţii în perioada 2014-2020. Veştile nu sunt îmbucurătoare pentru această vară, se anunţă secetă. Cum veţi veni, în acest an, în sprijinul fermierilor?

- Producţiile arată bine. Cele de toamnă - grâul, rapiţa, arată foarte bine în momentul de faţă. A fost un necesar de apă de care aveau nevoie. Sigur că există o temere legată de iulie şi august. Anul acesta am avut timp să ne pregătim. Anul trecut am venit în mai şi nu prea am avut cum să facem foarte multe până în iulie, când a venit seceta. Avem anumite îngrijorări legate de porumb. Din acest punct de vedere am venit cu câteva măsuri: cea mai importantă fiind aceea de a aduce apa mai aproape de fermieri. Vrem să discutăm cu fermierii, în continuare, să-i stimulăm să irige. Am făcut calcule care arată că, dacă toţi fermierii dintr-o anumită amenajare ar face solicitare să irige, costurile s-ar reduce la jumătate, dacă nu la un sfert. În scurt timp vom aproba o ordonanţă de urgenţă prin care ANIF-ul poate să cumpere direct de la producători energia şi atunci venim, cu o reducere de preţ. Dacă anul trecut s-au irigat 120.000-130.000 de ha, anul acesta avem contracte pentru peste 400.000 ha.

 

 
-Acum câteva săptămâni, aproape 16.000 de hectare de teren din judeţul Iaşi au fost calamitate de grindină din cauza unui contract neîncheiat la timp între Ministerul Agriculturii şi operatorii care trebuiau să lanseze rachetele antigrindină. Vi se pare firesc ca până la mijlocul anului să nu fie încheiată o licitaţie care asigura culturile fermierilor?
-Staţia este funcţională acum. Sigur, în mod normal, în luna mai, dacă nu chiar în aprilie, trebuie ca toate rachetele să fie în stare de funcţionare. Vom face eforturi ca în anii următori totul să fie gata la timp.
 

- La un an de când aţi preluat mandatul de la Agricultură, ce credeţi că nu aţi reuşit să schimbaţi?

- Nu am avut până acum un proiect la care să spun că „nu se poate“. Sigur, sunt proiecte care mi-aş fi dorit să se realizeze mai repede. Mă refer la certificatul de producător, la cardul de acces în piaţă, care să elimine intermediarii. Mi-aş fi dorit ca anul trecut să am un grad de absorbţie mai ridicat la fondurile europene. Chiar dacă am avut un grad important şi toată lumea ne-a felicitat că am atras bani pe dezvoltare, eu cred că puteam să atragem mai mult dacă aveam partea de cofinanţare. Vreau să compensăm anul acesta şi sunt în fiecare zi pe gradul de absorbţie al fondurilor pentru dezvoltare rurală. Ar fi important pentru România, ca un proiect important cum este PNDR (n.r. Planul Naţionale de Dezvoltare Rurală) să fie încheiat cu toţi banii atraşi pentru fermieri.

 

- Ce credeţi că-i lipseşte fermierului român de evită asocierea?
 - Încrederea. Imediat după 1989, când terenurile s-au întors la vechii proprietari, statul nu a fost foarte atent şi s-a retrocedat pământ poate unde nu trebuia şi s-a ajuns la o fărâmiţare excesivă a terenurilor agricole. După care, a început un proces de asociare, în care, din păcate, fermierii au fost păcăliţi cu anumite contracte cu prevederi nu foarte clare şi nu au încasat o redevenţă corespunzătoare. Lucrurile au început să se îmbunătăţească după anii 2000-2004, când procesul de asociere s-a reluat, dar nu la nivelul în care îl dorim noi şi de aceea vrem să-l stimulăm. Am deschis o linie specială cu 80 de milioane de euro, anul trecut, în noiembrie pentru construcţia de depozite. Proiectele au acest principiu la bază: cine vrea să facă un depozit trebuie să fie asociat cu 10 fermieri, care să fie stimulaţi să ducă acolo pentru că este şi depozitul lor şi au încredere că nu vor fi păcăliţi, pentru că sunt în consiliul de administraţie şi decid soarta afacerii lor.

Producţie România la legume-fructe există, e suficientă şi nu trebuie să importăm. Avem însă o problemă ca producţia asta să ajungă pe raft în hypermarket. Ceea ce lipseşte este depozitul de colectare, un depozit care să ofere un preţ corect producătorului, care nu numai să colecteze, dar să şi condiţioneze- să mărească durata de viaţă a produselor româneşti care astăzi este de 4-5 luni, iar după aceea hypermarket-ul trebuie să importe. Am încercat să rezolvăm această problemă de creare de depozite, dar în acelaşi timp stimulăm şi asocierea” - Daniel Constantin, ministrul Agriculturii

 

Ministrul Daniel Constantin s-a aflat la Iaşi pe 6 iunie la o întâlnire cu fermierii din Moldova
 

A consemnat Alina Stan

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:43

BANCUL ZILEI

00:11

„EuroBusiness LRJ” S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020, 10.09.2020, 24.09.2020, 08.10.2020, 22.10.2020, respectiv 05.11.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31, et. 1, cam. 25, Sector, licitații în vederea valorificarii următoarelor bunuri imobil și mobile, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA). Proprietate imobiliară, teren, căsuțe de vacanță și anexe, situată în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud. Vrancea, înscrisă în CF nr. 50048 a Com. Soveja, compusă din: Teren intravilan în suprafață de 2.438,00 mp, amplasat în Sat Dragosloveni, Com. Soveja, Jud.Vrancea, CF nr. 50048 a Com. Soveja, nr. cad.50048, Construcția C1-magazie, nr. cad.50048-C1Sc=67,00 mp, Construcția C2-anexă, nr. cad.50048-C2, Sc=170,00 mp, Construcția C3-magazie, nr. cad50048-C3, Sc=12,00 mp, Construcția C4-grup sanitar, nr. cad.50048-C4, Sc=17,00 mp, Construcția C5-bucatarie, nr. cad.50048-C5, Sc=24,00 mp, Construcția C6-umbrar lemn, nr. cad.50048-C6, Sc=9,00 mp, Construcția C7-umbrar lemn, nr. cad.50048-C7, Sc=9,00 mp, Construcția C8-casă de vacanță, nr. cad.50048-C8, Sc=15,00 mp, Construcția C9-casă de vacanță, nr. cad.50048-C9, Sc=14,00 mp, Construcția C10-club, nr. cad.50048-C10, Sc=64,00 mp, Construcția C11-casă de vacanță, nr. cad.50048-C11, Sc=15,00 mp, Construcția C12-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=15,00 mp, Construcția C13-casă de vacanță, nr. cad.50048-C13, Sc=65,00 mp, Construcția C14-casă de vacanță, nr. cad.50048-C14, Sc=15,00 mp, Construcția C15-casă de vacanță, nr. cad.50048-C15, Sc=15,00 mp, Construcția C16-casă de vacanță, nr. cad.50048-C16, Sc=65,00 mp, Construcția C17-casă de vacanță, nr. cad.50048-C17, Sc=15,00 mp, Construcția C18-casă de vacanță, nr. cad.50048-C18, Sc=15,00 mp, Construcția C19-casă de vacanță, nr. cad.50048-C19, Sc=65,00 mp, Construcția C20-casă de vacanță, nr. cad.50048-C20, Sc=28,00 mp, Construcția C21-magazie, nr. cad.50048-C21, Sc=145,00 mp, Construcția C22-casă de vacanță, nr. cad.50048-C22, Sc=51,00 mp, Construcția C23-casă de vacanță, nr. cad.50048-C23, Sc=35,00 mp și Construcția C24 - wc, nr. cad.50048-C24, Sc=17,00 mp. 65.110,50 BUNURI MOBILE PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) CARUCIOR + CUVA 7,27, MASINA GLAZURAT CIOCOLATA 3.236,26, Masina cernut faina 46,49, CARUCIOARE CU NIVELE pt cuptor 211,55, CUPTOR POLINI MOD.80100 211,55, CUPTOR POLINI MOD.8080190 211,55, CUPTOR ROTATIV ROTO 6080SR.200SC 2.531,01, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, CUPTOR WERNER REA 1280, 211,55, MASINA ROTATIVA ROTOFORM, 4.489,66, Moara ptr. Preg. Probelor, 767,59, Balanta analitica, 412,62, Echip. Ptr. Determ. Aciditatii, 570,56, Etuva, 215,59, Balanta tehnica 176,30, Sist. Automat ptr. Determ. Azot 2.761,19, Sist. Autom. Ptr. Determ. Gras 2.563,97, Distilator apa 550,82, Aparat perf. Pt.Deter. Cant. De z 1.605,07, Incinta termostatare probe 471,85, Sistem aut. Amb. Prod. Gr.IP600 21.265,94, Aparat de realiz. Mixuri pt. Ret 3.026,27, Malaxor spiral cuva rabatabil 4.821,88, Linie pentru obtinere covrigi 57.418,17, Camera racire semifabricat 3.446,86, Cuptor rotativ, 7.048,60 Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptoar rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Cuptor rotativ 7.048,60, Masina de glazurat si uscat turta dulce 8.830,77, DEDURIZATOR FD-25, 418,00, LINIE PENTRU OBTINEREA CROCHETE 105.250,22, LINIE PENTRU OBTINERE COVRIGI 74.381,28, MALAXOR 7.023,99, Oala fierbere 233,69, DULAP FRIGORIFIC 381,22, AGENT FRIGORIFIC 77,01, ECHIPAMENT MIXER PLANETAR 8.207,35, MASINA PADO PT FURSEC SI TURTA 12.311,02, Masina taiat foi nap -Doina 263,51, Masina taiat nuga 441,19, Cuptor rotativ 2.078,25, CUPTOR FOI 12.232,98. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietele de sarcini care pot fi procurate on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestora fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, pentru bunuri mobile și 2.380,00 RON, TVA pentru bunul imobil/caiet de vanzare, dovada achiziţiei acestora fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestora efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892 RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.: RO76BUCU1032235342465 RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei (zilele de miercuri), ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietele de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail : vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro. Vizitarea şi prezentarea activelor se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini. Vizualizarea activului imobil, respectiv a bunurilor mobile, este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar.: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702, e-mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, e-mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, e-mail: paula.stoian@fanyon.ro.
„EuroBusiness LRJ ”S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei ”FANYON”S.R.L., conform Hotărârii nr. 120/02.04.2018, pronunțată în dosarul nr. 2172/113/2017, de către Tribunalul Brăila, organizează în zilele de 20.08.2020 și 10.09.2020, ora 14:00, la sediul ales al lichidatorului judiciar din Bucuresti, Bd. Magheru, nr. 31 ,et. 1, cam. 25, Sector 1, licitații în vederea valorificarii următorului bun imobil, proprietatea debitoarei: BUN IMOBIL, PREȚ DE PORNIRE LA LICITAȚIE (EUR, fără TVA) ,,Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI”, proprietate compusă din teren și construcții cu destinație nerezidențială, împreună cu bunurile mobile integrate, mijloacele fixe, obiectele de inventar și activele necorporale, situată în Sat Baldovinești, Com. Vădeni, Jud. Brăila, CF nr. 70378 a Com. Vădeni, astfel: 962.727,20. 1. Teren și construcții cu destinație nerezidențială 727.711,20. a. Teren intravilan, în suprafață de 4.507,00 mp, amplasat în Sat Baldovinești, Com.Vădeni, Jud. Brăila, nr. cad.70378, CF nr. 70378 a Com. Vădeni 30.720,00. b. Construcția C1, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C1, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,30 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.613,60. c. Construcția C2, cu destinație secție producție, nr. cad.70378-C2, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=278,45 mp, cu regim de înălțime P+1E 42.644,00. d. Construcția C3, cu destinație depozit ambalaje, nr. cad.70378-C3, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=501,10 mp, cu regim de înălțime P 17.497,60. e. Construcția C4, cu destinație pavilion administrativ, nr. cad.70378-C4, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=149,75 mp, cu regim de înălțime P+1E 39.305,60. f. Construcția C5, cu destinație depozit produse finite, cu nr. cad.70378-C5, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=130,75 mp, cu regim de înălțime P 5.312,80. g. Construcția C6, cu destinație anexă depozitare, nr. cad.70378-C6, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=294,00 mp, cu regim de înălțime P 5.279,20. h. Construcția C7, cu destinație de spații de producție și depozitare, nr. cad.70378-C7, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=449,00 mp, cu regim de înălțime P+1E 74.085,60. i. Construcția C11, cu destinație hală producție, nr. cad.70378-C11, CF nr. 70378, a Com. Vădeni, cu Sc la sol=530,00 mp și Sc desfășurată=2.120,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 359.211,20. j.Construcția C12, cu destinație anexă tehnologică, nr. cad.70378-C12, CF nr. 70378, Com. Vădeni, cu Sc la sol=155,00 mp și Sc desfășurată=620,00 mp, cu regim de înălțime D+P+1E+M 111.041,60 2. Bunuri mobile integrate (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 102.312,00. 3. Bunuri mobile constând în mijloace fixe și obiecte de inventar (lista completă poate fi vizualizată pe site-ul lichidatorului judiciar www.lrj.ro) 98.304,00. 4.Active necorporale: mărci, desene și modele 34.400,00. Activul imobil, ”Fabrica de dulciuri FATA MOȘULUI” se vinde doar în bloc, ca activ funcțional. Prețurile nu includ TVA. Urmează a fi făcută aplicabilitatea dispozițiilor art. 292, (alin.2), lit. F, din Codul Fiscal, în măsura aplicabilității. Toate condiţiile de participare la licitaţie şi condiţiile de adjudecare se regăsesc în caietul de sarcini care poate fi procurat on-line de la lichidatorul judiciar, contravaloarea acestuia fiind de 2.380,00 RON, TVA inclus, dovada achiziţiei acestuia fiind obligatorie pentru participarea la licitaţie, plata acestuia efectuându-se în contul lichidatorului judiciar, nr.:RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi. Persoanele care doresc să se înscrie la licitaţie au obligaţia de a depune garanţia de participare la licitaţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, plata acesteia efectuându-se în lei, la cursul BNR din data plății în contul de lichidare al ”FANYON”S.R.L., nr.:RO76BUCU1032235342465RON, deschis în lei la Alpha Bank S.A. Înscrierile la licitație se pot face până în preziua licitaţiei, ora 14:00, scrisoarea de participare la licitaţie, împreună cu toate documentele menţionate în caietul de sarcini, urmând a fi trimise on-line pe adresele de e-mail: vanzari@lrj.ro și stefania.nitu@insolvency.ro.Vizitarea şi prezentarea activului se poate face doar în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în fiecare zi de luni până vineri, cu acceptul lichidatorului judiciar, la locul în care acestea se află. Lichidatorul judiciar va permite accesul ofertanţilor care vor achiziţiona caietul de sarcini, doar în prezenţa unui reprezentant al acestuia şi la solicitarea scrisă prealabilă însoţită de o programare în acest sens. Reprezentanţii lichidatorului judiciar vor furniza toate informaţiile suplimentare disponibile către cei care au achiziţionat caietul de sarcini.Vizualizarea activului imobil este o condiție obligatorie pentru participarea la licitații. Informaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul lichidatorului judiciar: www.lrj.ro, telefon: 0733.683.702,e mail: vanzari@lrj.ro, telefon: 0737.242.544, mail: stefania.nitu@insolvency.ro, telefon: 0747.012.820, mail: paula.stoian@fanyon.ro.
VIDEO - INTERVIU - Mihai Chirica: „ Am găsit profesori plângând în cancelaria unor școli, de mila copilașilor”
17/09/2020 13:37

  * dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, scoala a debutat, problemele mari incep să se stingă, dar apar mereu altele, mai mici. A fost debutul acesta de an scolar pe m ...

 INTERVIU - Maricel POPA: „Avem o mare problemă legată de deschiderea şcolilor”
26/08/2020 00:00

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, au mai rămas doar cateva zile pană la deschiderea unui nou an şcolar. Cat de mult s-au implicat unităţile adminis ...

INTERVIU/VIDEO - Mihai Chirica: „Dacă elevul trebuie ţinut în braţe pentru a sta în bancă şi a învăța, aşa vom face!”
24/08/2020 09:32

* dialog cu primarul municipiului Iasi, Mihai Chirica - Domnule primar, trei săptămani ne mai despart de inceperea unui nou an şcolar, poate cel mai dificil din istoria noastră recentă. A trecut vara, Guv ...

VIDEO - INTERVIU Mihai CHIRICA: „Mi-e teamă de valul trei al pandemiei, care va veni odată cu apariția bolilor de sezon”
31/07/2020 13:23

        * dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi   - Un oraş, importanţa sa, nu se măsoară prin lungimea şi lăţimea fizică, ci prin natura aspiraţ ...

Camelia Gavrilă: „Politica este pe voturi, pe notorietate...”
13/07/2020 00:00

  * dialog cu deputatul Camelia Gavrilă, candidat PSD la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Iaşi - Doamna deputat, poate avea Iaşul o femeie primar, pentru prima oară in istorie? Sau ...

„Ȋn instituţii, pe lângă cei din primul eşalon, există o mare masă de funcţionari care efectiv nu vor să muncească”
08/07/2020 21:12

  * dialog cu deputatul ieşean Petru Movilă (PMP), iniţiatorul Legii privind realizarea Autostrăzii Ungheni – Iaşi – Targu Mureş  - Domnule deputat, ce simte initiatorul unei le ...

„Trebuie să arătăm că trăim într-o economie de piață, nu într-o societate de piață”
01/07/2020 10:21

     * dialog cu Joaquín Turmo Garuz, profesor de Macroeconomie şi Economie Internaţională la Facultatea de Economie si Afaceri din cadrul Universităţii din Barcelona   ...

„Riscăm să nu mai începem școala!” Dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica
19/06/2020 11:37

  - Domnule primar, numărul tot mai mare de noi cazuri COVID-19 nu prea mai lasă mult loc relaxărilor... Alegerile locale, stabilite pentru finalul lunii septembrie, pot incurca şi mai mult sensibil ...

Mihai CHIRICA: „Traversarea munților cu autostrada, în zona Ditrău, va dura șapte ani!” VIDEO
09/06/2020 06:31

* dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, in urmă cu cateva zile, primarii din regiunea Moldovei au fost convocaţi la Ministerul Transporturilor, unde li s-a prezentat tema &bd ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei