Şcoala – valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 15-03-2013 05:06

Fondat în anul 1828 şi dovedind de-a lungul anilor o permanentă năzuinţă spre perfecţionare pentru atingerea celor mai înalte standarde educaţionale, Colegiul Naţional este la ora actuală cel mai vechi liceu din ţară şi locul în care au făcut primii paşi spre panteonul culturii româneşti personalităţi precum: Mihail Sadoveanu, Calistrat Hogaş, Nicolae Labiş, Gheorghe Panu, Alexandru Philippide, Simion Bărnuţiu, Gheorghe I. Brătianu, Vasile Conta, Anastasie Fătu, Grigore Popa, Petru Poni, Mendel Haimovici, Nicolae Iorga.

Pe parcursul îndelungatei şi bogatei sale evoluţii, instituţia a avut nu mai puţin de nouă nume: Gimnaziul Vasilian (1828-1834), Academia Mihăileană (1834-1849), Colegiul Naţional (1860-1864), Liceul Naţional (1864-1948), Şcoala medie de băieţi nr.1 (1948-1955), Şcoala medie de băieţi „Mihail Sadoveanu” (1955-1965), Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” (1965-1978), Liceul Naţional (1978-1998), Colegiul Naţional (din 1998 până în prezent).

Calitatea de instituţie de învăţământ naţională se datorează faptului că în cadrul Academiei Mihăilene au fost inaugurate primele cursuri gimnaziale din Moldova cu predare în limba română, iar Mihail Kogălniceanu a susţinut primul curs de istorie a românilor, militând pentru unirea celor trei principate într-un singur stat naţional românesc. Circumstanţele care au marcat apariţia Colegiului au lăsat în memoria instituţională urme pe care vicisitudinile istoriei nu au reuşit să le şteargă, întrucât Colegiul şi-a împletit dintru început existenţa atât cu excelenţa educaţională, cât şi cu o înaltă conştiinţă a rolului moral pe care şcoala trebuie să îl deţină în cadrul unei naţiuni.

   Pe deplin conştient de adevărul spuselor unui fost elev care afirma că „faima rugineşte dacă nu o cureţi prin muncă în fiecare zi” (Nicolae Iorga), Colegiul Naţional a impus atât profesorilor cât şi elevilor înalte standarde educaţionale şi morale precum şi exigenţa unei continue auto-depăşiri. În acest scop, Colegiul însuşi a evoluat în ultimii 20 de ani de la dimensiunea sa naţională la o anvergură europeană, cele două faţete ale istoriei sale îmbinându-se actualmente în mod armonios. Astfel, colectivul Colegiului Naţional dovedeşte că inovaţia şi performanţa nu pot fi atinse decât prin asumarea tradiţiei şi că aprofundarea continuă a proiectului naţional înscris în memoria instituţională nu ar putea fi realizată în lipsa deschiderii spre acquis-ul comunitar.  

 

   De aceea Colegiul Naţional nu se mândreşte numai cu foştii elevi deveniţi personalităţi de prestigiu la nivel naţional (36 de academicieni şi sute de medici, jurişti, pedagogi, filologi, oameni politici), ci şi cu elevi premiaţi şi medaliaţi la concursurile internaţionale (29 de medalii de aur, argint şi bronz în perioada 2002-2012 la olimpiade internaţionale de matematică, fizică, geografie, ştiinţe), cu absolvenţi admişi la cele mai prestigioase universităţi din Occident (Sorbona, Harvard, Cambridge, Freiburg ş.a)  

   În panoplia distincţiilor oficiale ale Colegiului Naţional se numără multiple diplome acordate de organisme naţionale (Ministerul Educaţiei) şi europene (Asociaţia Europeană a Profesorilor) care recunosc capacitatea instituţională a Colegiului de a genera o sinergie educaţională care face posibil transferul inter-generaţional de cultură şi competenţe ştiinţifice, dar şi schimburile inter-comunitare sub forma programelor europene de tip Leonardo (în număr de 12 pentru elevi şi 5 pentru profesori în perioada 2003-2011), Comenius (în număr de 11 în perioada 2002-2013), Euroscuola (în număr de 4 în perioada 2004-2011), POSDRU (2 programe în perioada 2007-2012).  

 

 În afara activităţilor didactice propriu-zise, colectivul de profesori şi elevi ai Colegiului Naţional a manifestat o permanentă apetenţă spre valorificarea dimensiunii formative a educaţiei în cadrul schimburilor culturale europene realizate cu licee din Franţa (din oraşele Lille, Poitiers, Dreux), Anglia (Bebington), Germania (Leverkusen), Republica Moldova (Chişinău şi Bălţi).

Implicarea moral-civică a elevilor a avut întotdeauna atât un impact naţional, (materializat sub forma proiectelor educative finanţate şi a campaniilor care le-au permis elevilor să contribuie activ la viaţa comunităţii locale) cât şi o dimensiune internaţională (concretizată în dezbaterile şi conferinţele cu ambasadori şi miniştri străini, şefi de delegaţie, profesori universitari de renume, dramaturgi consacraţi).

Cele mai cunoscute reviste ale Colegiului (Spre lumină şi ALECART) contribuie la difuzarea pe piaţa cultural-educativă a creaţiilor elevilor şi profesorilor Colegului Naţional.


Director, prof. Iuliana Vulpoi Naghel

 



 

COLEGIUL TEHNIC „GH. ASACHI” IAŞI

 


Puţine şcoli din ţară se pot mândri cu o atare performanţă şi lungă istorie.”

(academician Radu Miron, fost elev al şcolii)




 

PORTOFOLIU

 

Primul colegiu tehnic membru în Alianţa Colegiilor Centenare - 2009

 

Diploma de excelenţă - 2004

 

Diploma de excelenţă instituţională - 2010

  

Certificat de Şcoală europeană - 2008, 2011

  

Certificat Eco Şcoala - 2009, 2011

  

Centru de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale - 2012

  

Şcoala de şoferi categoria B

 

Istoric

 La 1 iulie 1840, Mihail Sturdza emitea hrisovul domnesc prin care, la propunerea lui Gheorghe Asachi, se înfiinţa ,,în Ieşi cel dintâi Institut de Arte şi Meşteşuguri pentru informarea industriei naţionale”. În 173 de ani de învăţământ profesional şi tehnic de calitate, istoria şcolii a fost marcată de o serie de evenimente:


  •  

     

    Medalia de aur la Expoziţia universală de la Paris, participarea la expoziţiile de la Londra (1862), Paris (1866);

  •  

    Vizita regelui Carol (1904);

  •  

    Contribuţia la efortul ţării în primul război, atelierele şcolii fiind folosite de Arsenalul Armatei;

  •  

    Funcţionarea unei Şcoli de Aviaţie (1941-1942) şi a unei Şcoli de Automobile (1942-1943);

Importanţa şcolii pentru învăţământul românesc este confirmată de personalităţile ştiinţifice care au ocupat funcţia de director: Şt. Emilian (matematician), D. Asachi (matematician), A. D. Holban, Ştefan Micle (iniţiator al învăţământului în domeniul ştiinţelor), Neculai Baran (profesor la Catedra de limbi clasice), Vitalie Belousov, profesor al şcolii, (membru al Academiei de Ştiinţe Tehnice), precum şi de foştii elevi: Radu Miron (membru al Academiei Române), Paulică Răileanu, Nicu Mihalache, Ion Hopulele (profesori în învăţământul universitar tehnic).


Valorile prezentului

 173 de ani de existenţă neîntreruptă în învăţământul tehnic românesc reprezintă o tradiţie care plasează orice instituţie de învăţământ în istorie. O istorie frământată, cu perioade de afirmare şi etape de criză, în care şcoala şi-a găsit resurse de adaptare, de redefinire a profilului profesional şi cultural, fără a renunţa la principii axiologice, standarde de performanţă şi responsabilitate.

În prezent, şcoala cultivă respectul faţă de libertate, democraţie şi adevăr, atât prin actul didactic şi profesional în care sunt angajaţi 1433 de elevi şi 87 de cadre didactice, cât şi prin asumarea unor elemente de cultură organizaţională: sigla, imnul şi steagul şcolii, pagina web şi Cartea de onoare. Biblioteca şcolii, cu un fond de carte de specialitate, beletristică şi albume de peste 27000 de volume, oferă accesul la informare, precum şi posibilitatea conturării unei personalităţi culturale, atât elevilor externi, cât şi celor care beneficiază de cazare într-un cămin modern.


Promovarea calităţii

 Valorificarea eficientă a resurselor umane şi materiale este confirmată, în ultimii 12 ani, de cele 344 de premii şi menţiuni la olimpiadele şi concursurile judeţene la discipline tehnice şi teoretice, precum şi de 86 de premii şi menţiuni la faza naţională obţinute de elevi. Pentru asigurarea şansei de formare a unei identităţi social-profesionale şi următoarelor generaţii, colegiul propune pentru anul şcolar 2013-2014, la clasa a IX-a, următoarea ofertă educaţională: profil vocaţional (desenator tehnic pentru arhitectură şi design), profil real (ştiinţele naturii), profil resurse naturale (tehnician hidrometeorolog, ecolog şi protecţia calităţii mediului), profil tehnic, specializări în design mobilă, tehnician proiectant CAD, electronist auto, transporturi, desenator pentru construcţii şi instalaţii, tehnician instalaţii în construcţii, precum şi locuri la şcoala postliceală, la liceu frecvenţă redusă şi în învăţământul profesional (construcţii, instalaţii şi lucrări publice şi mecanic).


Valenţe europene


Şcoala noastră şi-a propus formarea unui profil de marcă în învăţământul ieşean, prin conturarea unei conştiinţe europene a elevilor săi, valorificarea oportunităţilor de perfecţionare a cadrelor didactice şi dezvoltarea bazei materiale. În acest sens, colegiul a derulat mai multe proiecte europene - ENVIRONMENT Friendly Building (2004-2005), STONHE, proiect pentru protejarea mediului, Inner Building şi Risky Bussines (2007- 2010), Spring Day, Made for Europe, Mondialogo, Euroscuola – proiecte POSDRU: „Elaborarea de CDL-uri şi materiale de învăţare pentru siguranţa şi sănătatea elevilor”, „Parteneriat transnaţional pentru stagii de practică pentru elevi în domeniul construcţiilor”, ,,Formare şi evaluare profesională pentru o carieră de succes”, „Îmbunătăţirea calităţii educaţiei şi formării profesionale prin reţele parteneriale”, alte proiecte: Proiectul CAMPUS ŞCOLARprivind reabilitarea bazei materiale, Programul bilateral româno-francez de formare de calificări în domeniul auto.

 
Director, 

Ing. dr. Anda Tănasă 

Directori adjuncţi, 

Prof. Cristian Pravăţ

Ing. Cătălin Chiriac

 



Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei