Iatã ce trãsnãi au scris elevii la examenul de capacitate

default

Dimensiune font:

| 25-06-2014 19:38

 Limba românã tinde sã devinã si ea, ca si Matematica, o altã “punte a suspinelor”, de vreme ce multi dintre elevii pusi sã demonstreze, în scris, la Evaluarea Nationalã, capacitatea lor de a întelege un text literar, de a gãsi sinonime sau de a face compuneri coerente, se împotmolesc în rãspunsuri, care mai de care mai… hilare! “Aceastã poezie e din genul liric cã are mai multe versuri scrise la supãrare”, iatã cum a argumentat o elevã de clasa a VIII-a, una dintre cerintele subiectelor. Un alt coleg a considerat cã sinonim pentru cuvântul “fiindcã” este “probabil”, iar poetul Ion Minulescu devine, pe alocuri, Ion… Minculescu! La Bârlad, un elev glumet l-a întâlnit pe Eminescu si a constat cã este trist. Iar la Vaslui, atentie, D.V. Marin nu este vãzut de elevi drept un scriitor contemporan local, ci fostul inspector de românã, Teodor Pracsiu. Elevii din mediul rural au avut o obiectie, când au fost pusi sã scrie un eseu despre întâlnirea cu un scriitor contemporan: “La noi în scoalã nu a venit niciodatã niciun scriitor!”

“Au fost multe lucrãri bune, bine realizate, unde se simte muncã si sârguintã, însã au fost destule lucrãri la care nu stiai dacã sã râzi sau sã plângi, din cauza atâtor gafe de exprimare si atâtor dovezi cã nu s-a pus mâna pe carte, în mod serios”, au spus corectorii testelor de la Evaluarea Nationalã, din municipiul Husi. “Perlele”, cum au fost denumite acele greseli haioase din tezele copiilor, devin alarmant de frecvente, ceea ce indicã, spun dascãlii, o nedoritã realitate: elevii trateazã cu superficialitate învãtãtura. Ion Minunescu si poezia sa “Rânduri de Anul Nou” s-a dovedit a fi o adevãratã provocare pentru viitorii liceeni, care n-au prea înteles ce ar vrea poetul sã transmitã, prin versurile sale. Iatã ce a înteles o elevã de clasa a VIII-a despre semnificatia mesajului poeziei lui Minulescu: “Ion Minulescu a fost o persoanã care a scris o poezie. El la un moment dat i-a spus Anului Nou cã la asteptat de i s-a albit pãrul. El a vrut ca Anul Nou sã vinã doar cu piciorul drept în casa sa. Dupã aceea autorul a zis Anului Nou sã nu cumva sã rupã firul mosorului în casa lui, cã nu va fi bine deloc. Si i-a urat “bine ai venit” din politete. Aceastã poezie e din genul liric deoarece are mai multe versuri scrise la supãrare”, a rãspuns eleva, la cerinta care ar fi trebuit sã îi aducã 12 puncte.

Un elev sincer: ‘La noi nu a venit niciodatã un scriitor”!

Elevilor li s-a cerut sã realizeze o compunere, în care sã prezinte o întâlnire, organizatã de scoalã, cu un scriitor contemporan. Iatã cum s-a descurcat unul dintre viitorii liceeni, din municipiul Husi, care a vrut sã fie… foarte sincer: “La scoalã la noi nu a venit un scriitor niciodatã, a venit doar Politia, când nea (n.r. greseala apartine elevului) spus sã nu ne batem cu copii si sã nu ne furãm telefoanele niciodatã, pentru cã e foarte urât si poti merge la închisoare pe viatã. Scriitorii nu au venit la noi poate cã nu stiu eu, nu ia-m (n.r. greseala apartine elevului) vãzut sau nu stiu ei unde e scoala nostrã”.

La Bârlad, unul dintre elevi s-a întâlnit cu Eminescu pe stradã!

Unii profesori de Limba românã, consultati de noi, spun cã subiectele au fost destul de grele si se asteaptã ca notele sã fie foarte mici, în timp ce elevii care au iesit luni, din examen au declarat cã a fost destul de simplu, putine fiind întrebãrile care le-au dat bãtãie de cap. La Bârlad, cele mai multe greseli au fost … confuziile! Pentru cã se cerea sinonimul la verbul “a cere” (“cer” în context), multi elevi au confundat cu substantivul “cer”, scriind ca sinonim: univers, boltã cereascã, divinitate, rai. Multe confuzii au fost constatate la numele lui Ion Minulescu, copii scriind … Minculescu. Însã nu au lipsit si adevãratele “perle”: “Rolul virgulei în acest vers Bine ai venit, An Nou se explicã prin aceea cã este o urare, iar de Anul Nou întodeauna se urã”, scrie una dintre elevele de clasa a VIII-a. “Scriitorii contemporani sunt cei care nu au murit încã de aceea întâlnirile cu ei în scoalã sunt posibile, chiar de dorit pentru rolul educativ, mai ales în fata elevilor care vor sã se facã si ei scriitori”, scrie un alt candidat la examenul de Evaluare Nationalã. “Genul liric se întâlneste cam peste tot în aceastã poiezie, de aceea a mentiona numai douã trãsãturi din toatã poiezia (n.r. greseala apartine elevului) este o întrebare capcanã”, opineazã în scris alt elev. “Ion Minulescu face exces de expresii lirice, desi nu este romantic ci simbolist. Poiezia (n.r. greseala apartine elevului) face exceptie de la categoria din care face el parte prin nenumãratele expresii lirice, care se întâlnesc cel mai mult în poeziile romantice”, scrie altul. “M-am întâlnit cu Eminescu pe stradã la Bârlad si era tare trist”.

Elevii scriu lucruri trãsnite

DE RÂS SAU DE PLÂNS…În ultimii ani, lucrãrile elevilor la examenele nationale se transformã în veritabile “capodopere”, demne de pus în scenariile emisiunilor umoristice. Elevii nu s-au dezmintit nici de aceastã datã, oferind perle memorabile la examenul de Limba si literatura românã din cadrul Evaluãrii Nationale. Poezia “Rânduri de Anul Nou”, de Ion Minulescu, a creat confuzie totalã, unul dintre elevi întrebându-se nedumerit “de ce ne dã o poezie despre Revelion în toiul verii?” Pe un alt elev, punctul trei de la primul subiect l-a pus în mare dificultate. Pus sã precizeze mãsura primelor douã versuri ale poeziei, acesta a rãspuns cã “versurile sunt aproape egale si nu au mai mult de 10 centimetri”. Pusi sã mentioneze douã trãsãturi ale genului liric, unii elevi s-au rezumat în a-l cataloga pe respectivul “gen”, drept unul “de treabã”, “simpatic” sau chiar “hazliu”. Cerinta a cincea de la primul subiect a nãscut suspiciuni în rândul unui elev. Cerându-i-se sã prezinte semnificatia titlului poeziei, acesta a afirmat cã totul este o capcanã si cã “nu are cum sã fie vorba despre Anul Nou, adicã Revelion. “Eu cred cã se referã la noi, cã dacã nu luãm examenul, mai facem un nou an în clasa a VIII-a”. De asemenea, si subiectul al doilea a reprezentat un izvor inepuizabil de trãsnãi. Un elev, revoltat pe cei de la minister, s-a resemnat imediat dupã ce a citit textul de la subiectul al doilea, sustinând cã “textul ãsta e prea greu, sunt o grãmadã de cuvinte pe care nu le înteleg”. Un alt elev, mai curajos, s-a hazardat în rezolvarea celei de-a patra cerinte, unde a tinut sã precizeze faptul cã termenul de “capacitate” are functia sintacticã de “examen”. Punctul sase a pãrut floare la ureche pentru unul dintre elevi. I s-a cerut sã construiascã o frazã alcãtuitã din douã propozitii în care sã existe o propozitie subordonatã predicativã si a rezolvat foarte simplu cerinta: “Am construit o frazã alcãtuitã din douã propozitii în care existã si o propozitie subordonatã”. Perlele nu au lipsit nici la punctul B al subiectului al doilea, prin care se solicita candidatilor sã realizeze o naratiune, în cadrul cãruia sã prezinte o întâmplare petrecutã în timpul participãrii la o întâlnire organizatã de scoalã cu un scriitor contemporan. Un elev s-a rezumat în a spune cã “la noi în scoalã nu a venit niciodatã niciun scriitor”, iar altul a fost extrem de sincer “scriitor contemporan… scriitor stiu ce înseamnã, dar contemporan?” Asemenea “minunãtii” stârnesc amuzament, dar si indignare, în conditiile în care sistemul educational românesc pare sã nu gãseascã remediul pentru stabilizarea actualei generatii de elevi.

sursa: Vrn.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei