Banii de la stat, mărul discordiei pentru universități

default

Dimensiune font:

| 27-12-2016 05:25

 Finanțarea învățământului superior a devenit un fel de măr al discordiei între reprezentanții universităților mari și cei ale universităților de dimensiuni mai mici * în timp ce unii își doresc finanțarea în funcție de performanță, ceilalți cred că această modalitate de finanțare ar sărăci universitățile mici și ar duce la dispariția lor * Metarankigul, primul clasament românesc al universităților, poate reprezenta premisa modificării finanțării* în prezent, învățământul superior românesc este finanțat în funcție de numărul de studenți

 Finanțarea învățământului superior românesc a suferit, de-a lungul timpului, multe modificări, metodologiile de finanțare a instituțiilor de învățământ universitar trecând prin multe provocări. Însă, o singură caracteristică a rămas comună tuturor schimbărilor: nemulțumirea unora sau altora vizavi de modalitatea de finanțare. În prezent, statul acordă bani universităților în funcție de numărul studenților înmatriculați în respectivul an universitar, așa numita finanțare pe student echivalent.

 

Nemulțumirile universităților mari

Finanțarea pe student echivalent a stârnit un val de critici din partea conducerilor universităților mari, acestea reclamând că această modalitate de finanțare nu stimulează performanța și duce la plafonarea învățământului universitar. „Finanțarea este extrem de importantă. În acest moment ea nu stimulează performanța pentru că este egalitară și este pe student echivalent. Ceea ce creează ideea unei băltiri generalizate și aceasta nu e bună. Performanța este fundamentală pentru mersul înainte al acestei lumi și competivitatea este la fel de importantă, de asemenea”, a declarat prof. univ. dr. Ioan – Aurel Pop. rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Mai mult decât atât, potrivit declarațiilor rectorului uneia dintre cele mai mari universități din țară, numărul mare de studenți nu aduce după sine și performanță academică. Finanțarea în funcție de performanță sau cel puțin finanțarea mixtă sunt singurele soluții pe care le văd conducerile marilor universități românești. „Numărul mare de studenți nu aduce după sine și calitate mare, pe de o parte, iar acolo unde este cantitate mare și cheltuielile pentru calitate de excepție sunt imense, pe de altă parte. Performanța nu vine de la sine, fără aparatură de ultimă oră și fără stimularea valorii și a rezultatelor de excepție. Trebuie revenit la o finanțare mixtă. Nu cerem să nu se țină seama de numărul de studenți, dar este absolut necesară o finanțare și pe criterii de calitate. Cu alte cuvinte, dacă o universitate are într-un an rezultate fantastice în domeniul matematicii, al chimiei organice, al psihologiei clinice sau al nano-tehnologiilor sau chiar domeniul istoriei și arheologiei, atunci trebuie neapărat să primească fonduri în plus în anul următor. Altminteri, oamenii nu vor mai avea nicio motivație instituțională și personală de a continua”, explica prof. univ. dr. Ioan – Aurel Pop la începutul acestui an.

 

Premisele schimbării există

Consorțiul Universitaria, format din Universitatea București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara și Academia de Studii Economice din București, și-a arătat susținerea pentru diferențierea universităților pe baza unei ierarhizări care să țină cont de prezența instituțiilor de învățământ în evaluările internaționale și pentru finanțarea diferențiată, în raport cu gradul de performanță al instituției de învățământ. „Eu, personal, cred că va veni cât de curând momentul ierarhizării universităților, a școlilor doctorale, a activităților de cercetare științifică și atunci pe un principiu sacru și care ar trebui să se respecte strict în toate domeniile și anume cel al proporționalității. Asta înseamnă ca statul, din bugetul centralizat, să aloce învățământului, cercetării științifice, sume echivalente, proporționale rezultatelor științifice academice”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ian Cuza” din Iași.

Mai mult decât atât, conducerile celor cinci universități membre ale Consorțiului au explicat cum primul pas pentru modificarea modalității de finanțare a fost făcut. Este vorba despre clasamentul realizat de Ministerul Educației, „Exercițiul Național de Metaranking Universitar”, care a analizat 9 clasamente internaționale relevante. „Eu cred că sunt premise, acum avem acest clasament care este primul din istoria noastră făcut după clasamente internaționale (n.r – Metaranking). Deși nu este făcut în interiorul țării, ci sunt luate în calcul cele mai importante nouă rankinguri din lume și pe baza lor făcut acest clasament, este un bun punct de început. Dacă acest clasament ar fi de la anul o bază, fiindcă începem un nou an financiar, o bază de finanțare preferențială pentru acele universități care s-au validat și care au conferit rezultate în această țară, eu sunt convins că stimularea ar fi și mai bună și că în viitor aceste universități vor performa și mai bine. Universitățile noastre au dovedit acest lucru”, a concluzionat rectorul Universității „Babeș Bolyai” din Cluj Napoca.

Universitățile mici se tem că vor dispărea

Criticile și nemulțumirile la adresa dorinței de schimbare a modalității de finanțare a învățământului superior nu au întârziat să apară. Rectorul Universității „Ștefan ce Mare” din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a criticat dur Guvernul Tehnocrat, făcând aluzie la faptul că măsurile Ministerului Educației sunt îndreptate împotriva majorități universităților românești, dar formulate în așa fel încât să ajute universitățile din Consorțiul Universitaria. „Din păcate, consultarea publică se face formal. Deciziile se iau înainte de a se face consultările, se stabilesc diferite clasamente pentru a se justifica decizii extrem de dure și îndreptate împotriva majorității universităților din România, cu folos doar în universitățile care fac parte din consorțiul Universitaria. Poate cel mai grav este că nu suntem în stare să cheltuim bugetul infim alocat învățământului și cercetării. Bugetul pe cercetare a fost diminuat cu a opta parte doar pentru că nu au fost în stare tehnocrații noștri să-l cheltuiască”, a declarat prof. univ. dr. ing.Valentin Popa.

Rectorul a atras atenția și asupra exercițiului de metaranking universitar făcut de specialiști agreați de minister, atrăgând atenția că indicatorii folosiți în realizarea clasamentului,care ar putea sta la baza noii metodologii de finanțare a universităților de stat în următorii ani, dezavantajează instituțiile academice mici. Și asta pentru că, în opinia rectorului Universității din Suceava, cei care au făcut exercițiul de metaranking au folosit indicatori cantitativi, și nu calitativi.

Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa susține că, pentru a majora bugetele instituţilor academice mari vor trebui sărăcite alte peste 20 de universități mici din țară. „De unde pot fi luați banii?! Prin închiderea a jumătate din universitățile de stat din România!”, a spus rectorul. Prof. univ. dr. ing. Valentin Popa este de părere și că la masa deciziilor de la Ministerul Educației ar trebui să stea și reprezentanții universităților mici.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei