INTERVIU Laviniu Lăcustă; „Semestrul I este compromis, din toate punctele de vedere”

1scoala laviniu lacusta

Dimensiune font:

| 02-09-2020 12:40

 

 

 

* dialog cu prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași

 

 

- Domnule profesor, ați anunțat că, în urma consultării cu o parte a liderilor din şcoli, a analizelor realizate, USLIP solicită ca anul școlar să înceapă în sistem online, cel puţin în primele două luni. Iașul continuă să înregistreze, zilnic, zeci de cazuri COVID, chiar astăzi – marți, fiind raportate 95 de noi infectări. Cum se poate modifica structura anului școlar în această situație?

- Noile statistici nu fac altceva decât să confirme faptul că Iașul se află în situația critică în care nu poate risca prin învățământ tradițional. Trebuie să mergem pe online până stingem focarul, deoarece este clar că Iașul a devenit un focar, ne place sau nu ne place, asta este realitatea! Imaginați-vă că pe lângă cele 95 de cazuri declarate ieri mai avem foarte multe alte cazuri nedepistate, de persoane asimptomatice.

 

„Avem mari îndoieli că se pot ține două norme didactice în condițiile în care ne dorim un învățământ de calitate. Apoi, vreau să îi avertizez pe cei care fac orele suplimentare că există risc maxim să nu fim plătiți, cu posibilități puține de a  recupera banii”.

 

- Există un risc mai mare pentru elevi, sau pentru cadrele didactice, în asemenea condiții?

- Riscul este egal, complicațiile sunt aceleași și pentru elevi, dar și pentru profesori. Fac doar precizarea că în momentul în care va fi identificat cu coronavirus un elev sau un cadru didactic, ideea aceasta de a merge pe varianta de studii clasice, din punctul meu de vedere, nu poate decât să denote o iresponsabilitate crasă. Iar cineva va trebui să-și asume aceste decizii.

- Cursuri tradiționale, cu prezență fizică, reprezintă o soluție care necesită, spuneați, norme didactice în plus. Ce se va întâmpla, în aceste condiții?

- Este vorba de ceea ce au solicitat unitățile școlare. Pentru cei din municipiul Iași, că a venit situația centralizată, va fi nevoie de aproximativ 800 de norme didactice în plus, dar și de vreo 200 norme suplimentare la personalul nedidactic. Probabil că, dacă s-ar face o estimare la nivelul întregului județ, am vorbi de un necesar suplimentar de aproximativ 2.000 de norme. De ce se cer aceste norme, pentru că foarte multe unități școlare au luat în vedere ca strategie să împartă efectivele la clasă. De exemplu, unde sunt 30 de copii la clasă, aceștia vor fi împărțiți în două, iar profesorul va face, practic, o normă dublă. Însă, precizez, doar acolo unde este posibil acest lucru!

- Este o soluție bună, sau una problematică, dar de compromis?

- Noi nu recomandăm varianta aceasta, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, chiar și un efectiv de 15 elevi în clasă este extrem de periculos. În al doilea rând, avem mari îndoieli că se pot ține două norme în condițiile în care ne dorim un învățământ de calitate. Apoi, cel mai important aspect, nu avem nicio garanție a faptului că vom fi plătiți. Eu vreau să îi avertizez pe cei care fac orele suplimentare că există risc maxim să nu fim plătiți, cu posibilități puține de a  recupera banii.

 

- Ce spun cadrele didactice cu care v-ați consultate referitor la acest aspect?

- Evident că nu va există, în contextul dat, o unanimitate, dar ca linie generală simțim că se dorește să se meargă pe ideea de protecție, adică învățământ online. Să nu uităm un alt aspect extrem de important: avem foarte mulți profesori care au comorbidități. Pentru ei, de altfel, ar trebui să fie prevăzută o legislație specială, care să le ofere posibilitatea de a face ore de acasă. Avem și elevi care au comorbidități; la fel, și ei  trebuie protejați, dar la modul general trebuie protejată toată lumea.

 

„Ar trebui găsite în continuare spații... Să nu uităm ca avem opt hoteluri în Iași care stau goale, deci soluții ar fi, dar ar trebui să fie negociate de cineva, care să își asume și plata”.

 

- La modul general, există condiții, în acest moment, de începere a cursurilor în sistemul clasic, în bănci?

- Așa cum vă spuneam, nu avem aceste condiții. Să luam în discuție doar transportul, care, de la 14 septembrie, ar putea fi extrem de aglomerat. Inevitabil, nu prea vom avea autobuze, deși înțeleg că Primăria – aspect lăudabil, mai aduce pentru doi ani niște autobuze din Olanda, în ideea de a suplimenta numărul de mijloace de transport în comun.

- Ce se va întâmpla, totuși, cu elevii cazați în cămine? Vor exista și acolo unele condiții pe care școlile nu le vor putea îndeplini...

- Există, din punctul meu de vedere, două probleme la care nici noi nu am putut să venim cu recomandări. Este vorba, în primul rând, de grădinițe - nu știu ce s-ar putea face cu grădinițele cu program prelungit, de exemplu -, iar în același timp, în ceea ce privește locurile în cămin. Ideal ar fi, în contextul dat, să stea maxim o persoană în camera de cămin, poate doi, deoarece mai mult de doi locatari este extrem de periculos. Ar trebui găsite în continuare spații... Să nu uităm ca avem opt hoteluri în Iași care stau goale, deci soluții ar fi, dar ar trebui să fie negociate de cineva, care să își asume și plata.

- Sistemele audio-video destinate învățământului online vor sosi abia în noiembrie, spuneați. În aceste condiții, chiar și varianta învățământului online este în suspans...

- Ne-a anunțat primarul că sistemele acestea vor veni la începutul lunii noiembrie. Implementarea lor va dura cel puțin o lună, iar asta înseamnă că semestrul I este compromis, din toate punctele de vedere.

- Vi s-a cerut sfatul, a existat vreo instituție care să vă ceară părerea dumneavoastră, sindicatelor, referitor la viitorul an școlar?

- Am avut o discuție cu domnul primar, i-am expus poziția noastră, dar eu cred că decizia finală trebuie luată la nivelul fiecărei școli. Noi, însă, avem obligația și ne-am făcut datoria să avertizăm asupra riscurilor care pot apărea, riscuri care sunt reale, existente la nivelul întregului sistem  de învățământ.

- Există impresia că se dorește deschiderea școlilor cu orice preț. Chiar trebuie deschise școlile, indiferent de consecințe?

- Există, din punctul meu de vedere, foarte multă iresponsabilitate la nivel central. În momentul în care pui în balanță efectul așa zisei izolări, prin statul acasă, cu prezența fizică și cu posibilitatea de a infecta și de a avea chiar victime, evident ca trebuie aleasă prima variantă. Nu știu de ce se dorește o începere a școlii la clasă... Să nu se uite comparațiile cu alte state, care pot fi făcute și sunt defavorabile României. Să nu uităm că Germania are o infrastructură adecvată, iar acolo vorbim de o altă educație și mentalitate, însă, în contextul actual, existând câteva focare de COVID, au închis școlile cu totul. Eu nu cred că ne dorim lucrul acesta în România.

 

„Decizia finală ar trebui să aparțină nu directorilor de școli, ci colectivelor de cadre didactice de la nivelul fiecărei școli. Ei trebuie să hotărască, prin vot, ce se întâmplă mai departe. Și ideal ar fi ca poziția aceasta să fie asumată împreună cu asociațiile de elevi și de părinți”.

 

- Evident, nu! Dar, ce credeți că se va întâmpla în cazul în care vor exista cadre didactice sau elevi infectați cu noul coronavirus?

- Este foarte ușor să spunem că vom închide școlile, dar hai să vedem care sunt pierderile colaterale. Închizi o școala, dar hai să vedem câți infectați vom avea în școala aia, cate cazuri grave, care vor fi consecințele din punct de vedere medical... Nu ne putem gândi că doar vom închide școlile și acesta este singurul risc. Acesta este doar cel mai mic risc, faptul că închizi școlile. Iașul, la ora actuală, este și supra-aglomerat și în spitale. Situația este destul de complexă.

- Cunoașteți poziția Inspectoratului Școlar Județean vizavi de deschiderea anului școlar?

- Cei de la Inspectorat susțin că școlile trebuie să aleagă. Decizia finală, cred eu, ar trebui să aparțină nu directorilor de școli, ci colectivelor de cadre didactice de la nivelul fiecărei școli. Ei trebuie să hotărască, prin vot, printr-o poziție majoritară, asumată, ce se întâmplă mai departe, cum se vor desfășura cursurile. Și ideal ar fi ca poziția aceasta să fie asumată împreună cu asociațiile de elevi și de părinți, dacă există.  

- Ați discutat cu colegii din alte județe? Ce spun aceștia?

- Există o anumită stare de lehamite pe care o resimt la nivelul județelor. Probabil că mulți dintre colegii noștri nici nu vor să riște anumite poziții. Realitatea este că ești atacat, indiferent ce punct de vedere ai avea. Era o postare, undeva, referitoare la comunicatul nostru, că ar avea un caracter politic. Nu e nimic politic, din contra, ne-am ferit, fiind vorba de campania electorală prezentă, nu am criticat nimic, nu am făcut referire nici la guvern, nici la autorități locale, la nimic. Noi am prezentat doar o stare de fapt. După părerea mea, este o iresponsabilitate să lași școlile să aleagă.

Dan M.BREZULEANU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
26/03/2024 12:43

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează in data de 31 martie 2024, nu au obligatia participării la cursuri in perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educatiei, docume ...

26/03/2024 07:39

Scolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părintilor sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educatiei, Ligia Deca. ...

Elev transportat de urgență la spital, după ce a primit un sendviș stricat și plin de insecte în cadrul programului “Masa Sănătoasă”
23/03/2024 00:24

O situatie extrem de socantă a avut loc la o scoală din Mehedinti! Un părinte a semnalat că fiul său a primit, in cadrul programului "Masă Sănătoasă", un sendvis stricat si infestat cu insecte. După ...

Desființare bacalaureat. Mircea Badea, reacție după reportajul DC News: Motivul pentru care îți folosesc geografia și poezia învățate la liceu când vei lucra la corporație
23/03/2024 00:04

O asociatie de elevi din Constanta doreste desfiintarea Bacalaureatului pentru că „ar fi irelevant”, unul dintre motivele principale fiind pregătirea inadecvată pentru piata muncii. „Păi si dacă n ...

Încep înscrierile în învățământul primar
20/03/2024 12:53

Cererile de inscriere in invăţămantul primar se vor putea depune, in prima etapă, in perioada 11 aprilie - 14 mai, potrivit calendarului anunţat miercuri de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, acesta urmand ...

George Damian explică disoluția unui examen de aproape 100 de ani: Bacalaureatul. Ce a fost acest examen și ce-a ajuns?
19/03/2024 00:03

Istoricul si ziaristul George Damian a explicat, pe blogul său, ce a fost si ce-a ajuns examenul de Bacalaureat, in contextul in care o asociatie de elevi din Constanta a cerut abolirea acestuia. Damian arat ...

Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 17:25

  Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Or ...

„În lipsa elementelor de bază în ale învățatului este greu să faci educație”
17/03/2024 21:12

Alimentatia este aspect esential pentru sănătatea si bunăstarea tuturor, de aceea educatia in acest domeniu are un rol crucial in formarea viitorilor specialisti care vor contribui la imbunătătirea calită ...

Educația senzorială. Învățând prin simțuri
14/03/2024 09:45

Într-un peisaj educativ in continuă schimbare si adaptare, educatia senzorială se defineste ca o abordare inovatoare si deosebit de eficientă in dezvoltarea copiilor. Prin integrarea simturilor in proc ...

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Care este motivul?
14/03/2024 00:13

Asociatia Elevilor din Constanta vine cu o propunere curajoasă si anume desfiintarea examenului de Bacalaureat. Reprezentantii elevilor sunt de părere că sistemul liceal ar trebui regandit si asta pentru că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei