Ciprian Demeter: Eșuarea ”României educate” a lui Iohannis

17

Dimensiune font:

| 02-06-2023 14:15

În învăţământul românesc au renăscut, mai mult ca niciodată, tensiunile dintre profesori şi sistemul politic degenerat.

Divergenţele sunt aceleași dintotdeauna: lipsa investițiilor din educație și majorarea salariilor dascălilor care sunt singura pătură socială importantă pentru prezentul și viitorul unei țări, dar pentru care Iohannis, prin ”Guvernul meu” și prin proiectul ”România Educată”, nu a găsit niciodată o soluție viabilă, cu toate că s-au cheltuit foarte mulți bani pentru acest proiect eșuat.

Soluții ar trebui să existe, mai ales că lunile trecute și chiar în timpul protestelor celor din educație, bugetarii din alte sectoare au primit din partea ”Guvernului meu” măriri de salarii și mă refer la angajații din primării, din consilii județene și din alte instituții ale statului așa-zise performante. Nu am înțeles de ce nu s-a dorit o mărire de salarii și pentru profesorii care sunt răsplătiți cu venituri incredibil de mici pentru misiunea sacră de a pregăti generațiile viitoare.

Profesorii lucrează în mod direct, la clasă cu elevii, 18 ore pe săptămână, dar pe lângă actul de predare, tot în școală mai alocă alte și alte ore pentru o mulțime de alte activități și mormane de hârtii cerute de Inspectoratele școlare și tot felul de comitete și comisii, pentru că suntem digitalizați, dar totul se cere pe hârtie. Când termină și cu acestea, merg la cursuri, plătite din acele salarii mizerabile, pentru că permenent trebuie să înveți și să te autoperfecționezi dacă vrei să fii la rândul tău capabil să răspunzi întrebărilor de tot felul și să ghidezi așa cum ar trebui, în funcție de cerințele actuale, elevii. Munca nu se termină nici după predarea la clasă, nici după ce rezolvă cerințele Inspectoratelor Școlare, nici după cursurile la care participă, continuă acasă. Da, timpul liber și familia vin după ce corectează teste și după ce pregătesc materiale specifice pentru ziua următoare. Deci, câte ore din 24 lucrează un profesor pentru mărunțișul aruncat de ”Guvernul meu” și de Președintele-Profesor? Oare pentru toate acestea cer prea mult să fie respectați și plătiți așa cum cum ar merita?

Președintele Klaus Iohannis a susținut la începutul acestei greve că nemulțumirile profesorilor sunt întemeiate și că aceștia câștigă foarte puțin, în timp ce oferă comunității totul, însă lucrurile nu pot fi rezolvate „instant”. De asemenea, Iohannis cel eșuat a mai declarat că s-ar fi așteptat ca cei care au organizat greva să remarce „măcar marginal” că în aceste zile Parlamentul a adoptat noile legi ale educației.

”Eșuatul” Iohannis nu a înțeles că profesorii nu au de unde să știe când adoptă Parlamentul legi, pe repede înainte, fără o transparență, deoarece ei sunt preocupați cu pregătirea generațiilor de mâine.

După discuțiile dintre reprezentanții profesorilor și președintele României, Klaus Iohannis, a avansat ideea unui acord politic al cărui garant să fie președintele pentru ca în proiectul viitoarei legi de salarizare să se țină cont de acea grilă negociată la nivelul Ministerului Educației. Dar ”turistul” Iohannis nu a înțeles că există o profundă lipsă de încredere din partea tuturor românilor față de el, dar și față de politicienii români.

De asemenea, modernizarea şcolilor din România reprezintă o sursă inepuizabilă de îmbogăţire pentru liderii partidelor politice şi pentru anumiți oameni de afaceri ce devalizează un sistem educaţional deja putred. La primării se sifonează sume enorme de bani în numele renovării anuale a unităţilor şcolare sau a tot felul de achiziții îndoielnice.

Pentru profesori și pentru angajații din educație nu sunt bani, însă Guvernul are fonduri de măriri salariale pentru funcționarii din administrație începând cu 1 iunie, la nivelul stabilit pentru anul 2022 prin legea salarizării unitare în sectorul public pe care le alocă prin Ordonanță de Urgență, deoarece, nu-i așa, această categorie de angajați nu poate face cheltuielilor de tot felul cu salariile pe care le încasează.

„Executivul a aprobat un proiect de ordonanţă de urgenţă care completează Articolul I din O.U.G. nr.168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. Astfel, începând cu data de 1 iunie 2023, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile prevăzute la Anexa nr. VIII – Familia ocupaţională de funcţii bugetare „ADMINISTRAŢIE” din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, se stabilesc la nivelul salariilor de bază prevăzute de această lege pentru anul 2022”, anunţă Ministerul Muncii.

După nouă ani de mandat al Președintelui-profesor, România a ajuns să fie condusă de repetenți, plagiatori, agramați și rău intenționați care nu-și doresc decât să spolieze avuția poporului român chiar cu ajutorul sistemului judiciar care lucrează din greu să spele aceste non-valori.

Mihai Eminescu spunea că ”Greşalele în politică sunt crime; căci în urma lor suferă milioane de oameni nevinovaţi, se-mpiedică dezvoltarea unei ţări întregi şi se-mpiedică, pentru zeci de ani înainte, viitorul ei.”, astăzi observăm că această clasă politică nu este în stare să înțeleagă faptul că prin decizia lor, de a nu mări salariile profesorilor, împiedică dezvoltarea națiunii române pentru mulți ani, educația fiind temelia pe care trebuie să se clădească un stat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Tudorel Toader: „Am sentimentul unei Monstruoase coaliţii”
19/03/2024 00:15

In turul doi al alegerilor din cadrul Universitătii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), profesorul Tudorel Toader a pierdut functia de rector in fata contracandidatului său Liviu-George MAHA cu scorul ...

George Damian explică disoluția unui examen de aproape 100 de ani: Bacalaureatul. Ce a fost acest examen și ce-a ajuns?
19/03/2024 00:03

Istoricul si ziaristul George Damian a explicat, pe blogul său, ce a fost si ce-a ajuns examenul de Bacalaureat, in contextul in care o asociatie de elevi din Constanta a cerut abolirea acestuia. Damian arat ...

Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 17:25

  Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Or ...

„În lipsa elementelor de bază în ale învățatului este greu să faci educație”
17/03/2024 21:12

Alimentatia este aspect esential pentru sănătatea si bunăstarea tuturor, de aceea educatia in acest domeniu are un rol crucial in formarea viitorilor specialisti care vor contribui la imbunătătirea calită ...

Educația senzorială. Învățând prin simțuri
14/03/2024 09:45

Într-un peisaj educativ in continuă schimbare si adaptare, educatia senzorială se defineste ca o abordare inovatoare si deosebit de eficientă in dezvoltarea copiilor. Prin integrarea simturilor in proc ...

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Care este motivul?
14/03/2024 00:13

Asociatia Elevilor din Constanta vine cu o propunere curajoasă si anume desfiintarea examenului de Bacalaureat. Reprezentantii elevilor sunt de părere că sistemul liceal ar trebui regandit si asta pentru că ...

Elevul prins cu pistolul la școală ar fi cumpărat arma de pe internet, cu 500 de lei. Detalii incredibile din anchetă
13/03/2024 10:09

Detalii incredibile ies la iveală din ancheta demarată la un liceu din Hunedoara după ce un elev de 17 ani a fost depistat cu un pistol cu gaz şi mai multe proiectile ascunse in bancă, sub cărţi. Arma ar ...

 Un elev de clasa a VIII-a din Mureş şi-a bătut cu pumnii şi picioarele profesoara. Poliţia l-a imobilizat şi l-a dus la secţie.
12/03/2024 08:27

Un elev din clasa a opta a fost imobilizat si dus la sectia de politie după ce si-a bătut, cu pumnii si picioarele, profesorul. Minorul era supărat că politistii l-au amendat pentru că, anterior, in timpul ...

România Educată | Elev, după simularea la Bac: N-am nevoie de matematică pentru a face ceva în viață, banii contează, să te distrezi. O să fiu conducător de firmă. Nu vreau să lucrez pe 1.000 de euro pe lună
10/03/2024 17:16

Un elev de clasa a XII-a a ajuns „vedetă“ pe Internet după reactia avută la iesirea de la simularea la Bacalaureat, conform Observator. „Am scris şi eu totul pană la subiectul 2. La subiectul trei n ...

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a inaugurat joi, 7 martie 2024, , clădirea Corpului O/FOTO/VIDEO
08/03/2024 12:15

 Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC) a inaugurat joi, 7 martie 2024, la ora 13.00, clădirea Corpului O. La eveniment au participat prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rectorul UAIC ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei