VIDEO „Profesionişti de top” de la UMF Iaşi se remarcă prin şpăgile luate

default

Dimensiune font:

| 03-02-2015 12:58

Conducerea UMF Iaşi aşteaptă rezultatele anchetei judiciare pentru a lua o hotărâre concretă în cazul celor trei profesori arestaţi pentru fapte de corupţie. O primă măsură luată a fost suspendarea acestora din funcţie şi activitate. Va fi demarată o anchetă a comisiei de etică în urma căreia profesorii şi-ar putea pierde postul de la UMF. Studenţii care sunt prinşi că dau şpagă riscă exmatricularea. Din punct de vedere al profesiei de medic, niciunul dintre cei arestaţi nu riscă nimic. 

Cel mai recent scandal care a zguduit din temelii Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa” (UMF) Iaşi şi care îi ca actori principali pe soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ şi pe Dumitru Păduraru pare a înclina balanţa în defavoarea studenţilor. Potrivit rectorului UMF, Vasile Astărăstoae, cele trei cadre didactice arestate la finalul săptămânii trecute pentru fapte de corupţie – Carmen Dorobăţ, de la Facultatea de Medicină, Gheorghe Dorobăţ, de la Facultatea de Medicină Dentară, şi Dumitru Păduraru, de la Facultatea de Medicină -, au fost suspendate din funcţie şi activitate.

Gulere albe mânjite de o rutină îngălbenită a şpăgii

În plus, în cadrul Universităţii va fi constituită o comisie de etică, acesta urmând a desfăşura o anchetă în urma celei judiciare, cu accentul pus pe prezumţia de nevinovăţie. „Deşi, cum a spus şi comunicatul DNA, acţionează prezumţia de nevinovăţie - cât timp noi nu avem informaţiile decât din presă, până când vom primi informaţiile directe -, am decis ca atât cadrele didactice, cât şi studenţii care au încercat să cumpere un examen, dacă este real, vor fi anchetaţi de către comisia de etică, dincolo de ancheta judiciară, care va analiza şi va propune Senatului măsurile care se impun”, a precizat Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Studenţii care dau şpagă ar putea fi exmatriculaţi
În timp ce cadrele didactice aflate în arest ar putea să-şi piardă dreptul de a preda la UMF Iaşi, dar nu şi în orice altă instituţie din ţară, studenţii care încearcă să-şi cumpere nota de trece la examene riscă exmatricularea. „Studenţii care încearcă să cumpere un examen fără să înveţe riscă exmatricularea, pentru că medicina este o profesie care cere cunoştinţe solide”, afirmă categoric rectorul Astărăstoae, amintind că, oricum, studenţilor li s-a făcut întotdeauna instructaj cu privire la măsurile care se iau în cazul tentativei de fraudă. Pe de altă parte, rectorul UMF susţine că încă nu cunoaşte identitatea celor care au pus bani în carnetele de student pentru soţii Dorobăţ sau pe cea a tinerei care urma să-şi plătească trecerea examenului la Anatomie cu sex. De asemenea, niciun student nu a reclamat cazurile la Universitate.

Citeşte şi Cooperativa ŞPAGA dinamitează Universitatea de Medicină Iaşi FOTO/ VIDEO

În arest ca în concediu
Reprezentanţii Spitalului de Neurochirurgie nu au luat nicio decizie în privinţa lui Gheorghe Dorobăţ, ba, mai mult, fac o comparaţie hilară legată de situaţia juridică a şefului de Anestezie şi Terapie Intensivă a spitalului. „Spitalul nu a primit nicio hârtie oficială din partea Tribunalului legat de situaţia juridică a domnului profesor. Am discutat cu managerul Spitalului de Neurochirurgie şi nu s-a dispus nicio măsură administrativă împotriva prof. dr. Gheorghe Dorobăţ, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă. Acesta nu îşi va pierde funcţia şi va fi ca şi cum acesta este în concediu”, a precizat dr. Florin Grămadă, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie.

Şi situaţia managerului Spitalului de Boli Infecţioase este incertă. Directorul medical, dar şi membrii din Consiliul de Administraţie, au refuzat să facă comentarii legat de situaţia prof. dr. Carmen Dorobăţ. Reprezentanţii Consiliului Judeţean, autoritatea tutelară susţin că decizia privind revocarea din funcţie a managerului spitalului revine Consiliului de Administraţie a unităţii medicale. „Consiliul de Administraţie trebuie să se întrunească în regim de urgenţă şi să ia o decizie în acest caz”,a precizat Marius Pârciu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Iaşi.

Andreea IGNEA, Cristina Mihăilă

* * *
„Şi înainte şi după '89 au mai fost cazuri izolate, dar Universitatea nu s-a prăbuşit. Este un lucru foarte grav şi spun sincer că îmi pare rău că nişte profesionişti de top nu vor mai putea să-şi transmită cunoştinţele către ceilalţi. Nimeni nu a contestat pregătirea lor profesională, care este de top! Astfel, Colegiul Medicilor nu va lua nicio decizie şi avem şi o explicaţie: au făcut ceva ca medici?” - Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi

Potrivit procurorilor DNA, managerul Spitalului de Boli Infecţioase, Carmen Maria Dorobăţ, care predă la Facultatea de Medicină, a fost acuzată întâi de trafic de influenţă, apoi de complicitate la luare de mită, în timp ce soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, profesor la Facultatea de Medicină Dentară şi şeful secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, a fost acuzat de luare de mită. „Inculpata a primit direct 20 carnete de student, fiecare carnet având printre file câte 100 euro, pentru a-l determina pe soţul ei să îi promoveze, cu nota 9, la examenul la disciplina Anestezie Generală, ce urma să aibă loc în cursul aceleiaşi zile”, au spus procurorii DNA. Pe de altă parte, Dumitru Păduraru, şeful Institutului de Anatomie şi profesor la Facultatea de Medicină, dar şi la cea de Farmacie, este acuzat de luare de mită, tentativă de viol şi şantaj, în urma denunţului uneia dintre studente. Judecătorii Tribunalului Iaşi au emis sâmbătă noaptea mandate de arestare numele celor trei cadre didactice de la UMF. 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:12

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 7 Tribunalul Neamţ, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1238/103/2021, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei și de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunrilor imobile şi mobile din patrimoniul debitoarei S.C. „Star Construct” S.R.L., cu sediul în loc. Târgu Neamţ, judeţul Neamţ, după cum urmează: Nr. crt. Denumire activ Adresa Valoare -lei- 1. Imobil – teren intravilan curţi-construcţii cu o suprafaţă de 414 m.p. Loc. Târgu Neamţ, bd. Ștefan cel Mare, nr. 92, jud. Neamţ 188.500,00 2. Aparatură birotică: calculator, monitor, imprimantă, xerox -- 5.712,00 TOTAL * 194.212,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus şi nu conţine TVA. Vânzarea se va face conform regulamentelor de vânzare aprobate de către adunarea creditorilor din data de 06.09.2022. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.04.2023, ora 1200 şi se vor organiza şedinţe la un interval de 7 zile pentru bunurile imobile şi mobile, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei pentru fiecare bun, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei, a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini pentru bunurile imobile este 1.000 lei, iar pentru bunrile mobile este de 100 lei, şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul – verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035, 0727/850.575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
PUBLICAŢIA DE VÂNZARE NR. 5 Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 1518/89/2019, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. CLUB TOMA S.R.L. Huşi, cu sediul în mun. Huşi, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV Valoare - lei - 1. Echipamente tehnologice 34.569,50 2. Aparate, instalaţii 1.074,00 3. Mijloc de transport 197,50 4. Aparatură birotică 380,50 Total 36.221,50 Preţul de pornire al licitaţie este cel de mai sus și nu conţine T.V.A.. Vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.09.2022. Vânzarea în bloc prin licitaţie publică pentru bunurile mobile va avea loc la data de 27.03.2023, ora 1000 şi se vor organiza şedinţe săptămânal, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini – 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefonul 0727/850.575, 0335/566.035, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei