Şcoala – Valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 10-05-2013 05:03

 

 

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iaşi

 
 
Continuând tradiţia învăţământului teologic ieşean, actualul Seminar Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iaşi, a luat fiinţă în anul 1995, din iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Iniţial, Seminarul a funcţionat în cadrul Şcolii Normale „Vasile Lupu”, Iaşi.
 

În data de 16 octombrie 2003, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi Preafericitul Hristodoulos al Atenei, Primatul Greciei, au inaugurat sediul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”. A fost sfinţit atunci jertfelnicul capelei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. Noua clădire a Seminarului are un corp de şcoală cu 14 săli de clasă şi laboratoare, un corp de clădire ce cuprinde cantină şi deasupra ei spaţiile de cazare pe 3 etaje şi mansardă, cu un total de 48 de camere şi capela. Toate acestea sunt organizate în jurul unui atrium, creând o unitate arhitectonică elegantă. În mijlocul atriumului se află o „grădină botanică”, formată din plante exotice, iar în jurul şcolii un parc frumos, cu iarbă, mesteceni, brazi şi trandafiri, în care elevii pot sta ori de câte ori doresc să se odihnească şi să schimbe impresii. Totodată, Seminarul are în dotare o bibliotecă foarte bogată, un laborator de informatică şi o sală multimedia pentru vizionarea de filme.

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” este o şcoală vocaţională, în care elevii pot urma cursurile claselor IX-XII. Liceul are două secţii la care se pot înscrie elevii, secţia Teologie şi cea de Patrimoniu. Clasa de Patrimoniu a fost prima de acest gen din ţară pentru învăţământul preuniversitar.
Din anul 1999, Seminarul se află sub conducerea pr. prof. Dragoş Bahrim. Corpul profesoral este unitar şi entuziast, profesorii având licenţe în specialităţi diferite, acest fapt asigurând o mare deschidere spre interdisciplinaritate. Efortul concentrat al cadrelor didactice s-a reflectat în rezultatele elevilor. În primele promoţii de absolvenţi (prima a fost în anul 2000) procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost de 100%. Absolvenţii Seminarului Teologic sunt studenţi, fie teologi, fie la alte facultăţi.
O activitate misionară importantă o realizează corul Seminarului, Basileus, înfiinţat în anul 1995. În prezent, corul este condus de către diaconul profesor Mihai Ursache, fost elev al Seminarului şi al corului Basileus, absolvent al Conservatorului din Iaşi, ajutat de părintele Iulian Zaltariov. Coriştii şi elevii Seminarului au participat la concursuri şcolare, olimpiade, concerte, sfinţiri de biserici. În anul şcolar 2012-2013, corul Basileus s-a calificat la Olimpiada Naţională de Muzică, obţinând premiul I la etapa zonală.
Elevii Seminarului s-au remarcat şi la olimpiade, concursuri şcolare, judeţene şi naţionale, obţinând un număr impresionant de premii şi menţiuni la disciplinele teologice, la cele de artă sacră, la limbi clasice şi la limba rusă. Lista premianţilor la olimpiadele naţionale este amplă, astfel încât Seminarul Teologic din Iaşi este printre primele şcoli de profil câştigătoare ale unor asemenea competiţii.
 

Capela este principalul punct spiritual al Seminarului. Aici se desfăşoară slujbele duhovniceşti, activităţile liturgice, părinţii profesori slujesc, elevii se spovedesc, au loc concerte, întâlniri cu părinţi duhovniceşti din ţară şi de peste hotare. Seminarul este şi un laborator duhovnicesc şi intelectual. În şcoală au poposit personalităţi duhovniceşti care au adus o experienţă de viaţă teologică autentică. În acelaşi timp, profesorii Seminarului au preocupări teologice şi intelectuale, participând la diferite proiecte de cercetare.

Pentru doritorii de informaţii suplimentare există şi un site de prezentare a seminarului, în care se pot accesa ştiri din domenii variate(seminariasi.ro). În fiecare an se organizează concursul de admitere la Seminar. Informaţii despre examen se pot afla direct de la secretariatul şcolii sau prin site-ul şcolii. În 2013, Seminarul organizează concurs de admitere, având 2 clase de Teologie şi 1 clasă de Patrimoniu-Cultural. La secţia Teologie există o probă practică de verificare a dicţiei şi a aptitudinilor muzicale. Proba scrisă durează două ore şi constă în verificarea cunoştinţelor de Religie din programa şcolară a claselor a VII-a şi a VIII-a. La specializarea Patrimoniu, probele sunt următoarele: a) proba scrisă de verificare a cunoştinţelor religioase, evaluată cu notă; b) proba practică pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen după natură, evaluată cu notă; c) proba practică pentru testarea aptitudinilor la exprimare cromatică în compoziţie, evaluată cu notă.
Aşadar, Seminarul se vrea a fi o alternativă educaţională la sistemul de învăţământ actual. 
 
Director,
Pr. Prof. Dragoş Bahrim
 
 
 
 

Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iaşi

 
 
Şcoala „Nicolae Iorga” este o unitate de învăţământ care are în structura ei învăţământ preşcolar organizat în Grădiniţa cu program Normal nr. 26, Grădiniţa cu program prelungit nr. 1, respectiv Grădiniţa cu program săptămânal Moţoc, 17 colective de învăţământ primar şi 9 colective de învăţământ gimnazial.
 Situată în cartierul Nicolina CUG, pe strada Hlincea nr. 7, şcoala este o construcţie tip parter şi două etaje, care are în structura ei 27 săli de clasă, un teren de sport şi unul de joacă.
Construită în anul 1989, unitatea şcolară este denumită Şcoala nr. 42, urmând ca în anul 1994, conform Deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, să i se atribuie denumirea de Şcoala „Nicolae Iorga”.
Un reper important în scurta istorie a şcolii noastre îl constituie luna iunie a anului 1991, când s-a organizat sfinţirea acesteia, la eveniment participând Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Preafericitul Părinte Daniel, poetul Grigore Vieru, criticul Constantin Ciopraga, precum şi regretaţii artişti Doina şi Ion Aldea Teodorovici.
În perioada 1989-1996 populaţia şcolară a fost în continuă creştere, atingând cifra record de 2866 de elevi, organizaţi în 81 colective, fiind repartizaţi pe trei ture, în intervalul orar 7.00-19.40. În prezent în şcoală sunt organizate 26 de colective de elevi, care învaţă în program de dimineaţă, în intervalul 8.00-14.00.
VIZIUNEA ŞCOLII : Şcoala „Nicolae Iorga” Iaşi este o instituţie de învăţământ gimnazial care asigură servicii educaţionale de calitate pentru beneficiarii direcţi şi indirecţi ai comunităţii. Dorim să realizăm un parteneriat activ între şcoală şi familiile elevilor astfel încât învăţarea continuă să devină pentru fiecare elev un mod de viaţă.
MISIUNEA ŞCOLII: Şcoala „Nicolae Iorga” Iaşi este o şcoală cu clasele I-VIII; aici elevii sunt pregătiţi pentru intrarea în învăţământul liceal, dar şi pentru viaţă, dascălii şcolii dezvoltându-le puterea intelectuală, spirituală, morală şi emoţională.
Colectivul de cadre didactice al şcolii consideră că elevul participă în procesul de educaţie nu doar pentru propria satisfacţie actuală, ci mai ales pentru beneficiile pe care aşteaptă să le primească de la acesta în viitor.
Considerăm că existenţa continuă a instituţiei depinde de modul în care managementul o adaptează la condiţiile şi cerinţele comunităţii, pentru că omul a întemeiat şcoala pentru ca ea să formeze OAMENI.
Misiunea şcolii impune colaborare, coordonare, devotament şi pasiune.
 
În fiecare an, pe data de 6 decembrie, sărbătorim Zilele Şcolii prin manifestări cultural-artistice, realizate în colaborare cu reprezentanţii părinţilor şi cu cei ai comunităţii locale.
Deviza şcolii este „Învăţământul e suflet, nu buche.” (N. Iorga), astfel că ne propunem să promovăm o educaţie de calitate, adaptată cerinţelor fiecărui copil, un învăţământ prin care să promovăm dezvoltarea de competenţe şi abilităţi elevilor noştri.
Viitorul începe azi - Împreună vom reuşi” este sloganul şcolii, iar prin acesta dorim să transmitem elevilor şi familiilor acestora că este foarte importantă pregătirea temeinică încă de la începutul şcolarităţii, că sarcinile de lucru trebuie realizate zilnic, că o bună pregătire se bazează pe un efort constant şi continuu al echipei profesor-elev-familie.
Ne propunem să deschidem şcoala pentru membrii comunităţii, să realizăm împreună activităţi care să vină în sprijinul elevilor, dar şi al persoanelor defavorizate. În acest scop, în şcoală sunt implementate numeroase proiecte de voluntariat, care vizează fie copiii care provin din familii cu probleme sociale, fie bătrânii aflaţi în dificultate. Toate aceste proiecte şi acţiuni sunt dezvoltate şi aplicate în colaborare cu cele două parohii aflate în zona de proximitate a şcolii, Parohia „Sf. Daniil Sihastru”, respectiv Parohia „Înălţarea Domnului”.
Prin întreaga activitate desfăşurată în şcoală dorim să oferim elevilor noştri un mediu educaţional sigur şi stabil, în care să se dezvolte armonios, valorificând oportunităţile şi dezvoltându-şi competenţele. Aşa cum este afirmat şi în misiunea şcolii, ne propunem să pregătim elevii pentru viaţă, pentru a deveni cetăţeni activi, adulţi responsabili şi conştienţi de importanţa pe care educaţia şi învăţarea continuă o au într-o societate.
 
 

Director,

 

Prof. Mioara Peşte

 
 
 
 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei