Deputatul Camelia Gavrilă atrage atenţia asupra crizei resurselor umane înalt calificate – cauze, vulnerabilităţi şi soluţii

default

Dimensiune font:

| 16-05-2018 18:23

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Deputatul Camelia Gavrilă atrage atenţia asupra crizei resurselor umane înalt calificate – cauze, vulnerabilităţi şi soluţii

         Prof. dr. Camelia Gavrilă, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, semnalează o problemă pe care mediul economic, domenii de activitate diverse, antreprenorii din România o resimt din ce în ce mai acut, şi anume incapacitatea de a identifica în piaţă resursa umană necesară. De asemenea, doamna deputat subliniază faptul că problema cu care ne confruntăm este cauzată mai ales de fenomenul migraţiei, întrucât România are posibilitatea şi resursele instituţionale să îşi pregătească specialiştii de care are nevoie, dar nu a găsit până acum mijloacele de a-i motiva pe cetăţenii săi să muncească şi să se realizeze profesional în România.

 „În calitate de preşedinte al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Camera Deputaţilor, insist asupra unui aspect esenţial: faptul că educaţia reprezintă un element fundamental în formarea resursei umane, iar prin toate măsurile pe care le propunem noi, parlamentarii, avem datoria de a susţine permanent sistemul educaţional, căutând cele mai bune modalităţi de modernizare a acestuia şi adaptare la o societate în permanentă schimbare. Astfel, cred că este momentul să acordăm o atenţie sporită dezvoltării învăţământului dual, demersului de convingere a elevilor şi familiilor acestora în legătură cu alegerile rutelor profesionale, ale ofertelor din învăţământul liceal tehnologic sau profesional, modificând treptat opiniile şi rezistenţa mentală resimţite în raport cu acest domeniu.”

Prin toate politicile economice şi sociale pe care le promovăm trebuie să continuăm demersul de asigurare a unui învăţământ de calitate, adaptat la cerinţele pieţei muncii, dar şi  implementarea unor măsuri sociale adiacente care să-i susţină pe tineri în efortul de a găsi un loc de muncă şi de a întemeia o familie, iar salariile acestora să le asigure un trai decent, care să nu-i determine să opteze pentru stabilirea în alte ţări. La momentul actual, forţa de muncă românească este prezentă şi apreciată în mai multe ţări, nu doar europene, iar preocuparea noastră trebuie să se îndrepte spre modul în care putem să-i determinăm pe români să revină acasă, iar pe cei aflaţi pe traseul pregătirii profesionale, la nivel liceal, universitar sau postuniversitar să-i convingem să nu mai părăsească România, a subliniat deputat PSD de Iaşi Camelia Gavrilă.

Să nu uităm că există domenii deficitare care sunt considerate în Programul de Guvernare prioritate pentru dezvoltarea şi asigurarea resursei umane - domeniul tehnic şi al inginerilor de specialitate, zona medicală şi, într-o anume măsură, domeniul ştiinţelor social-umaniste.

O altă măsură pe care deputatul Camelia Gavrilă o vede  absolut necesară vine din schimbarea mentalităţii la nivelul angajatorilor, care trebuie să îşi trateze angajaţii cu respect, să pună în practică prevederile contractelor de muncă şi să acorde salarii corecte, decente şi la timp. Din perspectiva politicilor de dezvoltare a resurselor umane, succesul unei companii vine atunci când  angajaţilor li se arată că sunt preţuiţi şi eforturile lor sunt apreciate, fiind parte integrantă din strategiile firmei şi din performanţele acesteia.

Însumate, problemele cu care ne confruntăm astăzi pot să fie sintetizate în câteva teme majore:

1. ”Exodul creierelor”. Neagu Djuvara afirma la un moment dat că ,,dintre intelectualii tineri care prind o bursă Fullbright nu se mai întorc în România decât 1%. E o tragedie. Nu putem să ieşim din bârlog dacă această fugă a creierelor continuă.”  Uniunea Europeană a consemnat acest fenomen în mai multe studii prezentate de Comisia Europeană, cu scopul de a găsi strategii de control al acestuia. Datele preluate pentru perioada 2013-2014 de la Global Competitiveness Report arată faptul că România se află pe locul 138 în clasamentul ţărilor cu capacitate de păstrare între graniţele statului a generaţiilor de intelectuali.

2. Problema învăţământului profesional şi dual. Dificultăţile pe care le parcurge învăţământul profesional din Romania afectează procesul de formare a noilor generaţii de tineri. Insist aici pe importanţa stabilirii unor parteneriate solide şi a unor politici strategice pe termen mediu şi lung pentru susţinerea învăţământului profesonal şi tehnic, în sistem dual, dar şi prin alte forme de colaborare şi parteneriat cu mediul privat, cu operatorii economici. 

3. Implementarea unor politici economice, sociale şi fiscale care să-i determine pe tineri să rămână în ţară. Partidul Social Democrat a încercat de-a lungul timpului să creeze un cadru mai favorabil dezvoltării tinerilor din România, având ca scop final reechilibrarea situaţiei socio-economice a statului român. În acest sens, în ultimii ani s-au efectuat următoarele demersuri: adoptarea unor pachete legislative salariale de majorare a salariului minim brut la 1.900 de lei în anul 2018, dar şi a salariilor din sectorul bugetar, adoptarea unei hotărâri prin care tinerii aflaţi sub vârsta de 26 de ani pot beneficia de un credit fără dobândă, plata adecvată a stagiilor de practică pentru absolvenţii din învăţământ superior, încurajarea uceniciei la locul de muncă, măsuri sociale pentru tineri, acordarea mai multor burse de studii, atât pe plan naţional, cât şi pe plan internaţional, programe de tip Start up pentru tinerii cu proiecte inovatoare şi care doresc să investească în România.

4. Stabilirea unui climat de respect reciproc între angajat şi angajator, odată cu respectarea, de către ambele părţi, a prevederilor contractelor de muncă.

În concluzie, din nefericire, nu putem ridica pretenţia de a găsi o soluţie miraculoasă, rapidă la această problemă acută şi gravă a societăţii contemporane, în general. Analiza lucidă şi obiectivă, prezenţa unor programe, proiecte şi idei inovative care să diminueze acest fenomen şi consecinţele implicite, pe termen scurt, iar pe termen lung să îl transforme într-o etapă dificilă, dar depăşită sunt demersuri raţionale, necesare şi urgente.

 

 Mai multe informaţii regăsiţi pe site-ul www.cameliagavrila.ro.

 

 

BIROUL DE PRESĂ

Deputat PSD de Iaşi

Prof. dr. Camelia GAVRILĂ

PREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,

ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei