Start în noul an universitar, la USV Iași

usv1
usv2

Dimensiune font:

| 20-09-2021 16:53

Studenţii de la Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad”sunt primii care au luat startul anului universitar 2021-2022

Ieri, în Aula Magna Haralamb Vasiliu a avut loc festivitatea de deschidere. Din cauza restricţiilor impuse de pandemie, numărul celor care au fost prezenţi a fost cât se poate de limitat. Alături de studenţi şi profesori au fost prezenţi Gigel Paraschiv, ministru secretar de stat în Ministerul Educaţiei, primarul Mihai Chirica, reprezentanţii partenerilor universităţii. Secretarul de stat i-a rugat pe profesori să se vaccineze. 

Festivitatea de deschidere a noului an universitar de la USV Iaşi a fost deschisă de rectorul Gerard Jităreanu, care în discursul său a făcut referire despre începuturi şi educaţie. „Cred că tuturor ne plac începuturile, Cred că ne place toamna. Ne place toamna pentru că ea împlineşte restul lucrărilor de peste an. Ne plac începuturile pentru că în ele întrezărim promisiunea împlinirii celor mai frumoase şi mai îndrăzneţe vise. Această zi nu face altceva decât să contureze în anul universitar care începe tabloul unui nou început în care fiecare dintre noi i-am devenit creatori şi tovarăşi de călătorie. Fie ca bucuria, curiozitatea, imaginaţia, şi spiritul mereu tânăr să vă însoţească pe tot acest parcurs. Educaţia este răspunsul şi soluţia tuturor începuturilor bine aşezate în rost şi trăinicie. Ziua de astăzi este despre noi începuturi şi în educaţie, mai mult decât orice altceva. Începutul în educaţie se face de multe ori cu un creion, care pe măsură ce devenim mai educaţie devine şi el magic. Din fericire, trăim într-o societate în care dreptul la educaţie gratuită este garantat prin constituţie, iar acest lucru a devenit parte din firescul vieţilor noastre. Realitate care, din păcate, îi acordăm mult prea puţină atenţie. Nici măcar tumultul ultimilor ani cu toate furtunile iscate de pandemie şi alte probleme care macină societatea noastră, inclusiv mediul academic, nu a făcut ca un asemenea gând să stăruie în mintea publicului larg. Poate că şi acesta este un nou început: al gratitudinii, al recunoştinţei pentru şansele şi oportunităţile de împlinire personală şi profesională de care ne bucurăm cu toţii, în special tânăra generaţie, pentru imensa şansă pe care o aveţi: aceea de a vă educa şi de a putea alege. A alege ce să învăţ, ce să devin”, a spus rectorul Gerard Jităreanu în discursul spus la deschiderea noului an universitar. 

Păstrând aceeaşi notă din timpul discursului, la final, rectorul USV, a citat un proverb chinezesc care vorbeşte tot despre începuturi: „dacă faci planuri pentru un an, seamănă orez; dacă faci planuri pentru 10 ani, plantează pomi; dacă faci planuri pentru o viaţă, educă oameni”

În memoria unuia dintre foştii rectori ai USAMV, prof. univ. dr. dr. Honoris Causa Ioan Avarvarei, a fost ţinut un moment de reculegere. Secretarul de stat  Gigel Paraschiv a transmis şi el condoleanţe pentru trecerea în nefiinţă a acestui mare profesor. 

 

Oficialul de la Bucureşti şi-a început discursul cu o mărturisire. „Şi pentru mine este un început. Deşi am atâţia ani de experienţă, este prima dată când încep anul universitar la Iaşi”. El i-a îndemnat pe profesori să se vaccineze, chiar dacă legea nu pot fi obligaţi prin lege, şi să se gândească la ceea ce ar putea pierde studenţii lor dacă vor mai urma cursurile online. „Sunteţi prima universitate din România care începe anul universitar. În ultimul deceniu nu aţi furat startul dar aţi început ceva mai devreme. Ştiu că exemplul dvs l-au preluat şi alte universităţi. Trebuie să ne întoarcem la şcoală. Ştiu că printre noi sunt oameni care din motive medicale, teamă, şi-ar dori să continuăm în online. Am făcut faţă în online un an şi jumătate, ştiu că dvs încă de anul trecut aţi adus studenţii în campus, activităţile practice le-aţi desfăşurat cu ei în campus, şi sunt convins că fiecare dintre dvs realizaţi cât de important este să priveşti studentul în ochi atunci când i te adresezi, că doar astfel îţi dai seama dacă este alături de tine, dacă te înţelege, dacă participă, dacă rămâne cu ceva din efortul dumneavoastră de a transmite informaţia. Şcoala, şi o spun cu toată responsabilitatea, nu poate fi la cel mai înalt nivel decât dacă interacţionăm, decât dacă îl simţim pe cel căruia ne adresăm. Încerc să dau răspunsul unei întrebări pe care o simt şi care vine aşa, din toate părţile, oare o să ne obligaţi să ne vaccinăm? Nu. Legislaţia din România nu obligă pe nimeni să se vaccineze. Cu atât mai puţin noi, cei de la Ministerul Educaţiei, nu ne putem permite să cerem lucrul acesta dar putem să vă rugăm să depăşiţi teama şi să vă vaccinaţi tocmai pentru a putea veni aici în campus, pentru a putea merge alături de studenţi în loturile experimentale, pentru a putea merge în laboratoare, pentru a sta aproape de ei, pentru a-i simţi, şi pentru a le transmite cunoştinţele pe care le-aţi acumulat”, a spus ministrul secretar de stat. 

Acesta a avut un mesaj şi pentru studenţi şi boboci, cărora le-a transmis că tehnologia informaţiei a ajuns şi în acest domeniu şi, ca atare, trebuie să se updateze la noile tehnologii.  „Aici puteţi să învăţaţi lucruri extraordinare. Veţi avea în faţa dvs oameni foarte bine pregătiţi, dornici să transfere cunoştinţe. Pentru a le putea asimila însă va trebui să fiţi doritori de cunoaştere. Curiozitatea nu trebuie să v-o înfrânaţi niciodată, adresaţi întrebări profesorilor dvs. iar pe dvs, cadrele didactice, vă rog să le răspundeţi studenţilor, angrenaţi-i în discuţii, poate ar trebui să le insuflaţi încredere în puterile lor, să nu le fie teamă să adreseze întrebări. Astfel, studenţii noştri vor putea deveni specialişti de încredere. Istoria ne spune că agricultura, mă refer la toate ramurile, a trecut de la agricultura extensivă, la intensivă, am ajuns să vorbim despre agricultură inteligentă. Dumneavoastră nu veţi mai fi nişte studenţi agronomi, ingineri zootehnişti. Veţi avea competenţe în multiple domenii. Va trebui să utilizaţi tehnica de calcul, să aveţi cunoştinţe de software. Fără el nu veţi şti să vă desfăşura activitatea, chiar dacă veţi fi pe un teren agricol în jurul Vasluiului”, a spus Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. 

 

 

Referindu-se la schimbarea denumirii din Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară în Universitatea pentru Ştiinţele Vieţii, primarul Mihai Chirica a subliniat rolul major pe care îl au specialiştii în acest domeniu pentru a depăşi această mare criză.  „E un nou început care vine să dea continuitate unei tradiţii seculare a unei şcoli agronomice de bună calitate, care a crescut zeci de generaţii de specialişti în unul dintre cele mai provocatoare domenii ale învăţământului universitar. E un nou început doar motivat de faptul că participăm la prima deschidere a anului universitar. E un nou început într-un moment aparte dar şi un botez pe care universitatea trebuie să-l treacă, cât şi această mare criză din ultima sută de ani, şi totodată să reînvăţăm ceea ce uitasem: să preţuim natura. Natura primeşte astăzi o şcoală superioară pentru că USV este universitatea a tot ceea ce este viu în natură, a celui mai năzdrăvan copil al naturii: viaţa, şi care va crea specialişti care să lupte pentru salvarea vieţii, pentru consevarea naturii, pentru conservarea a tot ceea ce este viu lângă noi şi pentru noi”, a spus primarul Mihai Chirica.  

Conducerea USV Iaşi a decis ca în anul universitar 2021-2022 în toate facultăţile cursurile, seminariile şi laboratoarele să fie faţă în faţă. La această universitate sunt 4.500 de studenţi, 700 dintre ei fiind boboci.

Cazarea în căminele USV Iaşi s-a făcut la sfârşitul săptămânii trecute, regula fiina aceea ca toţi studenţii care nu sunt vaccinaţi anti-COVID-19 sau nu au trecut prin boală să se testeze rapid în punctele special amenajate în campus. Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie
26/03/2024 12:43

Elevii catolici, pentru care Pastele se celebrează in data de 31 martie 2024, nu au obligatia participării la cursuri in perioada 29 martie – 2 aprilie, potrivit unei adrese a Ministerului Educatiei, docume ...

26/03/2024 07:39

Scolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părintilor sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educatiei, Ligia Deca. ...

Elev transportat de urgență la spital, după ce a primit un sendviș stricat și plin de insecte în cadrul programului “Masa Sănătoasă”
23/03/2024 00:24

O situatie extrem de socantă a avut loc la o scoală din Mehedinti! Un părinte a semnalat că fiul său a primit, in cadrul programului "Masă Sănătoasă", un sendvis stricat si infestat cu insecte. După ...

Desființare bacalaureat. Mircea Badea, reacție după reportajul DC News: Motivul pentru care îți folosesc geografia și poezia învățate la liceu când vei lucra la corporație
23/03/2024 00:04

O asociatie de elevi din Constanta doreste desfiintarea Bacalaureatului pentru că „ar fi irelevant”, unul dintre motivele principale fiind pregătirea inadecvată pentru piata muncii. „Păi si dacă n ...

Încep înscrierile în învățământul primar
20/03/2024 12:53

Cererile de inscriere in invăţămantul primar se vor putea depune, in prima etapă, in perioada 11 aprilie - 14 mai, potrivit calendarului anunţat miercuri de ministrul Educaţiei, Ligia Deca, acesta urmand ...

George Damian explică disoluția unui examen de aproape 100 de ani: Bacalaureatul. Ce a fost acest examen și ce-a ajuns?
19/03/2024 00:03

Istoricul si ziaristul George Damian a explicat, pe blogul său, ce a fost si ce-a ajuns examenul de Bacalaureat, in contextul in care o asociatie de elevi din Constanta a cerut abolirea acestuia. Damian arat ...

Ora Pământului, celebrată de peste 10.000 de copii
18/03/2024 17:25

  Peste 10.000 de copii şi tineri din corurile şi ansamblurile Programului Naţional Cantus Mundi se vor reuni, simultan in toată ţara, sambătă, in intervalul orar 20,30 - 21,30, pentru a marca Or ...

„În lipsa elementelor de bază în ale învățatului este greu să faci educație”
17/03/2024 21:12

Alimentatia este aspect esential pentru sănătatea si bunăstarea tuturor, de aceea educatia in acest domeniu are un rol crucial in formarea viitorilor specialisti care vor contribui la imbunătătirea calită ...

Educația senzorială. Învățând prin simțuri
14/03/2024 09:45

Într-un peisaj educativ in continuă schimbare si adaptare, educatia senzorială se defineste ca o abordare inovatoare si deosebit de eficientă in dezvoltarea copiilor. Prin integrarea simturilor in proc ...

Elevii cer desfiinţarea examenului de Bacalaureat. Care este motivul?
14/03/2024 00:13

Asociatia Elevilor din Constanta vine cu o propunere curajoasă si anume desfiintarea examenului de Bacalaureat. Reprezentantii elevilor sunt de părere că sistemul liceal ar trebui regandit si asta pentru că ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei