default

Dimensiune font:

Experiment guvernamental la Iaşi: masa caldă pentru elevi

| 01-11-2016 13:25

 Ministerul Educaţiei vrea să le ofere tuturor elevilor câte o masă caldă zilnic * proiectul, deşi util, este foarte greu de pus în practică * principalele probleme cu care se poate confrunta acesta sunt: lipsa unui spaţiu special amenajat pentru servirea mesei, refuzul furnizorilor de a transporta alimente la distanţe foarte mari sau lipsa personalului calificat pentru preparare şi servire

 În cursul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, programul pilot care contribuie la prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, prin acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, tuturor elevilor şi preşcolarilor din învăţământul preuniversitar. „Masa caldă” va înlocui programele „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”, existente în acest moment. În programul-pilot au fost selectate 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite.

Deşi, la prima vedere, este un program benefic pentru elevi, la o privire mai atentă, implementarea şi extinderea acestuia la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ ridică un număr destul de mare de probleme, mai ales în zonele rurale.

 

Marile piedici ale extinderii proiectului

Printre cele mai mari probleme care se ivesc se numără amenajarea unui spaţiu potrivit care să respecte toate normele sanitare şi de igienă, dar şi problema financiară, acest program presupunând costuri mult mai ridicate faţă de „Cornul şi laptele” sau „Fructe în şcoli”: „Cred că propunerea programului masei calde este o născocire cu prilejul apropierii campaniei electorale. Sunt mai multe variabile care califică acest program ca fiind doar unul experimental şi nimic mai mult. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Ştim prea bine că pentru a servi masa este nevoie de un spaţiu special amenajat, care să întrunească o serie de condiţii de igienă şi care să aibă avize. De asemenea, ar fi nevoie de personal abilitat şi, mai ales, ar fi nevoie de bani. Or, cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi şi din ţară nu au astfel de posibilităţi. Mă îndoiesc că există sume pentru ca toţi elevii să primească o masă caldă. Ca să nu mai spun că şi spaţiul este o problemă. Unele şcoli nu au căldură sau nu au săli de clasă în care să se desfăşoare orele, dar să mai vorbim de sală de mese sau ceva similar”, a declarat prof. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

O altă problemă este aceea a personalului, care este şi-aşa insuficient pentru desfăşurarea activităţilor din sistemul de învăţământ. „În plus, şi cu personalul este o problemă, în judeţul Iaşi ne confruntăm chiar şi în prezent cu problema normării personalului. Suntem obligaţi să încadrăm personalul într-un număr fix de norme şi ne este şi aşa destul de greu. Personalul angajat în prezent nu este de ajuns, iar altul nou care să se ocupe de masa elevilor nu putem angaja”, a completat prof. Mirel Pristavu

Şi primarii din judeţul Iaşi sunt de părere că implementarea unui astfel de proiect presupune o serie de responsabilităţi, care, deşi asumate, sunt greu de realizat în condiţiile realităţii actuale. „Să dai o masă caldă elevilor este o responsabilitate mare, care presupune foarte multe lucruri. Una este mărul sau cornul şi laptele, pe care copiii le pot mânca în sala de clasă, în bancă sau afară, şi alta este o masă caldă. Este nevoie de un spaţiu special amenajat, nu poţi hrăni elevii printre cărţi şi caiete. Nu văd fezabil acest proiect la nivelul tuturor instituţiilor de învăţământ. Ar fi foarte greu de realizat şi în comuna Victoria, spre exemplu. O primă problemă ar fi distanţa mare, deşi firmele de catering au tot felul de autoutilitare şi mijloace de transport, tot este destul de dificil. Şi, aşa cum am spus, se evidenţiază problema spaţiului. Trebuie un spaţiu special amenajat şi acest lucru este destul de dificil de realizat. Şi nu e ceva care poate fi improvizat sau făcut pe jumătate, pentru că respectivul spaţiu trebuie să respecte toate normele sanitare şi de igienă”, a declarat Daniel Creţu, primarul comunei Victoria.

 

Autorităţile nu au învăţat nimic din eşecurile anterioare

Deşi în prezent elevii primesc zilnic câte un corn însoţit de lapte şi câte un măr o dată la două zile, aceste proiecte s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu nenumărate probleme: lipsa furnizorilor, lipsa infrastructurii, degradarea produselor din lipsa aparatelor frigorifice, etc. „Nu neg că sunt câteva comunităţi în care un astfel de proiect este posibil, însă îmi este foarte greu să cred că Masa Caldă este un proiect care poate fi extins la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ. Am văzut cum a eşuat programul cu mierea de albine în şcoli, cum programul mărului zilnic a ajuns de la un măr frumos pentru fiecare elev, la un măr vai de capul lui o dată la două zile. De asemenea, şi problemele cu care se confruntă programul Cornul şi laptele ne demonstrează cât este de greu de aplicat la nivelul tuturor şcolilor un astfel de program”, a opinat preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

Chiar dacă susţin că şi-ar dori foarte mult să vadă acest proiect dus la bun sfârşit, sindicaliştii ieşeni se arată sceptici în ceea ce priveşte şansele acestuia. „Ar fi chiar extraordinar ca fiecare elev să mănânce o masă caldă zilnic, la şcoală, însă trebuie să ne gândim la realităţile sistemului nostru de învăţământ şi la posibilităţi. Nu avem infrastructură, nu avem condiţii de igienă, este foarte greu să extindem programul Masa Caldă. Deşi mi-aş plăcea tare mult să se realizeze, dar nu văd cum s-ar putea”, a concluzionat prof. Mirel Pristavu.

 

Masa caldă, inspirată din modelele de bună practică din alte ţări

Prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi susţine necesitatea aplicării unui astfel de proiect în sistemul de învăţământ românesc, explicând că o masă caldă este incomparabil mai nutritivă decât cornul şi laptele. „Este un proiect util, inspirat din modelele de bună practică întâlnite, în general, în ţările nordice, unde absolut toată lumea serveşte o masă caldă, echilibrată şi potrivită pentru elevi. Desigur, depinde de zonă, de ţară, ţările nordice sunt recunoscute printre ţările care alocă foarte multă atenţie şi bani educaţiei. Pentru mine, ca om al educaţiei, este foarte important că s-a luat în calcul un astfel de proiect. Pentru pilotarea acestui proiect, pe lângă Liceul Pedagogic Vasile Lupu, a fost luată în calcul şi şcoala din comuna Dagâţa, un mediu puţin favorizat, o comunitate din mediul rural, cu elevi de diferite categorii etnice. Dacă rezultatele pilotării vor fi pozitive, desigur că extinderea mesei calde în fiecare unitate de învăţământ nu poate fi decât benefică. O masă caldă este mult mai bună decât acel corn, care uneori este uscat, şi laptele”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.

Deşi recunoaşte că unele comunităţi se vor confrunta cu probleme, şefa ISJ Iaşi consideră că este un efort necesar, care nu trebuie să descurajeze, ci să motiveze autorităţile centrale şi locale să ducă la extinderea acestui proiect. „Este un proiect care presupune un efort bugetar mai mare, dar cu siguranţă merită. Sigur, în zonele urbane nu va fi o problemă, unităţile de învăţământ vor putea apela fie la varianta amenajării unei cantine, fie la varianta apelării la firme specializate de catering. Eforturile mari se vor da în comunităţile rurale depărtate, unde se va pune problema spaţiului, problema amenajării unei săli de mese adecvate, care să respecte toate normele de igienă sau problema găsirii unui furnizor. Sigur, de la comună la comună, lucrurile vor sta diferit. Unele comune nu vor întâmpina niciuna dintre aceste probleme, altele le vor întâmpina pe amândouă. Însă, consider că aceste probleme nu trebuie să ne descurajeze, ci din contră, trebuie să ne motiveze să găsim rezolvare la toate posibilele probleme”, a explicat prof. dr. Camelia Gavrilă. 

 

La Iaşi, programul-pilot privind acordarea unei mese calde pentru elevi se va derula la Liceul Pedagogic Vasile Lupu şi la Şcoala din Dagâţa

 

* * *

Sunt mai multe variabile care califică acest program ca fiind doar unul experimental şi nimic mai mult” - Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
Un ieşean face furori în preliminariile Campionatului European de Securitate Cibernetică
19/05/2020 11:23

* studentul Dominic Roca a realizat un punctaj de 1.932 puncte, fiind intre primii 30 din cei 179 de participanti care au realizat cel puţin un exerciţiu Prima etapă natională a Campionatului European de S ...

Școlile particulare din România își oferă ajutorul pentru    implementarea învățământului online în sistemul public
13/05/2020 10:37

  Scolile particulare din Romania isi oferă ajutorul pentru     implementarea invătămantului online in sistemul public Scolile particulare din Romania invită Guvernul la dial ...

DOCUMENT Cum se încheie mediile elevilor. Măsurile prevăzute de Ministerul Educației pentru reluarea cursurilor
10/05/2020 09:34

 Ministerul Educatiei a aprobat măsurile cu privire la reluarea cursurilor după incheierea stării de urgentă. Asa cum a declarat ministrul Educatiei, vor veni la scoală numai elevii din clasele a VIII ...

Sindicatele din învăţământ nu vor examen de bacalaureat, nici de evaluare!
10/05/2020 08:02

 * „Punctul nostru de vedere este că echivalarea cu media anilor de studii a celor două examene este in acest moment unica optiune fezabilă de a iesi din această dilemă”, a declarat prof. ...

Cum se fac educatia sexuala si religia in scolile din Elvetia. Explicatiile unui medic roman din Zurich
05/05/2020 00:29

 In Romania a devenit obligatorie organizarea in scoli a unor cursuri de educatie pentru viata si pentru sanatate, inclusiv de educatie sexuala, cel putin o data pe semestru. Patriarhia Romana a reactionat ...

Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a și clasa a XII-a au fost publicate  AICI
27/04/2020 07:57

 Baremele pentru testele de antrenament pentru clasa a VIII-a si clasa a XII-a au fost publicate pe site-ul Centrului de Evaluare si Examinare. Cu ajutorul acestor bareme elevii se pot autoevalua in privin ...

Zilele Porților Deschise online la USAMV Iași
23/04/2020 22:38

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” organizează, pe 7 si 8 mai, Zilele Portilor Deschise online, eveniment dedicat tuturor elevilor interesati de ofe ...

Admitere online: facultățile își pot alege tipul de test (Consiliul Național al Rectorilor)
20/04/2020 19:51

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor, deputatul PNL Sorin Cimpeanu, a declarat luni la Digi24, despre admiterea online la facultate că tipul de test - grilă, eseu, interviu - va fi ales de fieca ...

USAMV a câştigat o finanţare de peste 2 milioane de lei
30/03/2020 11:33

* Universitatea de Stiinte Agricole si Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iasi a castigat finantarea pentru toate cele sase proiecte depuse la competitia FDI (Fondul de Dezvoltare In ...

Monica Anisie: Școlile, închise până după Paște
16/03/2020 13:40

Ministrul Educatiei Monica Anisie a anuntat, duminică seară, că scolile răman inchise pană după Paste. Monica Anisie, ministrul Educatiei, a spus că ”in perioada de stare de urgentă, scolile or s ...