IMG_0009

Dimensiune font:

Evaluare Naţională, 2019 - De 35 de ori 10!

| 26-06-2019 12:12

* Iaşul îşi consolidează poziţia de centru educaţional de prestigiu * cu cele 35 de medii de 10, Iaşul ocupă locul al doilea, după Bucureşti, care are 48 de medii, dar înaintea altor judeţe importante, precum Cluj - 28 medii de 10, Dolj - 26, Constanţa - 24, Timiş – 22 * 357 de elevi ieşeni au obţinut medii peste 9,50 * în celelalte judeţe ale Regiunii de Nord-Est, numărul de medii de 10 a fost destul de mare, raportat la anii anteriori: Suceava şi Bacău - câte 13 medii de 10, Botoşani - 8, Neamţ şi Vaslui - câte 5 * cele mai slabe rezultate au fost la Vaslui

Au fost afişate notele la examenul de Evaluare Naţională! Iaşul, ca de obicei, se află în topul naţional, cu 35 de medii de 10 ocupând a doua poziţie. Cele mai multe au fost obţinute de elevi de la Colegiul Naţional şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, câte 11, Colegiul „C.Negruzzi” - 4, Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun” - două, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” Paşcani - două, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” - o medie de 10, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” - o medie, Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” - o medie.

Totodată, 357 de elevi ieşeni au obţinut medii peste 9,50! 77,44 la sută dintre elevi au obţinut medii peste 5. În anul şcolar anterior, în judeţul Iaşi s-au înregistrat, înainte de contestaţii, un număr de 32 de medii de 10. „Reuşitele elevilor noştri, absolvenţi ai clasei a VIII-a, la Evaluarea naţională ne bucură şi în acelaşi timp ne confirmă faptul că strategiile noastre educaţionale la nivelul inspectoratului, precum şi al şcolilor, reuşesc să producă succes şi motivaţie pentru învăţare, procentele ridicate ale elevilor cu nota 10 la ambele probe, situând Iaşul pe locul II la nivel naţional, după Bucureşti. Cele două simulări organizate pe parcursul anului şcolar, competenţa şi implicarea profesorilor de limba română şi matematică s-au întâlnit în mod fericit cu o motivaţie superioară a elevilor pentru cunoaştere, dar şi cu dorinţa acestora de a avea şanse crescute la admiterea în învăţământul liceal şi profesional”, a punctat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general.

Rezultatele în judeţul Iaşi depăşesc, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, media naţională, care este de 80,6% la limba română şi de 62,7% la matematică.

Decariştii” din Moldova

În celelalte judeţe ale Regiunii de Nord-Est, numărul de medii de 10 a fost destul de mare, raportat la anii anteriori: Suceava şi Bacău - câte 13 medii de 10, Botoşani - 8, Neamţ şi Vaslui - câte 5.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

La Suceava, au participat 6.161 de elevi, iar procentul mediilor peste 5 a fost de 74,04. Note de 10 au fost la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldove,esc, dar şi în mediul rural. La Bacău, 13 elevi din judeţ au reuşit să obţină media 10.00 la Evaluarea Naţională, după ce au predat teze perfecte atât la limba română, cât şi la matematică. Cei mai mulţi „decarişti”, 7 la număr, provin de la şcoli din municipiul Bacău. Medii de 10 au mai obţinut trei elevi din Oneşti, doi din Moineşti şi unul din Târgu Ocna. La polul opus, la nivelul judeţului au fost înregistrate şi 7 medii de 1.00, ceea ce înseamnă că elevii au predat lucrările goale, fără să rezolve măcar una dintre cerinţele subiectelor de la examen. La Evaluarea Naţională de anul trecut, 17 elevi din judeţ au obţinut media generală 10 (zece).

La Botoşani, rezultatele la Evaluarea Naţională, înainte de contestaţii, arată că 63,29% dintre candidaţi au obţinut medii peste 5.00. Din cei 3.844 de candidaţi ce au susţinut ambele probe, 2.433 au medii peste cinci. La examenul de anul trecut, rata de promovare înainte de contestaţii a fost de 69,26%. 8 elevi au obţinut media 10, cele mai multe (5) fiind la Colegiul „Mihai Eminescu” Botoşani.

La Neamţ, doi elevi de la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman au obţinut note maximela cele două probe, pe listă mai este un elev de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamţ şi câte unul de la Colegiul „Petru Poni” din Roman şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ. Mai sunt înregistrate 382 de medii între 9 şi 9,99. 93 de elevi au obţinut medii între 1 şi 1,99, 234 între 2 şi 2,99, 405 între 3 şi 3,99, 557 între 4 şi 4,99 şi 621 între 5 şi 5,99. Per total, 1. 289 de elevi de clasa a VIII-a au obţinut note sub 5, dintr-un total de 4.093 de elevi care au susţinut acest examen. În 2018, au fost înregistrate 6 medii de 10 şi 1299 cu note mai mici de 5 din cei 4058 prezenţi în sălile de examinare. În acest an, un elev a fost eliminat de la proba de matematică a examenului de Evaluare Naţională. Elevul de la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din municipiul Roman a fost prins cu fiţuică şi dat afară din examen.

Dezastru la Vaslui

La Vaslui, rezultatele din acest an sunt printre mai slabe dintre cele înregistrate din 2014 încoace. Procentul de medii peste 5 al elevilor vasluieni este de doar 65,10%, asta fără a ţine cont de absenteism; altfel, acest procent ar scade la doar 60,48%, cu peste 6% mai slab ca anul trecut. Nu mai puţin de 242 de elevi din totalul de 3.502 înscrişi au absentat la ambele probe, lor adăugându-li-se alţi 7 elevi care au susţinut prima probă, cea la limba şi literatura română, unul dintre ei, din Rebricea, obţinând chiar o notă acceptabilă, 5,90. Matematica a fost şi proba la care s-au obţinut cele mai slabe rezultate, în medie, notele acordate fiind cu circa o treime mai mici decât cele de la proba la limba şi literatura română.

2.561 candidaţi, 78,74% dintre cei care s-au prezentat, au reuşit să ia medii peste 5 la proba de limba şi literatura română. Spre deosebire de matematică, unde nu doar că procentul de „promovabilitate” a fost de doar 52,81%, dar şi numărul de note maxime a fost mai mic, 23, faţă de 26 de note de 10. Din punct de vedere statistic, 1.143 dintre candidaţii care s-au prezentat la examen nu au reuşit să obţină medii de minim 5, iar dintre cei care au „promovat” acest examen, 564 au obţinut medii între 5,00 şi 5,99, 535 de candidaţi au avut media între 6,00 şi 6,99, 480 – între 7,00 şi 7,99, alţi 349 de elevi, între 8,00 – 8,99, şi doar 185 dintre absolvenţii de gimnaziu vasluieni, faţă de 213 de candidaţi, anul trecut, au reuşit să obţină medii peste 9! Dintre acestia, 5 elevi au reuşit să obţină media maximă.

Între primii cei mai buni elevi vasluieni s-a situat şi o absolventă a unei şcoli din mediul rural, Roxana Georgiana Asavei, care a urmat cursurile Şcolii gimnaziale „Mihai Eminescu” din Laza şi care acum, cu o medie de 9,90 nu doar că s-a clasat pe locul 7 între cei mai buni elevi vasluieni, dar are acum şansa să poată urma cursurile oricărui liceu de elită. Din păcate, între primii 100 de absolvenţi de gimnaziu vasluieni cu cele mai mari medii obţinute, se mai numără doar alţi 8 elevi provenind de la şcoli din mediul rural: Pogoneşti, Dumeşti, Pungeşti, Stănileşti, Viişoara, Deleşti, Codăeşti şi Vutcani.

Media obţinută la examenul de capacitate are o pondere de 80% din media de admitere la liceu, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 20%.

Reguli la contestaţii

După afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională, elevii nemulțumiți de note au putut depune contestații. Profesorii evaluatori au la dispoziție trei zile pentru soluționarea contestațiilor, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 29 iunie. Fiecare lucrare de examen este corectată și punctată de către doi profesori, care lucrează în săli separate, potrivit edupedu.ro. Evaluarea lucrărilor de examen se face „cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare.

Dacă diferența dintre notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneală roșie și cei doi semnează. Nota finală este calculată de președintele comisiei de examen (adică de director sau directorul adjunct al școlii) și reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale, prevede Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019. Dacă diferența dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota finală este apoi calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. După ce sunt corectate toate lucrările de la examene, comisia din centrul zonal de evaluare calculează pentru fiecare elev media generală la evaluarea națională, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la probe. Metodologia de Evaluare statuează că președintele comisiei de examen și secretarul din centrul zonal de evaluare sunt obligați să asigure, pentru fiecare disciplină la care se organizează evaluarea, o sesiune de instruire pentru evaluatori. Scopul instruirii este de a diminua diferențele dintre evaluatori în aplicarea baremului de evaluare și de notare. „Se interzic interpretările personale și efectuarea de modificări în baremul de evaluare și de notare”, prevăd regulile de examen.

Maura ANGHEL

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
COMPANIA NAŢIONALĂ de CĂI FERATE „C.F.R.” S.A., SUCURSALA REGIONALĂ C.F. IAŞI DIVIZIA COMERCIALĂ, sediul: Iaşi, Piaţa Gării nr.1, cod 700090, organizează licitaţie publică, deschisă, cu strigare, în Sala de Consiliu a Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, din Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.2, joi, 31 octombrie 2019, ora 11.00 pentru închirierea de LOCAŢII (spaţii şi terenuri) către persoane juridice (59 locaţii) în staţii şi interstaţii c f, pe raza Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, astfel: Bacău, Bârlad, Bicaz, Botoșani, Buhăieşti, Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Est, Dornești, Gura Humorului oraș, Hălăucești, Iaşi (Iaşi, Iaşi Nord), Lespezi-Dolhasca, Nicolina, Orbeni, Pașcani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Rădăuţi, Roman, Sîrca, Socola (Socola triaj, Socola mărfuri), Suceava (Suceava, Suceava Nord), TÎrgu Frumos, Tîrgu Neamț, Vaslui, Vatra Dornei (Vatra Dornei și Vatra Dornei Băi) și Verești. Lista locaţiilor cu detalii privind amplasarea, suprafaţa, destinaţia/obiectul de activitate, tariful minim de pornire a licitaţiei, taxele necesar a fi achitate pentru participare la licitaţie, este afişată la intrare în sediul Sucursalei Regionala C. F. Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A sau poate fi accesată pe site-ul http://www.cfr.ro Procurarea caietului de sarcini unde se regăsesc criteriile de selecţie şi admitere a ofertanţilor, preţul minim de pornire, perioada de valabilitate a contractelor de închiriere (maxim 5 ani) precum şi valoarea altor taxe ce trebuie achitate, depunerea documentaţiei necesare participării la licitaţie şi achitarea taxelor, se pot face până vineri, 25 octombrie 2019, ora 12.00, la sediul Sucursala Regionala C.F. Iaşi – Divizia Comercială, Iaşi, Piaţa Gării nr.1, corp A, et.1, cam.123, tel. 0232/215600, centrala - int.123 149 sau 123 802.
Dependenţa de televiziune, în atenţia elevilor ieşeni
11/10/2019 09:39

Un grup de elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” din Iaşi au fost in Letonia, in perioada 30 septembrie – 5 octombrie, pentru a participa la a patra intalnire ...

Tot mai mulţi elevi ieşeni optează pentru învăţământul dual
03/10/2019 18:50

Puţin peste 30 de elevi de la Liceul Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” invaţă atat la şcoală, cat şi printre rafturile magazinelor. Ei sunt elevi in clasa a X-a, şi au ales invăţămantu ...

Orientation Days pentru „bobocii” de la UMF Iaşi
26/09/2019 19:19

* anul acesta, la UMF vor incepe studiile la liniile de predare in engleză şi franceză 450 de studenţi, din 26 de ţări * cei 716 tineri francezi care studiază la UMF vor avea parte de un „rendez-vo ...

UTI participă la cea mai importantă conferinţă europeană în domeniul învăţământului superior
25/09/2019 18:53

O delegaţie a Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi participă la cea de-a 31-a ediţie a EAIE - cea mai mare conferinţă europeană pe invăţămant superior, desfăşurată la Hels ...

Peste 100 de elevi şi profesori din 21 de ţări vin la Iaşi, la World School
24/09/2019 19:23

Cea de-a XXI-a ediţie a Forumului Internaţional World School este un eveniment educaţional intercultural unic la nivel naţional, organizat in 2019 de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaşi ...

USAMV Iaşi, gazda unui eveniment organizat de Ambasada SUA
24/09/2019 19:20

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi (USAMV) va fi gazda „Conferinţei internaţionale pe tema inovaţiei şi a biotehnologiei in ...

 Goana după o diplomă de inginer - TUIAŞI a înregistrat cei mai mulţi candidaţi din ultimii 12 ani
24/09/2019 06:00

Admiterea de anul acesta de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a adus cei mai mulţi candidaţi din ultimii 12 ani la instituţia de invăţămant superior tehnic din Ia ...

Învăţare bazată pe realitate virtuală şi realitate augmentată, la Liceul „Grigore Moisil”
19/09/2019 12:51

* sub coordonarea Liceului Teoretic de Informatică, Iaşul găzduieşte un training de formare a 22 de profesori şi specialişti IT din Romania, Italia, Portugalia, Lituania, care proiectează scenarii didact ...

Liceele unde niciun elev nu a luat Bac-ul in vara nu mai pot infiinta clase de a IX-a la anul
19/09/2019 12:08

 Liceele la care niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat in sesiunea de vara din 2019 nu mai pot infiinta clase de a IX-a anul viitor, a hotarat Ministerul Educatiei. Ordinul de ministru 5090/ ...

Reducerea abandonului şcolar şi prevenirea segregării, prioritare la ISJ
19/09/2019 00:23

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, CJRAE Iaşi şi Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” Iaşi au organizat, zilele trecute, activitatea de formare cu titlul „Strategii şi practici educaţ ...