Război total între cele mai mari universităţi ieşene! UAIC vrea să-i dea afară pe cei de la UTI din corpul A!

universitate

Dimensiune font:

| 29-08-2019 20:15

 

Astăzi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a trimis Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi o notificare de evacuare a spaţiului ocupat în Palatul Universitar din Copou, urmând ca, în funcţie de răspunsul primit, să fie depusă o acţiune în instanţă.

Palatul Universitar de la Copou, aşa cum a fost denumită clădirea cunoscută azi drept „Corpul A” al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost proiectat şi realizat în perioada 1893-1897, cu scopul de a servi UAIC, cea mai veche universitate modernă a României.

Ulterior, în anul 1937, Şcoala Electrotehnică şi Secţia de Chimie Tehnologică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-au desprins din UAIC, dând naştere Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

În toamna anului 1945, când, după încetarea războiului, Institutul Politehnic şi-a reluat activitatea la Iaşi, Senatul acestuia a solicitat Senatului UAIC să îi aprobe rămânerea în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei unui sediu propriu, din zona Bucşinescu, dată la care urma să elibereze spaţiul deţinut în cadrul Palatului Universitar din Copou. Comisia consultativă a UAIC a aprobat ca Politehnica să primească ospitalitate din partea Universităţii în aripa veche a Palatului, în mod provizoriu, până la finalizarea clădirilor proprii Politehnicii.

Începând cu anul 1946, Politehnica „Gh. Asachi” a ocupat, fără un act legal, aripa veche a Palatului Universitar (inclusiv Aula şi Biblioteca), între timp construindu-se pentru Politehnică numeroase imobile în zona Podu Roş – Tudor Vladimirescu.

În 1999, prin proceduri administrative şi juridice care vor trebui clarificate, Universitatea Tehnică din Iaşi a demarat procedura de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului Corp A, vechiul Palat al Universităţii, continuând să ocupe acest spaţiu. „Considerând că este necesară reîntregirea Palatului Universitar din Copou, prin clarificarea titlului juridic în baza căruia UTI încă utilizează o parte din acesta, având în vedere faptul că titlul de proprietate nu se dobândeşte în baza unui ordin de Ministru şi nici prin intabulare, Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie a decis demararea procedurilor judiciare în vederea redobândirii fireşti a spaţiului ocupat de Universitatea Tehnică din Iaşi”, precizează cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

UTI: „Deocamdată, suntem acasă la noi”

Cei de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIAŞI) spun că nu au intrat încă în posesia notificării prin care UAIC le cere evacuarea din Corpul A. Despre existenţa acestei notificari ar fi aflat de la presă. Cu toate acestea, rectorul Dan Caşcaval nu se teme că va trebui să părăsească imobilul. El spune că există trei hotărâri mai vechi ale instanţelor de judecată în care politehniştii au avut câştig de cauză în urma unor procese privind intabularea proprietăţii. De altfel, cei de la TUIASI s-au arătat a fi contrariaţi de faptul că rectorul de la UAIC nu i-a contactat pentru a discuta despre această problemă. Sunt trei motive pentru care nu ne îngrijorează acestă notificare despre care am aflat de pe siteul lor. În primul rând, contrar spiritului mediului academic în care ne desfăşurăm activitatea, până în prezent colegii noştri din conducerea Universităţii Alexandru Ioan Cuza n-au făcut niciun demers şi nu au manifestat nicio intenţie de a discuta cu noi pe această temă. Consider că se putea discuta atât în mod oficial, cât şi neoficial. În al doilea rând, postarea celor de la UAIC, ca şi alte declaraţii făcute în diferite contexte anterioare, conţine o serie de inexactităţi. Pe site-ul lor se menţionează că trebuie clarificat cum a fost făcută intabularea dreptului de proprietate. Să nu uităm că Universitatea Cuza a dat în judecată Universitatea Tehnică exact din cauza acestui subiect în 2001, şi a pierdut la Judecătoria din Iaşi, Curtea de Apel, şi a pierdut şi irevocabil la Înalta Curte de Casaţie în 2007. În al treilea rând, Universitatea Cuza solicită de câţiva ani, prin cerere scrisă, către Universitatea Tehnică Iaşi, comodat în corpul A pentru Facultatea de Chimie. Comodat pe care noi l-am acordat an de an. Din acelaşi spirit academic, nu am solicitat niciodată ca Facultatea de Chimie să evacueze acele spaţii, deşi facultatea de Electronică, care funcţionează în corpul A, este în expansiune şi are un număr tot mai mare de studenţi. Faptul că ei ne-au solicitat comodat pe acele spaţii reprezintă o recunoaştere a proprietăţii noastre din partea colegilor de la Cuza, ne-a declarat Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

Rectorul Universităţii Tehnice crede că omologul său de la Universitatea Cuza a început campania pentru un nou mandat. Regret faptul că suntem într-o perioadă în care universităţile ieşene au stabilit colaborări foarte bune, la un moment dat intenţionam crearea unui consorţiu al universităţilor ieşene. Regret faptul că domnul rector Tudorel Toader înţelege să îşi înceapă campania pentru un nou mandat prin a da în judecată celelalte universităţi din Iaşi. Noi, deocamdată, stăm în condiţii legale. Suntem acasă la noi”, ne-a declarat Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei