Şcoala – valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 05-04-2013 05:01

Liceul Teoretic „Al. I. Cuza”

Întreaga noastră existenţă este o aventură a cunoaşterii, dar spiritul iscoditor, impetuozitatea vârstei copilăriei sau adolescenţei, vegheate de dascăli cu har, convertesc anii de şcoală în cea mai captivantă călătorie spre sine. Aşadar, şcoala este spaţiul în care elevul descoperă şi se descoperă, este liantul dintre vârsta nedumeririlor naive şi cea a deciziilor majore. Misiunea acestei instituţii, pe cât de dificilă, pe atât de onorantă, este aceea de a construi caractere puternice, de a forma tineri apţi să facă faţă exigenţelor majore ale societăţii româneşti, în contextul integrării în Uniunea Europeană.
Este ceea ce îşi propune şi Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” din Iaşi, înfiinţat în anul 1955, cu numele de Şcoala Medie Mixtă nr. 3. În 1959, şcoala, devenită nr. 7, primeşte numele de Liceul nr. 7 „Alexandru Ioan Cuza” (cu profil teoretic real-umanist), precum şi fonduri pentru construirea unui local propriu, în strada Ion Creangă, unde se instalează în 1961. În 1970, liceul rămâne doar cu clasele a IX-a/a XII-a, iar din 1968 funcţionează într-o nouă clădire, tot pe Strada Ion Creangă, în care se află şi astăzi. Altă schimbare intervine în 1977, când i se modifică profilul, prin transformarea în liceu industrial mecanic. Redevine liceu teoretic de tip real-umanist în 1990-1991, cu clase gimnaziale şi cu cifră de şcolarizare în creştere.
În dezvoltarea liceului tătărăşean se disting câteva etape condiţionate în special de ansamblul evoluţiei învăţământului românesc: primii ani, 1955-1960, au fost cei de extindere teritorială şi afluenţă şcolară datorită creşterii numerice a populaţiei. Deceniul 1960-1970, director fiind profesorul Dumitru Alexandrescu, devine o etapă importantă de ascensiune pe treptele înalte ale prestigiului liceelor cu renume. În cea de a treia etapă, între anii 1970-1980, cu directorii Virgil Petrescu, Dumitru Ioan, Ion Voicu şi Cornel Moţiu, prioritare rămân dotările interioare şi amenajările exterioare. Etapa a patra, cuprinzând anii 1980-1990, este caracterizată prin eforturile deosebite ale colectivului profesoral de realizare a cerinţelor profilului tehnic impus şi de păstrare a prestigiului anterior, în pofida realităţilor potrivnice. A cincea perioadă, ce vizează anii 1995-2012, este una de modernizare a liceului, laboratoarele de informatică, fizică, chimie fiind dotate cu echipament specific nou. Desfăşurarea activităţii într-un singur schimb a fost posibilă începând cu anul 2005, prin comasarea cu Şcoala nr. 5 „Calistrat Hogaş”.
În prezent, echipa managerială – profesori Alexandru Guţă şi Ariadna Maximiuc – este preocupată de dezvoltarea liceului, de îmbunătăţirea resurselor materiale, de crearea condiţiilor pentru implementarea noilor exigenţe în sistemul educaţional. Rezultatele deosebite ale elevilor la examene, olimpiade, concursuri reprezintă cel mai convingător răspuns la aceste preocupări. Curiozitatea discipolilor, completată de harul şi dăruirea cadrelor didactice, demonstrează profunda înţelegere a devizei liceului: „Unirea este putere”. Cu aceeaşi dorinţă de a progresa se va porni la drum, cu siguranţă, şi în anul şcolar 2013-2014, pentru care Liceul Teoretic „Al. I. Cuza” prezintă următoarea ofertă educaţională:

8 clase a IX-a:
3 clase de matematică – informatică
2 clase de filologie
2 clase de ştiinţe ale naturii
1 clasă de ştiinţe sociale
7 clase a X-a:
2 clase de matematică – informatică
2 clase de filologie
2 clase de ştiinţe ale naturii
1 clasă de ştiinţe sociale
7 clase a XI-a:
3 clase de matematică – informatică
2 clase de filologie
1 clasă de ştiinţe ale naturii
1 clasă de ştiinţe sociale
7 clase a XII-a
3 clase de matematică – informatică
2 clase de filologie
1 clasă de ştiinţe ale naturii
1 clasă de ştiinţe sociale
Ciclul gimnazial
1 clasă a V-a
1 clasă a VI-a
1 clasă a VII-a

Director,
prof. Alexandru Guţă

 


Şcoala Gimnazială „George Călinescu”

15 septembrie 1986 – se deschid porţile pentru cei peste 2 500 de elevi, populaţie şcolară constituită din colective compacte – clasele I - IV – provenite de la Şcolile nr. 3, 7, 13, 26, 38 însoţite de învăţătorii lor şi alte colective sau elevi din clasele de gimnaziu şi cadre didactice de la aceleaşi şcoli.
2007 este anul inaugurării sălii de sport a şcolii, construită la standarde competiţionale, care permite desfăşurarea în condiţii optime a orelor de educaţie fizică, a întrecerilor sportive interşcolare, a campionatelor judeţene sau a festivităţilor.
De-a lungul anilor, şcoala s-a implicat în viaţa comunităţii, urmărind formarea şi dezvoltarea personalităţii elevilor prin strategii şi tehnici moderne de instruire şi educaţie.
În acest scop s-a asigurat încadrarea unor echipe de cadre didactice competente, adaptabile la schimbările rapide ale societăţii, prin îndeplinirea standardelor educaţionale, în vederea obţinerii statutului de şcoală reprezentativă la nivel local.
Reforma din învăţământul românesc redenumeşte şcolile în semn de respect şi preţuire faţă de personalităţile marcante ale neamului. Şcoala nr. 39 Iaşi primeşte numele lui GEORGE CĂLINESCU în 1992.
Cu un nume nou, şcoala continuă tradiţia formării şi dezvoltării la elevi a competenţelor de comunicare, muncă în echipă şi a aptitudinilor, cultivă gândirea logică şi creativă în vederea formării unor abilităţi transcurriculare, a unor deprinderi de muncă intelectuală, încurajează elevii cu aptitudini deosebite în obţinerea performanţei, asigură accesul tuturor la tehnologie de calcul şi comunicare, colaborează cu Consiliul Municipal, comitetul reprezentativ al părinţilor şi partenerii educaţionali la nivel local, zonal, naţional, internaţional, identifică propriul sistem de valori în vederea autoevaluării şi a orientării corespunzătoare a absolvenţilor, pentru evoluţia ulterioară, în concordanţă cu cerinţele de pe piaţa muncii.
Programul SOCRATES desfăşurat în şcoală a implicat acţiuni comune cu parteneri din: Germania (Springe- Hanovra), Spania (şcoli din Valladolid şi Torquemada) şi Italia (şcoli din Verona şi Latronico).
Ca un răspuns la obiectivele urmărite şi îndeplinite, în replica strategiilor aplicate în cei 27 de ani de existenţă, absolvenţii Şcolii George Călinescu Iaşi care au urmat studii superioare s-au identificat cu toate domeniile importante la nivel local, naţional dar şi internaţional: informatică, drept, medicină, învăţământ, psihologie, economie sau finanţe, inginerie, administraţie publică, arte, poliţie, teologie sau chiar biofizică.
Considerăm emblematică pentru şcoala noastră afirmaţia:

Dacă OMUL (dascălii) sfinţeşte LOCUL (şcoala)
Şi LOCUL (şcoala) sfinţeşte OAMENII (absolvenţii)!

Ca urmare, în timp, foarte mulţi foşti elevi ai şcolii, deveniţi părinţi îşi înscriu copiii la Şcoala George Călinescu, asigurând astfel ştafeta încrederii în misiunea şi vocaţia şcolii.


Director,
prof. Ştefan Butnariu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei