universitate

Dimensiune font:

Război total între cele mai mari universităţi ieşene! UAIC vrea să-i dea afară pe cei de la UTI din corpul A!

| 29-08-2019 20:15

 

Astăzi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a trimis Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” Iaşi o notificare de evacuare a spaţiului ocupat în Palatul Universitar din Copou, urmând ca, în funcţie de răspunsul primit, să fie depusă o acţiune în instanţă.

Palatul Universitar de la Copou, aşa cum a fost denumită clădirea cunoscută azi drept „Corpul A” al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a fost proiectat şi realizat în perioada 1893-1897, cu scopul de a servi UAIC, cea mai veche universitate modernă a României.

Ulterior, în anul 1937, Şcoala Electrotehnică şi Secţia de Chimie Tehnologică din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” s-au desprins din UAIC, dând naştere Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

În toamna anului 1945, când, după încetarea războiului, Institutul Politehnic şi-a reluat activitatea la Iaşi, Senatul acestuia a solicitat Senatului UAIC să îi aprobe rămânerea în spaţiile UAIC, până la finalizarea construcţiei unui sediu propriu, din zona Bucşinescu, dată la care urma să elibereze spaţiul deţinut în cadrul Palatului Universitar din Copou. Comisia consultativă a UAIC a aprobat ca Politehnica să primească ospitalitate din partea Universităţii în aripa veche a Palatului, în mod provizoriu, până la finalizarea clădirilor proprii Politehnicii.

Începând cu anul 1946, Politehnica „Gh. Asachi” a ocupat, fără un act legal, aripa veche a Palatului Universitar (inclusiv Aula şi Biblioteca), între timp construindu-se pentru Politehnică numeroase imobile în zona Podu Roş – Tudor Vladimirescu.

În 1999, prin proceduri administrative şi juridice care vor trebui clarificate, Universitatea Tehnică din Iaşi a demarat procedura de intabulare a dreptului de proprietate asupra imobilului Corp A, vechiul Palat al Universităţii, continuând să ocupe acest spaţiu. „Considerând că este necesară reîntregirea Palatului Universitar din Copou, prin clarificarea titlului juridic în baza căruia UTI încă utilizează o parte din acesta, având în vedere faptul că titlul de proprietate nu se dobândeşte în baza unui ordin de Ministru şi nici prin intabulare, Biroul Executiv al Consiliului de Administraţie a decis demararea procedurilor judiciare în vederea redobândirii fireşti a spaţiului ocupat de Universitatea Tehnică din Iaşi”, precizează cei de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

UTI: „Deocamdată, suntem acasă la noi”

Cei de la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIAŞI) spun că nu au intrat încă în posesia notificării prin care UAIC le cere evacuarea din Corpul A. Despre existenţa acestei notificari ar fi aflat de la presă. Cu toate acestea, rectorul Dan Caşcaval nu se teme că va trebui să părăsească imobilul. El spune că există trei hotărâri mai vechi ale instanţelor de judecată în care politehniştii au avut câştig de cauză în urma unor procese privind intabularea proprietăţii. De altfel, cei de la TUIASI s-au arătat a fi contrariaţi de faptul că rectorul de la UAIC nu i-a contactat pentru a discuta despre această problemă. Sunt trei motive pentru care nu ne îngrijorează acestă notificare despre care am aflat de pe siteul lor. În primul rând, contrar spiritului mediului academic în care ne desfăşurăm activitatea, până în prezent colegii noştri din conducerea Universităţii Alexandru Ioan Cuza n-au făcut niciun demers şi nu au manifestat nicio intenţie de a discuta cu noi pe această temă. Consider că se putea discuta atât în mod oficial, cât şi neoficial. În al doilea rând, postarea celor de la UAIC, ca şi alte declaraţii făcute în diferite contexte anterioare, conţine o serie de inexactităţi. Pe site-ul lor se menţionează că trebuie clarificat cum a fost făcută intabularea dreptului de proprietate. Să nu uităm că Universitatea Cuza a dat în judecată Universitatea Tehnică exact din cauza acestui subiect în 2001, şi a pierdut la Judecătoria din Iaşi, Curtea de Apel, şi a pierdut şi irevocabil la Înalta Curte de Casaţie în 2007. În al treilea rând, Universitatea Cuza solicită de câţiva ani, prin cerere scrisă, către Universitatea Tehnică Iaşi, comodat în corpul A pentru Facultatea de Chimie. Comodat pe care noi l-am acordat an de an. Din acelaşi spirit academic, nu am solicitat niciodată ca Facultatea de Chimie să evacueze acele spaţii, deşi facultatea de Electronică, care funcţionează în corpul A, este în expansiune şi are un număr tot mai mare de studenţi. Faptul că ei ne-au solicitat comodat pe acele spaţii reprezintă o recunoaştere a proprietăţii noastre din partea colegilor de la Cuza, ne-a declarat Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI.

Rectorul Universităţii Tehnice crede că omologul său de la Universitatea Cuza a început campania pentru un nou mandat. Regret faptul că suntem într-o perioadă în care universităţile ieşene au stabilit colaborări foarte bune, la un moment dat intenţionam crearea unui consorţiu al universităţilor ieşene. Regret faptul că domnul rector Tudorel Toader înţelege să îşi înceapă campania pentru un nou mandat prin a da în judecată celelalte universităţi din Iaşi. Noi, deocamdată, stăm în condiţii legale. Suntem acasă la noi”, ne-a declarat Dan Caşcaval, rectorul TUIAŞI. Laura RADU

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
S.C. MECANO FUC S.A. Vaslui, cu sediul în mun. Vaslui, str. Metalurgiei nr. 4, construcţia C1, birou 9, jud. Vaslui, nr. de înreg. La Registrul Comerţului J37/748/1992, C.U.I. RO 842629 prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., desemnat prin Încheierea de şedinţă nr. 16/F/2016 din data de 29.06.2016, pronunţată de Tribunalul Vaslui, în dosarul nr. 1320/89/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 03.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din Mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire activ - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 2.1 - Fostul Amplasament Al Filaturii De Bumbac compus din teren intravilan în st. de 42.150,95 mp şi clădiri industriale în sc. de 21.816,77 mp amplasat în intravilanul oraşului Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, dispune de utilităţi şi accesul se realizează direct din str. Gării, beneficind de o deschidere frontală de 157,60 ml. Amplasamentul se învecinează la N şi V cu proprietăţi particulare şi la E - Construcţii SA. - 1.374.100,00 lei Activ nr. 2.2 - Utilaje/echipamente tehnologice pentru fabricare cuie şi plasă sârmă situate în Negreşti, str. Gării, nr. 65 (fosta nr. 2), jud. Vaslui - conform anexa 2. - 375.615,50 lei Activ nr. 6.1 - Construcţii industriale şi teren aferent – fostul amplasament al Fabricii Mecanica S.A. amplasată în intravilanul mun. Vaslui, str. Metalurgiei, nr. 4, jud. Vaslui şi bunuri mobile aferente. Proprietatea este pretabilă pentru activităţi industriale, de producţie şi depozitare. Împreună cu proprietatea se vând şi bunurile mobile aferente conform anexelor 5 şi 6, postate pe site-ul www.insolventa.ro. - 7.494.053,92 lei Activ nr. 6.3 - Echipamente tehnologice (cont 2131), aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare conform Anexei nr. 8. Anexa nr. 8 este postată pe site-ul www.insolventa.ro. - 168.048,00 lei Activ nr. 6.4 - Echipamente tehnologice (cont 2131), aparate şi instalaţii de măsură, control şi reglare conform Anexei nr. 9. Anexa nr. 9 este postată pe site-ul www.insolventa.ro. - 98.932,50 lei Pentru alte informaţii suplimentare referitoare la condiţiile de participare la licitaţie şi aplicarea regimului TVA accesaţi site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunurilor scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 01.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro, intenţia de vizitare. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 01.10.2019, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în Regulamentul de vânzare şi caietul de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul administratorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, până pe data de 01.10.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
Părinţi din mediul rural, la cursuri de Educaţie parentală
18/09/2019 00:15

Un grup de 60 de copii a participat in vacanţa de vară la Atelierele Estivale care au fost organizate in cadrul proiectului „Şcoli prietenoase in comunităţi implicate”. Cu ajutorul mediatorilor ...

Fiul unui fost ministru al Educației a câștigat Premiul Nobel Junior pentru Economie
17/09/2019 22:38

Stefan Pricopie, absolvent al Universitătii Manchester, a castigat Global Undergraduate Awards 2019 – cunoscut ca Premiul Nobel Junior, la sectiunea Economie. Pricopie a fost desemnat astăzi castigător ...

Sute de elevi şi profesori din 22 de ţări vin la Iaşi, la Colegiul Negruzzi
13/09/2019 00:26

Cea de-a XXII-a ediţie a Forumului Internaţional World School este un eveniment educaţional intercultural unic la nivel naţional, organizat in 2019 de Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” Iaş ...

Rezultate de excepţie ale elevilor ieşeni la Olimpiada Internaţională a Elenismului
12/09/2019 10:23

Cinci premii au fost obţinute de elevii ieşeni care au participat la Olimpiada Internaţională a Elenismului. Elevii s-au intors acasă cu patru premii I şi o menţiune. În perioada 5 – 8 septe ...

Elevii, îndemnaţi să protesteze la festivităţile de deschidere a noului an şcolar
08/09/2019 19:55

Consiliul Naţional al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel naţional, indeamnă toţi elevii din Romania să protesteze cu ocazia inceperii cursurilor din anul şcolar 2019-2020. Astfel, in ...

Peste 600 de cadre didactice ieşene vor lua parte la cursuri de formare
03/09/2019 00:18

* cursurile, de 120 de ore, se vor desfăşura la Casa Corpului Didactic Iaşi, filiala CCD Paşcani şi Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Harlău Mare parte a dascălilor ieşeni se vor instru ...

Caravana Inspectoratului Şcolar colindă judeţul, pentru socializare interculturală
02/09/2019 00:24

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar promovează educaţia şi valorile prin intermediul spectacolelor. Caravana Şcoli Prietenoase in Comunităţi Implicate a ajuns cu spectacolele in localităţile Deleni ...

Părinţii, consiliaţi în vederea dezvoltării relaţiilor armonioase cu copiii
02/09/2019 00:16

Şcoala de vară pentru facilitarea tranziţiei şcolare - Smart Vacanţa, işi deschide porţile pentru 28 de elevi din mediul rural din judeţul Iaşi. Cei 28 de copii sunt selectaţi in programul ProRuralis. ...

Elevii de clasa a VII-a, fără manuale!
30/08/2019 21:55

* la Iaşi s-au primit toate manualele şcolare comandate, mai puţin cele pentru clasa a VII-a, care se schimbă in acest an O parte dintre elevii din judeţ riscă să inceapă noul an şcolar fără manuale ...

Peste 1.500 diplome Cambridge decernate elevilor ieşeni
30/08/2019 21:54

Pe 7 şi 8 septembrie, peste 1.500 candidaţi se vor bucura de reuşitele lor la ceremonia anuală Cambridge, care va avea loc la ansamblul urban Palas din Iaşi.  Avand peste zece ani de experienţă de ...