Legile educației ținute la secret, dar comentate de toată lumea, inclusiv de ministrul Educației

15

Dimensiune font:

| 29-01-2023 16:29

Deși vacanța de iarnă s-a încheiat de mult, noul pachet de legi în domeniul educației întârzie să apară. Ligia Deca, actualul ministru al Educației, s-a răzgândit: deși promisese că va face publice legile modificate ulterior dezbaterii publice, aceasta se eschivează și anunță că legile nu vor fi prezentate decât în momentul în care intră deja pe circuitul de avizare interministerială, potrivit Edupedu.ro.

O abordare în răspăr cu filosofia România Educată, în care grupurile de lucru cu societatea civilă, conferințele cu presă și rapoartele extinse erau la ordinea zilei, aproape că nu îți vine să crezi că atât forma consolidată a legilor educației, cât și proiectul prezidențial transformat în platformă pentru realegerea președintelui Iohannis au fost coordonate de același om. Unul care se revendică de la societatea civilă și care a avut o activitate prolifică în fruntea mișcării de reprezentare studențești, de la nivel național și european.

Dacă legile educației nu vor fi făcute publice decât în momentul în care ele sunt puse pe circuitul de avizare, înainte de a fi adoptate de Guvern (așa cum Ligia Deca a dat de înțeles), cetățenilor le mai rămâne o singură pârghie. Ei vor mai putea contribui la ameliorarea variantelor legilor educației doar prin contactarea parlamentarilor din comisiile pentru învățământ din Camera Deputaților și Senat, în speranța că aceștia ar putea prelua o parte din doleanțele cetățenilor.

Totuși, controlul parlamentar ineficient asupra Ministerului Educației ne arată că interesul aleșilor de a duce bătălii în numele societății civile pe teme sensibile și polarizante precum învățământul este scăzut, mai ales într-un an fără alegeri. Având în vedere faptul că majoritatea PSD-PNL-UDMR deține circa 70% din locurile din Parlament, susținând coaliția de guvernare, nu ar trebui să ne surprindă nici crearea unei comisii comune a deputaților și senatorilor care să treacă pachetul de legi cu ușile închise, într-un ritm alert și fără intenția de a integra propunerile experților sau ale societății civile.

Într-un fel sau altul, legile Educației au fost, totuși, scurse către presă, ajungând să fie comentate de mai multe publicații de nișă. Acestea au fost publicate integral pe site-ul Știripesurse.ro. Deși nu a confirmat că acestea sunt legile, ministrul nu a ezitat să le comenteze la radio, făcând declarații inclusiv pe marginea propunerii controversate de introducere a admiterii separate la liceu.

Cu alte cuvinte, legile există, cineva le-a scos la lumină fără mandat, sunt comentate abitir, doar răspunderea publică lipsește, precum și perspectiva ca propunerile societății civile să fie integrate ulterior adoptării pachetului de către Guvern.

Este o obligație legală sau una morală ca ministrul Educației să prezinte noul pachet legislativ în domeniul educației, înainte ca acestea să fie adoptate de Guvern?

Există, din punctul meu de vedere, două chei de lectură asupra procesului:

1.Dacă apreciem Legile Deca ale învățământului ca fiind doar o formă consolidată a Legilor Cîmpeanu, Legea transparenței decizionale nr. 52/2003 poate acoperi lipsa repunerii în transparență decizională a pachetului de legi, atâta timp cât ele au stat o dată în consultare publică, în această vară. Însă, această cheie de lectură nu face decât să demonstreze inconsistența ministrului Deca, aceasta declarând public că ele vor fi publicate după vacanța de iarnă, pentru ca discuțiile pe marginea lor să fie purtate într-un mod așezat și incluziv. Mai mult decât atât, această cheie de lectură este inconsistentă întrucât, dacă Legile Deca sunt într-adevăr doar o continuare, cu modificări subțiri în puncte neesențiale ale legilor Cîmpeanu, nu se justifică așteptarea îndelungată, tergiversarea calendarului inițial anunțat pentru adoptarea lor. De amintit că, la finalul anului trecut, Ligia Deca declara următoarele, potrivit Edupedu.ro: ,,Înțeleg așteptarea din sistem și promit că la începutul anului viitor ea va avea ca rezultat acest nou pachet legislativ în spațiul public”.

2.Dacă apreciem Legile Deca ca fiind unele noi, cu modificări substanțiale față de varianta lui Sorin Cîmpeanu, atunci Legea transparenței decizionale (și spiritul legii, aș adăuga) obligă ministrul nu doar să repună legile în transparență decizională, ci și să dea curs inițiativei societății civile de a organiza dezbatere publică pe marginea lor. Potrivit articolului 7, alin. 9 al Legii transparenței decizionale, autoritatea publică trebuie să organizeze un astfel de context de dezbatere dacă o asociație solicită acest lucru.

O întrebare rămâne, însă, la fel de valabilă: de ce nu ar vrea ministrul Educației să publice legile care transpun proiectul care i-a definit întregul parcurs profesional din ultimii ani, anume România Educată?

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
România a obținut aur și argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
21/04/2024 07:51

​Lotul Romaniei la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (European Girls’ Mathematical Olympiad), desfăsurată anul acesta in Georgia a obtinut rezultate spectaculoase. Locul 2 in clasamentul ...

Vacanța de primăvară începe în 27 aprilie / Calendar Evaluare Națională și Bacalureat 2024
20/04/2024 14:15

 Elevii si copiii de grădinită vor intra in vacanta de primăvară incepand din 27 aprilie si pană in 7 mai, a treia zi de Paste, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, în calitate de Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul
18/04/2024 11:50

 COMUNICAT DE PRESĂ „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”Dotarea cu mobilier, mat ...

PNRR: U.A.T. Comuna Tutova, Beneficiar, anunță demararea proiectului ,,Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale nr. 1 sat Tutova și a structurilor școlare arondate din comuna Tutova, județul Vaslui
17/04/2024 12:33

 COMUNICAT DE PRESĂ   „PNRR: Fonduri pentru Romania modernă si reformată!” U.A.T. Comuna Tutova, in calitate de Beneficiar, anuntă demararea proiectului ”D ...

Ministerul Educaţiei verifică platforma digitală de corectare, în vederea Evaluării Naționale
16/04/2024 15:42

Ministerul Educaţiei face reglaje la plaforma digitală de corectare, cu aproape două luni inaintea inceperii examenelor naţionale de anul acesta. Va fi prima dată cand toate lucrările de la Evaluarea Na ...

Țările nordice și baltice au mai mulți absolvenți decât media UE
15/04/2024 14:19

Tările din Europa unde populatia are studii superioare sunt in special cele din regiunile nordice si baltice, iar femeile sunt, in general, cele mai educate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Euro ...

Ministrul francez al Educației propune oficial eliminarea telefoanelor în școli: Sunt mulți elevi care se uită în pauză, se filmează, iar asta creează perturbări sau distrageri
12/04/2024 00:08

Ministrul francez al Educatiei, Nicole Belloubet, a propus oficial ca elevii de gimnaziu să isi lase telefoanele la intrarea in scoli si să le recupereze la finalul programului, măsura fiind menită dă redu ...

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanță și când se întorc la școală
05/04/2024 19:33

 Elevii vor avea vacanta de Paste in perioada 27 aprilie - 7 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei. După vacanta de Paste, elevii se vor intoarce la scoală pentru ultimul modul al an ...

Premierul Ciolacu anunță că finanțează programul școlar „Săptămâna verde” cu echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev
05/04/2024 00:24

Marcel Ciolacu a anuntat la inceputul sedintei de guvern de astăzi, 4 aprilie 2024, că va aproba hotărarea de guvern care alocă suma de 100 de milioane de lei pentru finantarea in scoli a programului „Să ...

'Mica Inchiziție' din România: Menstruația, motivul pentru care 3 eleve cu dizabilități au primit interzis la cursuri în acea perioadă a lunii
04/04/2024 13:48

Caz halucinant in Oradea! In Romania educată, trei eleve cu handicap sever ale unei şcoli speciale, nu au mai fost primite la cursuri in perioada menstuaţiei. Motivul deciziei este la fel de halucinant. Cons ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei