Şcoala – valori şi devenire

default

Dimensiune font:

| 17-05-2013 05:00

Liceul cu Program Sportiv Iaşi

Retrospectivă

Istoria Liceului cu Program Sportiv a început în toamna anului 1959 când, recunoscându-se multiplele valenţe educative ale sportului, s-a înfiinţat o secţie sportivă în cadrul Liceului „Mihai Eminescu” Iaşi. Ca instituţie cu statut juridic independent, Liceul cu Program Sportiv se naşte în septembrie 1991, cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr 28, funcţionând cu patru secţii sportive: atletism, fotbal, handbal şi canotaj. Mai târziu, începând cu anul şcolar 1999-2000, liceul şi-a îmbogăţit oferta educaţională prin constituirea unei clase mozaic, pentru ciclul liceal, care se adresează elevilor legitimaţi la celelalte structuri sportive din municipiul Iaşi, pentru toate sporturile practicate: box, baschet, judo, scrimă, tir cu arcul, tenis de câmp etc. Pe lângă liceu funcţionează şi o secţie de club sportiv şcolar pentru atletism, canotaj, fotbal, handbal, cu un total de 14 grupe de începători şi avansaţi. LPS Iaşi reprezintă o instituţie cu înalt potenţial în domeniul pregătirii sportive româneşti, nu doar prin echipa de profesori, ci şi prin modalităţile, mecanismele, politicile şi resursele care asigură continuitatea pregătirii tinerelor talente. Considerăm că ne defineşte crearea unui sistem coerent, stabil, unitar, permanent şi sustenabil de a atrage, selecta şi îndruma elevii în vederea valorificării eficiente a potenţialului fizic şi intelectual al acestora în competiţii desfăşurate la nivel naţional, european şi internaţional.
Menirea Liceului cu Program Sportiv Iaşi este de a desăvârşi personalitatea adolescentului înzestrat cu aptitudini sportive, căruia îi asigură un parcurs şcolar gimnazial şi liceal, fiind, deopotrivă, formator de cultură generală şi generator de performanţă sportivă. Adresându-ne copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 18 ani, atât din mediul urban cât şi din cel rural, din judeţul Iaşi şi din judeţele limitrofe, urmărim ca prin întreaga activitate să-i pregătim pentru o competiţie severă şi permanentă. Este nevoie de antrenamentul riguros, desfăşurat zilnic în ore de muncă intensă, dar şi de cunoaşterea ştiinţifică a posibilităţilor de transformare a sportivului într-un participant competitiv la activităţile rezervate elitelor în domeniu.


După absolvire, tinerii sportivi pot urma cu succes o formă de învăţământ superior, pot continua activitatea de performanţă la cluburile sportive de tradiţie din ţară şi din străinătate, au competenţele necesare inserţiei sociale, pot dezvolta cariere de succes.
Prin toate activităţile, resursele şi programele derulate, LPS oferă beneficiarilor un mediu de formare şi creştere personală, siguranţă pentru fiecare elev, un cadru de relaţionare, de formare şi de informare pentru elevi şi pentru părinţi.
Privind retrospectiv, liceenii noştri au reprezentat România în multe competiţii internaţionale şi, cu mândrie nedisimulată şi cu bucuria izbânzii, au ascultat de pe treptele cele mai înalte ale podiumului imnul României. Dar pentru că succesul este deplin abia în momentul în care se împărtăşeşte cu ceilalţi, noi, profesorii şi colegii campionilor, am vibrat alături de ei, ştiind că liceul nostru şi-a găsit recunoaşterea în spaţiul valorilor europene şi mondiale (Jocuri Olimpice, Campionate Europene şi Balcanice). Astfel, elevii noştri au îmbogăţit palmaresul liceului prin cele 101 medalii internaţionale: 51 de aur, 24 de argint şi 26 de bronz. Moroşanu Angela, Radu Andreea, Rusu Florina, Gavril Ana-Maria, Micu Cătălin, Ionescu Andreea, Gheorghiu Ecaterina, Klecz Lucian, Dănceanu Dan, Samoilă Dragoş, Tomozei Răzvan, Atănăsoaie Cătălin, Iliuţă Alexandra, Cosma Mihai, Dorneanu Irina, Petrila Mihaela, Creţu Mihaela, Dodu Ionela, Zlăvog Geanina sunt sportivii care prin devotament, dăruire, pasiune şi perseverenţă au contribuit la conturarea identităţii noastre în plan internaţional. Şi toate acestea au fost posibile pentru că paşii lor au fost îndrumaţi cu profesionalism şi tenacitate de împătimiţi ai sportului, învăţaţi să viseze, să aspire spre perfecţiune. Sunt profesorii Ursache Dorinel, Ursanu Viorica, Popovici Viorel, Andone Laurenţiu, Agafiţei Gica, Tănase Vasile, Lupan Veniamin, Lazariuc Ioan, Midvighi Vasile, Dudău Rodica, Tanase Isabela.
La concursurile naţionale s-au evidenţiat, pe lângă atleţi şi canotori, echipele de handbal fete şi băieţi, precum şi echipele de fotbal. În urma multiplelor participări la nivel naţional, palmaresul liceului şi-a adăugat 213 medalii de aur, 210 medalii de argint şi 195 de bronz.
În urma rezultatelor deosebitelor obţinute, au fost selectaţi în loturile naţionale peste 200 de sportive, ce au reprezentat cu cinste instituţia nostră la competiţiile internaţionale.
Director,
Prof. Ilie Gheorghică

Director adjunct,
Prof. Făniţa Cepoi

 

 

Şcoala Gimnazială ,,Vasile Conta” Iaşi

Deviza şcolii: ,,Educaţia ta Va Conta”

Societatea contemporană pare că se află – mai mult decât oricând – sub semnul valorilor incerte, promovate intens şi dorite ca modele pentru generaţiile de mâine… De aceea, salutăm iniţiativa ziarului ,,Evenimentul”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, de a prezenta imaginea şcolii ieşene, cu valorile sale, cu modele demne de urmat, cu profesori excepţionali şi elevi cu rezultate remarcabile în activitatea şcolară.
Patronul spiritual al şcolii este primul filosof român, Vasile Conta, contemporanul, colaboratorul şi prietenul Junimii şi al junimiştilor, ministru al Instrucţiunii Publice şi profesor la Facultatea de Drept din Iaşi, care a abordat teme de actualitate, una dintre acestea fiind educatia: ,,A educa este mai greu decât a studia, de aceea sunt puţini educatori în mulţimea de învăţaţi”.


Numele acestei personalităţi complexe, scriitor, filosof, om politic, ne-a inspirat în crearea devizei şcolii: ,,Educaţia ta Va Conta”. În orice epocă, educaţia a contat şi va conta, fiind motorul dezvoltării sociale.
Situată în cartierul Nicolina I şi dată în folosinţă la 1 septembrie 1982, „Şcoala Generală nr. 36” Iaşi îşi schimbă denumirea în Şcoala „Vasile Conta” Iaşi începând cu luna septembrie a anului 1994, iar de la 1 septembrie 2012 se numeşte Şcoala Gimnazială „Vasile Conta” Iaşi. Unitatea şcolară îşi desfăşoară activitatea în două corpuri de clădire. Corpul A al şcolii a fost dat în folosinţă la 1 septembrie 1982, activitatea instructiv-educativă desfăşurându-se în această locaţie de atunci şi până în prezent, fără întrerupere. Corpul B al şcolii este o fostă Şcoală primară de băieţi dată în folosinţă în anul 1892, clădire de tip Spiru Haret, declarată monument istoric şi reabilitată complet între anii 2000–2002.


Şcoala Gimnazială ,,Vasile Conta” Iaşi, prin profesorii săi, îşi propune modelarea, dezvoltarea de personalităţi echilibrate, tolerante, apte pentru integrare, receptive la nou şi la schimbare. Versurile lui George Coşbuc - ,,O luptă-i viaţa; deci te luptă” – sintetizează misiunea şcolii noastre, care îşi propune construirea unui climat educaţional optim pentru dezvoltarea copilului, în perspectiva afirmării personalităţii sale şi adaptării la o societate în perpetuă schimbare.
Egalitatea şanselor pentru toţi membrii comunităţii noastre şcolare, alături de punerea în valoare a aptitudinilor şi intereselor acestora reprezintă cuvintele noastre de ordine. Proiectele „Şcoala Părinţilor” şi „Educaţia înseamnă viitor”, realizate în parteneriat cu C.J.R.A.E. Iaşi şi D.A.C. Iaşi îşi propun să ofere suport informaţional şi emoţional tuturor categoriilor de beneficiari ai serviciilor educaţionale furnizate de şcoala noastră.


Preocuparea colectivului didactic al şcolii este aceea de a transmite elevilor repere corecte, prin activităţi extraşcolare atractive, schimburi de experienţă, competiţie, prietenie, joc, pentru ca aceştia, la rândul lor, să înveţe să caute şi să găsească respectul faţă de adevăratele valori.

Director, prof. Ionela Bărbuş
Dir. adj., prof. Anca Ţibulcă

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

 Transport gratuit pentru elevii din toată țara
30/10/2020 16:39

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport ...

 Un colegiu și două școli din Galați, plasate în scenariul roșu
30/10/2020 12:06

  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat mai multe decizii prin care un colegiu, două şcoli gimnaziale şi două clase au fost plasate in scenariul roşu, au informat, viner ...

Situatie tot mai critica in invatamantul iesean! Inca 9 scoli au cerut suspendarea cursurilor
30/10/2020 09:08

 Avand in vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, in urma confirmării pozitive cu COVID-19 a 3 elevi si a 6 cadre didactice, 9 unităţi de invăţămant preuniversitar din judeţul Iaşi au ...

Centru de excelență online, inițiat de membrii echipei CyLiis Peppers de la Liceul de Informatică
28/10/2020 20:45

Misiunea atelierelor de robotică CyLiis nu s-a oprit niciodată doar la construirea de roboti performanti si inovativi, ci a continuat constant promovarea valorilor STEM, prin organizarea de activităti in sco ...

USAMV acordă burse pentru studenți din șase state europene
28/10/2020 20:43

* studenti din Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Ucraina si Grecia primesc burse pentru performante academice * universitatea acordă peste 1.200 de burse, ceea ce reprezintă 40 la sută din numărul t ...

Proiect european inedit la Liceul de Informatică
26/10/2020 21:03

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” isi diversifică din nou aria de preocupări educationale prin implicarea unuia dintre profesorii scolii intr-un proiect european care isi propune s ...

 2.200 de școli nu au conexiune la Internet
26/10/2020 12:34

  Aproximativ 2.200 de clădiri in care functionează unităti de invătămant din tară nu au conexiune la internet, a declarat luni ministrul Educatiei, Monica Anisie. Potrivit ministrului Educatie ...

 Peste 10.000 depersoane înscrise la RIUF. Elevi de liceu, studenți,  profesori sau părinți sunt interesați de educația peste hotare
26/10/2020 12:25

  Joi, 29 octombrie, intre 12:00 si 18:00, la editia online RIUF – The Romanian International University Fair, sunt asteptati peste 10.000 de elevi de liceu, studenti, dar si profesori sau părinti. ...

Veste bombă pentru elevi -  tezele ar putea dispărea în anul școlar 2020-2021
26/10/2020 11:34

  Ministrul Educatiei, Monica Anisie, spune că se ia in calcul varianta ca in acest an scolar să se renunte la teze, anuntă Digi24. În prezent, 2500 de scoli din Romania sunt acum in scenariul ro ...

 Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti a rămas fără Școala doctorală
26/10/2020 11:04

  Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a anunţat, luni, că a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Şcolii doctorale de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza&rdqu ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei