Bacalaureat 2019 - Opţiuni limitate pentru cei care nu vor promova bacalaureatul

1bacalaureat

Dimensiune font:

| 03-06-2019 23:55
* examenul de Bacalaureat a început ieri, cu proba orală de evaluare a competenţelor la limba română * în judeţul Iaşi sunt 5.275 de candidaţi înscrişi, dintre care 503 sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare * fără o diplomă de Bacalaureat, un tânăr poate aspira la un post de muncitor necalificat, în agricultură, retail sau construcţii
Spre deosebire de examenul de Bacalaureat 2018, probele de competenţe de la Bacalauteatul 2019 nu s-au mai dat în iarnă, în timpul anului şcolar, ci s-a revenit la sistemul vechi - vor fi primele examinări în cadrul sesiunii din vară.
Potrivit calendarului aprobat prin ordin de ministru, proba orală de competenţe lingvistice de la BAC 2019 la limba română va continua astăzi, 4 iunie, şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, miercuri şi joi (5-6 iunie). În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în 12 - 13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), la nivel naţional s-au înscris 135.655 de absolvenţi de liceu pentru susţinerea examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie - iulie. Dintre aceştia, 116.037 sunt absolvenţi din promoţia curentă şi 19.618 din sunt seriile anterioare.
La nivelul judeţului Iaşi s-au înscris 5.275 de absolvenţi, dintre care 503 sunt absolvenţi ai promoţiilor anterioare.
Calendar, reguli şi condiţii de promovare
Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie, încep pe 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română - Ea).
Proba la Limba si literatura maternă -Eb) - este programată pe 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului - Ec) - pe 3 iulie.
Ultima probă scrisă – cea la alegere a profilului şi specializării Ed) - se va desfăşura pe 4 iulie.
Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi este urmată de depunerea eventualelor contestaţiilor. (între orele 12:00 - 16:00)
Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate eventualele contestaţii, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.
MEN subliniază că probele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Simularea din martie 2019 arată că mai puţin de 4 elevi din 10 ar promova
Rata cumulată de promovare, la clasele a XI-a şi a XII-a, înregistrată la simularea probelor scrise din cadrul examenului naţional de Bacalaureat 2019 a fost de 36,88%, în creştere nesemnificativă faţă de anul trecut. Simularea a avut loc în perioada 11-13 martie, având ca scop familiarizarea elevilor cu exigenţele pe care le implică acest examen, respectiv stabilirea şi conştientizarea nivelului real de pregătire în vederea optimizării rezultatelor.
Judeţul Iaşi, fruntaş la rata cumulată de promovabilitate
La simularea din martie, rata cumulată de promovare a depăşit 40% în opt judeţe: Iaşi (46,4%), Cluj (45,5%), Dolj (43,1%), Brăila (43%), Galaţi (41,9%), Alba (41,3%), Vâlcea (40,5%) şi Suceava (40,2%).
La nivel de judeţ, liceele cu promovabilitate zero la simularea bacalaureatului din luna martie au fost Liceul Tehnologic „Mihai Busuioc” Paşcani şi Liceul Tehnologic UCECOM „Spiru Haret” Iaşi.
Rezultatele slabe din ultimii ani de la examenul de BACALAUREAT i-au facut pe multi absolvenţi fără diplomă să se îndrepte către scolile postliceale. Astfel, tinerii care vor pica Bacalaureatul atât la sesiunea din vară, cât şi în sesiunea din toamnă, trebuie să ştie că se pot îndrepta către piaţa muncii, asta după ce vor urma cursuri de calificare în cadrul agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sau în cadrul şcolilor postliceale. Aceştia se pot înregistra în termen de 60 de zile de la terminarea liceului la o agenţie judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă. Aici, persoanele înscrise pot solicita gratuit anumite servicii, printre care informare şi consiliere profesională, formare profesională, consultanţă şi asistentă pentru începerea unei activităţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri. În ceea ce priveşte învăţământul postliceal, acesta se realizează prin şcoală postliceala sau şcoală de maiştri, care au o durată între 1-3 ani, în funcţie de complexitatea calificării.
Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, prevede la articolul 52(2): “Au dreptul să se înscrie în învăţământul postliceal (…), absolvenţii de liceu cu sau fără diplomă de bacalaureat”.
Absolvenţii învăţământului postliceal care promovează examenul de certificare a calificării profesionale, dobândesc certificat de calificare de nivel 5 conform Cadrului naţional al calificărilor, corespunzător nivelului de referinţă 5 al Cadrului European al Calificărilor (tehnician specialist) şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. Nu există obligativitatea susţinerii examenului de bacalaureat sau a promovării acestuia până la finalizarea studiilor şcolii postliceale
Cu toate acestea, instituţiile de învăţământ de acest tip recomandă cursanţilor care nu au promovat examenul de bacalaureat să se prezinte la sesiunile organizate de MEN, în vederea susţinerii examenului.
Fără o diplomă de Bacalaureat, un tânăr poate aspira la un post de muncitor necalificat, în domenii precum agricultură, restaurante, retail sau construcţii.
Din păcate, însă, cei care nu reuşesc să termine măcar liceul au puţine şanse pe piaţa muncii, pentru că posturile sunt extrem de rare. Aceştia sunt, în general, cei care îngroaşă rândurile şomerilor. Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei