Ministerul Educatiei: Raportul comun al comisiei de experti care analizeaza suspiciunile de plagiat in cazul doctoratului sefei DNA va fi transmis Comisiei Juridice a CNADTCU cel tarziu miercuri

default

Dimensiune font:

| 29-11-2016 19:23

 Raportul comun al Comsiei de experti intrunita pentru a analiza suspiciunile de plagiat in cazul doctoratului sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, va fi transmis Comisiei Juridice a CNADTCU cel tarziu miercuri, dupa care, in forma agreata de comisie, va fi supus votului in Consiliului General al CNADTCU,  a declarat pentru HotNews Mirabela Amarandei, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei. Amarandei a precizat ca membrii Comisiei Juridice au la dispozitie trei zile pentru agrearea unei forme a raportului care va fi supus votului final.


“Raportul final al comisiei de experti este in curs de finalizare. In cursul zilei de astazi se agrega rapoartele individuale pentru a se elabora un raport comun . El va fi transmis astazi (n.red – marti) sau maine catre Comisia Juridica a CNADTCU.  Comisia Juridica are un termen de trei zile pentru agrearea formei respective, dupa care, in forma agreata de Comisia Juridica, va fi supus votului consiliului general al CNADTCU.”, a declarat pentru HotNews Mirabela Amarandei, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei.

Amarandei a precizat ca expertii care au analizat lucrarea de doctorat a lui Kovesi au avut mult de munca si au incercat “cu toata puterea si fortele lor sa intre in acel termen de 30 zile”.

 
“Persoanele din comisia de experti care analizeaza sesizarea au incercat cu toata puterea si fortele lor sa intre in acel termen de 30 de zile. (...) Este o chestiune de zile; exclus sa se tergiverseze analiza sau o decizie in aceasta situatie. A fost volumul de munca semnificativ si analiza documentelor in format in online. Si atunci a necesitat un timp suplimentar.”, a precizat Amarandei.

 


Comisia de specialisti care analizeaza lucrarea de doctorat a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost desemnata pe 30 octombrie, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Educatiei, citat de Adevarul. 

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruta Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Cererea a fost admisa si transmisa pe 13 octombrie la Ministerul Educatiei si CNATDCU. Dogaru, care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, a cerut institutiei sa verifice suspiciunile de plagiat ridicate de Grupul de Investigatii Politice (GIP), un ONG condus de Mugur Ciuvica.

Tema presupusului plagiat al sefei DNA a aparut in spatiul publicat dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, deputatul Sebastian Ghita s-a “autodenuntat” la Parchetul General pentru ca ar fi participat la redactarea “in fals” a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

"In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro.
 

 

​Cine sunt specialistii care analizeaza lucrarea de doctorat a sefei DNA, in urma acuzatiilor de plagiat

Comisia de specialitate, desemnata de CNATDCU la sfarsitul lunii octombrie pentru a analiza teza de doctorat a sefei DNA, are in componenta trei specialisti in drept. Ar fi vorba despre prof. dr. Radu Chirita – Facultatea de drept, Universitatii Babes-Bolay din Cluj Napoca, prof. dr. Vlad Constantinesco - Facultatea de Drept, Universitatea „Robert Schumann” din Strasbourg, si prof. dr. Claudia Ghica-Lamarchard - Facultatea de Drept, Universitatea din Rennes 1 (Franta), au declarat surse pentru HotNews.ro. Ultimii doi au semnat in 2012 raportul stiintific cerut de Universitatea din Bucuresti asupra tezei de doctorat a fostului premier Victor Ponta care a concluzionat ca teza fostului prim-ministru “constituie un plagiat vadit”.  

Contactata de HotNews, purtatoarea de cuvant a ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, nu a dorit sa confirme sau sa infirme informatia HotNews cu privire la componenta comisiei de specialisti. 
 

“Nu pot sa va confirm, nici sa va infirm. De altfel, nici nu cunosc componenta comisiei. Noi (n.r - Ministerul Educatiei) nu vom comunica - nici CNATDCU nu va comunica – componenta comisiei care analizeaza sesizarea (n.r. - privind lucrarea de doctorat a sefei DNA) tocmai pentru a feri persoanele respective de orice tip de influenta sau presiune care ar putea fi generata de aflarea numelui lor.”, a declarat pentru HotNews Mirabela Amarandei, purtator de cuvant al Ministerului Educatiei. 
 

 

Cu privire la momentul in care rezultatul analizei comisiei de specialisti va fi facut public, Amarandei a precizat ca procedura de analiza prevede o perioada de 30 de zile de la momentul inregistrarii sesizarii. Raportul comisiei este asteptat sa apara la sfarsitul lunii noiembrie. 

  • Radu Chirita

Contactat de HotNews, Radu Chirita a declarat ca a primit un telefon din partea presedintelui CNATDCU, care i-a solicitat sa faca parte din comisia de specialisti. 
“Nu stiu daca fac parte sau urmeaza sa fac parte. Am fost solicitat de presedintele CNATDCU. Am zis da, mai departe nu am nici un fel de informatii”, a declarat pentru HotNews Radu Chirita. 

Radu Chirita este presedintele Asociatiei de studii in dreptul constitutional si drepturile omului si absolvent al Facultatii de drept din Cluj Napoca (1999) si al Facultatii Internationale de Drept Comparat Strasbourg (2000), potrivit CV-ului publicat pe site-ul Universitatii Babes-Bolyai

Radu Chirita
Radu Chirita
Foto: avocatura.com



Chirita a obtinut tilul de doctor in drept in 2007, cu teza "Dreptul la un proces echitablit",  la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj Napoca, unde, in prezent, isi desfasoara activitatea didactica. El este director al Departamentului de drept public din cadrul Facultatii de Drept, unde sustine cursuri de drept constitutional si drept comparat, potrivit descrierii publicate pe blogul sau si pe site-ul Societatii de avocatura "Chiritii si asociatii", unde este avocat coordonator. Este autorul a peste 20 de carti si 50 de articole de specialitate cu tema drepturilor omului si care vzieaza in principal Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta CEDO. In 2006, a facut parte din Comisia prezidentiala pentru condamnarea comunismului in calitate de expert juridic. 

In ultimul articol publicat pe blogul sau, in data de 16 martie, Chirita scrie despre “un cult al personalitatii DNA ce tinde sa devina faraonic” si lumea justitiei care “e  plina de abuzuri, de putere scapata de sub control, de ascunderea gunoiului sub pres si de incompetenta si indiferenta vecina cu nesimtirea”. 

“Daca toti tacem din gura, ne ducem dracu’ totii. Orbiti de o companie mediatica si de un cult al personalitatii DNA ce tinde sa devina faraonic, oamenii de buna credinta nu pot decat sa pice in aceasta capcana pentru ca nimeni altcineva nu vorbeste. (...)De ce tac eu? Pentru ca am sentimentul ca, daca vorbesc, sunt singur impotriva tuturor. Am scris acum vreo 3 ani ceva si am primit aplauze la telefon si pumnii in gura in sala. (...)Daca Florica Roman nu mai tace, la fel si Dana Garbovan si UNJR-ul, Adina Lupea sau presedinta AMR (am uitat cum o cheama pe doamna judecator), cred ca ar trebui sa ne apucam de vorbit. Cunosc o gramada de judecatori si procurori care sunt oameni decenti si care incearca sa isi faca meseria cum pot mai bine. isi baga insa fiecare dintre ei capul in dosarele proprii, prefacandu-se ca nu isi vad colegii care isi bat joc de ideea de justitie. si degeaba majoritatea magistratilor sunt ceea ce ar trebui sa fie pentru ca cei abuzeaza, care raspund la comenzi politice sau militare, care iau mita, care nu isi citesc dosarele, care or citit ultima carte de drept in anul IV, care motiveaza in 2 paragrafe, care copiaza rechizitorii etc. sunt suficient de multi incat sistemul sa nu existe. Toti cei care sunt decenti nu trebuie sa uite ca daca in cea mai curata camera din lume pui un rahat, o sa puta in toata camera. Lumea justitiei e plina de abuzuri, de putere scapata de sub control, de ascunderea gunoiului sub pres si de incompetenta si indiferenta vecina cu nesimtirea. imi asum cele spuse.”,  se arata in articolul “Globul de sticla”, publicat pe blogul raduchirita.ro

  • Vlad Constantinesco
Vlad Constantinesco
Vlad Constantinesco
Foto: YouTube

Vlad Constantinesco este profesor al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Robert Schumann” din Strasbourg (din 1978) si decan al Facultatii internationale de drept comparat (sursa). A absolvit Facultatea de drept si stiinte economice a Universitatii din Nancy, luandu-si licenta in drept in 1964, urmand un DES de drept public (1965) si unul de stiinte politice (1966), pentru ca, in 1970, sa devina doctor in drept al Universitatii Nancy II, cu mentiunea „Foarte onorabil cu felicitari”, lucrarea sa fiind incununata cu premiul pentru cea mai buna teza de drept public. (sursa) A publicat numeroase carti si studii de specialitate in domeniul dreptului si a tinut cursuri la universitati de prestigiu precum Cambridge, Leicester, Barcelona si „Humboldt”. 
 

  • Claudia Ghica-Lemarchard

Claudia Ghica-Lamarchard activeaza ca profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Rennes 1, unde sustine cursuri si seminarii pentru mai multe programe masterale pe teme

Claudia Ghica-Lamarchard
Claudia Ghica-Lamarchard
Foto: YouTube

precum: dreptul penal si privat, crimininalistica si responsabilitate penala medicala, potrivit CV-ului de pe site-ul universitatii. In perioada 2007 - 2013 a fost lector al Universitatii Paris-Est Creteil (fosta Universitate Paris XII)  iar din 2009 pana in 2015 a predat cursul de drept penal general la Scoala Superioara de Politie din Franta. In 2000 a obtinut titlul de doctor in drept cu teza “Conturile bancare in dreptul penal”, cu mentiunea “Foarte onorabil alaturi de felicitarile unanime ale juriului, lucrarea fiind propusa pentru premiere si acordare a unui sprijin financiar in vederea publicarii”. De-a lungul timpului, Ghica a scris si contribuit la numeroase lucrari de specialitate. 

In 2012, Claudia Ghica-Lemarchard era prezentata in descrierea emisiunii “Romania Desteapta”, difuzata de TVR1, ca fiind membra a celebrei familii romanesti de mari intelectuali si domnitori si conducatoare a comisiei de intrare in Baroul Frantei, scrie Cyber Culture
 

  • Context

Comisia de specialisti care analizeaza lucrarea de doctorat a procurorului sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a fost desemnata pe 30 octombrie, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Educatiei, citat de Adevarul

Profesorul Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, a depus pe 7 octombrie, la Unitatea Executiva pentru Finantarea invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii o sesizare prin care a cerut analizarea tezei de doctorat a Laurei Codruta Kövesi sub suspiciunea de plagiat. Cererea a fost admisa si transmisa pe 13 octombrie la Ministerul Educatiei si CNATDCU. Dogaru, care a facut sesizari de plagiat in cazurile Victor Ponta, Gabriel Oprea si Petre Toba, a cerut institutiei sa verifice suspiciunile de plagiat ridicate de Grupul de Investigatii Politice (GIP), un ONG condus de Mugur Ciuvica.

Tema presupusului plagiat al sefei DNA a aparut in spatiul publicat dupa ce, la sfarsitul lunii septembrie, deputatul Sebastian Ghita s-a “autodenuntat” la Parchetul General pentru ca ar fi participat la redactarea “in fals” a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

"In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei