Şcoala – valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 26-04-2013 05:00

LICEUL TEORETIC „MIRON COSTIN” IAŞI
CARTEA NOASTRĂ DE VIZITĂ

Însufleţiţi de gândul că Dumnezeu le-a menit să fie dascăli oamenilor pe care i-a iubit mai mult şi fascinaţi cum fiinţe cu har şi cu suflet mare pot forma generaţii de tineri, rememorăm cu nostalgie momente cheie ce au marcat devenirea noastră ca instituţie şcolară.
În urmă cu 40 de ani, la 1 septembrie 1972, într-un cartier ce abia se contura pe harta oraşului Iaşi, s-a clădit lăcaşul acestei şcoli, prima din zona de dincolo de linia ferată. În spaţiul existent în incinta şcolii, condusă atunci de domnul director, prof. Mihai Alexandru, învăţau iniţial 513 elevi, îndrumaţi de 25 de cadre didactice. Fluctuantă şi influenţată de sporul demografic al acelei perioade, cifra de şcolarizare a atins apogeul în anul şcolar 1979-1980, având 2245 de elevi, distribuiţi în 56 de colective. Aceştia beneficiau atât de laboratoare şi săli specializate pentru diferite discipline de învăţământ, cât şi de o bibliotecă ce deţinea 15000 volume necesare activităţii didactice.
Momentul de răscruce este anul 1998, când Şcoala nr. 25 se transformă în Liceul Teoretic Miron Costin, ca urmare a demersurilor susţinute de echipa managerială a momentului, reprezentată de director prof. Maria Vrabie. Această dată marchează începutul unei noi etape din evoluţia instituţiei. Situat într-o zonă cu o populaţie şcolară de nivel gimnazial destul de numeroasă, liceul va deveni în scurt timp una dintre opţiunile multor elevi din judeţ.
De-a lungul timpului, realizări importante au schimbat baza materială şi aspectul instituţiei. Astfel, în anul 2004, a fost dată în folosinţă o modernă sală de sport, construită în cadrul Programului Guvernamental Săli de Sport.
În cele patru decenii de existenţă, şcoala noastră a crescut în prestigiu, devenind o ofertă tentantă pentru mulţi elevi ai judeţului, interesaţi de specializările variate ale filierei teoretice.
Situând demersul educaţional sub sloganul Educaţia este în schimbare, iar noi ne schimbăm odată cu ea echipa managerială actuală, formată din director, prof. Viorica Dobre şi director adjunct, prof. Genovica Vulpoi, s-a concentrat pe creşterea calităţii actului educaţional, considerând ca definitorie pentru misiunea şcolii acordarea de şanse egale fiecărui elev, în funcţie de potenţialul, interesul şi motivaţiile personale, adaptând în permanenţă oferta educaţională a şcolii la cerinţele comunităţii.
Considerând dimensiunea europeană a educaţiei una dintre cele mai importante orientări actuale ale învăţământului românesc, liceul a dezvoltat o reţea de relaţii internaţionale care permite colaborarea şi parteneriatul, transferul de experienţă, derularea de proiecte comune în colaborare cu instituţii similare de învăţământ din ţări europene.
Pentru a încuraja creativitatea, colectivul de cadre didactice al liceului a creat contextul ce permite elevilor implicarea în activităţi specifice publicisticii şcolare. Pe lângă revista Biruit-au gândul, premiată de-a lungul timpului la concursul de profil, elevii au posibilitatea să se exprime plurilingvistic în Jack and Sam, revista în limba engleză, Apostrophe, revista în limba franceză. Pentru activităţile cu tematică europeană, există alte două reviste dedicate: Gânduri tinere pentru Europa şi Euroactive.
Elevii sunt educaţi şi în spiritul implicării voluntare, dovadă fiind proiectele derulate de membrii Clubului Impact Miron Costin. Aici ei învaţă să se implice în viaţa socială, să devină buni cetăţeni şi să-i determine şi pe cei din jurul lor să o facă.
După 40 de ani de existenţă, Liceul Teoretic Miron Costin confirmă faptul că o şcoală nu se poate clădi decât cu sufletul vibrând, cu multă dragoste pentru omul tânăr care se formează aici, învăţând ce e viaţa, adevărul, cinstea şi frumosul. În acest sens, şcoala, ca lăcaş de cultură, îşi propune să devină un spaţiu în care fiecare elev să-şi contureze profilul spiritual.

Director, prof. Viorica Dobre
Director adjunct, prof. Genovica Vulpoi

 

LICEUL TEORETIC „DIMITRIE CANTEMIR” IAŞI

Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi şi-a deschis porţile la 17 septembrie 1963, având denumirea de Şcoala Medie nr. 8. De la început, şi-a propus să devină un liceu model prin obţinerea de rezultate remarcabile în pregătirea generaţiilor de elevi.
Oferta educaţională a şcolii este adresată aptitudinilor tuturor elevilor noştri, specializările fiind: matematică – informatică, ştiinţele naturii, ştiinţe sociale – bilingv limba spaniolă, filologie.
Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi şi-a propus să dezvolte un model educaţional bazat pe valori, competenţă şi responsabilitate, acordând şanse egale fiecărui elev, în funcţie de potenţialul, interesul şi motivaţiile personale, asigurând formarea de capacităţi şi competenţe care să permită absolvenţilor noştri să-şi găsească locul şi menirea socială într-o lume în continuă schimbare.
Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi este primul liceu din Moldova care a beneficiat de un lector nativ din Spania în predarea limbii spaniole, atât la clasele cu specializarea bilingv – spaniolă, cât şi la clasele de gimnaziu cu studiul intensiv al limbii spaniole. Elevilor cantemirişti li s-au acordat burse în Spania, iar unii dintre absolvenţii noştri au obţinut şi diploma spaniolă de Bacalaureat. De asemenea, printre premianţii din ultimii ani la Olimpiada Naţională de Limba spaniolă s-au numărat elevi ai liceului nostru. În acest an şcolar, eleva Chriac Andreea a obţinut premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Limba spaniolă. Ca o recunoaştere a promovării limbii şi culturii spaniole de către liceul nostru şi a implicării elevilor în activităţi interculturale româno-spaniole, în data de 19.03.2010, ataşatul pentru educaţie al Ambasadei Spaniei la Bucureşti, prof. univ. dr. Maria Mendez de Valdivia a vizitat şcoala noastră şi a înmânat drapelul Spaniei conducerii liceului, în prezenţa unor oficialităţi. La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi a avut loc vizita Excelenţei Sale, Ambasador al Spaniei la Bucureşti, Pablo Garcia Berdoy. Trupa de teatru în limba spaniolă a liceului „Los Bilingüitos” a obţinut recent premiul I la Festivalul Şcolar Naţional organizat de Ambasada Spaniei la Bucureşti şi Agregaduria de Educacion (22-23.02.2013), dar a fost premiată şi în 2011 şi 2012, fiind singura trupă de teatru în limba spaniolă din ţară care a participat doi ani consecutivi la Festivalul Internaţional de teatru în limba spaniolă (la Moscova în 2011, respectiv la Varşovia, în 2012). Totodată, elevul Andrei Chirilă a obţinut recent premiul pentru cel mai bun actor.
la Festivalul International de teatru in limba spaniola teatru in limba spaniola din tara care a participat doElevii liceului nostru au obţinut şi alte numeroase rezultate deosebite la olimpiade şi concursuri şcolare judeţene, naţionale şi internaţionale, un exemplu în acest sens, fiind performanţa elevului cantemirist Miron Radu, care a obţinut trei ani consecutivi medalii acordate de Societatea de Ştiinţe Matematice din România la Olimpiada Naţională de Matematică (medalie de bronz în 2011 şi medalie de argint în 2012 şi 2013). În prezent, Miron Radu face parte din lotul de seniori.
Proiectul „Tradiţii populare în Moldova şi Normandia” este un proiect de schimb şcolar şi prietenie, care a debutat în anul 1991, cu o bogată tradiţie la liceul nostru, care se derulează şi în prezent. Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din Iaşi este înfrăţit cu Colegiul „J. E. Blanche” din St. Pierre les-Elbeuf, Franţa. În fiecare an, elevii noştri coordonaţi de cadre didactice participă la acest schimb şcolar, realizând diverse activităţi cu caracter intercultural. Mai mult, s-a înfiinţat Asociaţia de Prietenie Româno – Franceză „Moldova – Normandia”, parteneră a Asociaţiei „Normandie – Moldavie”. Premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Limba franceză obţinut în acest an şcolar de eleva Vartolomei Ana – Maria confirmă rezultatele de excepţie obţinute de elevii noştri în studiul limbii franceze. Un alt proiect de tradiţie este i un alt si medalie de argint in 2012)Radu de a obtine tot doi ani consecutivi medaliiproiectul „Interculturalidad” de schimb şcolar şi educaţie interculturală în parteneriat cu IES “Arcelacis” din Santaella Cordoba, Spania.
O altă tradiţie a liceului nostru este elaborarea şi derularea de proiecte în cadrul Programului Sectorial Comenius: „Convieţuire şcolară. Practică şi experienţă în cetăţenia europeană” – proiect de dezvoltare şcolară, în parteneriat cu şcoli din Agen – Franţa şi Estepona – Spania; Jeunesse „De la muzică la scenă – interpretarea culturilor europene”; „Schimburi culturale – împreună spre o Europă mai tolerantă” în parteneriat cu şcoli din Atena – Grecia, Horby – Suedia, Bari – Italia, Moletai – Lituania. Cele mai recente proiecte multilaterale în cadrul Programului Sectorial Comenius reflectă o preocupare deosebită a liceului nostru pentru educaţia ecologică. Proiectul „School garden – green classroom” s-a derulat în perioada 2010-2012, în parteneriat cu şcoli din Republica Cehă, Turcia, Italia şi Marea Britanie, iar proiectul multilateral „Today’s seeds are tomorrow’s forests” coordonat de liceul nostru, în parteneriat cu şcoli din Bulgaria, Croaţia, Cipru, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Lituania şi Spania, este în plină desfăşurare. Ca o recunoaştere a implicării liceului nostru în derularea de proiecte europene, Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi a obţinut recent premiul al II-lea la faza naţională a Concursului „Made for Europe” şi premiul I la faza judeţeană a acestui concurs. Educaţia pentru mediul înconjurător se realizează în Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” Iaşi şi prin implementarea Programului Eco – School, începând din anul 2005. În urma evaluării din data de 16.02.2007, şcoala noastră a obţinut statutul de eco – liceu şi simbolul mondial „Steagul Verde”, liceul nostru fiind primul eco – liceu din municipiul Iaşi, menţinându-şi acelaşi statut şi în prezent. Acest proiect, precum şi alte proiecte de mediu, premiate la nivel naţional, derulate în cadrul programelor mondiale „Learning about Forests” şi „Young Reporters for the Environment” au fost realizate de liceul nostru în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi, Agenţia pentru Protecţia Mediului Iaşi, Muzeul de Istorie Naturală Iaşi, Grădina Botanică Iaşi etc.
Preocuparea liceului pentru abordarea interdisciplinară a curriculum-ului, ca o modalitate inovatoare de organizare a conţinuturilor, s-a manifestat prin organizarea Conferinţei Naţionale „Abordarea interdisciplinară la nivelul ariei curriculare Matematică şi ştiinţe ale naturii – premisă a competitivităţii în educaţie”, precum şi prin implementarea în liceu a proiectelor POSDRU „Proces educaţional optimizat în viziunea competenţelor societăţii cunoaşterii” şi „MaST Networking, calitate în dezvoltarea competenţelor cheie de matematică, ştiinţe şi tehnologii” (în perioada 2010-2012). În cadrul primului proiect, liceul nostru a obţinut premiul al II-lea la nivel naţional, iar prin cel de-al doilea proiect, liceului nostru i s-a conferit titlul de „Şcoală MaST”, în urma câştigării Competiţiei „Şcoala MaST – Top”.

Director prof. Corina Hudiţă

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei