Şcoala – Valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 10-05-2013 05:03

 

 

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iaşi

 
 
Continuând tradiţia învăţământului teologic ieşean, actualul Seminar Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Iaşi, a luat fiinţă în anul 1995, din iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Iniţial, Seminarul a funcţionat în cadrul Şcolii Normale „Vasile Lupu”, Iaşi.
 

În data de 16 octombrie 2003, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi Preafericitul Hristodoulos al Atenei, Primatul Greciei, au inaugurat sediul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”. A fost sfinţit atunci jertfelnicul capelei Sf. Împăraţi Constantin şi Elena. Noua clădire a Seminarului are un corp de şcoală cu 14 săli de clasă şi laboratoare, un corp de clădire ce cuprinde cantină şi deasupra ei spaţiile de cazare pe 3 etaje şi mansardă, cu un total de 48 de camere şi capela. Toate acestea sunt organizate în jurul unui atrium, creând o unitate arhitectonică elegantă. În mijlocul atriumului se află o „grădină botanică”, formată din plante exotice, iar în jurul şcolii un parc frumos, cu iarbă, mesteceni, brazi şi trandafiri, în care elevii pot sta ori de câte ori doresc să se odihnească şi să schimbe impresii. Totodată, Seminarul are în dotare o bibliotecă foarte bogată, un laborator de informatică şi o sală multimedia pentru vizionarea de filme.

Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” este o şcoală vocaţională, în care elevii pot urma cursurile claselor IX-XII. Liceul are două secţii la care se pot înscrie elevii, secţia Teologie şi cea de Patrimoniu. Clasa de Patrimoniu a fost prima de acest gen din ţară pentru învăţământul preuniversitar.
Din anul 1999, Seminarul se află sub conducerea pr. prof. Dragoş Bahrim. Corpul profesoral este unitar şi entuziast, profesorii având licenţe în specialităţi diferite, acest fapt asigurând o mare deschidere spre interdisciplinaritate. Efortul concentrat al cadrelor didactice s-a reflectat în rezultatele elevilor. În primele promoţii de absolvenţi (prima a fost în anul 2000) procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat a fost de 100%. Absolvenţii Seminarului Teologic sunt studenţi, fie teologi, fie la alte facultăţi.
O activitate misionară importantă o realizează corul Seminarului, Basileus, înfiinţat în anul 1995. În prezent, corul este condus de către diaconul profesor Mihai Ursache, fost elev al Seminarului şi al corului Basileus, absolvent al Conservatorului din Iaşi, ajutat de părintele Iulian Zaltariov. Coriştii şi elevii Seminarului au participat la concursuri şcolare, olimpiade, concerte, sfinţiri de biserici. În anul şcolar 2012-2013, corul Basileus s-a calificat la Olimpiada Naţională de Muzică, obţinând premiul I la etapa zonală.
Elevii Seminarului s-au remarcat şi la olimpiade, concursuri şcolare, judeţene şi naţionale, obţinând un număr impresionant de premii şi menţiuni la disciplinele teologice, la cele de artă sacră, la limbi clasice şi la limba rusă. Lista premianţilor la olimpiadele naţionale este amplă, astfel încât Seminarul Teologic din Iaşi este printre primele şcoli de profil câştigătoare ale unor asemenea competiţii.
 

Capela este principalul punct spiritual al Seminarului. Aici se desfăşoară slujbele duhovniceşti, activităţile liturgice, părinţii profesori slujesc, elevii se spovedesc, au loc concerte, întâlniri cu părinţi duhovniceşti din ţară şi de peste hotare. Seminarul este şi un laborator duhovnicesc şi intelectual. În şcoală au poposit personalităţi duhovniceşti care au adus o experienţă de viaţă teologică autentică. În acelaşi timp, profesorii Seminarului au preocupări teologice şi intelectuale, participând la diferite proiecte de cercetare.

Pentru doritorii de informaţii suplimentare există şi un site de prezentare a seminarului, în care se pot accesa ştiri din domenii variate(seminariasi.ro). În fiecare an se organizează concursul de admitere la Seminar. Informaţii despre examen se pot afla direct de la secretariatul şcolii sau prin site-ul şcolii. În 2013, Seminarul organizează concurs de admitere, având 2 clase de Teologie şi 1 clasă de Patrimoniu-Cultural. La secţia Teologie există o probă practică de verificare a dicţiei şi a aptitudinilor muzicale. Proba scrisă durează două ore şi constă în verificarea cunoştinţelor de Religie din programa şcolară a claselor a VII-a şi a VIII-a. La specializarea Patrimoniu, probele sunt următoarele: a) proba scrisă de verificare a cunoştinţelor religioase, evaluată cu notă; b) proba practică pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen după natură, evaluată cu notă; c) proba practică pentru testarea aptitudinilor la exprimare cromatică în compoziţie, evaluată cu notă.
Aşadar, Seminarul se vrea a fi o alternativă educaţională la sistemul de învăţământ actual. 
 
Director,
Pr. Prof. Dragoş Bahrim
 
 
 
 

Şcoala Gimnazială „Nicolae Iorga” Iaşi

 
 
Şcoala „Nicolae Iorga” este o unitate de învăţământ care are în structura ei învăţământ preşcolar organizat în Grădiniţa cu program Normal nr. 26, Grădiniţa cu program prelungit nr. 1, respectiv Grădiniţa cu program săptămânal Moţoc, 17 colective de învăţământ primar şi 9 colective de învăţământ gimnazial.
 Situată în cartierul Nicolina CUG, pe strada Hlincea nr. 7, şcoala este o construcţie tip parter şi două etaje, care are în structura ei 27 săli de clasă, un teren de sport şi unul de joacă.
Construită în anul 1989, unitatea şcolară este denumită Şcoala nr. 42, urmând ca în anul 1994, conform Deciziei Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, să i se atribuie denumirea de Şcoala „Nicolae Iorga”.
Un reper important în scurta istorie a şcolii noastre îl constituie luna iunie a anului 1991, când s-a organizat sfinţirea acesteia, la eveniment participând Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei Preafericitul Părinte Daniel, poetul Grigore Vieru, criticul Constantin Ciopraga, precum şi regretaţii artişti Doina şi Ion Aldea Teodorovici.
În perioada 1989-1996 populaţia şcolară a fost în continuă creştere, atingând cifra record de 2866 de elevi, organizaţi în 81 colective, fiind repartizaţi pe trei ture, în intervalul orar 7.00-19.40. În prezent în şcoală sunt organizate 26 de colective de elevi, care învaţă în program de dimineaţă, în intervalul 8.00-14.00.
VIZIUNEA ŞCOLII : Şcoala „Nicolae Iorga” Iaşi este o instituţie de învăţământ gimnazial care asigură servicii educaţionale de calitate pentru beneficiarii direcţi şi indirecţi ai comunităţii. Dorim să realizăm un parteneriat activ între şcoală şi familiile elevilor astfel încât învăţarea continuă să devină pentru fiecare elev un mod de viaţă.
MISIUNEA ŞCOLII: Şcoala „Nicolae Iorga” Iaşi este o şcoală cu clasele I-VIII; aici elevii sunt pregătiţi pentru intrarea în învăţământul liceal, dar şi pentru viaţă, dascălii şcolii dezvoltându-le puterea intelectuală, spirituală, morală şi emoţională.
Colectivul de cadre didactice al şcolii consideră că elevul participă în procesul de educaţie nu doar pentru propria satisfacţie actuală, ci mai ales pentru beneficiile pe care aşteaptă să le primească de la acesta în viitor.
Considerăm că existenţa continuă a instituţiei depinde de modul în care managementul o adaptează la condiţiile şi cerinţele comunităţii, pentru că omul a întemeiat şcoala pentru ca ea să formeze OAMENI.
Misiunea şcolii impune colaborare, coordonare, devotament şi pasiune.
 
În fiecare an, pe data de 6 decembrie, sărbătorim Zilele Şcolii prin manifestări cultural-artistice, realizate în colaborare cu reprezentanţii părinţilor şi cu cei ai comunităţii locale.
Deviza şcolii este „Învăţământul e suflet, nu buche.” (N. Iorga), astfel că ne propunem să promovăm o educaţie de calitate, adaptată cerinţelor fiecărui copil, un învăţământ prin care să promovăm dezvoltarea de competenţe şi abilităţi elevilor noştri.
Viitorul începe azi - Împreună vom reuşi” este sloganul şcolii, iar prin acesta dorim să transmitem elevilor şi familiilor acestora că este foarte importantă pregătirea temeinică încă de la începutul şcolarităţii, că sarcinile de lucru trebuie realizate zilnic, că o bună pregătire se bazează pe un efort constant şi continuu al echipei profesor-elev-familie.
Ne propunem să deschidem şcoala pentru membrii comunităţii, să realizăm împreună activităţi care să vină în sprijinul elevilor, dar şi al persoanelor defavorizate. În acest scop, în şcoală sunt implementate numeroase proiecte de voluntariat, care vizează fie copiii care provin din familii cu probleme sociale, fie bătrânii aflaţi în dificultate. Toate aceste proiecte şi acţiuni sunt dezvoltate şi aplicate în colaborare cu cele două parohii aflate în zona de proximitate a şcolii, Parohia „Sf. Daniil Sihastru”, respectiv Parohia „Înălţarea Domnului”.
Prin întreaga activitate desfăşurată în şcoală dorim să oferim elevilor noştri un mediu educaţional sigur şi stabil, în care să se dezvolte armonios, valorificând oportunităţile şi dezvoltându-şi competenţele. Aşa cum este afirmat şi în misiunea şcolii, ne propunem să pregătim elevii pentru viaţă, pentru a deveni cetăţeni activi, adulţi responsabili şi conştienţi de importanţa pe care educaţia şi învăţarea continuă o au într-o societate.
 
 

Director,

 

Prof. Mioara Peşte

 
 
 
 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Numarul scolilor aflate in scenariul rosu a trecut de 3.600
30/10/2020 20:29

Alte peste 200 de unitati de invatamant au trecut in scenariul rosu, astfel ca numarul total al celor care desfasoara cursuri exclusiv online a trecut de 3.600, conform datelor centralizate de Ministerul Educat ...

 Transport gratuit pentru elevii din toată țara
30/10/2020 16:39

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport ...

 Un colegiu și două școli din Galați, plasate în scenariul roșu
30/10/2020 12:06

  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat mai multe decizii prin care un colegiu, două şcoli gimnaziale şi două clase au fost plasate in scenariul roşu, au informat, viner ...

Situatie tot mai critica in invatamantul iesean! Inca 9 scoli au cerut suspendarea cursurilor
30/10/2020 09:08

 Avand in vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, in urma confirmării pozitive cu COVID-19 a 3 elevi si a 6 cadre didactice, 9 unităţi de invăţămant preuniversitar din judeţul Iaşi au ...

Centru de excelență online, inițiat de membrii echipei CyLiis Peppers de la Liceul de Informatică
28/10/2020 20:45

Misiunea atelierelor de robotică CyLiis nu s-a oprit niciodată doar la construirea de roboti performanti si inovativi, ci a continuat constant promovarea valorilor STEM, prin organizarea de activităti in sco ...

USAMV acordă burse pentru studenți din șase state europene
28/10/2020 20:43

* studenti din Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Ucraina si Grecia primesc burse pentru performante academice * universitatea acordă peste 1.200 de burse, ceea ce reprezintă 40 la sută din numărul t ...

Proiect european inedit la Liceul de Informatică
26/10/2020 21:03

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” isi diversifică din nou aria de preocupări educationale prin implicarea unuia dintre profesorii scolii intr-un proiect european care isi propune s ...

 2.200 de școli nu au conexiune la Internet
26/10/2020 12:34

  Aproximativ 2.200 de clădiri in care functionează unităti de invătămant din tară nu au conexiune la internet, a declarat luni ministrul Educatiei, Monica Anisie. Potrivit ministrului Educatie ...

 Peste 10.000 depersoane înscrise la RIUF. Elevi de liceu, studenți,  profesori sau părinți sunt interesați de educația peste hotare
26/10/2020 12:25

  Joi, 29 octombrie, intre 12:00 si 18:00, la editia online RIUF – The Romanian International University Fair, sunt asteptati peste 10.000 de elevi de liceu, studenti, dar si profesori sau părinti. ...

Veste bombă pentru elevi -  tezele ar putea dispărea în anul școlar 2020-2021
26/10/2020 11:34

  Ministrul Educatiei, Monica Anisie, spune că se ia in calcul varianta ca in acest an scolar să se renunte la teze, anuntă Digi24. În prezent, 2500 de scoli din Romania sunt acum in scenariul ro ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei