„Să exmatriculăm bullying-ul”, în țara în care 1 din 4 copii este agresat la școală – un proiect susținut de Raiffesen Bank prin programul Raiffesien Comunități

comunitati_kv_optimized

Dimensiune font:

| 21-07-2021 14:56

 În tara noastră statisticile arată că unul din patru copii este victima bullyingului, în mod repetat. Organizația Mondială a Sănătății a realizat recent chiar un clasament care plasează România pe locul trei în rândul țărilor în care elevii sunt amenințați cu bătaia sau loviți și agresați verbal de către colegi. În fața acestor cifre alarmante, o fundație a pus bazele unui proiect care să pregătească profesorii și elevii pentru a media și gestiona acest gen de conflicte. Sub umbrela: Educație, Legături, Oameni, Comunități, proiectul Să exmatriculăm bullying-ul” a primit finanțare în cadrul programului de granturi Raiffeisen Comunități. 

Astfel, în fiecare an, prin acest concurs de granturi pentru proiecte de educație derulate de ONG-uri și instituții de învățământ, Raiffeisen Bank finanțează 10 planuri educaționale care pot schimba în bine viitorul comunităților în care trăim. Anul acesta, toți cei care au un proiect de educație pentru comunitatea lor pot înscrie ideile până pe 29 iulie și pot câștiga până la 50.000 de lei pentru implementarea acestora. Detalii aici. (insert link https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/)

Câștigătoare a ediției din 2020, în concursul de granturi Raiffeisen Comunități, Fundația ELOC a beneficiat de sprijinul necesar pentru a-și pune în aplicare proiectul care luptă pentru combaterea fenomenului de bullying pentru elevi din trei școli: două din sudul Romaniei (județul Călărași) și una din zona de est (județul Galați). ELOC crede într-o lume în care fiecare copil, indiferent de mediul din care provine, are șansa să-și atingă potențialul pentru a deveni un adult încrezător și responsabil în comunitate.

1. Care este filozofia din spatele activității Fundației ELOC?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Activitatea noastră s-a concentrat, în ultimii cinci ani, pe demararea de proiecte care să transforme mediul educațional pentru a fi prielnic pentru copii și tineri, în procesul lor de devenire. Credem cu tărie că un viitor bun pentru copiii noștri se poate construi doar prin educație. Am început în 2016 să oferim oportunități educaționale și sprijin constant către 10 copii, alături de familiile lor. Am vrut să vedem ce se întâmplă, când în educația lor facem loc pentru inteligență emoțională, inteligență socială, activități culturale și artistice. Practic, timp de cinci ani, i-am expus la diverse experiențe și oportunități: de la meditații academice (română, matematică și engleză), la grupuri de dezvoltare personală pentru copii și pentru părinți, tabere, sprijin psihologic individual și mentorat constant din partea specialiștilor noștri, totul pentru a-și accesa potențialul. Odată cu proiectul „Să exmatriculăm bullying-ul!”, șase dintre acești copii deveniți adolescenți au șansa de a da mai departe din tot ce au primit și de a mentora, la rândul lor, alți copii. Misiunea Fundației ELOC este de a aduce împreună oameni și oportunități, de experimentare și educare. Astfel, creștem comunități care susțin dezvoltarea și împuternicirea copiilor și a tinerilor, cu atenție la nevoile lor emoționale și relaționare.

2. Cât de necesar era un proiect pentru combaterea bullyingului în școlile din România?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Imaginile cu elevi care se bat la școală, pe holuri sau chiar în sălile de clasă, nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Lucrând îndeaproape cu elevii am înțeles problemele cu care se confruntă și câtă nevoie au de sprijin emoțional. Acest proiect urmărește prevenirea și diminuarea efectelor bullying-ului. Ne-am propus să dezvoltăm abilitățile socio-emoționale și capacitățile de gestionare a conflictelor pentru șase profesori și 24 de elevi din trei unități de învățământ. Rolul profesorilor va fi de mentori și de sprijin pentru mediatori în situațiile pe care nu le pot gestiona, ori acolo unde gravitatea lor cere intervenția unui adult. Elevii învață însă singuri să medieze conflictele apărute între colegii lor, prin comunicare eficientă. Prin școala de vară și mentoratul formatorilor, dar și al voluntarilor adolescenți (de la egal la egal), se pune accent pe intercunoaștere și colaborare între elevii și profesorii care vor face echipă.

4. Care sunt principalele acțiuni din cadrul proiectului?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): „Să exmatriculăm bullying-ul” urmărește să dezvolte o rețea de 24 de elevi mediatori, șase profesori mentori și șase adolescenți din programul nostru educațional, care sunt ambasadori și resurse pentru elevi. Sunt trei școli, două din sudul țării și una din est, care, din toamnă, vor avea echipe de mediere. Acești tineri au participat la o tabără în Arefu, județul Argeș, și au avut șansa, vara aceasta, să învețe tehnici de mediere de la egal la egal în cazuri de bullying. În acest fel, credem noi, vom putea aplica în următorul an școlar tehnici care să îi învețe pe elevi cum se pot controla și cum pot gestiona conflictele într-un mod pașnic.

5. Cum ați rezuma colaborarea cu Raiffeisen Bank?

Bianca Pintilie (coordonator proiect): Fără finanțarea potrivită acest proiect nu ar fi putut deveni realitate. Am încercat și în anii trecuți să aplicăm la concursul de granturi însă abia în 2020 am și avut primul proiect câștigător. Am primit 37.650 RON din partea Raiffeisen Bank și am contribuit și noi ca parte din schema de grant, pentru a demara proiectul. Suntem foarte multumiți de colaborarea cu echipa Raiffeisen Comunități, pentru că au înțeles ce ne dorim și de ce, în acest an foarte instabil, a trebuit să modificăm puțin calendarul, în așa fel încât destinația să rămână aceeași, dar drumul să fie puțin diferit. Cred că este important că am simțit că este un parteneriat înainte de orice și este foarte valoros să existe parteneriate adevărate între finanțator și ONG, atunci când sunt demarate astfel de proiecte cu impact mare.  Chiar consider că un astfel de concurs este o oportunitate reală de creștere pentru organizațiile non-profit și pentru proiectele educaționale care pun accentul pe zona aceasta de sustenabilitate. Sfatul nostru pentru alte ONG-uri ar fi să își înscrie proiectele cu încredere pentru că fără sprijinul necesar multe idei bune rămân doar pe hârtie.

De altfel, din dorința de a ajuta și mai mult comunitățile de tineri să se dezvolte, Fundația ELOC a mai desfășurat și alte programe, precum Bursele Viitor prin educație, Pași mici în carieră, Școala pe Net, Explorator în educație și Scoate eroul din tine!, toate urmărind să expună participanții la provocări și experiențe de învățare centrate pe nevoile lor socio-emoționale.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021
26/07/2021 13:07

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a legat de două ori in cateva zile cresterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educatiei, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului Roman ...

 “Dotarea unităților de învățământ preuniversitar din comuna Dumbrava Roșie, județul Neamț, cu echipamente TIC necesare pentru derularea activităților  didactice în mediul on-line”
26/07/2021 10:15

 Comunicat de presă 26.07.2021 ANUNT PRIVIND ÎNCEPEREA PROIECTULUI “Dotarea unitătilor de invătămant preuniversitar din comuna Dumbrava Rosie, judetul Neamt, cu echipamente TIC neces ...

„Îmbunatațirea infrastructurii TIC de la nivelul unitaților de învațamânt din comuna Havârna, JudețuL Botosani”, SMIS 144156 ”COMPETITIVI IMPREUNA!” – ANUNȚ DE LANSARE A PROIECTULUI
26/07/2021 09:31

 COMUNICAT DE PRESĂ 26.07.2021 ANUNT DE LANSARE A PROIECTULUI „Îmbunatatirea infrastructurii TIC de la nivelul unitatilor de invatamant din comuna Havarna, JudetuL Botosani”, SMIS ...

Profesorii care refuză vaccinarea ar putea fi testați periodic. Anunțul făcut de ministrul Educației
26/07/2021 08:51

 Profesorii care nu vor dori să se vaccineze ar putea fi testaţi periodic, inainte să intre in şcoală, a declarat duminică seară, la Digi24, ministrul educaţiei, Sorin Cimpeanu. Ideea ca profesor ...

  Ministrul Educației: Învăţământ normal în valul patru!
26/07/2021 08:15

  Ministrul Educaţiei, Sorin Cimpeanu, a declarat că este convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atat de agresiv incat să impiedice derularea normală a procesului de invă ...

TUIASI sprijină activitatea de cercetare prin trei tipuri de granturi, unul dintre ele destinat exclusiv doctoranzilor
25/07/2021 13:30

 Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi (TUIASI) pune la dispozitie cercetătorilor din institutia de invătămant superior trei scheme de granturi pentru a-i sprijini pe acestia să ...

Orașele cu cele mai bune licee. Iasul si Clujul dispar  din top 10
25/07/2021 11:13

Cel mai bun liceu din tară este Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti, unde la specializarea matematică-informatică, ultima medie de admitere a fost 9,84. Absolventii de clasa a opta au aflat la ce liceu ...

Admitere liceu 2021. Rezultate repartizare computerizată
24/07/2021 14:10

Admitere liceu 2021. Rezultate repartizare computerizată. Ministerul Educaţiei a publicat rezultatele repartizării computerizate in invăţămantul liceal de stat. Admitere liceu 2021. Rezultate repartiza ...

Repartizarea la licee 2021 a fost publicată. Aproape 90.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi la liceu
24/07/2021 10:42

Aproape 90.000 de absolvenţi ai clasei a VIII-a au fost admişi in invăţămantul liceal de stat in prima etapă de repartizare computerizată, care s-a desfăşurat sambătă. 1.332 de elevi intră in erapa ...

72,90% – rata de promovare la examenul naţional pentru definitivare în învăţământ
21/07/2021 11:37

Rata de promovare la examenul naţional pentru definitivare in invăţămantul preuniversitar (medii mai mari sau egale cu 8) este de 72,90%, in creştere cu peste 3,5% comparativ cu anul trecut (69,17%), a anu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei