Succes răsunător al olimpicilor ieșeni

default

Dimensiune font:

| 03-05-2016 05:25

 Elevii ieșeni care au participat la concursurile și olimpiadele naționale de anul acesta au obținut zeci de premii și medalii * prin muncă, perseverență și cu ajutorul cadrelor didactice coordonatoare, învățământul ieșean s-a remarcat la nivel național * rezultate onorante au fost obținute la arte vizuale, arhitectură, geografie, chimie, științe socio-umane, tehnologii, limba și literatura română, limbi clasice

 Elevii ieșeni au obținut rezultate remarcabile la etapele naționale ale mai multor olimpiade desfășurate în luna aprilie. „Olimpiadele naționale și rezultatele obținute în acest context reprezintă clipa de emoție supremă, dar și un criteriu important pentru calitatea și performanța școlii ieșene, pentru confirmarea valorii și consecvenței elevilor pe traseul pregătirii lor pentru studiu, cercetare, devenire profesională. Apeciem și anul acesta reușitele majore ale elevilor și ale mentorilor acestora din Colegiile Național, Negruzzi, Eminescu, Racoviță, Liceul D. Cantemir, Palatul Copiilor, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi”, Colegiul Economic Administrativ șau Liceul de Mecatronică și Automatizări. Se remarcă în continuare rezultate foarte bune la chimie, fizică, geografie, biologie sau matematică, la limba română, limba franceză, chiar la limbile clasice, domenii suficient de dificile, dar indiciu și semn al culturii rafinate, de tip superior”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, șefa Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași.

Rezultate de excepție la Arte Vizuale

Elevi care au reprezentat județul Iași la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, desfășurată la Baia Mare în perioada 18 – 20 aprilie, au revenit acasă cu rezultate excelente, 11 premii și mențiuni. Doru Rusu, elev în clasa a XII-a la Liceul Național de Artă „Octav Băncilă” s-a clasat pe prima treaptă a podiumului la categoria sculptură, eleva Cătălina Bolocan (clasa a XII-a, Liceul Național de Artă „Octav Băncilă”) s-a clasat pe locul al doilea la categoria sculptură monumentală. Premiul al III-lea a fost adus acasă de elevii Liceul Național de Artă „Octav Băncilă”: Marius Clizon și Nadia Grecu la categoria design, Teodor Knielling pentru categoria proiectare ambientală și Monica Nicoleta Elisei, categoria istoria artei. Nu în cele din urmă, cei patru elevi ieșeni care au reușit să obțină mențiuni la Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor sunt Patrisia Marian (grafică), Teodora Beatrice Gheorghiu (ceramică), Oana Savin (proiectare ambientală) și Dora Drăgulănescu (arhitectură). De asemenea, la categoria pictură icoane s-a remarcat Iulian Bejean, elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iași, care s-a întors la Iași cu premiul al II-lea.

Cei mai buni la chimie și geografie

Elevii ieșeni au reprezentat cu mândrie Iașul și la Olimpiada Națională de Chimie, desfășurată la Bacău în perioada 17 – 23 aprilie. Astfel, cei 24 de elevi participanți au obținut rezultate deosebite un premiu II, un premiu III, 5 mențiuni MENCS și 15 mențiuni speciale. „Prin performanțele lor, elevii ieșeni demonstrează excelența școlii ieșene de chimie și asigură continuarea tradiției prin plasarea județului Iași în primele trei locuri la nivel național pentru al 10-lea an consecutiv. Anul acesta rezultatele obținute plasează județul Iași pe locul secund, după județul Constanța. Suntem încrezători în pregătirea elevilor ieșeni intrați în lotul lărgit, sperăm că se vor califica în lotul restrâns pentru participarea la Olimpiada Internațională de Chimie, care va avea loc în Georgia, respectiv Olimpiada Pluridisciplinară „Tuymaada” din Yakuția, Federația Rusă, competiții ce vor avea loc în iulie 2016”, a precizat prof. dr. Cecilia Foia, Inspector Școlar pentru Chimie.

La Olimpiada Națională de Geografie, desfășurată la Sibiu, în perioada 17 – 23 aprilie, ieșenii s-au clasat pe prima treaptă a podiumului la nivel național. Premiul I a mers către Colegiul Național „Costache Negruzzi” reprezentat de eleva de clasa a IX-a Bianca Solomon, premiul al II-lea a ajuns la Colegiul Național „Emil Racoviță” prin elevul Cristian Manuel Foşalău din clasa a X-a, iar cele patru menţiuni speciale au fost obținute de Călin Vameşu – clasa a VIII-a şi Teodora Doboş – clasa a XI-a, ambii elevi ai Colegiului Naţional „Costache Negruzzi”, Olivia Dobrea elevă a Colegiului Naţional şi Oliver Dinter, elev în clasa a XII-a în cadrul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Pe podiumul la Științele socio-umane

Rezultate impresionante au obținut și elevii ieșeni participanți la Olimpiada Națională de Științe socio – umane, desfășurată la Tulcea în intervalul 18 – 22 aprilie. Mihai Alexandru Codreanu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” s-a clasat pe cea de-a doua treaptă a podiumului, iar Sebastian Antoce, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Costache Negruzzi” a obținut mențiune.

În aceeași perioadă s-a desfășurat la Brăila cea de-a 40-a ediție a Olimpiadei Naționale de Istorie la care au participat 220 de elevi din țară. Mara Antoce, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național a reprezentat cu succes Iașul, obținând premiu special cu 93,5 de puncte.

Rezultate deosebite la Tehnologii

Etapa națională a Olimpiadelor la disciplinele din aria curriculară Tehnologii s-a desfășurat în perioada 18 – 22 aprilie 2016, pe domenii, în 10 județe diferite. Elevii ieșeni calificați la etapa națională au fost în număr de 30, câte un elev de clasa a XI-a, respectiv clasa a XII-a pentru fiecare domeniu de activitate. Premiile obținute de elevii ieșeni la olimpiadele din aria curriculară tehnologii au fost în număr de 14, dintre care 5 premii I, un premiu II, 3 premii III, o mențiune și patru premii speciale. „Mă bucur foarte mult pentru că am participat la această olimpiadă. A fost greu, însă cu muncă și pasiune am reușit. Mereu am fost pasionat de tot ce înseamnă electrică, mecanică și tehnologii și când am început să studiez la liceu am devenit și mai interesat ce aceste domenii”, a declarat unul dintre olimpicii premiați la Olimpiada pentru domeniul Electric, electrotehnic și electromecanică.

Județul Iași a găzduit etapa națională a Olimpiadei de Educație Tehnologică, unde ieșenii au obținut premii speciale: la clasa a V-a, eleva Bianca Maria Mironescu de la Școala Gimnazială „Titu Maiorescu” Iași, Marina Agavriloaiei – clasa a VI-a Școala Gimnazială „Ioan Creangă” Târgu Frumos, Andrei Panțir – clasa a VII-a, Colegiul Național „Emil Racoviță” Iași și Maria Sofragiu – clasa a VIII-a Școala Gimnazială „Dimitrie Sturdza” Iași.

Performanță la Limba și Literatura Română și Limbi Clasice

În contextul activității pentru susținerea performanței școlare la disciplinele Limba și literatura română și Limbi clasice (limba latină, limba greacă veche), perioada 16 – 24 a reprezentat confirmarea valorică a pregătirii elevilor și a profesorilor acestora, prin rezultatele excelente dobândite la etapa națională a olimpiadelor de profil: Olimpiada de Lectură ca abilitate de viață, Olimpiada de Limba și literatura română și Olimpiada de Limbi Clasice. Astfel, tinerii participanți ieșeni au acumulat un palmares onorant, care atestă interesul acestora pentru competiție, pentru cunoaștere și autodepășire: 15 premii și patru calificări la Olimpiada Internațională de Lectură.

Olimpiada de Limba și literatura română a fost cucerită de următorii elevi: Maria Golinschi – premiul I, clasa a V-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Andrei Daniel Nastas – premiul al II-lea, clasa a VI-a, Colegiul Național „Costache Negruzzi”, Oana Roiu – premiul al II-lea, Colegiul Național „Mihai Eminescu”, Georgiana Târnovanu – premiul al III-lea, clasa a IX-a, Colegiul Național „Emil Racoviță”, Andreea Laura Ștreangă - premiul al III-lea, clasa a IX-a, Colegiul Național Iași. Elevii Teofana Bibire, Adelina Filip și Andrei Cioată au obținut mențiuni. Menționăm că Georgiana Târnovanu, Oana Roiu, Adelina Filip și Andreea Laura Ștreangă s-au calificat în Lotul reprezentativ al României pentru Olimpiada de Lectură, programată pentru luna septembrie la Constanța. Olimpicii ieșeni au mai obținut două mențiuni la Olimpiada de Lectură ca abilitate de viață și patru premii și o mențiune la Olimpiada de Limbi Clasice.

Drumul continuă, pentru că vor urma confruntări la nivel internațional, balcanic, european sau internațional prin olimpiade și concursuri spre care se îndreaptă atenția și demersurile noastre următoare. Fără a fi un scop în sine, cu multe abordări contrastante din perspectiva pedagogilor, sursă de frustrare și tristețe când linia dintre premiu și mențiune sau premiu special este deseori fragilă și nedreaptă, olimpiadele, concursurile rămân forme de evaluare externă severă și obiectivă, provocare pentru cunoaștere și depășire de sine, într-o lume în care informațiile se adună halucinant, iar competiția devine, inevitabil, un mod de viață și o șansă sigură de realizare științifică și profesională”, a completat prof. dr. Camelia Gavrilă, Inspectorul Școlar General în cadrul ISJ Iași. Diana MOLDOVANU

 

***

Drumul continuă, pentru că vor urma confruntări la nivel internațional, balcanic, european sau internațional prin olimpiade și concursuri spre care se îndreaptă atenția și demersurile noastre următoare” - prof. dr. Camelia Gavrilă

 

***

Prin performanțele lor, elevii ieșeni demonstrează excelența școlii ieșene de chimie și asigură continuarea tradiției prin plasarea județului Iași în primele trei locuri la nivel național pentru al 10-lea an consecutiv” - prof. dr. Cecilia Foia

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

IASI- Încă 16 clase intră în scenariul roşu: 11 sunt de la un cunoscut colegiu
31/10/2020 10:56

 16 clase de elevi de la trei unităţi şcolare vor trece in scenariul roşu după ce trei cadre didactice au fost confirmate pozitiv la testarea pentru Covid-19. Astfel, in cursul zilei de ieri, structur ...

Numarul scolilor aflate in scenariul rosu a trecut de 3.600
30/10/2020 20:29

Alte peste 200 de unitati de invatamant au trecut in scenariul rosu, astfel ca numarul total al celor care desfasoara cursuri exclusiv online a trecut de 3.600, conform datelor centralizate de Ministerul Educat ...

 Transport gratuit pentru elevii din toată țara
30/10/2020 16:39

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport ...

 Un colegiu și două școli din Galați, plasate în scenariul roșu
30/10/2020 12:06

  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat mai multe decizii prin care un colegiu, două şcoli gimnaziale şi două clase au fost plasate in scenariul roşu, au informat, viner ...

Situatie tot mai critica in invatamantul iesean! Inca 9 scoli au cerut suspendarea cursurilor
30/10/2020 09:08

 Avand in vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, in urma confirmării pozitive cu COVID-19 a 3 elevi si a 6 cadre didactice, 9 unităţi de invăţămant preuniversitar din judeţul Iaşi au ...

Centru de excelență online, inițiat de membrii echipei CyLiis Peppers de la Liceul de Informatică
28/10/2020 20:45

Misiunea atelierelor de robotică CyLiis nu s-a oprit niciodată doar la construirea de roboti performanti si inovativi, ci a continuat constant promovarea valorilor STEM, prin organizarea de activităti in sco ...

USAMV acordă burse pentru studenți din șase state europene
28/10/2020 20:43

* studenti din Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Ucraina si Grecia primesc burse pentru performante academice * universitatea acordă peste 1.200 de burse, ceea ce reprezintă 40 la sută din numărul t ...

Proiect european inedit la Liceul de Informatică
26/10/2020 21:03

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” isi diversifică din nou aria de preocupări educationale prin implicarea unuia dintre profesorii scolii intr-un proiect european care isi propune s ...

 2.200 de școli nu au conexiune la Internet
26/10/2020 12:34

  Aproximativ 2.200 de clădiri in care functionează unităti de invătămant din tară nu au conexiune la internet, a declarat luni ministrul Educatiei, Monica Anisie. Potrivit ministrului Educatie ...

 Peste 10.000 depersoane înscrise la RIUF. Elevi de liceu, studenți,  profesori sau părinți sunt interesați de educația peste hotare
26/10/2020 12:25

  Joi, 29 octombrie, intre 12:00 si 18:00, la editia online RIUF – The Romanian International University Fair, sunt asteptati peste 10.000 de elevi de liceu, studenti, dar si profesori sau părinti. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei