„Să exmatriculăm bullying-ul”, în țara în care 1 din 4 copii este agresat la școală – un proiect susținut de Raiffesen Bank prin programul Raiffesien Comunități

comunitati_kv_optimized

Dimensiune font:

| 21-07-2021 14:56

 În tara noastră statisticile arată că unul din patru copii este victima bullyingului, în mod repetat. Organizația Mondială a Sănătății a realizat recent chiar un clasament care plasează România pe locul trei în rândul țărilor în care elevii sunt amenințați cu bătaia sau loviți și agresați verbal de către colegi. În fața acestor cifre alarmante, o fundație a pus bazele unui proiect care să pregătească profesorii și elevii pentru a media și gestiona acest gen de conflicte. Sub umbrela: Educație, Legături, Oameni, Comunități, proiectul Să exmatriculăm bullying-ul” a primit finanțare în cadrul programului de granturi Raiffeisen Comunități. 

Astfel, în fiecare an, prin acest concurs de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, Raiffeisen Bank finanțează 10 planuri educaționale care pot schimba în bine viitorul comunităților în care trăim. Anul acesta, toți cei care au un proiect de educație pentru comunitatea lor pot înscrie ideile până pe 29 iulie și pot câștiga până la 50.000 de lei pentru implementarea acestora. Detalii aici. (insert link https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/)

Câștigătoare a ediției din 2020, în concursul de granturi Raiffeisen Comunități, Fundația ELOC a beneficiat de sprijinul necesar pentru a-și pune în aplicare proiectul care luptă pentru combaterea fenomenului de bullying pentru elevi din trei școli: două din sudul Romaniei (județul Călărași) și una din zona de est (județul Galați). ELOC crede într-o lume în care fiecare copil, indiferent de mediul din care provine, are șansa să-și atingă potențialul pentru a deveni un adult încrezător și responsabil în comunitate.

1. Care este filozofia din spatele activității Fundației ELOC?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Activitatea noastră s-a concentrat, în ultimii cinci ani, pe demararea de proiecte care să transforme mediul educațional pentru a fi prielnic pentru copii și tineri, în procesul lor de devenire. Credem cu tărie că un viitor bun pentru copiii noștri se poate construi doar prin educație. Am început în 2016 să oferim oportunități educaționale și sprijin constant către 10 copii, alături de familiile lor. Am vrut să vedem ce se întâmplă, când în educația lor facem loc pentru inteligență emoțională, inteligență socială, activități culturale și artistice. Practic, timp de cinci ani, i-am expus la diverse experiențe și oportunități: de la meditații academice (română, matematică și engleză), la grupuri de dezvoltare personală pentru copii și pentru părinți, tabere, sprijin psihologic individual și mentorat constant din partea specialiștilor noștri, totul pentru a-și accesa potențialul. Odată cu proiectul „Să exmatriculăm bullying-ul!”, șase dintre acești copii deveniți adolescenți au șansa de a da mai departe din tot ce au primit și de a mentora, la rândul lor, alți copii. Misiunea Fundației ELOC este de a aduce împreună oameni și oportunități, de experimentare și educare. Astfel, creștem comunități care susțin dezvoltarea și împuternicirea copiilor și a tinerilor, cu atenție la nevoile lor emoționale și relaționare.

2. Cât de necesar era un proiect pentru combaterea bullyingului în școlile din România?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Imaginile cu elevi care se bat la școală, pe holuri sau chiar în sălile de clasă, nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Lucrând îndeaproape cu elevii am înțeles problemele cu care se confruntă și câtă nevoie au de sprijin emoțional. Acest proiect urmărește prevenirea și diminuarea efectelor bullying-ului. Ne-am propus să dezvoltăm abilitățile socio-emoționale și capacitățile de gestionare a conflictelor pentru șase profesori și 24 de elevi din trei unități de învățământ. Rolul profesorilor va fi de mentori și de sprijin pentru mediatori în situațiile pe care nu le pot gestiona, ori acolo unde gravitatea lor cere intervenția unui adult. Elevii învață însă singuri să medieze conflictele apărute între colegii lor, prin comunicare eficientă. Prin școala de vară și mentoratul formatorilor, dar și al voluntarilor adolescenți (de la egal la egal), se pune accent pe intercunoaștere și colaborare între elevii și profesorii care vor face echipă.

4. Care sunt principalele acțiuni din cadrul proiectului?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): „Să exmatriculăm bullying-ul” urmărește să dezvolte o rețea de 24 de elevi mediatori, șase profesori mentori și șase adolescenți din programul nostru educațional, care sunt ambasadori și resurse pentru elevi. Sunt trei școli, două din sudul țării și una din est, care, din toamnă, vor avea echipe de mediere. Acești tineri au participat la o tabără în Arefu, județul Argeș, și au avut șansa, vara aceasta, să învețe tehnici de mediere de la egal la egal în cazuri de bullying. În acest fel, credem noi, vom putea aplica în următorul an școlar tehnici care să îi învețe pe elevi cum se pot controla și cum pot gestiona conflictele într-un mod pașnic.

5. Cum ați rezuma colaborarea cu Raiffeisen Bank?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Fără finanțarea potrivită acest proiect nu ar fi putut deveni realitate. Am încercat și în anii trecuți să aplicăm la concursul de granturi însă abia în 2020 am și avut primul proiect câștigător. Am primit 37.650 RON din partea Raiffeisen Bank și am contribuit și noi ca parte din schema de grant, pentru a demara proiectul. Suntem foarte multumiți de colaborarea cu echipa Raiffeisen Comunități, pentru că au înțeles ce ne dorim și de ce, în acest an foarte instabil, a trebuit să modificăm puțin calendarul, în așa fel încât destinația să rămână aceeași, dar drumul să fie puțin diferit. Cred că este important că am simțit că este un parteneriat înainte de orice și este foarte valoros să existe parteneriate adevărate între finanțator și ONG, atunci când sunt demarate astfel de proiecte cu impact mare.  Chiar consider că un astfel de concurs este o oportunitate reală de creștere pentru organizațiile non-profit și pentru proiectele educaționale care pun accentul pe zona aceasta de sustenabilitate. Sfatul nostru pentru alte ONG-uri ar fi să își înscrie proiectele cu încredere pentru că fără sprijinul necesar multe idei bune rămân doar pe hârtie.

De altfel, din dorința de a ajuta și mai mult comunitățile de tineri să se dezvolte, Fundația ELOC a mai desfășurat și alte programe, precum Bursele Viitor prin educație, Pași mici în carieră, Școala pe Net, Explorator în educație și Scoate eroul din tine!, toate urmărind să expună participanții la provocări și experiențe de învățare centrate pe nevoile lor socio-emoționale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Conferința Internațională „Viitorul producției agroalimentare”
23/04/2024 10:24

  Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania,  Universitatea de Stiintele Vietii „Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) ...

România a obținut aur și argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
21/04/2024 07:51

​Lotul Romaniei la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad), desfăsurată anul acesta in Georgia a obtinut rezultate spectaculoase. Locul 2 in clasamentul ...

Vacanța de primăvară începe în 27 aprilie / Calendar Evaluare Națională și Bacalureat 2024
20/04/2024 14:15

 Elevii si copiii de grădinită vor intra in vacanta de primăvară incepand din 27 aprilie si pană in 7 mai, a treia zi de Paste, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Premierul Ciolacu anunță că finanțează programul școlar „Săptămâna verde” cu echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev
05/04/2024 00:24

Marcel Ciolacu a anuntat la inceputul sedintei de guvern de astăzi, 4 aprilie 2024, că va aproba hotărarea de guvern care alocă suma de 100 de milioane de lei pentru finantarea in scoli a programului „Să ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei